Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το Παιδικό χωριό SOS στην καρδιά του Ηρακλείου ζητά ... μαμάδες


Της Κατερίνας Μηναδάκη

Έρχονται στην Κρήτη προκειμένου να προσφέρουν φροντίδα και ζεστασιά στα Κρητικόπουλα που βρέθηκαν εκτεθειμένα και απροστάτευτα. Τα παιδικά χωριά SOS κάνουν ένα βήμα ακόμα και μετά το κέντρο στήριξης που ίδρυσαν στο Ηράκλειο, προχωρούν στην πιλοτική λειτουργία μισθωμένων χώρων που θα φιλοξενούν παιδιά μέχρι την ολοκλήρωση του παιδικού χωριού.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου κα. Ελένη Μπρεδάκη, η προσπάθεια στο Ηράκλειο για τη δημιουργία ενός παιδικού χωριού SOS ξεκίνησε πριν 3 χρόνια όταν είδαμε πόσα κρητικόπουλα φιλοξενούνταν σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Από τότε μέχρι σήμερα δημιουργήσαμε ένα κέντρο στήριξης μητέρας και παιδιού στην περιοχή των Καμινίων που συνολικά στηρίζει 140 οικογένειες και 300 παιδιά.

Σύμφωνα με την κα. Μπρεδάκη το κέντρο αυτό είχε ξεκινήσει με τις υποδομές για 90 παιδιά ωστόσο οι ανάγκες ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Στους χώρους των 200 τετραγωνικών μέτρων τα παιδιά και οι οικογένειες τους μπορούν να βρουν τροφή και ένδυση, ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, εκπαίδευση αλλά και διάφορες δραστηριότητες. Όλα αυτά αποτελούν τον προπομπό του παιδικού χωριού που βρίσκεται στα σκαριά. Μάλιστα τώρα αναμένεται να μισθωθούν χώροι στο κέντρο του Ηρακλείου όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά.

Πρόκειται για μία πιλοτική εφαρμογή των παιδικών χωριών που για πρώτη φορά μπαίνουν μέσα στον αστικό ιστό. Βεβαίως για να γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση μητέρων SOS. Τα σπίτια αυτά με τις μητέρες θα λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα της οικογένειας. Σε κάθε σπίτι θα υπάρχει μία μητέρα SOS με 4-5 παιδιά, τόνισε η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου.

Μητέρες SOS

Με αυτό το δεδομένο λοιπόν θα πρέπει να βρεθούν οι μητέρες SOS που θα αναλάβουν τα παιδιά. Στο Ηράκλειο χρειάζονται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα 6 μητέρες SOS, που θα περάσουν από ειδικά τεστ και θα εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν τα παιδιά τους και το ρόλο τους στη νέα τους οικογένεια. Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να είναι από 32 μέχρι 45 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και θα πρέπει να μπορούν να διαθέσουν σχεδόν το 24ωρο τους. Η θέση αυτή θα είναι έμμισθη, με ασφάλιση, ετήσια άδεια και ρεπό. Όταν οι ... μαμάδες θα λείπουν από το σπίτι, θα αναλαμβάνουν οι θείες SOS. Σε κάθε περίπτωση και για να γίνει σωστή επιλογή, σύμφωνα με την κα. Μπρεδάκη, θα πρέπει να κατατεθούν τουλάχιστον 20 αιτήσεις για τις 6 θέσεις που υπάρχουν ενώ το τηλέφωνο είναι 2810222160.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό, γυναίκες χωρίς παιδιά, γυναίκες που παντρεύτηκαν μικρές και τώρα τα παιδιά τους είναι μεγάλα και μακριά, διαζευγμένες ... Υπάρχουν γυναίκες που έχουν χρόνο και ψυχή να διαθέσουν σε αυτά τα παιδιά, δήλωσε η κα. Μπρεδάκη.

Αναφορικά με τα χωριά SOS να επισημάνουμε ότι στηρίζονται οικονομικά σε δωρεές και χορηγίες, δεν υπάρχει κρατική συμμετοχή και εποπτεύονται από την Αυστρία, όπου χτίστηκε και το πρώτο παιδικό χωριό SOS.

prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...