Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Να επιτραπεί η πώληση τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές


Ζητά με τροπολογία του ο Λευτέρης Αυγενάκης


Να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση τυροκομικών προϊόντων, σε συνέχεια παλαιοτέρων παρεμβάσεών του, επιδιώκει με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Με την εν λόγω τροπολογία «επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών προϊόντων σε λαϊκή αγορά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004 και έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επισήμανση».

Στα άρθρα 2 και 3 του Προεδρικού Διατάγματος 51/2006 καθορίζονται «οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών» και τα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η μεταβίβαση, ανανέωση και η έκδοση νέας άδειας εμπορίας, όπως για παράδειγμα αυγά, άνθη, καλλωπιστικά φυτά και άλλα πολλά. Τα τυροκομικά προϊόντα δεν εμπεριέχονται στην κατηγορία των προϊόντων του άρθρου 3.

Όπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης  Βουλευτής στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε και βάσει της απάντησης του ΕΦΕΤ σε επιστολή του για το εν λόγω θέμα: «η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους».

Όσοι από τους πωλητές είχαν εκδώσει άδεια για την πώληση των εν λόγω προϊόντων, βάσει της παλαιότερης νομοθεσίας, καλούνταν να εφοδιαστούν με δαπανηρό εξοπλισμό όπως φορτηγά - ψυγεία με βιτρίνες λαϊκών αγορών κλπ. Με τον ισχύοντα όμως, νόμο, όσοι είχαν άδεια πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μπορούν πλέον να την ανανεώσουν, να τη μεταβιβάσουν ή να εκδώσουν νέα καθότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εντάσσονται στα προϊόντα προς πώληση στις λαϊκές αγορές.

«Με την παρούσα τροπολογία» όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «αίρεται η απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων αυτών στις λαϊκές αγορές, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους».

Οι Βέλγοι που αγάπησαν την Ελλάδα και ερωτεύτηκαν την Κρητη


Για μας η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μας. Και όταν νιώθεις ότι αυτό κινδυνεύει, πρέπει να το βοηθήσεις!, λένε ο Dennis και η σύζυγός του Annuscha από το Βέλγιο. Το ζευγάρι έχει έρθει 67 φορές τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα, τις περισσότερες μάλιστα στα Χανιά. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι 4 και 5 επισκέψεις τους ετησίως δεν είναι μόνο για διακοπές, αλλά για την ενίσχυση ανθρωπιστικών οργανώσεων, Ιδρυμάτων, ενώ από το 2004 πραγματοποιούν κάθε χρόνο στην πόλη τους ένα ημερήσιο φεστιβάλ, το Grieks Zomerfeest, με στόχο την προβολή της χώρας μας.

Ξεκινήσαμε να ερχόμαστε μαζί στην Ελλάδα από το 1999, στον μήνα του μέλιτός μας. Εκτοτε μπορεί να έρθουμε και 5 φορές τον χρόνο, μας εξηγεί ο Dennis, ενώ η Annuscha συμπληρώνει πως δεν ερχόμαστε μόνο το καλοκαίρι. Πολύ συχνά επισκεπτόμαστε την Αθήνα τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο. Πιστέψτε μας συμφέρει πολύ περισσότερο οικονομικά. Παλιά πηγαίναμε στο Λονδίνο που είναι σε κοντινή απόσταση από εμάς, αλλά πλέον είναι πολύ ακριβό και το τρένο που σε πηγαίνει εκεί και τα ξενοδοχεία και οι αγορές. Αντίθετα στην Αθήνα βρίσκεις και φτηνό εισιτήριο με το αεροπλάνο και οι τιμές στα καταστήματα είναι πολύ πιο φτηνές.

Μετά το 2008 και το ξέσπασμα της κρίσης, η οικογένεια αποφάσισε να βοηθήσει όπως μπορεί. Και στη χώρα μας, το Βέλγιο, τα σημάδια της κρίσης είναι έντονα. Ομως εκεί υπάρχουν ακόμα ισχυρές κοινωνικές δομές που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα γι' αυτό αποφασίσαμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε, επισημαίνει ο Dennis.

ΣΕ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ - ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Βρεθήκαμε μαζί με τους Βέλγους φίλους μας στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Χανίων. Οι Dennis και Annuscha συνομιλούν με τους υπεύθυνους. Εχουν φέρει μαζί τους ολοκαίνουργια εσώρουχα και ρούχα για τα παιδιά. Εχουν ανάγκη από αθλητικά παπούτσια, σημειώνει η Annuscha, η οποία μέχρι το απόγευμα θα έχει στείλει το σχετικό mail σε φίλη της στο Βέλγιο, που έρχεται στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να φέρει μαζί της τον αθλητικό εξοπλισμό.
Λίγο μετά ακολουθεί η επίσκεψη, η δεύτερη μέσα σε μία χρονιά, στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο των Χανίων. Το ζευγάρι παραδίδει μεγάλο αριθμό από οδοντόκρεμες και ενημερώνεται από τους γιατρούς ότι έχουν ανάγκη κάποιον εξοπλισμό. Το σημειώνουν και την επόμενη φορά θα τον έχουν μαζί τους. Δεν μας χαροποιεί καθόλου η κατάσταση που έχουμε φτάσει, αλλά μας ευχαριστεί που βλέπουμε κόσμο από την Ευρώπη να έχει ένα πνεύμα πραγματικής φιλίας με την Ελλάδα, δηλώνει η κα Ελευθερία Μουλουδάκη, γιατρός της οργάνωσης. Οι οδοντόκρεμες θα δοθούν σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι πολύ χρήσιμο το υλικό που μας προσφέρουν. Μακάρι και άλλος κόσμος στην Ευρώπη να έχει τις ίδιες αντιλήψεις και απόψεις και όχι με τις πολιτικές τους ηγεσίες, σημειώνει η κα Μουλουδάκη.
Πριν από λίγους μήνες το ζευγάρι των Βέλγων προσέφερε μέσω της ανθρωπιστικής οργάνωσης Κλίμακα 400 οδοντόκρεμες για τους αστέγους των Αθηνών, ενώ τώρα συγκεντρώνει για τον ίδιο σκοπό εσώρουχα. Στην Κρήτη επίσης έχουν συνεργαστεί με το ΚΗΦΑΑΜΕΑ και τη Χείρα Βοηθείας στον Αποκόρωνα.
ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Εγώ είμαι αστυνομικός και η γυναίκα μου νοσοκόμα. Δεν είμαστε πλούσιοι. Είμαστε μία συνηθισμένη οικογένεια της εργατικής τάξης, τίποτα περισσότερο. Γι αυτό και θέλουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας σε ανθρώπους όπως και εμείς. Και πραγματικά δεν μας κοστίζει και πολύ, απαντά ο Dennis, όταν τον ρωτάμε για τους λόγους της πράξης τους. Γιατί αφιερώνετε πολύτιμο χρόνο από τις διακοπές σας για να επισκέπτεσθε οργανώσεις, Ιδρύματα, αντί να είστε όλη μέρα σε μια παραλία(;), είναι το εύλογο ερώτημα. Για μας δεν είναι καθόλου κόπος αληθινά. Δεν είμαστε από τους ανθρώπους που θα καθόμαστε συνέχεια σε μία ξαπλώστρα δίπλα στην πισίνα και κάτω από τον ήλιο. Πιστεύουμε ότι αξίζει αυτή η προσφορά, απαντά η Annuscha. Για την όλη προσπάθειά τους στηρίζονται από ένα ευρύ δίκτυο φίλων και υποστηρικτών στο Βέλγιο που μέσω εκδηλώσεων συγκεντρώνουν χρήματα και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν. Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθειά τους και αυτά που προσφέρουν. Είναι αληθινοί φίλοι της Ελλάδας, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννουλάκης, στον ξενώνα του οποίου, στον Σαμωνά Αποκορώνου, διαμένουν συνήθως οι Goes.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Φουρνιά δήμου Σητείας: Όχι στη δημιουργία του γιγαντιαίου ηλιοθερμικού σταθμού

Όχι, είπε, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από εισήγηση του προέδρου της Νίκου Καλογερή, στην σημερινή της συνεδρίαση, για την δημιουργία Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύς 70MW στα Φουρνιά δήμου Σητείας.

Η Επιτροπή πήρε ομόφωνη απόφαση στηριζόμενη στις θέσεις που έχουν εκφραστεί τόσο στην ημερίδα που διοργάνωσε με το ΤΕΕ για τις ΑΠΕ, όσο και στη συζήτηση του Περιφερειακού Χωροταξικού στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου έχει αποφασιστεί να εκφράζεται η αρνητική άποψη της Περιφέρειας για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στην Κρήτη, αν προηγουμένως δεν προηγηθεί από την Πολιτεία ο ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός για την Κρήτη.

Επίσης σχολιάστηκε αρνητικά για άλλη μια φορά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τα οφέλη που αποκομίζουν οι τοπικές κοινωνίες από τα έργα ΑΠΕ, και τονίστηκε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική αποδοχή για να προχωρήσουν τα έργα.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, Η Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι αντίθετη στις ΑΠΕ, θεωρεί όμως απαραίτητο η ανάπτυξή τους να γίνει βάσει σχεδιασμού και προϋποθέσεων προκειμένου αφ ενός να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας πάνω στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξή μας και αφ ετέρου, να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό που σήμερα κρίνονται ως μη ικανοποιητικά. Ο κ. Καλογερής πρόσθεσε επίσης ότι στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Κρήτης προσπαθώντας να καλύψει το κενό της πολιτείας και να προλάβει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει αναθέσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την εκπόνηση Μελέτης Χωροθέτησης των ΑΠΕ στο νησί η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.prismanews.gr

Σεισμική δόνηση βόρεια του Ηρακλείου


Ασθενής σεισμική δόνηση εντάσεως 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.34 το απόγευμα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Ηρακλείου, σε απόσταση 42χλμ από την πόλη και σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Η δόνηση έγινε αισθητή στο Ηράκλειο, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα ή ζημιές.

Yποτονικό κλίμα στις φοιτητικές εκλογές


Υποτονικό είναι το κλίμα στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου όπου διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές. Μέχρι το μεσημέρι η συμμετοχή των φοιτητών που προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τους αντιπροσώπους τους ήταν μικρή.

Οι εκπρόσωποι των πέντε παρατάξεων που διεκδικούν τα ηνία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εμφανίζονται προβληματισμέ΄νοι τονίζοντας πως ο μεγαλύτερος αντίπαλος φέτος λόγω της δυσμενούς οικονομικοκοινωνικοπολιτικής συγκυρίας είναι η αποχή.

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία των εκλογών και στο ΤΕΙ Κρήτης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μετά τις 9 το βράδυ.

Ρεθεμνιώτικα Νέα, Cretalive

Ηράκλειο: Κόντρα ιδιοκτητών ταξί και αστικού ΚΤΕΛ


Σε μετωπική σύγκρουση ιδιοκτητών ταξί και αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου οδηγεί η πρόθεση του τελευταίου για δρομολόγηση λεωφορείου με αφετηρία το χώρο εντός του λιμανιού.

Όπως είπε στο ΣΚΑΪ Κρήτης ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, Καλλέργος Βουλγαράκης υπάρχει ήδη η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκκρεμεί η απόφαση του ΟΛΗ για το σημείο στο οποίο θα δημιουργηθεί η στάση.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ταξί τονίζουν ότι σε κανένα λιμάνι της χώρας δεν υπάρχει στάση του αστικού ΚΤΕΛ εντός του λιμανιού και θα μπορούσε αυτή να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο περιμετρικά. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι τη θέση τους αυτή συμμερίζεται και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης.

Πηγή: http://skaikritis.gr/

Η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ αποκλείει τους γονείς ΑμΕΑ από το δικαίωμα ευνοϊκής συνταξιοδότησης


Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη


 Την αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού  δικαιώματος με ευνοϊκούς όρους  για τους γονείς ΑμΕΑ σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβαση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

 Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «η Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ ερμηνεύει, με πρόσφατη εγκύκλιό της, με τέτοιο τρόπο τις διατάξεις που αφορούν στο άρθρο 37 του ν. 3996/2011, εμποδίζοντας τους γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων ευνοϊκής συνταξιοδότησης τους, λόγω της φροντίδας και υποστήριξης των τέκνων τους με βαριά αναπηρία».

 Η σχετική διάταξη του άρθρου 37 του ν. 3996/23011 είναι συγκεκριμένη και θέτει ως προϋπόθεση ο έτερος γονέας να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης. Από αυτές τις 2400 ημέρες οι 600 ημέρες ή τα 2 έτη πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 4αετία. Τέλος εισάγει και την προϋπόθεση ο έτερος γονέας να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό.

 «Η ερμηνεία της εγκυκλίου στην ουσία αποκλείει από τον γονέα να κάνει χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, βάσει του άρθρου 37 του ν. 3996/2011 και από την άλλη δεν προστατεύει το δικαίωμα του έτερου γονέα να επιλέξει εάν θέλει να συμπληρώσει τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για να λάβει πλήρη σύνταξη γήρατος», επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης.

Και προσθέτει  ότι, «ο Ν. 3232/2004, «προστάτευε το άτομο με βαριά αναπηρία δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της οικογενείας του να του παρέχουν ουσιαστική φροντίδα παράλληλα με τη στοιχειώδη εξασφάλιση του εισοδήματος αυτών των οικογενειών, το οποίο είναι γνωστό ότι επιβαρύνεται από την αδυναμία της πολιτείας να προσφέρει ουσιαστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Τέλος, ο Βουλευτής Ηρακλείου  κ. Λ. Αυγενάκης, ζητά τη διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου που αποκλείει τους γονείς ΑμΕΑ από το δικαίωμα ευνοϊκής συνταξιοδότησης.

Τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου για την ασφάλιση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές


Στον Υπουργό από τον Λευτέρη Αυγενάκη

Προτάσεις για την ασφάλιση και  για ρυθμίσεις των οφειλών  των ελευθέρων επαγγελματιών, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβαση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, διαβιβάζοντας επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «η πλειοψηφία των εμπόρων – βιοτεχνών και επαγγελματιών, αδυνατούν πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους να παραμένουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη, να βρίσκονται φορολογικά μετέωροι και να αδυνατούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία ενώ βρίσκονται έκθετοι σε δικαστικές κυρώσεις».

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι  η αδυναμία αυτή δημιουργεί μία επιπλέον αυτοτροφοδοτούμενη απειλή για τους επαγγελματίες, συμβάλει πολλαπλασιαστικά στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων  και η πολιτεία οφείλει να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να βρεθούν άμεσα λύσεις.

Στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου που διαβιβάζει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης και στην οποία ζητούνται: «η τρέχουσα δυνατότητα μείωσης των δύο κλιμακίων να ισχύει για όλους ανεξάρτητα της ασφαλιστικής ενημερότητας, κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών και δυνατότητα καταβολής μίας τουλάχιστον εισφοράς ανά εξάμηνο, ήπια και ρεαλιστική ρύθμιση παλαιών οφειλών και δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών με ποσά των συντάξεων».

Ακόμη, στο έγγραφο του κ. Λ. Αυγενάκη επισημαίνεται ο «διαχωρισμός των κλάδων υγείας και σύνταξης και η προσωρινή θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους εμπόρους, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις τους στο ταμείο και τέλος η καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εμπόρους που αναγκάζονται να κλείσουν λόγω της οικονομικής κρίσης και αποσύνδεση του από οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...