"Καμπάνα" έριξε το Δικαστήριο στον 51χρονο Αλβανό, που κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου κατηγορούμενος για τη δολοφονία της συζύγου του, πριν περίπου 1,5 χρόνο, στο σπίτι της οικογένειας στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας.

Στις δικαστικές αίθουσες ξεδιπλώθηκε, σήμερα, μια οικογενειακή τραγωδία που συγκλόνισε, πριν περίπου 1,5 χρόνο. Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου κάθισε ένας 51χρονος άνδρας από την Αλβανία, ο οποίος στις 30 Αυγούστου του 2011, στη Γρα Λυγιά ιεράπετρας, έπιασε, κυριολεκτικά, στον ύπνο την 45χρονη σύζυγό του, τη χτύπησε με "κάβουρα" στο κεφάλι και κατόπιν την αποτέλειωσε, χτυπώντας την με εξάρτημα ποδηλάτου.

Ο άνδρας καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία - με την ψήφο των δικαστών και μίας εκ των ενόρκων, η οποία είναι δικηγόρος στο Ηράκλειο - δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου (μειοψήφισαν οι τρεις άλλοι ένορκοι), ενώ ομόφωνα απορρίφθηκε το ελαφρυντικό της προηγούμενης ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.
Η πρόταση του Εισαγγελέα για ισόβια έγινε δεκτή από το δικαστήριο, ενώ ο 51χρονος παίρνει το δρόμο για τη φυλακή, καθώς η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η κατάθεση των παιδιών της οικογένειας

Στο Δικαστήριο βρέθηκαν  και τα τρία παιδιά της οικογένειας. Οι δύο κόρες που την ώρα της δολοφονίας βρίσκονταν σε κοντινό σούπερ μάρκετ και γυρίζοντας είδαν τη μητέρα τους αιμόφυρτη.

Όπως είπαν στην κατάθεσή τους τα κορίτσια, οι γονείς τους είχαν καθημερινά καυγάδες, η συμπεριφορά τους ενός προς τον άλλο ήταν άσχημη, ενώ όπως είπαν κάποιες φορές ο πατέρας είχε χτυπήσει τη μητέρα τους.
Όταν επέστρεψαν από το σούπερ μάρκετ, ο πατέρας τους είπε "να φωνάξουν ασθενοφόρο γιατί σκότωσε τη μαμά τους". Τα κορίτσι ανέβηκαν στο σπίτι και διαπίστωσαν ότι η καρδιά της γυναίκας χτυπούσε ακόμη. Βγήκαν στο μπαλκόνι για να φωνάξουν για βοήθεια, όμως ο 51χρονος άνδρας ανέβηξε ξανά στο σπίτι και με ένα "ψαλίδι" ποδηλάτου αποτελείωσε τη σύζυγό του, παρά την αντίδραση των κοριτσιών, τα οποία έσπρωξε για να ολοκληρώσει την πράξη του.

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν και τα αδέρφια του δράστη, που χαρακτήρισαν την εκλιπούσα "αρσενική γυναίκα". Δεν έκανε πίσω με τίποτα, είπαν, ενώ άφησαν αιχμές για την ηθική της, λέγοντας ότι όσο καιρό ο 51χρονος έλειπε στην Ελλάδα για δουλειά, εκείνη "ξεπόρτιζε", ενώ το χωριό βοούσε για τις διάφορες ερωτικές σχέσεις που είχαν συνάψει. Μάλιστα, εκείνη φέρεται να είχε παραδεχτεί ότι διατηρούσε δεσμό με τον μπατζανάκη του συζύγου της.

Τα προβλήματα, είπαν τα αδέρφια του δράστη, ξεκίνησαν όταν το ζευγάρι έχασε το πρώτο του παιδί, το οποίο έπεσε σε λάκκο με ασβέστη και πέθανε. Στην κατάθεσή τους μίλησαν για μια γυναίκα που δε φρόντιζε την οικογένειά της και ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό της και την καλοπέρασή της. Προσέβαλε συχνά το σύζυγό της μπροστά σε κόσμο, είπαν, ενώ ο 51χρονος ήταν "συνέχεια θυμωμένος μαζί της, ωστόσο δεν είχε σκεφτεί να τη σκοτώσει". Μάλιστα, το 2000 πήρε την οικογένειά του και την έφερε στην Κρήτη με την ελπίδα να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα, κάτι που δυστυχώς δε συνέβη...

"Δε σχεδίαζα να τη σκοτώσω, εκείνη μου έλεγε πως θα με δηλητηριάσει"

Στην απολογία του ο 51χρονος από την Αλβανία ζήτησε συγγνώμη από όλους και μίλησε για τη συγκρουσιακή σχέση που είχε με την 45χρονη γυναίκα. "Κάθε φορά που γύριζα στην Αλβανία, έβρισκα το σπίτι άδειο, εκείνη έλειπε και το παιδί ήταν σε συγγενείς" - είπε ο άνδρας, ο οποίος ανέφερε ότι η συζυγός του είχε παραδεχτεί ότι είχε διάφορες ερωτικές σχέσεις. Μάλιστα αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά προς το πρόσωπό του, απαριθμώντας μια σειρά προσβλητικών και ρατσιστικών χαρακτηρισμών με τους οποίους συχνά -πυκνά τον "έλουζε". Όπως είπε ο ίδιος, ωστόσο, προσπαθούσε ... για τα παιδιά.
Αναφερόμενος στο περιστατικό, ανέφερε πως παρά τις τόσες προσβολές, εκείνος δεν αντιδρούσε - ούτε την είχε χτυπήσει ποτέ. Το 2011 πήγαν για δύο μήνες στην Αλβανία, όμως στα σύνορα μάλωσαν. Όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους στη Γρα Λυγιά, εκείνος πήγε να φτιάξει το αυτοκίνητο που είχε υποστεί κάποια βλάβη κι εκείνη μπήκε στο σπίτι. Ο γιος της οικογένειας έφυγε για τη θάλασσα, ενώ τα κορίτσια πήγαν στο σούπερ μάρκετ. Ο 51χρονος βρήκε την πόρτα του υπονοδωματίου κλειδωμένη κι όταν ζήτησε από τη γυναίκα του να ανοίξει, εκείνη άνοιξε και τον κλώτσησε στην κοιλιά (σύμφωνα με τον ίδιο), με αποτέλεσμα να πέσει από τη σκάλα. Κατόπιν εκείνη έπεσε για ύπνο, ενώ εκείνος σύμφωνα με όσα είπε ενώπιον του δικαστηρίου, βρήκε μπροστά του ένα "κάβουρα" που είχε ξεμείνει στο σπίτι από τους προηγούμενους ένοικους και με αυτό μπήκε στο δωμάτιο και τη χτύπησε.

Αμέσως μετά κατέβηκε κάτω, θέλοντας να συγκρατήσει τα παιδιά του, για να μην μπουν στο σπίτι και τη δουν. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ... δε θυμάται τίποτα...
Όσο για την πρόθεση να σκοτώσει τη γυναίκα του, σε ερώτηση του Προέδρου για  το αν είχε σκεφτεί να τη σκοτώσει εδώ στην Ελλάδα, για να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση (όπως είχε καταθέσει προανακριτικά), εκείνος αρνήθηκε πως το σκεφτόταν καν, ενώ αντέταξε φερόμενους ισχυρισμούς της 45χρονης, ότι σκεφτόταν να τον δηλητηριάσει με φάρμακο στο φαγητό του.

 cretalive.gr