Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Έντονο ενδιαφέρον για τα δωρεάν μαθήματα στο Ηράκλειο

Συνεχίζεται να δέχεται αιτήσεις ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού για την δωρεάν προετοιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.Συνεχίζεται να δέχεται αιτήσεις ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού για την δωρεάν προετοιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τα δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον Κοινωνικό Χώρο για να κάνουν αίτηση συμμετοχής.

Τα μαθήματα τα οποία θα προσφερθούν είναι χημεία, φυσική, μαθηματικά, έκθεση, νέα ελληνική λογοτεχνία, προγραμματισμός και αρχαία. Οι εθελοντές/καθηγητές θα μπορούν να διδάσκουν τους μαθητές σε καινούργιες αίθουσες στον Κοινωνικό χώρο των Ιδρυμάτων.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά (ή και σε μαθητές ενήλικες), οι γονείς των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν έχουν φέτος τη δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια. Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι απογευματινά και θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Ήδη λειτουργούν τις πρωινές ώρες, όπως και πέρυσι, τα τμήματα ξένων γλωσσών (αγγλικών, γερμανικών) και υπολογιστών για άνεργους ενήλικες στη βιβλιοθήκη του Κοινωνικού Χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες από Δευτέρα ως Παρασκευή (9 το πρωί με 5 το απόγευμα:

Κοινωνικός Χώρος Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

Μονής Αγκαράθου 9 και Κοσμά Ζώτου γωνία, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο

Τηλ.: 2810 244115

Παγκρήτια κινητοποίηση συνταξιούχων στο Ρέθυμνο

Παγκρήτια κινητοποίηση συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 10:00 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

 Η απόφαση ελήφθη στην παγκρήτια σύσκεψη συνταξιουχικών σωματείων (ΙΚΑ ΤΕΒΕ- ΟΑΕΕ Δημοσίου) που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 21 Οκτωβρίου.

Λεωφορεία θα μεταφέρουν δωρεάν στο Ρέθυμνο συνταξιούχους που επιθυμούν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Αιτήσεις συμμετοχής συγκεντρώνονται στο σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου 1ος όροφος καθημερινά 10-12 το πρωί.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Και φέτος "έξυπνη πόλη" το Ηράκλειο

Ποιες χώρες βρίσκονται στην παγκόσμια λίστα "Έξυπνων Πόλεων" για το 2014


Το Ηράκλειο βρίσκεται, για άλλη μια χρονιά, στην παγκόσμια λίστα των "Έξυπνων Πόλεων" για το 2014 κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη ότι κατά τα τελευταία 16 χρόνια, μόλις 126 πόλεις έχουν λάβει τον τίτλο της "Έξυπνης πόλης".

"Για άλλη μια φορά οι πόλεις της λίστας των "Έξυπνων Πόλεων" μας εξέπληξαν με την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν καινοτόμες ιδέες και σκληρή δουλειά για να βελτιώσουν τις τοπικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες" λέει ο συνιδρυτής της Intelligent Community, Louis Zacharilla.

"Δεν προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν πολλές "επαναλήψεις" στη λίστα, το οποίο σημαίνει ότι συνεχιζόμενες βελτιώσεις λαμβάνουν χώρα" προσθέτει ο ίδιος.

Οι "Έξυπνες Πόλεις" για το 2014:
(Πόλη, Χώρα, Πληθυσμός)
Arlington County, Virginia USA 210,300
Coffs Harbour, New South Wales Australia 70,900
Columbus, Ohio USA 809,800
Heraklion, Crete Greece 150,000
Hsinchu City Taiwan 427,000
Kingston, Ontario Canada 159,500
Mitchell, South Dakota USA 15,000
Montreal Metropolitan Area, Quebec Canada 3,957,700
Nairobi County Kenya 4,000,000
New Taipei City Taiwan 3,949,800
Parkland County, Alberta Canada 30,500
Prospect, South Australia Australia 20,000
Quebec City, Quebec Canada 728,900
Rio de Janeiro Brazil 6,323,000
Sunshine Coast, Queensland Australia 322,600
Taoyuan County Taiwan 2,038,000
Toronto, Ontario Canada 2,791,000
Walla Walla Washington USA 31,900
Wanganui New Zealand 43,000
Whittlesea, Victoria Australia 176,500
Winnipeg Canada 778,400

Η ανακοίνωση της σχετικής λίστας έγινε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια γεύματος στο πλαίσιο του ετήσιο συμποσίου του Intelligent Community, παρουσία ειδικών διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων.
Πηγή: Cretalive.gr
Enhanced by Zemanta

Θολό το τοπίο στο Ηράκλειο για τις εκπτώσεις του Νοέμβρη

Ήταν κάτι που δεν το χρειαζόμασταν αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, αναφέρει ο κ. Κουμαντάκης.


Του Γιώργου Παπαδάκη/ prismanews.gr

Την πρώτη Νοεμβρίου και για πρώτη φορά θα ξεκινήσει η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος όπως ανακοίνωσε Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013.

Η περίοδος αυτή αναμένεται να έχει προαιρετικό χαρακτήρα καθώς δεν υποχρεώνεται κανένας έμπορος να πουλήσει με εκπτώσεις.
Ωστόσο στο Ηράκλειο οι έμποροι φαίνεται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα το αν θα πουλήσουν ή όχι με εκπτώσεις. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με τον ΟΑΕΕ να απειλεί με κατασχέσεις, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι.
Για παράδειγμα αν κάποιος καταστηματάρχης αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να προχωρήσει σε εκπτώσεις, είναι δικαίωμα του. Αν πάλι θελήσει να το κάνει θα είναι νόμιμος αφού πλέον το μέτρο αποτελεί νόμο του κράτους. Σε επίπεδο Ηρακλείου αυτό ήταν κάτι που δεν ήταν και τόσο επιθυμητό από τους εμπόρους αφού όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης εμείς είχαμε πει στο κράτος ότι δεν θέλουμε εμβόλιμες εκπτώσεις. Δεν ήταν κάτι που το είχαμε ανάγκη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι. Είναι νόμος του κράτους λέει χαρακτηριστικά.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η περίοδος από 1 έως 9 Νοεμβρίου δεν θα είναι η μόνη. Οι εκπτώσεις θα συνεχιστούν κανονικά και τον Ιανουάριο. Πιο αναλυτικά οι εκπτωτικές περίοδοι θα έχουν ως εξής:
Τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Αναφορικά με την πορεία της αγοράς στο Ηράκλειο ο κ. Κουμαντάκης ανέφερε ότι ο τζίρος των καταστηματαρχών έχει πέσει αισθητά καθώς το Φθινόπωρο βρήκε την πόλη χωρίς πολλούς τουρίστες οι οποίοι αγόραζαν από τις μικρές επιχειρήσεις και ενίσχυαν τα ταμεία τους. 

Ρέθυμνο:ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ για το ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΕΓΓΥΗΣ

Ο σύλλογος κατΑΡΤι και τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ θα παρουσιάσουν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 6.30 η ώρα τ' απόγευμα, στην αίθουσα του συλλόγου κατΑΡΤι, Κονδυλάκη 10, τον κύκλο παραμυθιών για την φιλία και την αλληλεγγύη.

Ο Ασκληπιός ο μεγάλος θεραπευτής των σωμάτων και των ψυχών της αρχαιότητας, ένα δέντρο που μόνο ήξερε να δίνει αγάπη, κι ένα κλειδί χαμένων θησαυρών θα μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Για να ακούνε οι μικροί και να μαθαίνουν οι μεγάλοι. Θα ακολουθήσεις εικαστικό εργαστήριο για γονείς και παιδιά.

Αφήγηση Ματία Τσουκνάκη , Μουσική και τραγούδια , Άλκης Πασχαλίδης.
Για όλες τις ηλικίες.

Συμμετοχή 3Ε. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου
Κρατήσεις στα τηλέφωνα : 2831061585 και 6979408588

rethymnoguide.gr

Κρήτη: Μαθαίνουν να πίνουν από τα 13!


Μέσα σε ένα Σαββατόβραδο μεταφέρθηκαν στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων τρεις ανήλικοι 15 και 16 ετών με συμπτώματα οξείας μέθης

Από την ηλικία των 13 χρόνων έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ ολοένα και περισσότερα Ελληνόπουλα, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, 1 στους 3 δεκαπεντάχρονους εφήβους καταναλώνει τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα αλκοόλ.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι μόνο συμπτωματικό δεν ήταν το περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όταν μέσα σε ένα Σαββατόβραδο μεταφέρθηκαν στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών 3 έφηβοι ηλικίας 15 και 16 ετών με συμπτώματα οξείας μέθης.

«Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Εχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια. Από το ΕΚΤΕΠΝ φαίνεται, ότι από το 2006 και μετά υπάρχει μία σταδιακή αύξηση της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών στην εφηβική ηλικία με έναρξη τα 13», επεσήμανε μιλώντας στα “Χ.Ν.” η ψυχίατρος Παίδων – Εφήβων και υπεύθυνη του Ιατρείου Εφήβων του ΟΚΑΝΑ Χανίων κα Νεκταρία Σκουλάκη και πρόσθεσε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα περιγράφουν ότι σε κάθε τους έξοδο πίνουν τουλάχιστον 3 ποτά.

«Από αυτούς τους εφήβους 2 στους 5 δεκαπεντάχρονους περιγράφουν ότι έχουν μεθύσει μία φορά στη ζωή τους και είτε τους έχουν μεταφέρει στο σπίτι, είτε στο Νοσοκομείο. Στα επείγοντα των Νοσοκομείων, σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, κάθε Σάββατο φτάνουν πάρα πολλά τέτοια περιστατικά», υπογράμμισε η κα Σκουλάκη, ενώ ερωτηθείσα κατά πόσον το πρόβλημα αφορά και μία κουλτούρα που θέλει το αλκοόλ “αθώο” σχολίασε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς έλεγχος. Ελάχιστα είναι τα μαγαζιά που ζητούν ταυτότητα για να σερβίρουν ποτά. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Συγχρόνως όμως και πολλές οικογένειες δεν ελέγχουν τις εξόδους των παιδιών. Θεωρούν, ότι αν βγει το παιδί για να πάει σε πάρτι γενεθλίων είναι αυτονόητο ότι θα πιει, χωρίς να το θεωρούν μείζον θέμα. Πρόσφατα, είχε έρθει στο Ιατρείο Εφήβων μία μαμά η οποία περιέγραφε ότι 2 φορές  είχαν φέρει το παιδί της σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι και η ίδια θεώρησε ότι το παιδί απλώς μέθυσε. Το πήρε δηλαδή τελείως επιπόλαια. Μία άλλη μητέρα μας έλεγε ότι μόλις το παιδί της είχε πάρει δίπλωμα οδήγησης το έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένο. Αργότερα το έπιασαν ξανά και μόνο όταν πήγε η ίδια να το βγάλει από το κρατητήριο κινητοποιήθηκε».

cretalive

Στο Ηράκλειο η επόμενη Ελληνο - Γερμανική γενική συνέλευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Συνέλευση που πραγματοποιείται 22-23 Οκτωβρίου έχει ως θέμα «Ο δήμος του μέλλοντος» και τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και ειδικών και από τις δύο χώρες είναι, μεταξύ των άλλων, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού, η μετανάστευση, η περιφερειακή πολιτική στην Ευρώπη, η προώθηση του τουρισμού και των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και στα πλαίσια της 4ης Ελληνο-γερμανικής Συνάντησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Νυρεμβέργη έγινε η ανακοίνωση και μάλιστα δια στόματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Ανγκελα Μέρκελ του Δημάρχου της Νυρεμβέργης αλλά και του Έλληνα Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο .

Μάλιστα σε διαδικτυακό μήνυμα της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στην Κρήτη και το Ηράκλειο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: Στο Νοτιότερο άκρο της Ευρώπης ,εκεί όπου άνθισε ο αρχαιότερος πολιτισμός, ο Μινωικός. Εκεί όπου γεννήθηκε ο Δίας ο θεός της αφθονίας και της Φιλοξενίας εκεί θα φιλοξενηθούμε του χρόνου.

Εγκωμιαστικά όμως σχόλια για το Ηράκλειο και το Δήμαρχό του κ.Γιάννη Κουράκη απέσπασε από τους παρεβρισκόμενους η Αντιδήμαρχος κ. Αγγελική Σχοιναράκη που τον εκπροσωπούσε λόγω κωλύματος του να συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος της Νυρεμβέργης και πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων Δρ.Ούλριχ Μάλυ ο οποίος δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν το Ηράκλειο και συγκεκριμένα το 2010 και έχει μείνει ενθουσιασμένος και γι αυτό παροτρύνει πολλούς συμπατριώτες του να επισκέπτονται τη Κρήτη και ότι με χαρά θα βρεθεί ξανά στη πόλη .

Το Ηράκλειο κέρδισε αυτή τη μάχη ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφιότητες λόγω της πολύ καλής παρουσίασης που είχε προετοιμαστεί από το Δήμο Ηρακλείου για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και έγινε από την κ. Σχοιναράκη και έτσι αποφασίστηκε η Πέμπτη συνάντηση να γίνει του χρόνου στη πόλη μας.

Παγκόσμιος πόλος


Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή τονίζοντας σε δήλωσή του ότι το Ηράκλειο αποτελεί πλέον Παγκόσμιο πόλο που προσελκύει σημαντικά Συνέδρια, Συναντήσεις και Εκδηλώσεις και προβάλλει την πόλη μας και τη Κρήτη σε όλο τον κόσμο.

Αποτελεί τιμή αλλά και ευκαιρία ώστε να αναδείξουμε για άλλη μια φορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης ( Πολιτισμό, Τουρισμό ,Κρητική Διατροφή ,Κρητικά Προϊόντα), επεσήμανε ο κ. Κουράκης .

Στη Συνέλευση παρεβρίσκεται και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ Ασκούνης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι

Η Συνέλευση που πραγματοποιείται 22-23 Οκτωβρίου έχει ως θέμα «Ο δήμος του μέλλοντος» και τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και ειδικών και από τις δύο χώρες είναι, μεταξύ των άλλων, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού, η μετανάστευση, η περιφερειακή πολιτική στην Ευρώπη, η προώθηση του τουρισμού και των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.  prismanews.gr

Πράσινο φως για την ανάπλαση οικισμών στην Κρήτη

Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανάπλαση οικισμών Μεγάλης Βρύσης Κρήτης προϋπολογισμού 675.000 ευρώ που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου".


Την ένταξη της μελέτης "Ανάπλαση οικισμών Μεγάλης Βρύσης και Πρεβελιανών της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Βαρβάρας ανακοίνωσε ο δήμος Γόρτυνας. Η μελέτη περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των δυο χωριών και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Συγκεκριμένα προβλέπει έργα σε ελευθέρους κοινόχρηστους χώρους αλλά και σε κάποια πλατώματα που υπάρχουν κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που ενώνει τα δυο χωριά.

Παράλληλα θα πλακοστρωθεί ο κεντρικός οδικός άξονας που οδηγεί στην έξοδο της Μεγάλης Βρύσης και θα κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την αποχέτευση όμβριων υδάτων και τον επαρκή φωτισμό του.

Επίσης θα δημιουργηθεί ένα πάρκο δραστηριοτήτων στον οικισμό της Μεγάλης Βρύσης, σε ένα δημοτικό οικόπεδο 1,5 στρεμμάτων. Εκεί θα κατασκευαστούν  θέατρο,  παιδότοπος και χώρος αναψυχής.

Σε δηλώσεις του Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του που ένα ακόμη σπουδαίο έργο πήρε το δρόμο προς την υλοποίηση, επισημαίνοντας παράλληλα πως η εν λόγω μελέτη είχε εκπονηθεί από την πρώην δημοτική αρχή Αγίας Βαρβάρας κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο αισθάνεται δικαιωμένος ο ίδιος και οι συνεργάτες του. agronews.gr

Δον Κιχώτης για παιδιά από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Η σκηνοθεσία είναι της Γλύκας Στόιου.


Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης για τη χειμερινή περίοδο 2013 – 2014 θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση για παιδιά ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΕΣ βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Δον Κιχώτης σε διασκευή Γλύκας Στόιου.

Θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και θα πάμε στη μακρινή Ισπανία του 16ου αιώνα. Σε ένα μικρό χωριό στην ξακουστή επαρχία της Μάντσας. Εκεί που ζει ένας Ισπανός άρχοντας, φτωχός σε λεφτά, αλλά πλούσιος σε φαντασία. Το όνειρό του είναι να γίνει περιπλανώμενος ιππότης και να υπερασπιστεί το δίκαιο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες εισβάλλει στη φαντασία της Γλύκας Στόιου και συμπαρασύρει στο ιπποτικό του ταξίδι το Σάντσο Πάντσα, τη Δουλτσινέα, έναν κουκλοπαίκτη με τη μαϊμού του, μια πεταλούδα, ένα πουλί και πολλούς ακόμα φίλους του. Στη διαδραστική παράσταση που ετοιμάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης για τα παιδιά, θα συναντήσουμε ήρωες που αναζητούν την περιπέτεια στους δρόμους της δικαιοσύνης σαν άλλοι Δον Κιχώτες.

Η σκηνοθεσία είναι της Γλύκας Στόιου. Η Στέλλα Σκορδαρά και η Γλύκα Στόιου ερμηνεύουν σχεδόν όλους τους ρόλους του έργου και μας μεταφέρουν στο φανταστικό κόσμο ενός παραμυθιού με μπόλικη αστερόσκονη.

Τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση, παίζουν με τις ηθοποιούς και αναπαριστούν ρόλους που βοηθούν στην εξέλιξη του έργου.

Η πρεμιέρα της παράστασης Δον Κιχώτες έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 στις 12:00 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί στις αίθουσες των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Α΄/ θμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας ,καθώς και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Έχασαν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό και οι τράπεζες τους ζητούν να το νοικιάσουν!

Από ιδιοκτήτες, ενοικιαστές πολλοί δανειολήπτες, ακόμα και για πολύ μικρά ποσά


Εικόνα απελπισίας και νευρικότητας είναι εκείνη που αποτυπώνεται στα μάτια των καταναλωτών, που έχασαν τα σπίτια τους, από πλειστηριασμό Τραπεζών,  πριν ακόμα  εκπνεύσει η προθεσμία αναστολής των πλειστηριασμών που λήγει στις 31-12-2013, οι οποίοι φθάνουν πλέον μετά από τετελεσμένο γεγονός του πλειστηριασμού να χάνουν την μοναδική τους κατοικία και καλούνται  να υπογράψουν «συμβόλαια μίσθωσης» από την Τράπεζα! 

Σύμφωνα με την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης οι καταναλωτές προσέρχονται στην Ενωση επιδεικνύοντας όχι  πλέον  συμβάσεις δανείων, αλλά με συμβόλαια μίσθωσης της πρώτης κατοικίας, από δανειολήπτες τον οποίο η κατοικία πέρασε στα χέρια των Τραπεζών κατόπιν τραγικά μικρών ποσών απαίτησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειολήπτριας, η οποία δανείστηκε 15.000 ευρώ, από Τράπεζα, και πλήρωνε κανονικά τις δόσεις της,  μέχρι που  ήρθε η αδυναμία πληρωμής κάποιων δόσεων προς αυτή. Η Τράπεζα  εκμεταλευόμενη  την «ευκαιρία»  κινήθηκε γρήγορα, απαιτώντας το  συνολικό χρέος, βγάζοντας την μοναδική κατοικία  της δανειολήπτριας σε πλειστηριασμό, καταφέροντας έτσι, να περάσει το ακίνητο σαυτή, και τώρα να την καλεί  μέσω των υπαλλήλων της με «ευγενικό τρόπο» να γίνει ενοικιάστρια, στο ίδιο της το σπίτι.

Η ΄Ενωση συμβουλεύει

" Επειδή "η ωμή πραγματικότητα" η απώλεια της πρώτης κατοικίας,  δημιουργεί και θα δημιουργήσει  απρόβλεπτα κοινωνικά φαινόμενα, όσο η κρίση παρατείνεται, θα πρέπει να μην αδιαφορούμε για τα έγγραφα που μας έρχονται από τις Τράπεζες. Μπορεί να είναι ένα απλό εξώδικο, αλλά μπορεί και να είναι ένα σοβαρό δικαστικό έγγραφο, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για το σπίτι μας ή άλλο περιουσιακό στοιχείο.Άμεσα ενημερώνουμε για συμβουλευτική, την πλησιέστερη   σε μας  Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών , δεν αμελούμε!!!

Για συμβουλευτική -ενημέρωση-στήριξη στα τηλέφωνα 2821092666, 2821092306 Χανιά, και 2842020140 Ιεράπετρα.


Ηράκλειο - Συνέδριο για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα


«Το Ηράκλειο και η Κρήτη από την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως την Ένωση με την Ελλάδα (1866-1913)» είναι ο τίτλος του σημαντικού Επιστημονικού Συνεδρίου για το οποίο κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης  Κουράκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητά του τονίζοντας ότι ο Δήμος Ηρακλείου  τιμά και με τον τρόπο αυτό  το μεγάλο ιστορικό γεγονός, από τα μεγαλύτερα της ιστορίας μας, την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από 23-26 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης 17.00 και  με Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ανδρέα Νανάκη.

Γ. Κουράκης: Η ένωση αποτελεί μία δικαίωση του Κρητικού λαού

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε επίσης ότι  «η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί παράλληλα και  μια δικαίωση του μόνιμα αγωνιζόμενου Κρητικού λαού. Ενός λαού που με ψυχή και τόλμη, με αποφασιστικότητα και θυσίες, με θάρρος και υπευθυνότητα πορεύθηκε επάξια στην ιστορική του διαδρομή».

Ο κ. Κουράκης κάλεσε τους Ηρακλειώτες και όλους τους Κρητικούς να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου στις οποίες ομιλητές είναι σπουδαίοι επιστήμονες καθηγητές Πανεπιστημίου με πλούσιο ερευνητικό έργο αλλά να επισκεφθούν  το χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου όπου παράλληλα φιλοξενείται και έκθεση με πλούσιο αρχειακό υλικό αυτής της περιόδου που θα λειτουργεί μέχρι 31 Οκτωβρίου και τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν παράλληλα με την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε παράλληλα όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση του συνεδρίου και  τους Επιστήμονες που θα μας φέρουν όπως επεσήμανε στο φως πολλά στοιχεία για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και θα μας δώσουν την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής διαφωτίζοντας ακόμα περισσότερο την ιστορική μας πορεία και τη βαριά μας πνευματική κληρονομιά.

Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Μανόλης Βασιλάκης  Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου όσο και ο κ. Μανόλης Δρακάκης Φιλόλογος και Προϊστάμενος   Γενικών Αρχείων του Κράτους και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής  αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρόγραμμα του Συνεδρίου που θα περιλαμβάνει ενότητες όπως:

Εκπαίδευση, Τύπος, Μαρτυρίες, Πληθυσμός, Λαϊκός Πολιτισμός, Αρχαιολογία, Θρησκεία-Εκκλησία, Πολιτική, Κοινωνία, Υγεία, Λογοτεχνία και Οικονομία.

Οι ομιλητές που θα λάβουν μέρος ανέρχονται σε 72  . Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν: το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τομέας Ηρακλείου.  

Το Παιδικό χωριό SOS στην καρδιά του Ηρακλείου ζητά ... μαμάδες


Της Κατερίνας Μηναδάκη

Έρχονται στην Κρήτη προκειμένου να προσφέρουν φροντίδα και ζεστασιά στα Κρητικόπουλα που βρέθηκαν εκτεθειμένα και απροστάτευτα. Τα παιδικά χωριά SOS κάνουν ένα βήμα ακόμα και μετά το κέντρο στήριξης που ίδρυσαν στο Ηράκλειο, προχωρούν στην πιλοτική λειτουργία μισθωμένων χώρων που θα φιλοξενούν παιδιά μέχρι την ολοκλήρωση του παιδικού χωριού.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου κα. Ελένη Μπρεδάκη, η προσπάθεια στο Ηράκλειο για τη δημιουργία ενός παιδικού χωριού SOS ξεκίνησε πριν 3 χρόνια όταν είδαμε πόσα κρητικόπουλα φιλοξενούνταν σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Από τότε μέχρι σήμερα δημιουργήσαμε ένα κέντρο στήριξης μητέρας και παιδιού στην περιοχή των Καμινίων που συνολικά στηρίζει 140 οικογένειες και 300 παιδιά.

Σύμφωνα με την κα. Μπρεδάκη το κέντρο αυτό είχε ξεκινήσει με τις υποδομές για 90 παιδιά ωστόσο οι ανάγκες ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Στους χώρους των 200 τετραγωνικών μέτρων τα παιδιά και οι οικογένειες τους μπορούν να βρουν τροφή και ένδυση, ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, εκπαίδευση αλλά και διάφορες δραστηριότητες. Όλα αυτά αποτελούν τον προπομπό του παιδικού χωριού που βρίσκεται στα σκαριά. Μάλιστα τώρα αναμένεται να μισθωθούν χώροι στο κέντρο του Ηρακλείου όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά.

Πρόκειται για μία πιλοτική εφαρμογή των παιδικών χωριών που για πρώτη φορά μπαίνουν μέσα στον αστικό ιστό. Βεβαίως για να γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση μητέρων SOS. Τα σπίτια αυτά με τις μητέρες θα λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα της οικογένειας. Σε κάθε σπίτι θα υπάρχει μία μητέρα SOS με 4-5 παιδιά, τόνισε η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου.

Μητέρες SOS

Με αυτό το δεδομένο λοιπόν θα πρέπει να βρεθούν οι μητέρες SOS που θα αναλάβουν τα παιδιά. Στο Ηράκλειο χρειάζονται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα 6 μητέρες SOS, που θα περάσουν από ειδικά τεστ και θα εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν τα παιδιά τους και το ρόλο τους στη νέα τους οικογένεια. Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να είναι από 32 μέχρι 45 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και θα πρέπει να μπορούν να διαθέσουν σχεδόν το 24ωρο τους. Η θέση αυτή θα είναι έμμισθη, με ασφάλιση, ετήσια άδεια και ρεπό. Όταν οι ... μαμάδες θα λείπουν από το σπίτι, θα αναλαμβάνουν οι θείες SOS. Σε κάθε περίπτωση και για να γίνει σωστή επιλογή, σύμφωνα με την κα. Μπρεδάκη, θα πρέπει να κατατεθούν τουλάχιστον 20 αιτήσεις για τις 6 θέσεις που υπάρχουν ενώ το τηλέφωνο είναι 2810222160.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό, γυναίκες χωρίς παιδιά, γυναίκες που παντρεύτηκαν μικρές και τώρα τα παιδιά τους είναι μεγάλα και μακριά, διαζευγμένες ... Υπάρχουν γυναίκες που έχουν χρόνο και ψυχή να διαθέσουν σε αυτά τα παιδιά, δήλωσε η κα. Μπρεδάκη.

Αναφορικά με τα χωριά SOS να επισημάνουμε ότι στηρίζονται οικονομικά σε δωρεές και χορηγίες, δεν υπάρχει κρατική συμμετοχή και εποπτεύονται από την Αυστρία, όπου χτίστηκε και το πρώτο παιδικό χωριό SOS.

prismanews.gr

Παρατηρητήριο ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο

Ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με τεράστιες επιπτώσεις.


Τέλη Οκτωβρίου και για δύο χρόνια αναμένεται να αρχίσει τις δραστηριότητες του το παρατηρητήριο βίας στο Ηράκλειο με τον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα το οποίο στόχο έχει να ανεβάσει το ηθικό οποιουδήποτε έχει πέσει θύμα βίας μέσα στην οικογένεια με τελικό σκοπό την επανένταξη του στην κοινωνία.
Μιλώντας στο prismanews.gr η πρόεδρος του Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας κ. Μαίρη Παχιαδάκη, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της αναφορικά με το ζήτημα αυτό λέγοντας πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει επικίνδυνα στην Κρήτη.

Ουσιαστικά το παρατηρητήριο βίας έχει να κάνει με την παρακολούθηση του εκάστοτε ατόμου μέσα από διάφορες δραστηριότητες και τον αν τελικά ανταποκρίνεται σε αυτές, προκειμένου να γίνει το παρακάτω βήμα που χρειάζεται για να ξεφύγει από τον φόβο και τη κατάσταση που βιώνει. Εμείς αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις γυναίκες να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες μέσα από την αυτοβοήθεια αναφέρει στο prismanews.gr η κ. Μαίρη Παχιαδάκη.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου περιλαμβάνει κι άλλες δραστηριότητες όπως:

Συμβουλευτική σε γυναίκες συμπεριλαμβανομένων και θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας αναφορικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την βελτίωση δεξιοτήτων από γυναίκες στην φιλοσοφία «οι γυναίκες εκπαιδεύουν γυναίκες».

Αυτό-οργάνωση και προώθηση στην απασχόληση με την δημιουργία ομάδων συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης.

Διοργάνωση ομάδων συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης μέσω εργαστηρίων εναλλακτικής θεραπείας(art therapy) με στόχο την αυτό-βοήθεια και την προώθηση στην απασχόληση.

Οργάνωση ενεργού δικτύου και πυρήνων εθελοντών μέσω θεματικών εργαστηρίων στις πιο σημαντικές περιοχές του Δήμου Ηρακλείου και του Ν. Ηρακλείου, αναπτύσσοντας συνδέσμους ανάμεσα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς της κάθε περιοχής.

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την δημιουργία θεματικών εργαστηρίων με στελέχη ανά θεματική ενότητα από την Περιφέρεια Κρήτης, την Γενική Γραμματεία Ισότητας και συν αρμόδιους φορείς.

Έκδοση βίβλου σχετικά με την κακοποίηση (Βίβλος κακοποίησης), την τακτική συμμετοχή σε ενημερωτικές εκπομπές (εβδομαδιαία πεντάλεπτα) και την δημοσίευση άρθρων και ερευνών.

Οργάνωση πανελλήνιας ημερίδας (forum) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων με τη συμμετοχή ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα (forum ΜΚΟ).

Δημιουργείται έτσι μια στέρεη βάση, επάνω στην οποία θα εδράζονται ενέργειες προστιθέμενης αξίας με οργανωμένο τρόπο, ώστε ο Σύνδεσμος να αποτελεί σημείο αναφοράς, ασκώντας ενεργητικού τύπου παρεμβάσεις μέσω της αλληλεγγύης και της δύναμης της κοινωνίας των πολιτών.

Η βία υπήρχε πάντα αλλά ήταν κρυμμένη πίσω από τις πόρτες λέει χαρακτηριστικά η κ. Παχιαδάκη ενώ συνεχίζει λέγοντας πως ο δυνατός προσπαθεί να καθυποτάξει τον αδύναμο.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μέσω του προγράμματος Υλοποίηση Σχεδίων Δράσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Γυναικείες Οργανώσεις στο πλαίσιο της πράξης 3.2.4. (Α & Β Κύκλου) “Υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (Γυναικείων Οργανώσεων) του Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013.

Οι συνεδρίες και οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας στο Ηράκλειο στην οδό Μεραμβέλλου 56.

Στην ανατ. Κρήτη οι περισσότερες δικογραφίες για εμπορία-παράνομη υιοθεσία βρεφών

Ξεπερνούν τις 40 οι δικογραφίες που σχετίζονται με κυκλώματα εμπορίας και παράνομης υιοθεσίας βρεφών.  

Οι περισσότερες από αυτές έχουν σχηματιστεί στη ανατολική Κρήτη και στην Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία δόθηκαν από τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας και εμπεριέχονται σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 30 Αυγούστου κατόπιν ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Αναλυτικά, από το σχετικό έγγραφο προκύπτουν τα ακόλουθα:

Εισαγγελία Εφετών Κρήτης: Εκδικάστηκε το 2011 ποινική δικογραφία από το ΜΟΕ Κρήτης και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή στον πρώτο κατηγορούμενο και κάθειρξη πέντε ετών στο δεύτερο. Επίσης, το 2007 εκδικάστηκε από το ΜΟΕ Κρήτης υπόθεση και επεβλήθη ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου σχηματίστηκαν 10 ποινικές δικογραφίες.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου έχουν εισαχθεί δύο δικογραφίες. Η μία κατά δύο προσώπων για μεσολάβηση σε υιοθεσία αποκομίζοντας οι ίδιοι και προσπορίζοντας σε άλλους αθέμιτο όφελος κατ΄ επάγγελμα και με πρόθεση κερδοσκοπίας και κατά ενός προσώπου για παράδοση ιδίου τέκνου σε υιοθεσία αποκομίζουσα η ίδια και προσπορίζοντας σε άλλον αθέμιτο όφελος με πρόθεση κερδοσκοπίας.

Επίσης σχηματίστηκε άλλη δικογραφία κατά 6 προσώπων για παράνομη υιοθεσία, μεσολάβηση σε παράνομη υιοθεσία και άμεση συνέργεια στην ως άνω πράξη η οποία εκδικάσθηκε, ασκήθηκε στη συνέχεια έφεση και εκκρεμεί για προσδιορισμό.

rethymnoguide.gr

Έκκληση για αίμα στην Κρήτη

Επείγουσα έκκληση για αίμα απευθύνουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων, λόγω έκτακτων περιστατικών και αναγκών, που υπάρχουν στο νησί.


Πιο συγκεκριμένα, καλούνται οι εθελοντές αιμοδότες με Ρέζους (-) A αρνητικό και Ο αρνητικό να σπεύσουν στους κατά τόπους σταθμούς αιμοδοσίας και κινητές μονάδες και να δώσουν αίμα. 

Το κάλεσμα απευθύνει η αιματολόγος διευθύντρια του Βενιζελείου Νοσοκομείο Ηρακλείου, Αικατερίνη Σφυριδάκη.

Πηγή: cretalive.gr

Βικτόρια Χίσλοπ:Έχει αγοράσει μια υπερπολυτελή κατοικία στην Κρήτη

Η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ έχει αγοράσει μια υπερπολυτελή κατοικία στην Κρήτη, την οποία και έχει αγαπήσει πολύ.


«Ναι. Στο Καλό Χωριό. Εκεί βρίσκω την ηρεμία μου. Όλα είναι γαλήνια, ήσυχα, μυρίζει παντού φύση και ρίγανη. Η ρίγανη… αυτή η μυρωδιά της. Την μαζεύω, ξέρετε και όταν επιστρέφω στην Αγγλία την μοιράζω στους φίλους μου που ξετρελαίνονται με το άρωμά της!» τόνισε στο ΕΓΩ. Έμαθε να αγαπά τις ελληνικές γεύσεις; «Μου αρέσει πολύ το ελληνικό φαγητό. Και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, σε όλες τις πόλεις που έχω επισκεφτεί, κυρίως δε στην Κρήτη, οι γεύσεις είναι ξεχωριστές και μοναδικές».

Το προφίλ του τουρισμού στην Κρήτη

Ετήσια έρευνα του Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου στα αεροδρόμια του νησιού


 Το κλίμα και η φυσική ομορφιά της Κρήτης συνεχίζουν να αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην επιλογή του τελικού προορισμού του, αντλώντας πληροφορίες για τον τόπο διακοπών του από το διαδίκτυο, αλλά και από συγγενείς και φίλους.                                

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΜΑΙΧ - Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης (Πολυτεχνείο Κρήτης)- Πανεπιστήμιο κρήτης, ο μέσος τουρίστας που προτιμάει την Κρήτη (τα στοιχεία από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου) ως τελικό προορισμό των διακοπών του θεωρεί τις τιμές κανονικές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ προτιμά τις οικογενειακές διακοπές.

Ο αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που του προσφέρει το ξενοδοχειακό κατάλυμα και κυρίως το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει κατά μέσο όρο σχεδόν 10 ημέρες, ενώ συνεχίζει να νιώθει σχετικά ανασφαλής για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση, καθώς και προβληματισμένος για την καθαριότητα, όσον αφορά τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής καθώς και των ακτών και παράκτιων περιοχών.

Αναλύοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται ότι φέτος η τουριστική κίνηση βρέθηκε σε πολύ καλύτερο επίπεδο, συγκριτικά με την περυσινή τουριστική περίοδο. Στο μισό έχει πέσει το ποσοστό των αλλοδαπών επισκεπτών που περιορίζει τις δαπάνες τους, σε σχέση με πέρυσι και πιο συγκεκριμένα, μόνο ένας στους πέντε πραγματοποιεί περικοπές στις προγραμματισμένες δαπάνες του κατά τη διάρκεια των διακοπών του.  Ετσι, με βάση την παρούσα έρευνα, μπορούμε να προβούμε σε μια εκτίμηση αύξησης εσόδων στην τοπική τουριστική αγορά κατά 19,3%, ποσοστό που κρίνεται πολύ ικανοποιητικό.

Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων για την περίοδο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013, καταγράφεται αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 17,3% φτάνοντας στο ιστορικά υψηλό νούμερο των 781.830 αφίξεων, με το 53% των συνολικών αφίξεων να προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), ποσοστό το οποίο όμως είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα πρόσφατα προηγούμενα έτη.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν την "Ryanair", αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους και της οποίας το 88% των επιβατών προέρχεται από μη Σκανδιναβικές χώρες, αλλάζοντας έτσι το μίγμα των τουριστών που επιλέγει το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό. Οι αφίξεις τουριστών με τη "Ryanair" σημείωσαν άνοδο κατά 80% φέτος δίνοντας ανάσα στην τοπική κοινωνία, την ίδια στιγμή όπου οι αφίξεις Σκανδιναβών, παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ο τουρίστας της "Ryanair", προέρχεται εξίσου από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, προτιμάει να κάνει διακοπές με  φίλο/η, μόνος του ή με την παρέα του/της, διαμένει μία ημέρα περισσότερο στις διακοπές του/της και σε σημαντικό ποσοστό προτιμάει τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/δωμάτια/στούντιο σε σχέση με τους υπόλοιπους τουρίστες που επιλέγουν άλλου κόστους πτήσεις για τον τελικό τους προορισμό.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για την ίδια περίοδο (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013), παρατηρούμε ότι υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 16,5%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του μέσου όρου αυξήσεων της Ελλάδας (10%), αλλά και των αυξήσεων των κύριων αεροδρομίων της χώρας, όπως είναι αυτά της Ρόδου, Κέρκυρας και Κω. Στο Ηράκλειο, το 60% των συνολικών διεθνών αφίξεων προέρχεται από τη Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Από αυτές τις χώρες, αξιοσημείωτη είναι η εντυπωσιακή αύξηση των Ρώσων επισκεπτών κατά 48%, συγκριτικά με την περυσινή περίοδο, περνώντας στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων για πρώτη φορά, ιστορικά. Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνικότητες που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, σημαντικές είναι οι αυξήσεις των Ισραηλινών και των Ουκρανών που συνεχίζουν δυναμικά την ανοδική τους πορεία.

Η προσέλευση αλλοδαπών επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια τόσο στα Χανιά, όσο και στον Αγιο Νικόλαο και το Ρέθυμνο ήταν μειωμένη φέτος, σε αντίθεση με το Ηράκλειο, που σημειώθηκε μία μεγάλη αύξηση της τάξης του 29%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων αποτελούν μια πρόσθετη σημαντική πηγή εσόδων για όλους τους Νομούς της Κρήτης, αφού ακόμα και αν αποχωρούν αυθημερόν, οι τοπικές επιχειρήσεις επωφελούνται σε σημαντικό βαθμό.

Γενικά, από πλευράς προσέλευσης αλλοδαπών τουριστών στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, παρατηρείται ρεκόρ αφίξεων κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, με έντονες όμως διαφοροποιήσεις όσον αφορά το μίγμα του συνόλου των αλλοδαπών επισκεπτών. Ιδιαίτερα στον Νομό Χανίων, ακόμη πιο ενθαρρυντική είναι η εικόνα, αν λάβουμε υπόψη, μεταξύ άλλων:
• τη δυναμική εμφάνιση της αεροπορικής εταιρείας "Ryanair", η οποία προσφέρει πολύ οικονομικές - ελκυστικές τιμές και τακτικά δρομολόγια,
• την υψηλής ποιότητας προσφορά υπηρεσιών από τα τουριστικά καταλύματα προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες σε προσιτές τιμές,
• τη βελτίωση των υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική του συγκεκριμένου τομέα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας της περιοχής σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών, αλλά και των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της περιοχής, αποφέροντας ικανοποιητικά έσοδα καθώς και νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

(*) Τη μελέτη Ανάλυση της Τουριστικής Κίνησης της Κρήτης υπογράφουν  οι κκ.
Γ. Μπαουράκης, Γ. Αγγελάκης, Κ. Ζοπουνίδης, Π. Δράκος,
Enhanced by Zemanta

Βρέθηκαν οστά και κεραμικά σε εργοτάξιο της Αλικαρνασσού

Μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη βρέθηκαν τα συνεργεία που εργάζονται σε έργο στην περιοχή της Ν.Αλικαρνασσού και συγκεκριμένα, στο εργοτάξιο επί της οδού Ηρακλείου, βορείως του δημοτικού καταστήματος.

Οι εργαζόμενοι, σκάβοντας, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών, βρέθηκαν μπροστά σε οστά και κεραμικά, που σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων, υπολογίζονται να ανήκουν στη νεότερη εποχή, χωρίς να αποκλείεται τα οστά, αλλά και ολόκληρα λείψανα που βρέθηκαν, να ανήκουν σε αλεξιπτωτιστές.

Τις επόμενες ημέρες θα διαπιστωθεί η προέλευση των ευρημάτων αλλά και ... το μέλλον τους, ανάλογα με την αρχαιολογική τους αξία.



Πηγή www.cretalive.gr

«ΕλαιοΓευσίες» - Κρήτη: 40 επιχειρήσεις σε πρόγραμμα στήριξης του ελαιολάδου

Το πρόγραμμα στήριξης κατανάλωσης ελαιολάδου ξεκινάει και πάλι ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με τη συμμετοχή σαράντα επιχειρήσεων από όλη την Κρήτη.


Το πρόγραμμα «ΕλαιοΓευσίες» αποσκοπεί, όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Ν. Μιχελάκης και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στην αποκλειστική χρησιμοποίηση ελαιολάδου από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που συμμετέχουν σε αυτό.

«Η χρήση ελαιολάδου εξασφαλίζει ποιότητα, υγεία και μοναδικές γεύσεις εν" αντιθέσει με τα σπορέλαια και τα άλλα βιομηχανικά έλαια», είπαν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «ΕλαιοΓευσίες»

Ενιαία πρόταση για τη νέα ΚΑΠ θέλει η Κρήτη

Συζητούν τη σύσταση ευέλικτης ομάδα εργασίας που θα καταλήξει έγκαιρα σε μία ενιαία πρόταση στο σύνολο του νησιού.

Την ανάγκη η Κρήτη να καταθέσει έγκαιρα, ενιαία και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ επισημαίνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, για να μη χάσει το νησί μεγάλο μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων. Κι αυτή η πρόταση να είναι προϊόν ευέλικτης ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αγροτικών οργανώσεων όλης της Κρήτης.

Τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ως προς τα ποσά που θα εισπράξει κάθε περιοχή της χώρας. Και μόνο αν δείξει σοβαρότητα και ετοιμότητα στην κατάθεση των προτάσεων της, θα μπορέσει να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων της και να τις αξιοποιήσει σωστά, επισημαίνει ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Η προσπάθεια αυτή όμως δεν πρέπει να γίνει βορά στην προεκλογική περίοδο των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης και προσθέτει: Από τα ποσά που θα εισπράττει η Κρήτη και από τον τρόπο που θα τα αξιοποιεί, θα κριθεί η πορεία της οικονομίας μας».

Θα «ματώσει» η οικονομία αν χαθούν χρήματα

Τα αρχικά σενάρια περί καταβολής περίπου 45 ευρώ ανά στρέμμα, το πιθανότερο είναι να έχουν παρέλθει. Και ευτυχώς, διότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την τοπική οικονομία αν για παράδειγμα οι αμπελουργοί που μέχρι τώρα εισπράττουν 330 ευρώ ανά στρέμμα στα σταφιδάμπελα αναγκαστούν να περιοριστούν στα 45 ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι οι περισσότεροι θα εγκατέλειπαν την αμπελουργία, κάτι που θα είχε οδυνηρές συνέπειες κυρίως στους τομείς των επιτραπέζιων σταφυλιών και της σταφίδας.

Όμως τίποτα δεν έχει ακόμα τελικά κριθεί. Βάσει των προτάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ όπως λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο καθένας δικαιούχος επιδοτήσεων δεν θα χάσει πάνω από το 30% των χρημάτων του μέχρι το 2020. Κι αυτό θα γίνει σταδιακά. Κατά μέσο όρο, κάθε δικαιούχος θα χάσει περίπου 14% έως το 2020, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.

Ως γνωστό, στον υπολογισμό των επιδοτήσεων η χώρα μας θα διαιρεθεί σε περιφέρειες. Όχι τις περιφέρειες τις οποίες γνωρίζουμε μέχρι τώρα, αλλά αυτές που θα ορίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Πιθανότατα να  γίνουν 3 ή και 4 περιφέρειες, με κοινά χαρακτηριστικά. Αν για παράδειγμα η Κρήτη υπαχθεί στις νησιώτικες περιοχές, θα ήταν ευχής έργον. (Το ερώτημα είναι γιατί να μην έχει ακόμα υπαχθεί, είναι το μόνο νησί στην Ευρώπη που δεν ανήκει από παλιά σε αυτή την κατηγορία!). Σε περίπτωση λοιπόν που η Κρήτη υπαχθεί στις νησιώτικες περιοχές τότε θα αντιμετωπιστεί με την ιδιαιτερότητα ενός νησιού, δηλαδή τα προβλήματα στις μεταφορές και τον πολυτεμαχισμένο κλήρο. Ιδιαιτερότητες που μειώνουν τους «πόντους» της ανταγωνιστικότητας της και χρειάζεται να αναπληρωθούν από τα κονδύλια της ΚΑΠ.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η υπαγωγή της αμπελουργίας και της ελαιοκομίας στο λεγόμενο στο λεγόμενο πράσινο πακέτο της ΚΑΠ, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων επιπλέον ενίσχυση (πάνω από 45 ευρώ ανά στρέμμα).

Από το 2ο πυλώνα η αναμπέλωση

Οι άμεσες ενισχύσεις προέρχονται ως γνωστό από το λεγόμενο 1ο πυλώνα της ΚΑΠ. Υπάρχει όμως και ο 2ος πυλώνας που αξιοποιεί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στο γεωργικό τομέα όπως σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, leader κλπ. Η νέα ΚΑΠ δίνει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευχέρεια στην αξιοποίηση των ποσών του 2ου πυλώνα. Έτσι αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα για την αναμπέλωση 50.000 στρεμμάτων στον αμπελουργικό τομέα, κυρίως σε επιτραπέζια σταφύλια και να υπάρξει η…θρυλούμενη εδώ και πολλά χρόνια «επιμήκυνση της παραγωγικής περιόδου από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο». Όλα αυτά, αν συμβούν θα δώσουν νέα ώθηση γενικότερα στην οικονομία μεγάλων περιοχών, αφού θα δουλέψουν, εκτός από τους αμπελουργούς,  αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι πχ. κατασκευαστές υποστυλώσεων, γεωπονικά καταστήματα κλπ, τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Θερμοκήπια και ελαιώνες διπλής καλλιέργειες 

Μία μεγάλη αδικία που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια είναι η μη επιδότηση των ιδιοκτητών θερμοκηπίων και γενικότερα των καλλιεργητών νωπών κηπευτικών της Κρήτης. Κι αυτό, ενώ οι συνάδελφοι τους σε άλλες περιοχές της χώρας καλλιεργούν κηπευτικά σε γη που ήδη επιδοτείται, όπως αυτή που προέρχεται από βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες.  Κατά τον κ. Ιερωνυμάκη και αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται να εξετάσει ενιαία η Κρήτη, για την άρση της αδικίας.

Επίσης είναι δυνατόν να επιτευχθεί η διπλή χρήση των ελαιοτεμαχίων. Δηλαδή να καλλιεργούνται σε αυτά και ψυχανθή, πραγματικές καλλιέργειες,  που μπορούν να δώσουν ώθηση και στον τομέα της κτηνοτροφίας για φθηνή – καλή ζωοτροφή.

Με μια πρόταση η Κρήτη

Ο κ. Ιερωνυμάκης καταλήγει λέγοντας ότι είναι ανάγκη πια, από τις ίδιες τις συνθήκες, η Κρήτη να δημιουργήσει μία ευέλικτη ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί ζητήματα και θα καταλήξει έγκαιρα σε μία ενιαία τεκμηριωμένη πρόταση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Όλα αυτά θα γίνουν με σοβαρότητα αν ξεφύγουν από τη «δαγκάνα» της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών. Η ομάδα εργασίας από Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση και αγροτικές οργανώσεις να λειτουργήσει αθόρυβα και ουσιαστικά. agronews.gr

VIDEO - «Στα παιδικά όνειρα» ενός Κρητικού λυράρη ... μόλις 19 χρόνων!

​Ο νεαρός Κρητικός λυράρης, Αντώνης Γαμπιεράκης, κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Στα παιδικά μου όνειρα».


Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και να καθιερωθεί στο χώρο του κρητικού τραγουδιού. Ο Αντώνης Γαμπιεράκης γεννήθηκε το 1994 και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Πάτμο και ρίζες από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Στύλο Αποκορώνου.

Έχει εμφανιστεί στα πιο μεγάλα κρητικά, ποντιακά και όχι μόνο.. κέντρα κι έχει παρευρεθεί μαζί με παραδοσιακό σύλλογο ως καλεσμένος του κυβερνήτη της χώρας του Ιράκ, εκπροσωπώντας την Κρήτη και την Ελλάδα.

Εμφανίστηκε και τραγούδησε τα Κρητικά σε μια μεγάλη διοργάνωση που μεταδόθηκε διεθνώς με σκοπό την ανάδειξη της παράδοσης του κάθε τόπου.

Στα τέσσερα χρόνια καριέρας έχει συνεργαστεί με  τον  Βαγγέλη Κονιτόπουλο, τον Παναγιώτη Μυλωνά, την Ελένη Λεγάκη την Νασια Κονιτοπούλου,  τη Μαρία Σκουλά, τη Νταϊνά Τσέκου και την οικογένεια Κορρέ.

Τα χανιώτικα τοπία σε έκθεση στη Στοκχόλμη


Η έκθεση 'A creative piece of Crete in Stockholm' διοργανώθηκε από το Affordable Art Fair και είχε την στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, ενώ προσέλκυσε 13.500 επισκέπτες σε πέντε ημέρες.

Έκθεση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3-6 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη, με θέμα: “Ένα δημιουργικό κομμάτι της Κρήτης στη Στοκχόλμη” - “A creative piece of Crete in Stockholm” με τρεις καλλιτέχνες από τα Χανιά (κ. Μανούσος Χαλκιαδάκης, κα Όλγα Βερυκάκη και κα Claire Allaz Βούρου), που παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, πολλές από τις οποίες έχουν εμπνευστεί από τα όμορφα τοπία στα Χανιά.


Η δυναμική των έργων προσέλκυσε το ενδιαφέρον όχι μόνο απλών πολιτών, αλλά και γκαλερί και όπως ήταν αναμενόμενο ήταν εμφανής η αναφορά στην Ελλάδα και στην Κρήτη στις συζητήσεις των επισκεπτών στο περίπτερο Island Colours.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Affordable Art Fair και είχε την στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, ενώ προσέλκυσε 13.500 επισκέπτες σε πέντε ημέρες.

Οι συνολικές πωλήσεις στην έκθεση φέτος αυξήθηκαν 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των γκαλερί που συμμετείχαν φέτος ήταν 75 σε σύγκριση με 40 που ήταν πέρυσι.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της υποστήριξης της έκθεσης, οι διοργανωτές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της τέχνης στη Σουηδία, είτε οργανώνοντας μεμονωμένες εκθέσεις ή παράλληλα με εκθέσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την προβολή της Ελλάδας.

Enhanced by Zemanta

Κρήτη: 102 παιδιά μετακομίζουν για να κάνουν μάθημα!


Αλλαγή περιβάλλοντος για τους 102 μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού στη Γαλιά, που λόγω των ρωγμών που εντοπίστηκαν στο σχολείο τους μετά τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό, θα φιλοξενηθούν σε σχολείο στις Μοίρες, όπου όμως θα κάνουν απογευματινά μαθήματα.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Φαιστού, Γιάννης Φασομυτάκης, στον ΣΚΑΙ Κρήτης, πρόκειται για μια προσωρινή λύση, έως ότου διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος στο σχολείο και βρεθεί μια λύση.

Από την πλευρά τους, οι γονείς ζητούν, τα παιδιά να κάνουν προσωρινά τα μαθήματά τους στο παλιό σχολείο της Γαλιάς, ωστόσο και αυτό θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από τους μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας, για το "πράσινο φως" κάτι που δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, λόγω γραφειοκρατίας.

Τέλος, στο τραπέζι "πέφτει" και το ενδεχόμενο εγκατάστασης λυόμενων αιθουσών, λύση που θα τεθεί στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης.

Η κρητική ρεγκάτα το καλύτερο δώρο για την Κρήτη και τα 100 χρόνια ένωσής της με την Ελλάδα

Η ιδανική συγκυρία της διοργάνωσης του Cretan Union Cup στην επέτειο εορτασμού των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, μόνο τυχαία δεν ήταν.


Αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της διοργάνωσης της κρητικής ρεγκάτας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα με απόλυτη επιτυχία και με φινάλε-θρίλερ, αφού η τελική κατάταξη κρίθηκε μετά τους αγώνες όρτσα-πρίμα στον Αγιο Νικόλαο.

Όμως πιο σημαντικό και από τα τελικά αποτελέσματα ήταν η απήχηση που είχε αυτή η διοργάνωση τόσο στην τοπική κοινωνία της Κρήτης όσο και στους έμπειρους ξένους ιστιοπλόους που έλαβαν μέρος (δύο από ΗΠΑ και ένας από Αυστραλία) και οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαφήμιση της επόμενης διοργάνωσης.

«Πράγματι τα σχόλια που συγκεντρώσαμε ήταν κάτι παραπάνω από θετικά. Χαίρομαι γιατί ενώ ακόμα και η τοπική κοινωνίας εδώ στην Κρήτη ήταν στην αρχή λίγο σφιγμένη, πλέον όλοι μιλούν με ενθουσιασμό για τον αγώνα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και ακόμα παραπάνω την επόμενη φορά, την οποία οριοθετώ όπως το βλέπουμε με ένα πρώτο σχεδιασμό, σε δύο περίπου χρόνια το 2015.

Απλά χρονικά θα είναι καλό να πάει λίγο πιο πίσω προς το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, διάστημα που συνδυάζεται και με διακοπές και σαφώς θα έχουμε και περισσότερες συμμετοχές» τόνισε στα nea.gr ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Ιωάννης Παλλήκαρης, που συμμετείχε και ο ίδιος κρατώντας τις καλύτερες αναμνήσεις:

«Ο συναγωνισμός, σε συνδυασμό με το τοπίο, αλλά και τα αεροπλάνα που μας συνόδευαν και έκαναν τα ακροβατικά τους ήταν απίθανος. Το σκηνικό ήταν πιο μαγευτικό με τον κανονιοβολισμό για την έναρξη, τον κόσμο στα λιμάνια, αλλά και την εκπληκτική εμπειρία της συμμετοχής των ναυτοπροσκόπων με τα δικά τους σκάφη.

Ουσιαστικά μπήκε μια ταυτότητα του αγώνα, καταγράφηκε επίσημα και πλέον εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Απλά θα σας πω ότι στον Αγιο Νικόλαο στο φινάλε, πήραν μέρος εκτός συναγωνισμού και τέσσερα σκάφη με ξένους κυβερνήτες που μένουν εκεί και δεν είχαν πληροφορηθεί για τον αγώνα. Την επόμενη φορά είπαν πως θα είναι παρόντες και έθεσαν από τώρα υποψηφιότητα!

 Αυτό τα λέει όλα» καταλήγει ο κ.Παλλήκαρης που εκτός της συνεργασίας όλων των ιστιοπλοϊκών ομίλων της Κρήτης είχε και τη συμπαράσταση μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που έτρεχαν και έκαναν τη δική τους «κούρσα» για να είναι όλα στην εντέλεια.

Η τεχνογνωσία υπάρχει, το μεράκι περισσεύει και η επόμενη διοργάνωση σχεδιάζεται ήδη στο μυαλό των εμπνευστών της.
Θυμίζουμε ότι το Elviento-Good Year του Ναυταθλητικού Ομίλου Γαζίου Κρήτης με κυβερνήτη τον Ηλία Κοβατζή κατέκτησε τελικά την πρώτη θέση και ακολούθησαν δεύτερο το Glafki III του Ιστιοπλοϊκού ομίλου Χανίων με κυβερνήτη τον Κώστα Μάμαλη και τρίτο το Simera του Ιστιοπλοϊκού ομίλου Ηρακλείου με κυβερνήτη τον Σταύρο Σμυρλή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...