Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Από τη Βραζιλία και την Αυστρία στην Κρήτη για την καλλιέργεια χασίς

Από την άλλη άκρη του κόσμου ήρθαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, για να καλλιεργήσουν κάνναβη. Ο λόγος για έναν... 35χρονο από τη Βραζιλία, μια 47χρονη Αυστριακή και ένα 50χρονο Ρεθυμνιώτη, οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ασώματου του Δήμου Αγίου Βασιλείου, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης εξερεύνησης για τον εντοπισμό φυτειών κάνναβης αλλά και ύστερα από αξιολόγηση πληροφοριών,οι αστυνομικοί εντόπισαν σε θαμνώδη έκταση, δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου καλλιεργούντο συνολικά εννέα δενδρύλλια κάνναβης με ύψος έως ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Επιπλέον, σε συσκευασία βρέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 34 γρ.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα δενδρύλλια καλλιεργούσαν ο 35χρονος και η 47χρονη, ενώ στον 35χρονο άνηκε και η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης που βρέθηκε στο χώρο.

Επίσης, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 50χρονου , που βρισκόταν κοντά στο χώρο της καλλιέργειας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,5 γρ. ακατέργαστης κάνναβης.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου.
flashnews.gr

Τετραπληγικός διέκοψε την θεραπεία του λόγω έλλειψης χρημάτων

Οικογένεια από τις Μοίρες έρχεται να καταδείξει τι σημαίνει να κινδυνεύει πραγματικά η ζωή ενός συνανθρώπου μας. 


Τετραπληγικός από τις Μοίρες έχει διακόψει εδώ και 20 μέρες την φαρμακευτική του αγωγή γιατί δεν έχει χρήματα.

Η σύζυγος του σε κατάσταση εκτός εαυτού απευθύνει έκκληση, προτού να είναι αργά για τον 70χρονο άντρα της. 

Όπως δήλωσε η Μαρία Καμπουράκη στην Κρήτη TV, ο σύζυγος της λαμβάνει σύνταξη 427 ευρώ ενώ την ίδια ώρα καλείται να πληρώσει 700 ευρώ/ μήνα για φάρμακα και ενέσεις.

 " Δεν έχουμε λεφτά. Θα πρέπει να ...πεθάνουμε; Η κατάσταση του συζύγου μου εχει επιδεινωθεί ", λέει με πικρία και δάκρυα στα μάτια και αναρρωτιέται ποιος θα έχει την ευθύνη για ...ότι συμβεί.

neakriti.gr

O Κουρουμπλής στο Νομό Λασιθίου

the logo of syriza
 (Photo credit: Wikipedia)
Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Παναγιώτης Κουρουμπλής θα επισκεφθεί αύριο τη Νεάπολη στα πλαίσια περιοδείας του στο Νομό Λασιθίου. Το πρόγραμμμα του έχει ως εξής:

13.00 Επίσκεψη στην Παιδόπολη και ενημέρωση

13.30 Επίσκεψη στο Διαλυνάκειο νοσοκομείο.

14.00 Συνάντηση με το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας και τον Αντιδήμαρχο Νεάπολης.

14.30 Συνέντευξη Τύπου και συζήτηση με τους πολίτες στο εστιατόριο Γεύση στο κεντρικό κήπο.
Enhanced by Zemanta

Οι περιοδείες των στελεχών του ΚΚΕ στα Χανιά

CPG flag
CPG flag (Photo credit: karpidis)
Το πρόγραμμα περιοδειών των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στα Χανιά, για αύριο Τετάρτη είναι:

8:30 Περιοδεία στη Φαρμακαποθήκη με επικεφαλής τον Φώτη Ρηγανάκο

10:00 Περιοδεία στους Μύλους Κρήτης με επικεφαλής τον Γιώργο Νταγκουνάκη.

11:00 Περιοδεία στο Πολυτεχνείο Κρήτης με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη.

11:30 Περιοδεία στον ΟΑΕΔ με επικεφαλής τον Γιώργο Νταγκουνάκη.

13:00 Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με επικεφαλής τον Γιώργο Νταγκουνάκη.

18:30 Περιοδεία στα χωριά Ταυρωνίτης - Πολεμάρχι - Χρυσαυγή -Βουκολιές και Φωτακάδο.
Enhanced by Zemanta

VIDEO- Ο "Γερμανός" από την Κρήτη που έγινε "σκιά" του Αλέξη Τσίπρα

Ήταν η "σκιά" του Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Ηράκλειο. Βήμα βήμα κατέγραφε όλες τις στιγμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το ολιγόωρο διάστημα που βρέθηκε
στην Κρήτη, για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα. Ήταν η δέυτερη φορά που είχε γίνει "στενός κορσές" του πρωταγωνιστή των ελληνικών εκλογών- η πρώτη ήταν την Κυριακή στη Χίο.

Μάλιστα οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ τον "μυρίστηκαν" και είπαν στον πρόεδρο του κόμματος πως ένας Γερμανός δημοσιογράφος, τον έχει πάρει στο... κατόπι και τότε ο Αλέξης ζήτησε να το γνωρίσει. Η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν πληροφορήθηκε πωςο απεσταλμένος της ευρείας κυκλοφορίας εβδομαδιαίας εφημερίδας Βι Τσάιντ του Αμβούργου, ήταν ένα Κρητικόπουλο δεύτερης γενειάς ο συμπατριώτης μας Γιάννης Χαβάκης.

Γενημμένος στο Ηράκλειο από μητέρα που έλκει την καταγωγή της από την Νέα Αλικαρνασσό και τον πατέρα του να είναι από το Λασίθι, πήρε την εντολή από τον αρχισυντάκτη του πριν από λίγες μέρες να έλθει στην Ελλάδα και να παρακολουθήσει στενά με το φωτογραφικό του φακό τις κινήσεις του ωραίου Αλέξη, του Μπάρακ Ομπάμα της Ελλάδας όπως τον αποκαλούν κάποιοι ήδη στη Γερμανία.

Μόνο που το ρεπορτάζ δεν θα ξέφευγε από τα συνήθη γερμανικά στερεότυπα: "αν οι Έλληνες ψηφίσουν τον Τσίπρα, θα τον πληρώσουμε ακριβά εμείς οι Γερμανοί" θα είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα της Γερμανίας αλλά και όλου του κόσμου, όπου κάθε Πέμπτη φιγουράρει η "Τσάιντ" , "Χρόνος" όπως μεταφράζεται στα ελληνικά ο τίτλος της έγκυρης πολιτικής εφημερίδας. Φανταστείτε δηλαδή πως μας αντιμετωπίζουν τα λιγόερο σοβαρά φύλλα.

Κι ο ιδιαίτερα συμπαθής Γιάννης δεν έχασε την ευκαιρία. Πήρε το φακό του αυτόν που δεν αποχωρίζεται εδώ και 20 χρόνια και καρέ καρέ κατέγραψε όλες τις στιγμές του Αλέξη που απειλεί να βάλει φωτιά όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και στον πλανήτη ολόκληρο! Ο ίδιος δεν θα γράψει ούτε λέξη από το κείμενο που θα επιμεληθεί Γερμανός συνάδελφος του. Αλλοίμονο που θ΄άφηναν οι Γερμανοί τέτοιες δουλειές σε ξένους. Αλλά το παράπονο για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι ξένοι και η λατρέια του για την Ελλάδα ξεχείλιζε σε κάθε του κουβέντα, σε κάθε του αναφορά για τον τόπο που γεννήθηκε αυτός και οι γονείς του.

Όσο για τον Τσίπρα και την εικόνα που ο ίδιος σχημάτισε από τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ όσο διάστημα τον συναναστράφηκε; Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική από την εικόνα που σχηματίζει κάποιος που έρχεται σε επαφή μαζί του: "είναι πολύ άμεσος και ωραίος τύπος...αν ψήφιζα στην Ελλάδα, θα τον ψήφιζα σίγουρα" μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Πάντως ο ίδιος δεν θα ψηφίσει, αφού σήμερα κιόλας οι ανάγκες του ρεπορτάζ τον καλούν στη Ουκρανία και στις ομορφιές του EURO, αφήνοντας εμάς στην εφιαλτική πραγματικότητα και την αμφιβολία του ΕΥΡΩ!
cretalive.gr

Πυρκαγιά στο Παλιό Ξενία στον Καρτερό

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο παλιό Ξενία στον Καρτερό. Στο σημείο έχουν σπεύσει 2 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 5 πυροσβέστες που προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά εντός και εκτός του χώρου του εγκαταλελειμμένου χώρου .

Η πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώθηκε για την πυρκαγιά μετά από τηλεφώνημα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στις 19.24 μ.μ και τα πυροσβεστικά άμεσα ξεκίνησαν για το σημείο.

Εγγραφές στην ΕΠΑΣ Ηρακλείου

Στις 20 Ιουνίου ξεκινούν οι εγγραφές όσων μαθητών ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στην ΕΠΑ.Σ. Ηρακλείου, στην Κηπούπολη. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν μέχρι και τις 29 Ιουνίου.

Η ΕΠΑ.Σ δέχεται αποφοίτους τουλάχιστον της Α' τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου. Η διάρκεια φοίτησης είναι διετής, ενώ οι ειδικότητες που λειτουργούν είναι: Αισθητικής Τέχνης, Βοηθών Φυσικοθεραπευτών, Βοηθών Οδοντοτεχνιτών, Βοηθών Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης, Εργαλειομηχανών CNC, Κομμωτικής Τέχνης, Κτιριακών Έργων, Σχεδιαστών Εσωτερικών Χώρων, Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων -Αρχιτεκτονικής τοπίου.

 Οι μαθητές θα μπορούν να εγγράφονται από τις 8.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι, ενώ όσοι ενδιαφέρονται για πληροφορίες, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 2810-284089 και με e-mail στο mail@epas-irakl.ira.sch.gr

Η Πρόεδος της Ε.Π.Κ.Κρήτης , στην Ιεράπετρα

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Νομού Λασιθίου ότι, η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,κ. Ιωάννα Μελάκη, βρίσκεται στην Ιεράπετρα και  θα δεχτεί τους καταναλωτές -δανειολήπτες ,φυσικά πρόσωπα, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επαγγελματίες , για συμβουλευτική στήριξη, στο Γραφείο της ΄Ενωσης, στην οδό Λακέρδας 11 στην Ιεράπετρα τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και ώρες 6-9 απογευματινές. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.2842020140 της ΄Ενωσης.

Μιχελογιαννάκης - ΔΗΜΑΡ: "Προτεραιότητα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας "

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο και το Βενιζέλειο - Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, επισκέφτηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ο γιατρός, έπειτα από συζητήσεις, με ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, όσο και για τις δυνατότητες παροχής υγείας, δήλωσε:

«Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα εμφανίζει δομικά προβλήματα ευθέως ανάλογα με την υπόλοιπη κρατική δομή. Κατακερματισμένο σύστημα χρηματοδότησης, ανισοκατανομή πόρων, πλημμελής ανορθολογική διαχείριση, διαφθορά, συγκεντρωτισμός, αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη, μειωμένη ικανότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες με βάση ορθολογικό σχέδιο, απουσία αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, ανεπίσημες αμοιβές, απουσία κινήτρων βελτίωσης παρεχόμενων υπηρεσιών και αδυναμία μεταρρύθμισης. Η προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας που θα συνεπικουρείται από τον ιδιωτικό τομέα, με σαφείς κανόνες και στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα. Η υγεία είναι κρίσιμο συλλογικό αγαθό και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.»

Ποιοι και που θα πάρουν προνοιακά επιδόματα από αύριο! Όλοι οι Δήμοι

Με την αγωνία ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων καθώς η καταβολή της δόσης καθυστέρησε κυρίως επειδή οι αρμόδιοι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων. Όσοι ζουν σε ...συνεπείς Δήμους μπορεί να αρχίσουν να πληρώνονται και από αύριο, μετά από σχετική εντολή του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Μπαλασόπουλου.  Δείτε ποιοι πληρώνονται άμεσα. 
 
Κάποιοι Δήμοι παραμένουν στο “μηδέν” αφού δεν έχουν επεξεργασθεί ακόμη κανένα όνομα από τη λίστα των δικαιούχων ώστε να μπορούν να δοθούν τα επιδόματα, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό. 
Τυχεροί είναι όσοι ζουν σε Δήμους όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και με εντολή του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Μπαλασόπουλο μπορούν να ξεκινήσουν την καταβολή των χρημάτων. 
Διαβάστε σε ποιους Δήμους ξεκινά άμεσα η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων επειδή οι υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΔΩ

Κρητική διάκριση στις ΗΠΑ

Η διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ «Σαγιόμι», σε σκηνοθεσία του κρητικού Νίκου Νταγιαντά, απέσπασε δύο σημαντικές διακρίσεις, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.

Το ντοκιμαντέρ, κέρδισε το βραβείο «Orpheus» ως καλύτερο ντοκιμαντέρ και το βραβείο Κοινού, ενώ έχει τιμηθεί, επίσης, με το βραβείο Fipresci για ελληνική παραγωγή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία της Σαγιόμι, η οποία υιοθετήθηκε από τον παππού της σε πολύ μικρή ηλικία και μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της. Στα 22 της έφυγε από την Ιαπωνία, ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ως την Κρήτη, ενώ 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες στοχεύει στην άμεση επαφή του ελληνικού σινεμά με την αμερικανική κινηματογραφική αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, το Φεστιβάλ προσπαθεί να επιτύχει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προώθηση των ελληνικών ταινιών.
Enhanced by Zemanta

Δήμος Μαλεβιζίου: Μαζεύουν τα νεκρά ζώα

Στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από την Εθνική οδό στα όρια του δήμου Μαλεβιζίου προχωρά η δημοτική αρχή.

 Την προσπάθεια θα χρεωθεί η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου.

 ''Το φαινόμενο με τα νεκρά ζώα κατά μήκος του βόρειου οδικού άξονα φυσικά δεν είναι καινούργιο'' δήλωσε ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης, ''είναι όμως αποκρουστικότατο και δυσφημεί την Κρήτη σε όλο τον κόσμο.
 Η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθείς σε αυτό. Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μας, θα αναλάβει σε καθημερινή βάση να περισυλλέγει τα νεκρά ζώα που βρίσκονται στα όρια του δήμου και ελπίζουμε με τον τρόπο αυτό, να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στην βελτίωση της εικόνας που αποκομίζουν οι χιλιάδες επισκέπτες της Κρήτης, για τον τόπο μας''.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Κώστας Φασουλάκης, κάλεσε τους ευαισθητοποιημένους οδηγούς να συμβάλλουν στην προσπάθεια και να ενημερώνουν την υπηρεσία καθαριότητας στο τηλέφωνο 2810 821728 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) για την ύπαρξη νεκρών ζώων κατά μήκος της εθνικής οδού, στα όρια του δήμου Μαλεβιζίου.

XANIA: Μπλόκο στην απαλλοτρίωση

Σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ του δήμου Χανίων και 6 οικογενειών ιδιοκτητών ακινήτων στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά, αποτέλεσε σήμερα η προσπάθεια του δήμου να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών τους, ώστε να ολοκληρωθεί στο σύνολο του το έργο ανάπλασης του συγκεκριμένου δρόμου.

Οι ιδιοκτητες δεν επετρεψαν στα συνεργεια να προχωρησει η απαλλοτριωση, υποστηρίζοντας
ότι εκκρεμούν οι αιτήσεις ακύρωσης της πράξης εφαρμογής ενώ δεν έχει υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και για τον ορισμό της τιμής μονάδας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, που καταγγέλλουν και απειλές, το έργο είναι παράνομο και επικίνδυνο καθώς ένα κομμάτι έχει εξαιρεθεί της μελέτης, ενώ έχουν εξαιρεθεί και κάποιες ιδιοκτησίες από την διαδικασία της απαλλοτρίωσης

Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλη Σκουάκη το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απένταξης του από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει ενταχθεί.

Όπως είπε το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Οι ιδιοκτήτες που αντιδρούν έχουν υποβάλει έφεση κατά της απόφασης που ορίζει την τιμή απαλλοτρίωσης.

Το δικαστήριο τους είχε επιδικάσει 260 ευρώ ανά τετραγωνικό και  σύμφωνα με το δήμο ζητούν 600 -700 ευρώ το τετραγωνικό.

Τα συνεργεία που βρέθηκαν στο σημείο προχώρησαν τις εργασίες απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιδράσεις ενώ η δημοτική αρχή των Χανίων προσέφυγε στον  εισαγγελέα.
 
neakriti.gr

Εκδήλωση από τους Οικολόγους Πράσινους

Eκδήλωση - συζήτηση  με θέμα: Οικονομική κρίση-επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου-βιώσιμη οικονομία, που θα γίνει την Πέμπτη 14 Ιουνίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας  του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2, ισόγειο, στα Λιοντάρια).

Η ώρα της εκδήλωσης είναι στις 8.00 το βράδυ.
      
 Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο: Γιάννης Τσιρώνης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.

Ημερίδα για ασφαλές διαδίκτυο

Ημερίδα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 19:00 το βράδυ, στη μεγάλη αίθουσα προβολών του πολυχώρου MEGA PLACE  στο Βλητέ Σούδας, με θέμα: ''Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - Cyber Bullying''.

Στόχος της Ημερίδας είναι να μπορέσουν οι γονείς να κατανοήσουν το διαδίκτυο και να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του.

Στην Ημερίδα θα παρίστανται ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μανόλης Σφακιανάκης και εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της ίδιας Υπηρεσίας για την ενημέρωση των παρευρισκομένων.
Enhanced by Zemanta

Πλούσια ευρήματα στην αρχαία Δρήρο από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

Ανασκαφές ανάμεσα στις οποίες είναι και η πόλη της Δρήρου στο Λασίθι, έρευνες, σεμινάρια, δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και διαλέξεις είναι μερικά από... τα επιτεύγματα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για το 2011, όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον διευθυντή της, Α. Φαρνού.

Ο κ. Φαρνού, αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες αρχαιολόγους και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την εξαιρετική συνεργασία, αρίθμησε όσο μπορούσε πιο συνοπτικά το περσινά πεπραγμένα της Σχολής, ένα έργο πλούσιο σε έρευνες και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η πόλη Δρήρος της κεντροανατολικής Κρήτης, που άκμασε από τα γεωμετρικά μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, προστέθηκε στα γαλλικά ανασκαφικά ενδιαφέροντα της περσινής χρονιάς, δίνοντας πλούσια στοιχεία για την Αγορά, τα ελληνιστικά κτίρια και τα επιχρίσματά τους, αλλά και την τέχνη της περιοχής, όπως τα πήλινα ειδώλια βοοειδών που βρέθηκαν στην Ακρόπολη της Δρήρου.

Η σημαντική αρχαία πόλη της κεντροανατολικής Κρήτης Δρήρος βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη. Ιδρύθηκε τον 12. αι. π.Χ. και άκμασε από τα Γεωμετρικά/Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια. Η ανασκαφή έγινε από το 1917 κ.ε. από Έλληνες (Ξανθουδίδη, Μαρινάτο) και Γάλλους αρχαιολόγους (Demargne, Van Effenterre)

Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 ανακαλύφθηκε εκεί ένας πεσσός (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3. αι. π.Χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους (η επιγραφή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη).

Το πιο σημαντικό μνημείο όμως είναι το Δελφίνιον, ο μοναδικός και αρχαιότατος ναός του Δελφίνιου Απόλλωνα, που δεσπόζει στην Αγορά. Εδώ ανακαλύφθηκαν τα μοναδικά σφυρήλατα χάλκινα αγάλματα του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της Λητούς, που χρονολογούνται στον 7ο αι. Ο ναός έχει 80 τ.μ. έκταση και σώθηκε σε μεγάλο ύψος (2,5 μ.). Είναι ένας μονόχωρος οίκος με την είσοδο στη στενή βόρεια πλευρά. Στο κέντρο είναι η κτιστή ορθογώνια εσχάρα με δύο βάσεις κιόνων μπροστά και πίσω. Ενδιαφέρον έχουν και το κτιστό θρανίο όπου έστεκαν τα αγάλματα καθώς και η πετρόκτιστη κασέλα (ο κεράτινος βωμός) που βρέθηκε γεμάτη από τα κέρατα των θυσιασμένων αιγών. Όμοιος βωμός υπάρχει στο ναό του Απόλλωνα στη Δήλο.

Η πόλη καταστράφηκε στα Ελληνιστικά χρόνια από εμφύλια διαμάχη.
erroso.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...