Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΡΕΘΥΜΝΟ: Συνελήφθη για χρέη 32.000 ευρώ

Συνελήφθη, σήμερα  το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 57χρονος ημεδαπός, επιχειρηματίας, για οφειλές προς το Δημόσιο.

Το ύψος των οφειλών του, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 32.332,36 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

prismanews.gr

Κεφαλογιάννης: Λύση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων της Κρήτης που αφορά τις επιδοτήσεις από την ενιαία ενίσχυση

Μετά από επικοινωνία που είχε ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου το θέμα που προέκυψε και αφορά τις επιδοτήσεις από την ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Κρήτης φαίνεται ότι επιλύεται οριστικά .

Το ζήτημα αυτό όπως είναι γνωστό είχε τεθεί και από τους αγροτικούς φορείς το Νομού Ηρακλείου και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ κ.Γιώργο Τζωρτζάκη.

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε , υπέρ των Τραπεζών"

Σε ανακοίνωση της, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, αναφέρει:

'Eπειτα από την υπαρ.126/2012, γνωμοδότηση, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία γνωμοδότησε ότι οι εφορίες μπορούν πλέον να δίνουν πληροφορίες, για τα περιουσιακά στοιχεία , των δανειοληπτών , η ΄Ενωση, απευθυνόμενη στους καταναλωτές-δανειολήπτες, μέλη της ή μη ,τονίζοντας τα εξής:


¨Επειδή ,καθημερινά οι συνεργάτες της ΄Ενωσης μας ,κάνουν αγώνα δρόμου , να σας τονίσουν  και να σας πείσουν ότι, προϋπόθεση για   την   ένταξη σας στο Ν.3869/2010 (ρύθμιση χρεών), απαιτούνται΄στην κατάθεση εξωδικαστικής αίτησης , μη ψευδή  οικονομικά στοιχεία, πρόθεση η οποία σας επιβάλλεται από τον ίδιο τον Νόμο,  έρχεται τώρα   η υπαρ.126?2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  να τονίσει κατηγορηματικά πλέον .ι ότι, δικαίωμα έχει ο δανειστής να αιτεί από την Φορολογική Αρχή,να μάθει για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα των οφειλετών του φορολογούμενου,, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ.3 του Ν.3869/2010 ανεξάρτητα από τη συναίνεσή του ή μη.
Ο πιστωτής,(Τράπεζα ή τρίτος) ως έχων έννομο συμφέρον, έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να ζητήσει και από άλλες διατάξεις ( αρθ.5, Ν.2690/1999 ) την χορήγηση στοιχείων του οφειλέτη του, που δεν εμπίπτουν σε απόρρητο ή άλλες απαγορεύσεις. Ο οφειλέτης, αν δεν επιθυμεί τη χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων στον πιστωτή του, οφείλει να παραιτηθεί από την αίτηση του για ρύθμιση των χρεών του.
Με τη διάταξη του άρθρου 10 παρ.3 του Ν.3869/2010 ειδικότερα, παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτηση του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει γνώση και αντίστοιχα η φορολογική αρχή υποχρεούται να του χορηγήσει «κάθε χρήσιμη πληροφορία» για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη.Το Α΄ Τμήμα του Ν.Σ.Κ., με την υπ΄ αριθ. 126/12 γνωμοδότησή του απεφάνθη ομόφωνα ότι ο οικονομικός έφορος υποχρεούται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 10 παρ.3 του Ν.3869/2010, να χορηγεί σε πιστωτή του οφειλέτη, κάθε πληροφορία και στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη-φορολογούμενου, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, εφόσον είναι πρόσφορα, για να καταστεί δυνατός ο σχετικός περιουσιακός έλεγχος του οφειλέτη εκ μέρους του αιτούντος πιστωτή, καθόσον το φορολογικό απόρρητο, επιτρεπτώς κάμπτεται εν προκειμένω από τη ρητή διάταξη του άρθρου 10 παρ.3 του Ν.3869/2010..

Συμπερασματικά, μονόδρομος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι , η ένταξή τους στο ν.3869/2010 ( υπερχρεωμένα νοικοκυριά), αφού κατανοήσουν ότι θα προσέλθουν στην χρήση του ,με ειλικρινή οικονομικά στοιχεία!!!


Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Γιάννης Μαρκόπουλος: Αυτό το βραβείο ανήκει αποκλειστικά στην Κρήτη

Του Μανόλη Φούμη /prismanews.gr

Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που μέσα στη μαυρίλα της καθημερινότητας, μπορούν ακόμα και μας δίνουν χαρές ... Εκτός του ότι μας ψυχαγωγούν, εκτός του ότι κάνουν την ψυχή μας να αγαλλιάζει με τις δημιουργίες τους, καταφέρνουν με τις διακρίσεις που λαμβάνουν, να περνάνε ένα μήνυμα ότι δεν έχουμε χάσει ακόμα την παρτίδα ... ή την πατρίδα αν προτιμάτε !
Ότι κάπου μπορούμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε !

Ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός Γιάννης Μαρκόπουλος, λίγο πριν πετάξει για τις Η.Π.Α. όπου θα του απονεμηθεί το βραβείο Φειδιππίδης, μας μίλησε για όλα: Το βραβείο, την πολιτική επικαιρότητα, τα συναισθήματα που τον διακατέχουν, την αγάπη και το σεβασμό του για την Κρήτη, αλλά και για τα επόμενα μουσικά σχέδιά του.

Καλή σας ημέρα κ. Μαρκόπουλε, πως είστε;

Όσο μπορούμε, όσο αντέχουμε.

Αφορμή για τη συνέντευξή μας είναι μια ακόμα βράβευση η οποία σας περιμένει την επόμενη Παρασκευή 2/11 στις Η.Π.Α. όπου θα σας απονεμηθεί το βραβείο Φειδιππίδης για την προσφορά σας στον ελληνικό πολιτισμό. Θα ήθελα καταρχήν να μου πείτε πως αισθανθήκατε όταν σας ανακοινώθηκε ότι θα σας απονεμηθεί αυτό το βραβείο;
Κοιτάξτε να δείτε, ασφαλώς ευχαριστήθηκα γιατί εκείνο που με ενδιαφέρει είναι οποιαδήποτε προσφορά κάνει ένας δημιουργός, να την λαμβάνει και να την αποδέχεται ο κόσμος. Το βραβείο ήταν όμως και μια μεγάλη χαρά για την Κρήτη ! Τίποτα άλλο δεν με ενδιαφέρει, μόνο η Κρήτη !

Με αφορμή αυτό το βραβείο, θα δούμε σίγουρα πολλά θετικά δημοσιεύματα για εσάς και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, θετικά δημοσιεύματα τα οποία έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια, έτσι δεν είναι;

Είναι αλήθεια αυτό, έχουν λείψει. Κοιτάξτε να δείτε, στη χώρα μας ακόμα υπάρχει μια ταλάντευση ανάμεσα στην αξιοκρατία και στην αναξιοκρατία, αλλά υπάρχει μια διάθεση να μπορέσει, τουλάχιστον μέσα από τους νέους, να υπάρξει μια καινούρια γραμμή μέσα σε αυτήν την φριχτή εποχή στην οποία ζούμε και έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πλήγμα στον ελληνικό κόσμο. Επανειλημμένως έχω τονίσει ότι πρέπει η χώρα μας να είναι στο απυρόβλητο. Μην ξεχνάμε ότι στην κατοχή έφυγε 700.000 κόσμος, μην ξεχνάμε τους αγώνες που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή η βράβευση έχει ένα διπλό σκοπό, πέρα από οτιδήποτε άλλο για τη μουσική μου, για τα έργα τα οποία έχω κάνει, έχει και μια πολιτική, ας πούμε, με την ευρεία έννοια του όρου, δεν θα την έλεγα κομματική, αλλά με την ευρεία έννοια του όρου, έχει και μια πολιτική θέση στα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας βρίσκεται σε αυτό το χάλι, δεν είναι δυνατόν.

Ως έντονα πολιτικοποιημένο αλλά και ευαίσθητο άτομο που είστε, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως αισθάνεστε αυτά τα χρόνια της κρίσης;

Πάρα πολύ πικραμένος, πάρα πολύ στενοχωρημένος. Άλλες φορές έβλεπες το αντικείμενο μπροστά σου, έβλεπες ας πούμε αυτή την καταπίεση που υπάρχει χρόνια τώρα στη χώρα. Είναι μια μεγάλη πληγή που άνοιξε πάλι, όπως λέει κι ο Σεφέρης ... Έχω όμως μια αισιοδοξία ότι υπάρχει μια κρυφή πάλη που θα ξεπεράσει πάρα πολλά πράγματα.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι του πνεύματος και της δημιουργίας, θα πρέπει να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες; Κατά το παρελθόν το έχουμε δει αυτό, σε δύσκολες στιγμές για τον ελληνισμό όπου με έμμεσο τρόπο ή με άμεσο βοηθούσαν στην αναγέννηση. Εσείς για παράδειγμα την περίοδο της επταετίας. Πιστεύετε ότι οι σημερινές συνθήκες μπορούν να καλλιεργήσουν ανάλογα παραδείγματα;

Κοιτάξτε να δείτε, η γενιά που αναθρέψαμε, του πολυτεχνείου είναι πολύ δυνατή, αλλά υπάρχουν και πολλά άτομα από εκεί μέσα τα οποία δημιούργησαν ένα αφάνταστα κακό κλοιό στη χώρα μας. Πέρα όμως από αυτά πιστεύω ότι η συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα είναι φρικτή, είναι πάρα πολύ άσχημη και δείχνει και έναν γνωστικισμό, δείχνει και μια αν θέλετε έμφυτη εχθρότητα, η οποία δεν γνωρίζω από πού έρχεται. Ίσως η προσφορά της χώρας μας, που είναι τεράστια, αλλά και η θέση της, τους δημιουργεί προβλήματα ...
Είναι σαν να την λεηλατούν τη χώρα μας σήμερα!
Έχει αρχίσει το πράγμα και δεν πάει καλά. Πέρα όμως από αυτά, υπάρχει μια μεγάλη συντροφιά με την οποία θα εκθέσουμε μερικές απόψεις που δεν έχουν να κάνουν με κομματικές γραμμές. Σκοπός είναι να σιγά-σιγά να συνέλθει η χώρα και να μπορέσει να κρατήσει τα παιδιά της να μην φεύγουν δεξιά και αριστερά.

Να επιστρέψουμε στο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου θα δώσετε και μια συναυλία ...

Ναι θα υπάρξει μία συναυλία στις 4 Νοεμβρίου στο CooperUnion. Ήδη είναι προπωλημένη όλη η βραδιά, για να ενισχυθούν κι οι άνθρωποι του ραδιοφώνου αλλά και ο ελληνισμός εκεί. Όπως ξέρετε ο Cosmos FM είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ραδιόφωνο και γιορτάζει τα 25 του χρόνια, με αυτή την ευκαιρία με κάλεσε.
Και να πω εγώ εδώ, γιατί εσείς είμαι σίγουρος ότι δεν θα το αναφέρετε, ότι έχετε προσφερθεί αφιλοκερδώς τόσο εσείς, όσο και όλοι οι συνεργάτες σας, για να ενισχύσετε το ελληνικό ραδιόφωνο, το οποίο στηρίζει την ομογένεια σε όλες τις Ηνωμένες πολιτείες.
Παίζει ρόλο, γιατί 250.000 ακροατές είναι ένας δυνατός αριθμός Ελλήνων και υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον. Στις Ηνωμένες πολιτείες υπάρχουν και πολλά καλά πράγματα τα οποία μπορεί κανείς να τα έχει υπόψη του και ο ελληνισμός εκεί επανειλημμένως έχει βοηθήσει και είναι ένας ελληνισμός ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να μη χάσει τις πηγές του, να μη χάσει τις ρίζες του. Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι μου έκανε την τιμή το πανεπιστήμιο MIT, να κάνω μια διάλεξη για τη μουσική. Θα μιλήσω για την επιστροφή στις ρίζες, που σημαίνει μια επιστροφή στο μέλλον, εφόσον χρησιμοποιούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία από τον κόσμο της παράδοσης. Μην ξεχνάμε ότι η παράδοση είναι ο Πλάτωνας, είναι Αριστοτέλης, όχι μόνο το δημοτικό τραγούδι, όχι μόνο η βυζαντινή μουσική, αλλά και η ελευθερία είναι παράδοση μεγάλη στη χώρα μας.
Θα ήθελα να νιώσετε και να μεταδώσετε στους αναγνώστες σας ότι όλο αυτό το ταξίδι προς τη Νέα Υόρκη με την συναυλία και με την βράβευση, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη!

Θα ήθελα κλείνοντας να σας ρωτήσω εάν έχει προγραμματιστεί κάποια συναυλία σας στην Κρήτη το προσεχές διάστημα. Μας έχετε λείψει ξέρετε, έχουμε αρκετό καιρό να σας απολαύσουμε ...

Ναι, υπάρχει μια προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει και μια αλλαγή κάτω, να γίνει μια, όπως και εσείς θυμάστε είχατε βοηθήσει, να γίνει ένα τριήμερο συναυλιακό γεγονός με νέους ανθρώπους, όπου θα παιχτούν ακόμα και νέα έργα τα οποία κάνω.
Προς το παρόν 13 και 14 Νοεμβρίου, παίζω στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετά από 4-5 χρόνια, παρουσιάζω την Λειτουργία του Ορφέα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Κύπρο και ένα καινούργιο έργο, την Ερωτική Συμφωνία. Δεν εννοούμε συμφωνία με τον όρο της Ευρώπης, εννοώ συνεννόηση, ερωτική συνεννόηση σε τέσσερα μέρη και βεβαίως το Ο Ήλιος ο Πρώτος πάνω στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ολοκληρωμένος, με ερμηνευτές την Πασπαλά και τον Βασιλικό.
Έτσι όπως καταλαβαίνετε θα γυρίσω γρήγορα, την ημέρα των εκλογών μάλλον φεύγω από τις Ηνωμένες πολιτείες, από τη Νέα Υόρκη, για να μπορέσω να κάνω αυτές τις δύο συναυλίες, να συνεχίσω τις πρόβες που έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες.

Να ευχηθούμε να έχετε ένα καλό ταξίδι.

Θέλω να ξανακουβεντιάσω μαζί σας και να πούμε πολλά πράγματα και από τη Νέα Υόρκη θα σας τηλεφωνήσω, θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να βρούμε μια βραδιά που να γίνει και μια συγκέντρωση φίλων μας... Το έχω πει και στον Γιώργο το Γραμματικάκη και σε άλλους, να μιλήσουμε γενικά μέσα στο Ηράκλειο για το τι μπορούμε να κάνουμε.
Το Ηράκλειο είναι μια τεράστια πόλη Μεσογειακή, κέντρο Μεσογειακό, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Θα το περιμένουμε με αγωνία.

Θα είναι μεγάλη μου χαρά και σας παρακαλώ να μεταδώσετε όλη την αγάπη μου στην Κρήτη! Ποτέ δεν έπαψα να την αγαπάω την ιδιαίτερη πατρίδα μου και να την τιμάω όπου βρεθώ.

Να είστε καλά κ. Μαρκόπουλε.

Να είστε καλά.

Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Οικισμού Αρκαλοχωρίου

Ξεκινά η κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αρκαλοχωρίου, ένα μεγάλο έργο υποδομής προϋπολογισμού 10.164.347,85 €, τη σύμβαση υλοποίησης του οποίου υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, στο Αρκαλοχώρι.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Καλογεράκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία δημοπράτησης που είχε ξεκινήσει η πρώην δημοτική αρχή Αρκαλοχωρίου και συμβασιοποιούμε σήμερα, ένα σημαντικό έργο για το Δήμο μας, την κατασκευή του βιολογικού σταθμού και των δικτύων αποχέτευσης στο Αρκαλοχώρι.


Το έργο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την οικονομική τους ανακούφιση, μια και κάθε μέρα ξοδεύονται τεράστια ποσά για την εκκένωση των βόθρων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.
Το Αρκαλοχώρι, επιτέλους, αποκτά βιολογικό και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα, βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης. Ελπίζω, με δεδομένο και το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη, στη συνέπεια και συνεργασία της κατασκευάστριας εταιρείας και την παράδοση του έργου μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τη σύμβαση. Ζητάμε τη συνδρομή και την κατανόηση των δημοτών μας σε όλη την διάρκεια κατασκευής του έργου.

Παράλληλα, με την κατασκευή βιολογικού σταθμού στο Αρκαλοχώρι έχουν ξεκινήσει και σύντομα ολοκληρώνονται βιολογικοί σταθμοί στο Σμάρι, την Αρμάχα, το Γεράκι, την Κασταμονίτσα και το Αμαριανό, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο επτά νέες μελέτες, που σύντομα θα κατατεθούν για έγκριση και χρηματοδότηση από το Ε.ΣΠ.Α.».

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, το έργο αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα. Το πρώτο τμήμα αφορά στην κατασκευή αποχετευτικών αγωγών λυμάτων και το δεύτερο τμήμα αφορά στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων. Τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης έχουν συνολικό μήκος 31.153 μέτρα και οι βαρυτικοί αγωγοί των λυμάτων του Αρκαλοχωρίου προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων 2.152 μέτρα. Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων θα έχει δυναμικότητα 7.500 ισοδύναμων κατοίκων (σε ορίζοντα 20ετίας) με αγωγό μεταφοράς των επεξεργασμένων μήκους 5.300 μέτρων. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 28 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το έργο «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Οικισμού Αρκαλοχωρίου» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Ξανά λουκέτο στο κολυμβητήριο Ηρακλείου

Λουκέτο έβαλε τελικά χθες το κολυμβητήριο Ηρακλείου αφού και η διοίκηση που ορίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε αυτή τη φάση, παρά τις μεγάλες προσδοκίες, φάνηκε εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων. Έτσι με την πρώτη βροχή τα νερά της δεξαμενής πάγωσαν και οι κολυμβητές δεν κατάφεραν να κάνουν την προπόνηση τους. Και όσο οι μέρες περνούν, και το Φθινόπωρο προχωρά, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει στο κολυμβητήριο της πόλης.

Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα επικρατεί εξαιρετικά μεγάλος αναβρασμός στα σωματεία που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα ποσά που ζητά ο Δημοτικός Οργανισμός που διαχειρίζεται την κλειστή πισίνα του Παγκρητίου Σταδίου.

Είναι ουσιαστικά η τρίτη χρονιά που οι κολυμβητές του Ηρακλείου μένουν μακριά από την πισίνα τους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κολυμβητήριο Ηρακλείου είναι το μοναδικό από αυτά που ανήκουν στη ΓΓΑ που δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και τα όσα ψιθυρίζονται στο χώρο της πισίνας είναι ακόμα περισσότερα.

Την ίδια στιγμή η ΓΓΑ εμφανίζεται ανίκανη να πράξει και να προσφέρει το παραμικρό ενώ φαίνεται ότι τα συσσωρευμένα λάθη των μέχρι σήμερα τοποθετημένων διοικήσεων έχει κοστίσει σε χρόνο, σε χρήμα αλλά και στο ίδιο το άθλημα και στον κόσμο του υγρού στίβου στο Ηράκλειο.

prismanews.gr

ΧΑΝΙΑ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών με παγκρήτια δράση και με διασυνδέσεις στην Αθήνα, προχώρησαν οι διωκτικές αρχές της Κρήτης.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στα χέρια των αρχών έπεσαν οκτώ άτομα - επτά άνδρες και μία γυναίκα- με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάθεση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, ενώ αναζητείται ως συνεργός ακόμα ένα άτομο.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 396,1 γραμμάρια ηρωίνης, 89,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 18 κινητά τηλέφωνα, 13 βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζικών ιδρυμάτων και το χρηματικό ποσό των 8.070 ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Οι έρευνες για την υπόθεση ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, έχοντας στο επίκεντρο τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος ο οποίος ταξίδευε συχνά στην Αθήνα μεταφέροντας στην Κρήτη ποσότητες ηρωίνης.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το πρωί της Τρίτης, όταν ένα από τα μέλη της σπείρας έφτασε στα Χανιά με το πλοίο της γραμμής.
Αστυνομικοί τον παρακολούθησαν και οδηγήθηκαν σε δύο ακόμα άτομα με τα οποία είχε προγραμματιστεί συναλλαγή.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια στα Χανιά, την Αθήνα και το Ηράκλειο.

"Πλιάτσικο" στα φρούτα & τα λαχανικά του Οροπεδίου

"Απαλλοτριωμένα" καταλήγουν μετά από κάθε σαββατοκύριακο μποστάνια και δέντρα στα ανατολικά της Κρήτης, καθώς ολοένα και πιο συχνό είναι το "πλιάτσικο" στα φρούτα και τα λαχανικά που εκδρομείς συναντούν στο δρόμο τους.

Κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου παρακολουθούν εκδρομείς, κυρίως από τα αστικά κέντρα, να πηγαίνουν εκδρομή στο Λασίθι και να επιστρέφουν στο σπίτι τους ... με αχλάδια, μήλα, λάχανα, κουνουπίδια, πράσα, σπανάκι και ό,τι άλλο καλό βρουν στο δρόμο τους και μπορεί να ... λάβει θέση μέσα στην κατσαρόλα!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάποιοι εκ των "πλιατσικολόγων" δε διστάσουν να διαθέσουν τα κλεμμένα φρούτα και λαχανικά, προς πώληση στη λαϊκή αγορά, όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία "τρυγούν" τους καρπούς ... των άλλων, τόσο πάνω στο δρόμο όσο και στον κάμπο, για να γεμίσουν το ψυγείο του σπιτιού τους!

Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για απύθμενο θράσος, αφού κάτοικος του Οροπεδίου Λασιθίου αντίκρισε έκπληκτος έναν άγνωστο να κατεβάζει ... ως και σκάλα από το αυτοκίνητο για να φτάσει και τα "ψηλά" του δέντρου που έβαλε στο μάτι. "Μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια για μερικά φρούτα ή λαχανικά ... αλλά και η κακομοιριά έχει τα όριά της" - λένε χαρακτηριστικά!

Δε λείπουν, βέβαια, και οι διαπληκτισμοί (ιδίως το Σαββατοκύριακο), όταν οι κάτοικοι της περιοχής αντικρίζουν τις περιουσίες τους "κουτσοκορφισμένες", ενώ κάποιοι δε διστάζουν να προβλέψουν ... θερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, ήδη κάτοικος της περιοχής του Τζερμιάδου, συγκράτησε τα στοιχεία της πινακίδας κυκλοφορίας ενός από τα αυτοκίνητα που φεύγουν γεμάτα φρούτα και λαχανικά, και κατέθεσε μήνυσε στο οικείο αστυνομικό τμήμα.
cretalive.gr

Ο Νίκος Καζαντάκης ταξιδεύει στην Κίνα

Ημερίδα με θέμα τη συνεισφορά του Νίκου Καζαντζάκη στην κατανόηση της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας διοργανώνουν από κοινού το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της εκδήλωσης, που θα διεξαχθεί στους χώρους της Κινεζικής Πρεσβείας στις 7 Νοεμβρίου, είναι να φέρει κοντά τους φίλους του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη και να φωτίσει την σχέση του με την Κίνα, μια σχέση που αποτέλεσε σταθμό για την πολιτιστική εκτίμηση των δύο χωρών και την βαθύτερη κατανόηση και φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Du Qiwen και ο Πρόεδρος του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης Στέλιος Ματζαπετάκης, ενώ ομιλίες για την σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Κίνα θα απευθύνουν Έλληνες και Κινέζοι ακαδημαϊκοί και συγγραφείς, εστιάζοντας στα δύο ταξίδια του Έλληνα λογοτέχνη στην Κίνα, την επιρροή που άσκησε το έργο του στην Κίνα αλλά και τα στοιχεία που άντλησε ο ίδιος μέσα από την γνωριμία του με την Κινεζική γραμματεία.

Η ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 40 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι η εταιρία Nemos Business Consultants, ενώ χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρίες Apivita, Φίλλιπος Νάκας και Huawei.

H είσοδος είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 89 56 518.
prismanews.gr

Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς – Δεκάδες κενά σε γυμνάσια και λύκεια του Ηρακλείου

Θύελλα αντιδράσεων στη σχολική κοινότητα του Ηρακλείου προκαλούν τα δεκάδες κενά που εντοπίζονται σε γυμνάσια και λύκεια του νομού, ενάμιση μήνα περίπου, μετά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. 

Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου παιδείας, για τον περιορισμό των κενών και την ορθολογικότερη διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού, σήμερα μόνο στο Ηράκλειο τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν τα 150.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά σχολεία, ειδικά στην ενδοχώρα του νομού, να υπολειτουργούν, καθώς ακόμα δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Τα κενό εντοπίζονται κυρίως σε φιλολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς ενώ η τοπική ΕΛΜΕ κάνει λόγω για αντιεκπαιδευτικές μεθόδους.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο παιδείας έχει ήδη στα χέρια του τη σχετική λίστα με τα κενά, σε επίπεδο Κρήτης και αναμένονται απαντήσεις.




prismanews.gr

Χειροπέδες σε 71χρονο Ρεθυμνιώτη για χρέη στο δημόσιο

Ένας ακόμη Ρεθυμνιώτης συνελήφθη για οφειλές προς το Δημόσιο. Πρόκειται για 71χρονο επιχειρηματία ο οποίος... δραστηριοποιείται στον τομέα της ζαχαροπλαστικής και του οποίου το συνολικό ύψος των οφειλών του ανέρχεται στα 27.142,66 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα (23-10-2012) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.
 
 flashnews.gr

Στην εισαγγελία η τραγωδία του 8χρονου που σκοτώθηκε σε φρεάτιο της Αγίας Τριάδας

Στην εισαγγελία Ηρακλείου βρίσκεται η πλέον η δικογραφία για την τραγωδία με το 8χρονο αγόρι που βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας σε αφύλακτο φρεάτιο που βρισκόταν στην αυλή ενώς εγκαταλελειμμένου σπιτιού στην περιοχή της Αγίας Τριάδας πριν απο περίπου 20 μήνες. Η προανάκριση για την υπόθεση έχει πλέον ολοκληρωθεί και αναμένονται οι αποφάσεις για την για την άσκηση ή όχι ποινικών διώξεων.

Υπενθυμίζεται ότι το άτυχο αγοράκι από την Αλβανία έπαιζε με άλλα παιδιά όταν η μπάλα κύλησε στο ερείπιο και ο μικρός πήγε να τη μαζέψει. Στην προσπάθεια του έπεσε μέσα στο φρεάτιο. Το 8χρονο παιδί ανασύρθηκε με ανακοπή και υποθερμία και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ, δεν κατάφερε να επανέλθει.

Όπως ανέφερε η μητέρα του στην εφημερίδα Πατρίς αποφάσισε να επιστρέψει μαζί με την 12χρονη κόρη της στην Αλβανία λόγω οικονομικής δυσχέρειας ωστόσο επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να παρατήσει την υπόθεση τονίζοντας ότι το οφείλει στη μνήμη του παιδιού της.

prismanews.gr

Στο εδώλιο για τα ... ύποπτα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Έξι χρόνια μετά την υπόθεση των ... ύποπτων μεταπτυχιακών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που σημαδεύτηκε από το θάνατο του καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, οι εμπλεκόμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο. Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη του ιδρύματος Ιωάννη Παλίκαρη και τους καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Κωνσταντίνο Λάβδα, Μαρία Μενδρινού και Δημήτρη Κοτρόγιαννο.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει θόρυβο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ ο θάνατος του καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, παραμένει ... μαύρη σκιά στην υπόθεση καθώς ο ίδιος αφού κατήγγειλε επανειλημμένως φαινόμενα αδιαφάνειας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, "έσβησε" αφού πρώτα του ανακοινώθηκε η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για συκοφάντηση του Ιδρύματος.

Ο πρώην πρύτανης και οι τρεις καθηγητές κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, για το θέμα της επιλογής φοιτητών στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ θα απολογηθούν και για την απόφαση πειθαρχικής δίωξης στον εκλιπόντα καθηγητή.

Αμουδάρα: Γκρέμισαν με ΙΧ τα ρολά ασφαλείας και άρπαξαν τα χρυσαφικά

Με έναν απίστευτο τρόπο αδίστακτοι δράστες κατάφεραν να εισβάλουν μέσα σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Αμουδάρας. Όπως φαίνεται από τα ... συντρίμμια, οι δράστες έδεσαν το ρολό ασφαλείας του καταστήματος σε κοτσαδόρο αυτοκινήτου και τη ... γκρέμισαν. Μετά το έργο τους ήταν εύκολο. 

Μπήκαν ανενόχλητοι στο κοσμηματοπωλείο, έσπασαν τη βιτρίνα και άρπαξαν τα κοσμήματα. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου δεν πίστευε στα μάτια του το πρωί όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος της καταστροφής.

Η σχετική ανακοίνωση της αστυυνομίας αναφέρει:

Σήμερα, (23-10-2012) τα ξημερώματα, στη περιοχή Αμμουδάρα του Δήμου Μαλεβιζίου, άγνωστοι δράστες, αφού παραβίασαν κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 60χρονου ημεδαπού, αφαίρεσαν από τις προθήκες κοσμήματα απροσδιορίστου αξίας, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Έρευνες διεξάγονται για την αναζήτηση και τον εντοπισμό των δραστών. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

prismanews.gr

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Κουαρτέτο τσιγγάνων στη φάκα με τα κλεμμένα

Στα δίχτυα των αστυνομικών αρχών έπεσαν τέσσερις αθίγγανες οι οποίες με ταχυδακτυλουργικό τρόπο άρπαξαν, κοσμήματα μέσα από το σπίτι 57χρονης στο Ηράκλειο, όπως η ίδια κατήγγειλε στις αρχές. 

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί. Σύμφωνα με την καταγγελία της 57χρονης, τέσσερις αθίγγανες, ενεργώντας από κοινού, εισήλθαν στην οικία της και αφαίρεσαν κοσμήματα απροσδιορίστου αξίας.

Λίγη ώρα μετά, οι γυναίκες συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Κλέφτες κατά ... συρροή μπήκαν στο σπίτι γιαγιάς για να κλέψουν ... 20 ευρώ !

Αναστάτωση σε μια ηλικιωμένη γυναίκα προκάλεσαν δυο κλέφτες που μπήκαν χτες το πρωί στο σπίτι της για να την κλέψουν.
Οι δυο άνδρες 30 και 40 ετών μπήκαν στο σπίτι της 74χρονης και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των είκοσι (20) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, έγιναν αντιληπτοί από την παθούσα και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν αφαιρέσει δίκυκλο μοτοποδήλατο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου την 18/10/2012, ενώ από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 30χρονος, είχε αφαιρέσει τσάντα από 30χρονη γυναίκα.

Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.
 
 
prismanews.gr

Ζευγάρια από όλα τα μέρη του κόσμου έρχονται να παντρευτούν στην Κρήτη !

Ο γάμος του Sergei και της Julia έγινε στο Ρέθυμνο τον περασμένο Μάιο. Φώτογραφία από: weddingsincrete.co.uk

της Νίκης Ρωμανάκη / prismanews.gr

Μπορεί η Ελλάδα τα τελευταία να έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα και στις κακές ... γλώσσες των εταίρων λόγω οικονομικής ύφεσης δεν παύει όμως να αποτελεί αποδεδειγμένα αγαπημένο προορισμό για όλους τους λαούς του κόσμου που όπως αποδεικνύεται σχεδιάζουν στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη ακόμα και την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους, το ... γάμο τους !

Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει δεκάδες site που παρέχουν υπηρεσίες διοργάνωσης γάμων σε οποιοδήποτε μέρος της Κρήτης επιθυμεί το ζευγάρι, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια !

Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να κάνουν πραγματικότητα έναν ονειρεμένο γάμο στο νησί δίνοντας τη δυνατότητα στο ζευγάρι να επιλέξει οποιοδήποτε μέρος επιθυμεί από την αμμουδιά σε μια μαγευτική παραλία, την πισίνα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου μέχρι κάποιο γραφικό τοπίο σε κάποιο ορεινό χωριό.

Στις υπηρεσίες περιλαμβάνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, ο στολισμός του χώρου, η ψηφιακή κάλυψη του μυστηρίου, το γαμήλιο δείπνο και η φιλοξενία των καλεσμένων με μόνη υποχρέωση του ζευγαριού να ... παραστεί στο μυστήριο.

Από τον περασμένο Απρίλη μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου – διάστημα που διοργανώνονται οι περισσότεροι γάμοι - εκατοντάδες ζευγάρια από κάθε μέρος του κόσμου όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Εσθονία κλπ φόρεσαν νυφικά και γαμπριάτικα κουστούμια και παντρεύτηκαν στην Κρήτη. Τα ευτυχή ζευγάρια ενώθηκαν σε σάρκα μια ενώπιον συγγενών και φίλων σε γραφικά τοπία του Ρεθύμνου, των Χανίων, των Μαλλίων, της Χερσονήσου με τα γαμήλια ... γλέντια να κρατούν μέχρι πρωίας και τις αναμνήσεις από το γάμο να τους μένουν αξέχαστες !

Δημοσκόπηση ALPHA: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ - Δημοφιλέστερος ο Φώτης Κουβέλης

Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δημοφιλέστερος πολιτικός ο Φώτης Κουβέλης σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία MARC για λογαριασμό του ALPHA. 

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 23,2%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ακολουθούν με τα εξής ποσοστά:

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Διαρρήκτες μπούκαραν σε σχολείο και έκλεψαν μέχρι και μαρκαδόρους

Της Κατερίνας Μηναδάκη / prismanews.gr

Μέχρι και τους μαρκαδόρους από το νηπιαγωγείο Γέργερης έκλεψαν άγνωστοι σήμερα τα ξημερώματα ! Νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο που βρίσκονται στο χωριό της Ρίζας του Ψηλορείτη φαίνεται ότι μπήκαν στο στόχαστρο διαρρηκτών, οι οποίοι θεώρησαν ότι θα έβρισκαν ... θησαυρό σε ένα χώρο μάθησης και γνώσης μικρών παιδιών. Έτσι επί δύο συνεχόμενα βράδια οι θρασύτατοι διαρρήκτες μπαινόβγαιναν στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων αρπάζοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Το πρώτο βράδυ οι κλέφτες έσπασαν την πόρτα του δημοτικού σχολείου άρπαξαν ένα cd player από μία αίθουσα. Το επόμενο πρωί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγινε σχετική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών και το περιστατικό έμεινε στα χαρτιά αφού κανένα περιπολικό δεν εμφανίστηκε στην περιοχή, όπως είπαν οι κάτοικοι.

Δεύτερη φορά 

Το επόμενο κιόλας βράδυ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαρρήκτες κατάφεραν και τρύπωσαν ξανά, αυτή τη φορά στις αίθουσες του νηπιαγωγείου αλλά και στο γραφείο των δασκάλων. Έτσι άρπαξαν μία μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, άνοιξαν όλες τις ντουλάπες με τη γραφική ύλη των σχολείων και πήραν ακόμα και τους μαρκαδόρους των μικρών μαθητών.
Όταν έφτασαν το πρωί στο σχολείο τους δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, μαθητές και γονείς βρέθηκαν μπροστά σε μία εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη αφού όλα ήταν άνω- κάτω και βέβαια δεν υπήρχε ούτε υλικό για να απασχοληθούν τα νηπιαγωγάκια.

Το όλο θέαμα αλλά και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο, από τον οποίο οι διαρρήκτες είχαν πάρει ακόμα και τα δεύτερα κλειδιά προφανώς για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι, αναστάτωσε ολόκληρη τη μικρή κοινωνία της Γέργερης που είδε τους κλέφτες να έχουν αποθρασυνθεί και να μπαίνουν ακόμα και στα νηπιαγωγεία που κάνουν μάθημα πολύ μικρά παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοτικό σχολείο της Γέργερης πάνε 100 μαθητές ενώ στο νηπιαγωγείο 35 μικρά παιδιά.

Αλλάζει ο Νόμος για τις μετεγγραφές των φοιτητών

Ικανοποίηση του Λ. Αυγενάκη για  την άμεση ανταπόκριση του  Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου
Μετά από επαναλαμβανόμενες Κοινοβουλευτικές Παρεμβάσεις του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο αλλά και με τεκμηριωμένα στοιχεία αλλάζει «ο Νόμος για τις μετεγγραφές των φοιτητών κατά την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Ειδικότερα, με τις υπ.’ αριθμ Α.Π.: 1216/31-8-2012, 1447/7-9-2012 και 3273/22-10-2012 Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του και με τοποθετήσεις από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής Ηρακλείου είχε θέσει το ζήτημα επικαιροποίησης του Νομοθετικού πλαισίου για τις μετεγγραφές των υποψηφίων, δεδομένης της δύσκολης, οικονομικής συγκυρίας, καθώς οι γονείς αδυνατούν να σπουδάζουν παιδιά σε διαφορετικές πόλεις.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επίσημα πλέον δεσμεύτηκε για την επαναφορά ρύθμισης για μετεγγραφές αδερφών που σπουδάζουν σε διαφορετικά ΑΕΙ, όπως ίσχυε και παλιότερα.
 Η ρύθμιση αυτή αφορά:
1) Υποψηφίους που είναι πολύτεκνοι καθώς και υποψηφίους τέκνα πολυτέκνων. Δεν υπάρχει από φέτος εισοδηματικό όριο.
2) Υποψηφίους γονέων και τέκνων  πολυμελών οικογενειών με τρία  ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο  ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως  αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα. Δεν υπάρχει το ηλικιακό όριο.
3) Υποψηφίους: α) με αδερφό ή  αδερφή του πρώτου κύκλου σπουδών,  εφόσον δεν είναι κάτοχος πτυχίου,  μεταπτυχιακού ή διδακτορικού  τίτλο, που φοιτά σε πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Ανώτατες εκκλησιαστικές  Ακαδημίες ή Ανώτατη Σχολή  Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής  Εκπαίδευσης, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε διαφορετική πόλη από την κατοικία των γονέων τους, β) ορφανούς από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, γ) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, δ) τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, ε) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις Πανελλαδικές το ίδιο έτος.
Με βάση την παραπάνω ρύθμιση, ο  κ. Αυγενάκης «εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η σημερινή Κυβέρνηση δείχνει την ευαισθησία και ανακλαστικά που απαιτείται στα θέματα αυτά».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...