Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων ενόψει της νέας καλοκαιρινής σεζόν


Ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

Με παρέμβασή του προς τον  Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει την μη δυνατότητα συγχώνευσης Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού σε ένα στοιχείο, η οποία δημιουργεί πολλά προβλήματα για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Στην εγκύκλιο 1061/28.03.2013 ορίζεται ότι «Οι προσωπικές εταιρίες (ΟΕ, ΕΕ), στις περιπτώσεις που αποκτούν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994, εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό είτε χειρόγραφα από θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στέλεχος, είτε (προαιρετικά) μηχανογραφικά με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν. 1809/1988, αναγράφοντας και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που το εισόδημα προσωπικής εταιρίας (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό, εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του Κ.Φ.Α.Σ. και του άρθρου 1 του ν.1809/1988, ήτοι με τη χρήση Φ.Τ.Μ. ή μηχανογραφικά με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.»

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «η Διεύθυνση του Τμήματος Βιβλίων και Στοιχείων – δεν επιτρέπει την συγχώνευση Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού σε ένα στοιχείο. Ωστόσο, η παραπάνω διάταξη δημιουργεί πολλά προβλήματα αφού για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τα οποία παραδίδονται τις περισσότερες φορές σε πελάτες εκτός του καταστήματος (αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία κ.τ.λ.) είναι πολύ εύχρηστο να έχουν ένα στοιχείο από το να διαθέτουν τρία και τέσσερα».

Επιπλέον, είναι αδύνατο να μεταβαίνουν οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης σε διαφορετικά σημεία και να διαθέτουν τρία μπλοκ άλλης σειράς ο καθένας. Είναι πολύ σπουδαίο το θέμα της συνένωσης των στοιχείων αυτών σε ένα όπου διακριτά θα ελέγχεται αν επέχει Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ.

Άλλωστε, ο Νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚωΦΑΣ) ψηφίστηκε για να απλοποιήσει όλες αυτές τις διαδικασίες και αναγράφει καθαρά ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να συγχωνεύει όποια στοιχεία θέλει σε ένα. Δεν κάνει κάποια διάκριση ή απαγόρευση, πλην της υποχρέωσης στο στοιχείο που προκύπτει να παρέχονται τουλάχιστον τα στοιχεία των συγχωνευόμενων στοιχείων.

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να δίδεται η δυνατότητα συγχώνευσης της Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού σε ένα στοιχείο.

Δήμος Φαιστού: Σε άστεγους τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα


Έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που είναι εγκαταλελειμμένα και μη εκμεταλλεύσιμα για αρκετό χρονικό διάστημα, να τα παραχωρήσουν προσωρινά σε άστεγες οικογένειες από την περιοχή της Μεσαράς, απευθύνει ο δήμος Φαιστού.

Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Ένα από τα προβλήματα που φαίνεται να ταλανίζει πολλούς από τους συντοπίτες μας είναι αυτό της στέγασης. Η ανασφάλεια, το άγχος και ο φόβος που προκαλούνται στους μη έχοντες στέγη, είναι συναισθήματα που μπορούν να επιφέρουν θλιβερές συνέπειες στα άτομα».

Και προστίθεται: «Η προσωρινή διάθεση καταλύματος θα ανακουφίσει τα μέλη των οικογενειών αυτών, δίδοντας τους την ευκαιρία να βελτιώσουν το κοινωνικό-οικονομικό τους επίπεδο».

Έρχεται ξηρασία-λειψυδρία στην Κρήτη - Μεγάλη η μείωση των βροχοπτώσεων - Τα επίσημα στοιχεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη λειψυδρία κρούει και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, μετά και τον ΟΑΔΥΚ.

Δίνοντας στην δημοσιότητα τα στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Ινστιτούτου για τον Μάρτιο, είναι εμφανής η μεγάλη μείωση στις βροχοπτώσεις η οποία φτάνει και στο 88% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012, ενώ η μείωση στις βροχοπτώσεις στην διάρκεια του φετινού Χειμώνα φτάνει στο 50% συγκριτικά με τον προηγούμενο.

Έτσι το Ινστιτούτο προειδοποιεί πως "το 2013 θα είναι ένα ξηρό έτος και πρέπει να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός για την διαχείριση του νερού για να μην υπάρξουν προβλήματα, ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες".

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χαμηλότερη βροχόπτωση για το μήνα Μάρτιο έπεσε στο Φραγκοκάστελλο (7 mm) ενώ η υψηλότερη στον Κακόπετρο (44 mm).

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το σύνολο της φετινής βροχόπτωσης για το μήνα Μάρτιο, σε όλες τις περιοχές του Νομού Χανίων , ήταν χαμηλότερο από το περυσινό, με μείωση που κυμάνθηκε από 8% στη Χρυσοσκαλίτισα έως 88% στο Φραγκοκάστελλο.

Στο σύνολο της περιόδου Σεπτέμβριος 2012 – Μάρτιος 2013 σε όλες τις περιοχές του νομού η βροχόπτωση ήταν μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο και κυμάνθηκε από 13% στο Αγροκήπιο έως 50% στο Βαρύπετρο.



Το Ινστιτούτο για την καλύτερη διαχείριση του νερού άρδευσης από τις αρχές Μαΐου θα εκδίδει δελτίο με τις ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών του νομού κάθε εβδομάδα που θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του και θα αποστέλλεται στους ΤΟΕΒ, τους Δήμους και τα ΜΜΕ.

Στα παραπάνω, εάν συνυπολογισθεί πως ο νομός Χανίων "δέχεται" και τις περισσότερες βροχοπτώσεις από τους άλλους νομούς της Κρήτης, προκύπτει πως η κατάσταση είναι χειρότερη στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι συνολικές βροχοπτώσεις των σταθμών από το Σεπτέμβριο 2012 έως και τον Ιανουάριο 2013 εμφανίζουν μεγάλη μείωση στην κεντρική και νότια Κρήτη, ενώ νεώτερα στοιχεία θα εκδοθούν τον Μάιο, αλλά η ανομβρία του Φεβρουαρίου και Μαρτίου δείχνει πως αυτά θα είναι κατά πολύ χειρότερα.
flashnews.gr

Τρίτωσαν οι σεισμοί νότια της Κρήτης


Μια ακόμη σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, ο σεισμός μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 11:14 μμ και το επίκεντρό του ήταν σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νότια της Ζάκρου ή 115 χιλιομέτρων νότια του Αγ.Νικολάου.

Το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 8 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί στις 8:02 μμ σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 96 χιλιομέτρων νότια του Ηρακλείου και στις 7:55 το πρωί σεισμός μεγέθους 3,6 Ρίχτερ δυτικά της Γαύδου και νότια της Παλαιόχωρας.

Χανιά - 5η Triennale - Αρχιτεκτονική στην Κρήτη - Διήμερο διαλέξεων

English: Chania on the island of Crete - Weste...
 (Photo credit: Wikipedia)

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ του Δήμου Χανίων διοργανώνει, στο πλαίσιο της «5ης Triennale – Αρχιτεκτονική στην Κρήτη», διήμερο διαλέξεων και συζητήσεων με θέμα: «Αρχιτεκτονική | Εντοπιότητα | Σήμερα», το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:

Σάββατο 6 Απριλίου 2013
18.30 Χαιρετισμοί
19.00 Τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης
Δημήτρης Τσακαλάκης
Αρχιτέκτων Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος
Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Επιμελητής της έκθεσης
Ηλίας Ζέγγελης
Αρχιτέκτων Καθηγητής στο Berlage Institute του Rotterdam,
Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Αρχιτέκτων Επίκουρος Καθηγητής
του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλία
Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής
στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ανοιχτή συζήτηση της επιτροπής με τους συμμετέχοντες Αρχιτέκτονες
Κυριακή 7 Απριλίου 2013
11.00 «1997 - 2013»
Δημήτρης Αντωνακάκης, Αρχιτέκτων
11.30 «Η δοκιμασία του Αρχιτέκτονα και το επερχόμενο»
Αλέξης Δάλλας, Αρχιτέκτων
12.00 «Τα εν οίκω εν Δήμω»
Νίκος Πατσαβός, Αρχιτέκτω

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...