Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Νέα διαμαρτυρία για τα λουκέτα στα σχολεία (VIDEO)

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου ούτε ένα σχολείο να μην κλείσει εμφανίζονται τα μέλη της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου. Μαζί με το Σύλλογο Δασκάλων "Δ. Θεοτοκόπουλος" πραγματοποίησαν στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στο νομό Ηρακλείου με βάση την υπουργική απόφαση καταργούνται τα δημοτικά Καρκαδιώτισσας, Καβροχωρίου, Στερνών, Παναγιάς και το νηπιαγωγείο Αμιρών, παρά την εκφρασμένη αντίθεση γονέων και εκπαιδευτικών, των ίδιων των τοπικών κοινωνιών.

Σε κλίμα έντασης

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης εκπαιδευτικοί και γονείς για το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων στην Κρήτη.

Για το θέμα ο κ.Κλινάκης απάντησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη για το ποια σχολεία θα πρέπει να οδηγηθούν σε συγχώνευση. Εξάλλου αργότερα σήμερα θα οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές στη διάρκεια συνάντησης στην Αθήνα, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, αν και ο κ. Κλινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να είναι και θετικές για κάποια από τα αιτήματα, καθώς είχαν ξεσπάσει έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, ο κ. Κλινάκης διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προβλέπεται καμία άλλη αλλαγή ως προς το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν μπει καθηγητές και ότι αυτές τις ημέρες θα ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις καθηγητών ειδικοτήτων όπως Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι όμως θα απορροφηθούν χωρίς καμία απόλυση, όπως είπε.

>  crete2day.gr

Ίδρυσαν σύλλογο τα θύματα ζωοκλοπών στο Ρέθυμνο-Μέτρα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Τα αυξημένα κρούσματα ζωοκλοπής ανησυχούν έντονα τους κτηνοτρόφους του νομού Ρεθύμνου, καθώς δηλώνουν ανήμποροι να προστατεύσουν τα κοπάδια τους, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, ενώ εκφράζουν φόβους ότι... το φαινόμενο θα σημειώσει περαιτέρω έξαρση.

Ήδη, ιδρύθηκε Σύλλογος Παθόντων Ζωοκλοπής, του οποίου τα μέλη είναι κτηνοτρόφοι που έχουν πέσει θύματα ζωοκλεφτών και στόχος τους είναι η κατάθεση προτάσεων για από κοινού αντιμετώπιση της θλιβερής κατάστασης την οποία βιώνουν σε σχέση με την απώλεια της ζωικής περιουσίας τους.

Χθες, εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ρεθύμνου, Αμαρίου και Ανωγείων επισκέφθηκαν τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, Ανδρέα Δασκαλάκη, στον οποίο εξέθεσαν τη δυσάρεστη πραγματικότητα της ζωοκλοπής και του ζήτησαν την βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των ποιμνίων τους. Ζήτησαν περισσότερη αστυνομική δύναμη για μεγαλύτερη προστασία και επεσήμαναν την ανάγκη πεζής αστυνόμευσης τις νυχτερινές ώρες σε κομβικά σημεία-περάσματα, ώστε να αποτρέπονται οι ενέργειες των δραστών-ζωοκλεφτών.

Βέβαια, όπως επανειλημμένα έχουν αναφέρει τα «Ρ.Ν.» σε ρεπορτάζ τους, στις αστυνομικές αρχές δεν φτάνουν ποτέ όλα τα περιστατικά ζωοκλοπής, αφού τα πολλά θύματα-κτηνοτρόφοι δεν τα καταγγέλλουν από διπλό φόβο: είτε γιατί φοβούνται αντεκδίκηση από πλευράς τον θυμάτων είτε φοβούνται ότι αν εμπλέξουν τις αστυνομικές αρχές δεν θα βρουν ποτέ τα ζώα τους και προτιμούν την ανεύρεσή τους με την μέθοδο των «ρωτηχτάδων» και του «σασμού».

Ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε στους κτηνοτρόφους ότι πρόκειται περί λανθασμένης αντίληψής τους η μη καταγγελία και προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι μόνο αν καταγγέλλεται κάθε περιστατικό ζωοκλοπής υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, καθώς η σιωπή είναι εκείνη που αποθρασύνει τους ζωοκλέφτες και τους ανοίγει τον δρόμο για να διαπράττουν ανενόχλητοι το «έργο τους».

Ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής δεσμεύτηκε για όσο το δυνατόν περισσότερη αστυνόμευση την νύχτα στην ενδοχώρα, ωστόσο ζήτησε τη συνεργασία των ίδιων των κτηνοτρόφων στην κατεύθυνση της πάταξης του φαινομένου τόσο με τις καταγγελίες τους όταν πέφτουν θύματα ζωοκλεφτών όσο όμως και με την τήρηση της νομιμότητας από την πλευρά τους, δηλαδή να τοποθετούν το υποχρεωτικό ενώτιο σε κάθε ζώο του κοπαδιού τους και επιπλέον να μην σφάζουν κανένα ζώο εκτός σφαγείων.
flashnews.gr

Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας ... στο Ηράκλειο

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2013» η Πολιτιστική Εταιρεία Φρέον παρουσιάζει τη μεγάλη επιτυχία της χειμερινής σεζόν "Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας" στο Ηράκλειο!

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις» (είσοδος από οδό Πλαστήρα) και ώρα 21:30. Γενική Είσοδος 8€

Μια μικρή ντετέκτιβ, η μικρούλα Ευγενία, που μισούσε τα βιβλία, αποκοιμιέται προσπαθώντας να διαβάσει και βλέπει στον ύπνο της τον χειρότερό της εφιάλτη! Βρίσκεται κλειδωμένη στην Παλιά Βιβλιοθήκη και ο μόνος τρόπος για να βγει είναι να βρει το μαγικό Βιβλίο της Σοφίας! Τι γίνεται όταν ξάφνου ζωντανεύουν μέσα από τα βιβλία ο Ηρακλής και ο Άτλας, η Νυσταγμένη Ωραία Κοιμωμένη, ο ∆ον Κιχώτης και πόσοι άλλοι ήρωες; Τι θα συμβεί όταν κάποιες περίεργες
συναντήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή της;

Μια παράσταση γεμάτη τραγούδια και ζωντανή μουσική, με θέατρο σιλουετών και διαδραστικά παιχνίδια, που μιλάει για τη μαγεία των Βιβλίων και την αξία της γνώσης και της περιέργειας για την παιδική ψυχή! Τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται δεκαπέντε διαφορετικούς ρόλους σε ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στην ανθρώπινη δημιουργία, που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ντίνα Σταματοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια – Μάσκες: Γιώργος Κωτσάκος
Πρωτότυπη Μουσική: Πλάτων Τσαμαδός
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Παραγωγή: ΦΡΕΟΝ
Παίζουν: Ρωμανός Καλοκύρης, Ιωάννα Μάντζαρη, Προμηθέας Νεραττίνι - ∆οκιμάκης, Ράνια Φουρλάνου

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις»
(είσοδος από οδό Πλαστήρα) και ώρα 21:30. Γενική Είσοδος 8€

Συναυλία για τους φίλους που σώθηκαν από τροχαία δυστυχήματα

 Για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, έξι γνωστές και αγαπημένες μπάντες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τραγουδούν αφιλοκερδώς για τους «Φίλους που σώθηκαν από τροχαία δυστυχήματα» Για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, έξι γνωστές και αγαπημένες μπάντες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τραγουδούν αφιλοκερδώς για τους «Φίλους που σώθηκαν από τροχαία δυστυχήματα»

Για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, έξι γνωστές και αγαπημένες μπάντες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τραγουδούν αφιλοκερδώς για τους «Φίλους που σώθηκαν από τροχαία δυστυχήματα». Τα συγκροτήματα «Άλλη Μπάντα», «Ήχοι Ίριδας», «Σχήμα Οξύμωρον», «Lunar Sea» «Wrong Way» και «Why Not the Band» υπόσχονται να μας χαρίσουν 2 ώρες γεμάτες μουσική, την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013, στις 21:30 μμ, στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει ο Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και υποστηρικτή τον δήμο Ηρακλείου. Την ίδια βραδιά, ο Ρ. Ό. Ηρακλείου θα βραβεύσει για το σημαντικότατο έργο τους, την Τροχαία Ηρακλείου, το Ε.Κ.Α.Β., την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα, την Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Ηρακλείου, καθώς και τους συλλόγους εθελοντών ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου, Ε.ΣΥ.ΠΡΩ.Τ.Α., ΠΡΟ.Τ.Α., ΤΡΟΧΟΠΡΟΛΗΨΗ και ΠΑΡΚΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΕΝΤΑ για τη συμβολή τους στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από χορηγίες και δωρεές, θα διατεθούν για να αγοραστούν κράνη μοτοσυκλέτας, τα οποία και θα μοιραστούν δωρεάν και με τυχαίο τρόπο σε μοτοσικλετιστές, μέσα από ένα «μπλόκο» διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.


prismanews.gr

Ηρακλειο: Εθελοντική αιμοδοσία, το Σάββατο, στη Λότζια

6η (Μηνιαία) Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στο αίθριο της Λότζια - Το Σάββατο 03/08 από 9.30 – 13.30


Ο Δήμος Ηρακλείου με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού & Νέας Γενιάς σε συνεργασία με Εθελοντικές Ομάδες της πόλης μας, συνεχίζουν τη δράση-θεσμό πλέον για την πόλη μας. Μια συνεργασία που στόχο έχει την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και να αυξήσει τον αριθμό των Ενεργών Αιμοδοτών του Ηρακλείου μέσα από Αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση, ειδικά τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες που τόσο ανάγκη το έχει η πατρίδα μας.

Σ’ αυτήν την κοινή μας προσπάθεια, σας καλούμε όλους να συμμετέχετε.

Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει τράπεζα αίματος ούτε διαχείριση αίματος. Η αιμοδοσία απευθύνεται σε όλους εσάς που θέλετε να δώσετε αίμα! Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της κινητής μονάδας αιμοδοσίας θα πραγματοποιήσει την αιμοδοσία ενώ Εθελοντές θα είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία σας και να κάνουν την Ημέρα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας μια πραγματική γιορτή!

Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει τυχόν μελλοντική ανάγκη, σε αίμα, δική του ή συγγενή.

Αίμα μπορεί να δώσει κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα από 18-62 ετών που αισθάνεται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας! Μην ξεχάσετε να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να έχετε πάρει ένα ελαφρύ πρωινό και να κρατάτε μαζί σας την κάρτα σας αιμοδότη ή την αστυνομική σας ταυτότητα, εάν δίνετε για πρώτη φορά!

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους στο κέντρο του Ηρακλείου, ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΗΣ ΛΟΤΖΙΑ, με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Βενιζελείου – Πανανείου Νοσοκομείου, με μουσική και δωράκια για τους αιμοδότες, στη μεγάλη γιορτή Εθελοντισμού…..ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ !!!

rethymnoguide.gr

Κατάληψη στα γραφεία της Αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους αν δεν πληρωθούν

 Δώδεκα ημέρες προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Δώδεκα ημέρες προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

12 μέρες προθεσμία προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενου της Αλληλεγγύης δίνει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Στις 12 Αυγούστου όπως τονίζει και το Εργατικό Κέντρο θα προβούν σε κατάληψη των γραφείων της Αλληλεγγύης στο Ηράκλειο. Σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στην αλληλεγγύη έχουν απολυθεί εδώ και τέσσερις μήνες και παρ' όλα αυτά παραμένουν απλήρωτοι καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων ότι έχει γίνει εξόφληση σε ορισμένους εργαζομένους. Παρά τις επίμονες προσπάθειες για απαντήσεις όσον αφορά τις παραπάνω καταγγελίες, δε λάβαμε καμία απάντηση από το Δ.Σ. της Αλληλεγγύης Κρήτης.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και προειδοποιούμε τους υπευθύνους του προγράμματος ότι ορίζουμε ως καταλυτική ημερομηνία αποπληρωμής των δεδουλευμένων τη 12η Αυγούστου 2013. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουμε σε κατάληψη των γραφείων.

Καλούμε όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους στα προγράμματα Αλληλεγγύης, σε περίπτωση που δε γίνει εξόφληση στην παραπάνω ημερομηνία, να παρευρίσκονται στις 12 Αυγούστου 2013, ημέρα Δευτέρα, και ώρα 9 το πρωί, στα γραφεία της "Αλληλεγγύης" στην οδό 1770 αρ. 21, απέναντι από το παλιό Ιπποκράτειο Νοσοκομείο .


prismanews.gr

Χανιά: Μέχρι τις 9 Αυγούστου οι αιτήσεις για δημοτικό λαχανόκηπο

Παράταση κατάθεσης αιτήσεων έως 9 Αυγούστου για συμμετοχή στο πρόγραμμα του «Δημοτικού Λαχανόκηπου» του Δήμου Χανίων.

Ο Δήμος Χανίων δημιουργεί δομές άμεσης καταπολέμησης της φτώχειας λειτουργώντας ''Δημοτικό Λαχανόκηπο'' στη περιοχή Γριμπίλα, της δημοτικής ενότητας Σούδας .

Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία  “Ξένιος Ζευς”, εντάσσεται στο πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη δημιουργία νέων ή τη συνέχιση λειτουργίας υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ(ΕΠ.«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού») .

Από το Δημοτικό Λαχανόκηπο, θα ωφελούνται 100 άπορες οικογένειες και δικαιούχοι, με λαχανοκομικά προϊόντα που θα προέρχονται από την καλλιέργεια του εκάστοτε τεμαχίου, προσφέροντας ταυτόχρονα ποσοστό 10% της ετήσιας παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων.

Με βάση την ομάδα εργασίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου, οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για τη διαμόρφωση των αγροτεμαχίων, καθώς ο σκοπός του προγράμματος εκτός από την άμεση αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι να προάγει την ιδέα της ορθολογικής καλλιέργειας της γης με περιβαλλοντική ευαισθησία και να προβεί σε περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Με τις απαραίτητες εδαφικές διεργασίες τα αγροτεμάχια των περίπου 50 τ.μ θα εμπλουτιστούν με φυσικά μέσα, κομπόστ και κοπριά, καθώς σημαντικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η χρήση παραδοσιακών ποικιλιών και σπόρων για τη διατήρηση σημαντικών ντόπιων ελληνικών ποικιλιών, ακόμα και σιτάρι Ζέας για τη διάδοση της ποικιλίας. Παράλληλα στο χώρο των αγροτεμαχίων διαμορφώνονται εκτός από κοινόχρηστους χώρους, χώρος κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων και βοηθητικοί χώροι για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι δημότες του Δήμου Χανίων, και λαμβάνοντας υπόψιν συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια θα εντάσσονται στην λίστα των δικαιούχων.

Η υποβολή των αιτήσεων για τα αγροτεμάχια έχει ήδη ξεκινήσει. Λόγω του ότι η κοινωνική δομή φιλοδοξεί να ωφελήσει τουλάχιστον 100 δικαιούχους, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται μέχρι και την 9η Αυγούστου .

Δικαιολογητικά εγγραφής αποτελούν:

Αίτηση του ενδιαφερόμενου (χορηγείται από την Υπηρεσία).
Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο) ή άδεια μόνιμης διαμονής (μπλε κάρτα).
Φωτοτυπία λογαριασμού Δ.Ε.Η, κλπ ή Μισθωτήριο Συμβόλαιο μέσω του οποίου θα βεβαιώνεται η διεύθυνση της κατοικίας του εφόσον δεν προκύπτει από τη φορολογική δήλωση εισοδήματος.
Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
Ε1, εκκαθαριστικό σημείωμα και Ε9.

Κατά περίπτωση: (Αναπηρία, ανεργία, μονογονεϊκή οικογένεια)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του Δήμου Χανίων να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων (Γραφείο Διαμεσολάβησης) που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Χανίων (Κυδωνίας 29).

Ώρες κατάθεσης αιτήσεων 09:00- 13:00. Παράλληλα για οποιεσδήποτε πληροφορίες στη Κοινωνική υπηρεσία: 2821341691 και στο Γραφείο Διαμεσολάβησης: 2821341689.

Agronews

Hub στο Ηράκλειο εξετάζει η easyJet

Στον δρόμο που χάραξε η Ryanair στα Χανιά, φαίνεται ότι βαδίζει και η easyJet, αλλά αυτή προσανατολίζεται στο Ηράκλειο.

“Ανοίγει” το παιχνίδι: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η easyJet έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχει κινήσει τη σχετική διαδικασία να δημιουργήσει ένα hub στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, σταθμεύοντας εκεί ένα αεροσκάφος, σε πρώτη φάση, προκειμένου να πραγματοποιεί πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθώντας το μοντέλο της Ryanair στα Χανιά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, η easyJet, επιδιώκει να πραγματοποιεί και πτήσεις εσωτερικού, αρχικά προς τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, αξιοποιώντας, προφανώς και το κενό που αφήνει η Olympic Air.

Πρόκειται για αρκετά σημαντική εξέλιξη που αν καταλήξει στη δημιουργία του hub, σίγουρα αλλάζει περαιτέρω τα δεδομένα των αερομεταφορών, πρωτίστως για την Κρήτη, αλλά και στην αγορά των πτήσεων εσωτερικού.

Όπως μαθαίνουμε η πτήση της Ryanair Χανιά - Θεσσαλονίκη αποδίδει, ήδη, τα προσδοκώμενα.

Έχουμε και άλλες πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο Ηρακλείου και ειδικότερα για την επέκταση των εγκαταστάσεών του, αλλά δεν είναι απολύτως επιβεβαιωμένες ακόμα, επομένως θα χρειαστεί να επανάλθουμε.

Μία ακόμα εξέλιξη είναι ότι έφθασε και ήδη εντάχθηκε στο πτητικό έργο της Minoan Air, το αεροσκάφος που είχε στο London της Οξφόρδης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται και το τρίτο Fokker που είχε σταθμευμένο στο Λουγκάνο.

traveldailynews.gr

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης κρητικών προϊόντων στα συστήματα ποιότητας

Η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης κρητικών προϊόντων στα συστήματα ποιότητας και σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ηράκλειο για την ιεράρχηση σύνταξης φακέλων κατοχύρωσης προϊόντων και τροφίμων.
Στη συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση των προτεινόμενων από τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης προϊόντων και τροφίμων, υποψήφιων για ένταξη στα συστήματα ποιότητας (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης –ΠΟΠ-, Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη –ΠΓΕ-, Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν -ΕΠΙΠ- και Ορεινής Παραγωγής), καθώς και των αντίστοιχων προτεινόμενων προϊόντων από την περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν και προσδιορίστηκαν τα προϊόντα και τρόφιμα για τα οποία θα καταρτιστούν άμεσα σχετικοί φάκελοι κατοχύρωσης των προϊόντων στις παραπάνω κατηγορίες.

Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει άμεσα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιλογή των μεθόδων και συνταγών παραγωγής, καθώς και των χαρακτηριστικών των προϊόντων.

Όπως δήλωσε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου «η τοπικότητα και η ποικιλομορφία της γεωργικής παραγωγής της Κρήτης συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή του πρωτογενή τομέα και συμβάλει στη πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της Κρήτης».

«Η κατοχύρωση των προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης αυτής της παράδοσης, διασφαλίζοντας την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων της Κρήτης. Επίσης συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, συμβάλλοντας στην αναγνωρισιμότητα και την προώθησή τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Έτσι η παράδοση γίνεται πυλώνας της εξωστρέφειας για την αναβάθμιση της αγροτικής και της ευρύτερης οικονομίας της Κρήτης», προσέθεσε η κ. Βρέντζου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, μετά από πρόσκληση της αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου, συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης Κωνσταντίνος Λαμπρινός, οι περιφερειακοί διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας Νικόλαος Μαυράκης και Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Σωμαράς Ζαχαρίας, ο περιφερειακός σύμβουλος Εμμανουήλ Χνάρης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Κρήτης Α. Στεφανάκης και ο Β. Τζανακάκης, υπάλληλος της Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Κρήτης.

Μίκης Θεοδωράκης «Ποιός τη ζωή μου»- Μουσική παράσταση στο Ηράκλειο

Παρουσιάζεται μια μεγάλη μουσική παράσταση στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2013».


Η ζωή του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, αποκαλυπτική και παρούσα, συνοδεύει και συνοδεύεται από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε.

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, διαρκώς παρών, δημιουργεί μια νέα πολιτιστική πρόταση, όχι μόνο καταγράφοντας τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά προτείνοντας διαρκώς μέσα από το έργο του νέες ιδέες και εκδοχές… Δημιουργεί μια νέα αντίληψη περί λαϊκότητας της τέχνης…

Mikis Theodorakis, one of the most popular Gre...
(Photo credit: Wikipedia)
Τα τραγούδια του επιθυμία και ανάγκη ενός ολόκληρου λαού.

Από τη γενέτειρά του Χίο , μέχρι την απογείωση στην παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή μυθική και περιπετειώδη…

Φύση ανυπότακτη, άρρηκτα δεμένη, με την έμπνευση και τη δημιουργία, ο Θεοδωράκης, παραμένει ένα σπάνιο φαινόμενο δημιουργού που το έργο του φτάνει στο μέλλον κάθε εποχής.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ…»

Μια μεγάλη μουσική παράσταση. Περισσότερα από 50 τραγούδια- σταθμοί του Μίκη Θεοδωράκη, συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Περισσότεροι από 60 συντελεστές συνεργάζονται σε ένα κορυφαίο γεγονός…

Παίζουν:

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΑΡΗΣ ΛΕΜΠΕΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΙΛΑΡΕΤΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ , ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΑΙΝΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΕΤΖΑΣ, ΝΑΤΑΣΑ ΖΑΓΚΛΗ κ.ά.

Τραγουδούν :

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ, κ.ά.

Το σενάριο της παράστασης και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ.

Η μουσική παράσταση θα πραγματοποιηθεί  στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» την ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ &  ΠΕΜΠΤΗ  1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, και ώρα 21:30.        

Είσοδος: 20€ | Φοιτητικό: 15€ |

rethymnoguide.gr
Enhanced by Zemanta

Ένα ναυάγιο που ... γλύκανε τη θάλασσα στους Καλούς Λιμένες !

Ένα ναυάγιο που άλλαξε για λίγο τη ... γεύση της θάλασσας Ένα ναυάγιο που άλλαξε για λίγο τη ... γεύση της θάλασσας

H θάλασσα είναι πάντα αλμυρή. Άλλος ένας μύθος που καταρρίφθηκε το 1985, στον από πολλές απόψεις τόπο των ... θαυμάτων, τη Μεσαρά! Η θάλασσα έστω και για λίγες ώρες ή μέρες (εδώ θα σας γελάσουμε) γλύκανε στον κόλπο των Καλών Λιμένων, όταν εκατοντάδες τόνοι ζάχαρης από πλοίο που ναυάγησε σκορπίστηκαν στα αλμυρά και κρύα νερά του Λιβυκού πελάγους.

Σύμφωνα με το ekriktiko.gr ήταν ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, στις 17 Ιανουαρίου γύρω στις 11.30 το πρωί. Ολόκληρη η Κρήτη βρισκόταν στο έλεος πρωτοφανούς κακοκαιρίας με ισχυρότατους ανέμους, δυνατές βροχές πλημμύρες και κομμένες επικοινωνίες. Γενάρης μήνας κι η θάλασσα φουρτουνιασμένη, με την αγριάδα που μόνο το Λιβυκό πέλαγος έχει. Το φορτηγό πλοίο BYRON I προσάραξε στα αβαθή.

Το SOS που εξέπεμψε για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν έφτασε ποτέ ως το Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Ευτυχώς όμως το σήμα έπιασε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έστειλε ελικόπτερο διάσωσης στην περιοχή. Την ώρα που το BYRON I κοβόταν στη μέση το πλήρωμα κατάφερε να εγκαταλείψει το πλοίο και να σωθεί. Το ναυάγιο του BYRON I στους Καλούς Λιμένες περνά στα «ψιλά» των εφημερίδων της εποχής, γι αυτό και δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Όσο για το λόγο που έκανα ολόκληρο ναυάγιο να γίνει απλώς ένα μονόστηλο στις εφημερίδες ήταν οι τεράστιες καταστροφές που είχε προκαλέσει σε όλη την Κρήτη η κακοκαιρία.

Πολιτιστικό Φεστιβάλ Δήμου Μυλοποτάμου “Ταλλαία 2013″

Με ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία 2013» του Δήμου Μυλοποτάμου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 23 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνοντας ποικιλία από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών, προβολή ντοκιμαντέρ, εσπερίδες λόγου και εικόνας καθώς και δραματοποιημένης λογοτεχνίας.

Μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής και στήριξης του πολιτιστικού κινήματος της περιοχής επισημαίνοντας ότι:

«το φεστιβάλ «Ταλλαία» έρχεται με πλήθος προτάσεων και αξιόλογες παραγωγές, για να μας δώσει την ευκαιρία να σμίξουμε στα θέατρα, στις πλατείες, στα χωριά μας.

Να ψυχαγωγηθούμε και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία τη δύσκολη καθημερινότητα μας μέσα από τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, της φωτογραφίας, της ζωγραφικής, των εικαστικών, των σύγχρονων τεχνολογιών και βέβαια του λόγου.
Να ανανεωθούμε μέσα από τα ταλέντα και τις τεχνικές των σημαντικών καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πνεύματος, τους οποίους φιλοξενούμε στον τόπο μας αλλά και με τη δουλειά σημαντικών καλλιτεχνών και εραστών των τεχνών και του πολιτισμού, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Μυλοπόταμο.

Ευχόμαστε σε όλους να ζήσετε την ξεχωριστή εμπειρία των «Ταλλαίων» και να έχετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι στο Μυλοπόταμο.»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 στο Σπήλαιο Μελιδονίου
Θέατρο: Γ. Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου» από τον Θεατρικό Περίπλου. Σκηνοθεσία : Θωμάς Καντιφές Παίζει: Μαρία Καντιφέ.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013 στο ανοιχτό θέατρο Περάματος
Μουσικοχορευτική Εκδήλωση: «Από τους παλιούς χορευτές και δασκάλους μας, στους χορευτές του παρόντος και του μέλλοντος». Παρουσίαση κρητικών παραδοσιακών χορών από παλιούς χορευτές του Μυλοποτάμου που διανύουν την «τρίτη ηλικία», παρέα με τους σύγχρονους, αλλά και με τους χορευτές του μέλλοντος, δηλαδή τους μαθητές ηλικίας 3 έως 10! Συνδιοργάνωση: Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ξαθέρια».
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013 στο Δημαρχείο Περάματος

Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας των ΕFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη – Γιώργη Παπαδάκη «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» με τη συμμετοχή των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου – του Θεατρικού Εργαστηρίου Αγίου Μάμαντος και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Ξαθέρια».
Ώρα 8μ.μ. Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Ώρες Λειτουργίας καθημερινά 9π.μ. με 2μ.μ. και 7μ.μ. με 9μ.μ.
Εσπερίδα με θέμα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα». Ομιλητής : Φιλόλογος – Συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης.
Προβολή Ντοκιμαντέρ: ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨
Ώρα 9.μ.μ. Πάρκο Δημαρχείου
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περάματος και τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Δευτέρα 5 Αυγούστου στην πλατεία Αγριδίων
Παιδική Παράσταση :Κάρλο Κολόντι «Πινόκιο αλήθεια ή ψέμα;». Παραγωγή: Θέατρο ΚΡΗΤΗΣ και Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013 στο ανοιχτό θέατρο Περάματος
Α. Σακελλάριου – Χ. Γιαννακόπουλου «Υπάρχει και φιλότιμο».
Σκηνοθεσία : Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί :
Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάκης Παπαματθαίου, Θανάσης Βισκαδουράκης, Τάσος Γιαννόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Μανώλης Σορμαΐνης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Σκουλάς, Αντιγόνη Νάκα, Ελένη Τσιμπρικίδου, Ηλίας Μιχαλογιάννης.
Διοργάνωση : Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης
Είσοδος : 10 €.

Τετάρτη 7 Αυγούστου στο ανοικτό θέατρο Ζωνιανών
Κωμωδία: “Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι” από το «Θέατρο Μορφές». Σκηνοθεσία : Γιάννα Κεφάλα.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 στην πλατεία της Αξού
Κωμωδία: Μ.Ρέππα – Θ.Παπαθανασίου «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» από την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου. Σκηνοθεσία: Μάνος Μανιάς
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 στην πλατεία Καλύβου
Κωμωδία «Βγάλε τον υπουργό από την πρίζα» του Eric Idle σε διασκευή των Μ. Ρέππα- Θ. Παπαθανασίου από το «Θέατρο Κρήτης».
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Ιωαννίδης.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 στην πλατεία Βενίου
Κωμωδία «Βγάλε τον υπουργό από την πρίζα» του Eric Idle σε διασκευή των Μ. Ρέππα- Θ. Παπαθανασίου από το «Θέατρο Κρήτης». ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Ιωαννίδης.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 στην πλατεία Μελιδονίου
Σκιές στο Χρόνο. Προβολή ντοκιμαντέρ και οπτικοακουστικής σύνθεσης για το σπήλαιο Μελιδονίου. Έλενα Χατζηπαναγιώτη, Μαρία Τερζοπούλου, Στέλιος Μπουζιώτης, Πτυχιούχοι του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Α. Τ. Ε. Ι. Κρήτης. Ηλεκτρονικό Λιθόφωνο. Διαδραστική εφαρμογή με τους ήχους των σταλαγμιτών. Θανάσης Κλεισιάρης, Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Α. Τ. Ε. Ι. Κρήτης
Στο σπήλαιο. Μια εσωτερική διαδρομή. Ηλεκτρονική σύνθεση. Δρ Κατερίνα Τζεδάκη, Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Α. Τ. Ε. Ι. Κρήτης

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 στο Σχολικό Συγκρότημα Γυμνασίου Γαράζου

• Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας των ΕFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη – Γιώργη Παπαδάκη «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» με τη συμμετοχή των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου – του Θεατρικού Εργαστηρίου Αγίου Μάμαντος και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Ξαθέρια».
Ώρα 8μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως την Δευτέρα 19 Αυγούστου. Ώρες Λειτουργίας καθημερινά 10π.μ. με 1μ.μ. και 6μ.μ. με 9μ.μ.
Εσπερίδα με θέμα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα».  Ομιλητής : Φιλόλογος – Συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης. Προβολή Ντοκιμαντέρ: ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Ώρα 9.μ.μ. στην αυλή του Γυμνασίου
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου και τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨

Παρασκευή 16 – Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 στην πλατεία Γαράζου
Θέατρο: Αλ. Σακελάριου «Η Θεία από το Σικάγο», από την Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου. Σκηνοθεσία : Γιώργος Πολίτης. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου
Ώρα 9 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 στα Μουρτζανά
Συναυλία Ross Daly – Βασίλη Σταυρακάκη – Κέλλυς Θωμά και Γιάννη Παπατζανή. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μουρτζανών.
Ώρα 9:30 μ.μ. Είσοδος 7 ευρώ

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013 στο ανοιχτό θέατρο Περάματος
Θέατρο: Δ. Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης!». Επίσημη πρεμιέρα Κεντρικής Σκηνής Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μυλοποτάμου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 στην αυλή του σχολείου των Απλαδιανών
Θέατρο: Δ. Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης!». Από την Κεντρική Σκηνή Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μυλοποτάμου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013 στην πλατεία του Χουμερίου
Θέατρο: Δ. Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης!». Από την Κεντρική Σκηνή Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μυλοποτάμου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Μάμαντος

Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας των ΕFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη – Γιώργη Παπαδάκη «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» με τη συμμετοχή των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου – του Θεατρικού Εργαστηρίου Αγίου Μάμαντος και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Ξαθέρια».
Ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Αγίου Μάμα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου. Ώρες Λειτουργίας καθημερινά 10π.μ. με 1μ.μ. και 7μ.μ. με 9μ.μ.
• Εσπερίδα με θέμα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα». Ομιλητής : Φιλόλογος – Συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης. Προβολή Ντοκιμαντέρ: ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Ώρα 9.μ.μ. στην αυλή του πολιτιστικού κέντρου Αγίου Μάμα.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγιομαμιτών και Αργουλιδιανών «Άγιος Μάμας». Τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Τρίτη 27 Αυγούστου 2013 στην πλατεία των Αλόϊδων
Θέατρο: Δ. Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης!». Από την Κεντρική Σκηνή Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μυλοποτάμου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013 στην πλατεία των Μαργαριτών
Θέατρο: Δ. Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης!». Από την Κεντρική Σκηνή Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μυλοποτάμου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 στην αυλή του Γυμνασίου Πανόρμου
Θέατρο: Δ. Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης!». Από την Κεντρική Σκηνή Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μυλοποτάμου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου.
Ώρα: 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 31 Αυγούστου 2013 Αγιά
Θέατρο: Δ. Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης!». Από την Κεντρική Σκηνή Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μυλοποτάμου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου.
Ώρα 9μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη.

Δευτέρα 2 – Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013 στην πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος
Θέατρο: Μιχ. Μπαλαμούτσου «Του έρωτα τα πάθη», από το Θεατρικό Εργαστήρι Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Μάμας». Σκηνοθεσία : Γιώργος Πολίτης. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιομαμιτών και Αργουλιδιανών «Άγιος Μάμας».
Ώρα 9 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013 στην Ιερά Μονή Βωσάκου
Εγκαίνια έκθεσης «Η φωτιά της κόλασης στην θρησκευτική ζωγραφική της Κρήτης». Συνδιοργάνωση: 28η Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί σύμφωνα με το ωράριο της Ιεράς Μονής.
Ώρα 8μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 Αχλαδές
Ενημερωτική Εκδήλωση για τα άγρια πτηνά της Κρήτης. «Η ζωή δεν είναι δηλητήριο – Προστατεύουμε την άγρια ζωή της Κρήτης»
Συνδιαργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδές - Κυνηγετικός Σύλλογος Περάματος - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Ώρα 8:30 μ.μ. στην αυλή του σχολείου. Είσοδος Ελεύθερη.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

«ΣΤΡΑΤΑ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ» Λιβαδιώτικο Αόρι Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 – Διοργάνωση φορείς Τ.Κ. Λιβαδίων.
«ΓΙΟΡΤΗ ΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΥ» Ζωνιανά Κυριακή 28 Ιουλίου 2013 – Διοργάνωση φορείς Τ.Κ. Ζωνιανών.
«25η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΚΙΤΡΟΥ» Γαράζου 12-19 Αυγούστου 2013 – Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου,
«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ» Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη και στους Ανωγεινούς Καλλιτέχνες. Αλφά 20 και 21 Αυγούστου. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Αλφάς.

Guardian: Ζώνες ... ακολασίας στα Μάλια για τους άτακτους τουρίστες

Ρεπορτάζ της Guardian μετά τη δολοφονία του Βρετανού τουρίστα στα Μάλια

Τα κυριότερα σημεία του ρεπορτάζ του Guardian είναι τα εξής όπως διαβάζουμε στο iefimerida:

Η δολοφονία ενός Βρετανού τουρίστα στην Κρήτη έχει ωθήσει τις ελληνικές αρχές να εξετάζουν τη δημιουργία ειδικών ζωνών για τους ταραξίες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί. Η νέα ιδέα αναμένεται να συζητηθεί σε συνέδριο των δημάρχων Ζακύνθου, Κρήτης, Κέρκυρας, Ρόδου και Κω στην Αθήνα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν φορείς του υπουργείου Τουρισμού και εκπρόσωποι της Βρετανικής πρεσβείας.

Από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα, θα συναντηθούμε τον Οκτώβριο για να συζητήσουμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης των θεμάτων, δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης και συνέχισε: Στην περίπτωσή μας εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε, για τους νεαρούς τουρίστες που επιμένουν να φέρονται ανάλογα, ειδικές ζώνες έξω από την πόλη.
Στελέχη της κυβέρνησης μετά τη δολοφονία του Μάθιου Μπερνς περιέγραψαν τη συνάντηση των δημάρχων ως επιτακτική ανάγκη επειδή τέτοια περιστατικά δημιουργούν κακό όνομα στον τουρισμό μας και πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος, όπως είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού.
Η ιδέα δημιουργίας ειδικής ζώνης για τους τουρίστες θα μετατοπίσει το πρόβλημα έξω από την πόλη. Οι γελοιότητες των μονίμως μεθυσμένων νεαρών παραθεριστών έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στους ντόπιους. Σύμφωνα με τον υπό συζήτηση νέο αστικό νόμο εξετάζεται να δημιουργηθούν κλαμπ, ντίσκο, μπαρ και ειδικές πίστες αγώνων σε μια ειδική, ελεγχόμενη περιοχή έξω από την πόλη.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι παιδική χαρά για τον καθένα που θέλει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του, είπε ο κ. Δοξαστάκης στον Guardian και συνέχισε: Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αξιαγάπητα παιδιά, αλλά τη νύχτα πίνουν, μεθούν και γίνονται άλλοι άνθρωποι. Σε αυτές τις ζώνες θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι ντόπιοι ζητούν από τη δημοτική αρχή να αναλάβει δράση. Βαρέθηκαν.

Η Ομερτά στην Κρήτη είναι που... καίει καλλιέργειες και λιόφυτα

Οι εικόνες Αποκάλυψης που ήρθαν στο φως μετά το σβήσιμο της φωτιάς στη Μεσαρά και η διαπίστωση της καταστροφής, με πάνω από 30.000 στρέμματα γης καμμένα, έχουν προκαλέσει προβληματισμό και... εκνευρισμό! 

Οι τοπικές Αρχές καλούνται για μια ακόμη φορά να βρουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και να αναζητήσουν τους ενόχους, την ώρα που ο νόμος της σιωπής "πνίγει" τις φωνές της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες θα διαφώτιζαν την κατάσταση.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας του προβλήματος με την "ομερτά" στα χωριά της Κρήτης είναι το ξέσπασμα του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος επισήμανε - στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου - ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει από το ίδιο σημείο μια φωτιά, τρεις -τέσσερις φορές και κανείς να μην ξέρει τίποτα.

Να μην γνωρίζει κανείς το παραμικρό, το οποίο να χρησιμεύσει, ώστε να φτάσουν οι Αρχές στον εντοπισμό του ενόχου.

rethymnoguide.gr

Διακοπές στο Λασίθι έκανε η μητέρα του Μεντβέντεφ

Την Κρήτη και συγκεκριμένα το Λασίθι επέλεξε για τις καλοκαιρινές της διακοπές η μητέρα του ρώσου πρωθυπουργοί Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία κατέλυσε σε πολυτελές ξενοδοχείο τις δυο εβδομάδες που παρέμεινε στο νησί.

Αναχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης με ιδιωτικό αεροσκάφος για την πατρίδα της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πατρίς, η μητέρα του κ. Μεντβέντεφ, η οποία είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου, συνοδευόταν από μια κοπέλα και έναν άνδρα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της.

Η άφιξή της στο νησί δείχνει ότι η Κρήτη αποτελεί πόλο έλξης για προσωπικότητες διεθνούς κύρους, ενώ αποτελεί και πρώτη επιλογή για τους ρώσους, οι οποίοι και φέτος έχουν επιλέξει την μεγαλόνησο για τις διακοπές τους.

Το σενάριο συγχώνευσης ΑΝΕΚ με ATTICA με τις ευλογίες της τρόικας

«Οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.


Η επιβίωση της ελληνικής ακτοπλοίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα αλλά και ένας σοβαρό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Οι συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών είναι ίσως η μόνη λύση με τις ευλογίες και της Τρόϊκα.

«Οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας»  τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πιέσεις από τους τροϊκανούς για πλήρη απελευθέρωση του κλάδου γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη θαλάσσια συγκοινωνιακή σύνδεση της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις εισηγμένοι όμιλοι ΑΝΕΚ-Attica και Μinoan Lines και ακολουθεί η ΝΕΛ. Οι δύο πρώτοι συνεργάζονται ήδη στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο και Πάτρα-Ανκόνα με μεγάλη επιτυχία. Η πιθανή περαιτέρω συνεργασία των δύο εταιρειών και σε άλλες γραμμές ίσως δρομολογήσει τις εξελίξεις.

 Η Minoan Lines που ανήκει στον Ιταλό Εμμανουέλ Γκριμάλντι είναι απέναντί τους ανταγωνιστικά. Η μεγαλύτερη σε μέγεθος στόλου εταιρεία Hellenic SeaWays βρίσκεται  σε μία ιδιαίτερη φάση αφού συνεχίζει με νέο μάνατζμεντ και τον Εμάνουελ Γκριμάλντι να έχει αναλάβει να την βγάλει από το αδιέξοδο. Πρόεδρος είναι  ο Γεράσιμος Στρίντζης και διευθύνων σύμβουλος ο Αντώνης Αγαπητός, ενώ το εγχείρημα στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς που είναι μεγαλομέτοχος.

Το προφανές είναι ότι εάν γίνει μία συγχώνευση αυτή θα είναι μεταξύ ΑΝΕΚ και Αttica.

Ενδεικτική είναι η επισήμανση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΝΕΚ στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2012.

«Από την πλευρά των εταιρειών, είναι επιτακτική η ανάγκη για εξεύρεση ρευστότητας με διάφορους τρόπους, όπως οι πωλήσεις πλοίων, οι αυξήσεις κεφαλαίου, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών. Μετά την επιτυχή κίνηση της σύστασης κοινοπραξίας το 2011 με τον όμιλο ATTICA σε δύο κύριες γραμμές δραστηριοποίησης, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας».

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Αδ.Γεωργιάδη στην Κρήτη μέσω....twitter


Τον φόρτο εργασίας λόγω της τελικής διαμόρφωσης του σχεδίου κινητικότητας και στον τομέα της υγείας, επικαλείται ο Υπουργός Υγείας κ.Άδωνις Γεωργιάδης, για την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε αργά χθες το βράδυ ο ίδιος ο Υπουργός στην προσωπική του σελίδα στο twitter.


Υπενθυμίζεται πως ο κ.Γεωργιάδης θα επισκεπτόταν τα Χανιά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα προήδρευε σύσκεψης στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ στην συνέχεια θα πήγαινε σε Σφακιά και Γαύδο.



flashnews.gr

Απέλυσαν εργαζόμενο στο Ηράκλειο γιατί συμμετείχε σε απεργία


Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο καταγγέλει η γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ που όπως καταγγέλει προχώρησε στην απόλυση εργαζομένου λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του και της συμμετοχής του... στην πρόσφατη απεργία. Ο ίδιος προηγουμένως είχε αρνηθεί να δουλεύει υπερωρίες χωρίς να πληρώνεται.

Όπως τονίζεται στην εν λόγω επιστολή ο εργαζόμενος απολύθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση με την εργοδοσία να στέλνει μήνυμα στους εργαζομένους ότι όποιος σηκώνει κεφάλι διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας απολύεται.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλει την εργοδοσία της επιχείρησης CHILL BOX, που προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενου (συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ), χωρίς καμία προειδοποίηση. Ο εργαζόμενος είχε δείξει πρωτοπόρα δράση στο χώρο δουλειάς του, αφού διεκδίκησε μια σειρά από δικαιώματα που θίγονταν, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για όλους τους συναδέλφους, τήρηση των ωραρίων με βάση τη σύμβαση, δε δέχτηκε να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες.

Η εργοδοσία ενοχλήθηκε ιδιαίτερα, όταν ο εργαζόμενος συμμετείχε στις απεργίες με αποκορύφωμα την συμμετοχή του στην τελευταία πανεργατική απεργία στης 16 Ιουλίου.

Η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, και ταυτόχρονα τιμωρεί τη συνδικαλιστική δράση. Θέλει να περάσει το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους ότι οποίος σηκώνει κεφάλι θα απολύεται. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων ώστε να δέχονται από την υπερεργασία, μέχρι τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Μας θέλουν φοβισμένους, χωρίς ίχνος από δικαιώματα.

Τέτοια περιστατικά όπως απόλυση εργαζόμενου που διεκδικεί τα δικαιώματα του, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, ελαστικές μορφές απασχόλησης, εντατικοποίηση της δουλειάς, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, συλλογικά με την οργανωμένη δράση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και τη δημιουργία επιτροπών αγώνα, με την ενεργή συμμετοχή στα σωματεία, και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ Επισιτισμού- Τουρισμού.

Διεκδικούμε άμεσα την επαναπρόσληψη του συναδέλφου.

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ
prismanews.gr

Λ. Αυγενάκης: Στον «αέρα» η μεταφορά των μαθητών (;)


Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε λιγότερο από δύο μήνες, δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα αναφορικά με το σχολικό μεταφορικό έργο και με βάση τα όσα πρακτικά απαιτούνται και πρέπει να γίνουν σε διαδικαστικό επίπεδο, επισημαίνει σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη.
Η Περιφέρεια Κρήτης, που έχει την αρμοδιότητα για το σχολικό μεταφορικό έργο, αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και αυτό διότι η φετινή σχετική ΚΥΑ καθυστέρησε πάρα πολύ. Επιπλέον η προκήρυξη του έργου επιτάσσει διεθνή διαγωνισμό, που θα πρέπει να διαρκέσει 40 ημέρες. Δηλαδή ακόμα κι αν η Περιφέρεια Κρήτης προκηρύξει άμεσα το διαγωνισμό, αυτός θα λήξει όταν ξεκινήσουν τα σχολεία.

Όπως υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «ο διαγωνισμός δεν είναι δυνατόν να προκηρυχθεί άμεσα, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων που έχει η σχετική ΚΥΑ. Συγκεκριμένα, για να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης θα πρέπει οι διευθυντές των σχολείων του νησιού να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία με τη χιλιομετρική απόσταση του τόπου κατοικίας κάθε μαθητή μέχρι τη στάση του λεωφορείου και από τη στάση μέχρι το σχολικό συγκρότημα που ανήκει. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Μάλιστα, η κάθε απόσταση θα πρέπει να αποδεικνύεται με χάρτες και επίσημες μετρήσεις.»

Βεβαίως, βάζοντας όλες τις αυστηρές αυτές προϋποθέσεις αυτή την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν με υψηλές ταχύτητες στη συγκέντρωση και αποστολή των αναλυτικών αυτών στοιχείων που ζητούνται για κάθε μαθητή ξεχωριστά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχει τακτοποιηθεί το θέμα της μετακίνησης των μαθητών μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να δοθεί λύση στο θέμα της μεταφοράς μαθητών ώστε να είναι εξασφαλισμένη η μεταφορά τους με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πρωτοβουλία Κεφαλογιάννη για την νομιμοποίηση του παραλιακού δρόμου Γουβών

Σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και τους φορείς της περιοχής..


Με την Δημοτική Αρχή του Δήμου Χερσονήσου και τους φορείς των Γουβών είχε συνεργασία ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης για το ζήτημα του παραλιακού δρόμου Γουβών ο οποίος από τις αρμόδιες αρχές θεωρείται παράνομος .

Ο δρόμος αυτός όπως είναι γνωστό είχε κατασκευαστεί πριν πολλά χρόνια  στον αιγιαλό με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται παράνομες και οι προσβάσεις όλων των ακινήτων σε αυτόν ενώ σύμφωνα και με το υπό έγκριση σχέδιο πόλεως οι μάντρες και κάποιες  προσόψεις τους πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν.

Στα πλαίσια αυτά συμφωνήθηκε η συνεργασία με την Τεχνική και Νομική υπηρεσία του Δήμου Χερσονήσου προκειμένου να ετοιμαστεί σχετική τροπολογία η οποία θα προβλέπει την νομιμοποίηση της υφισταμένης κατάστασης  που μαζί με τοπογραφικό που θα θεωρηθεί από την κτηματική υπηρεσία και την  αποκεντρωμένη διοίκηση θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα  νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ στη Βουλή για να δοθεί λύση στο ζήτημα αυτό αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και τα υπάρχοντα οικόπεδα σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου των Γουβών τα οποία εδώ και χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στην συγκεκριμένη περιοχή .

Χανιά: Υιοθέτησαν και φρόντισαν τον τραυματισμένο Μπεμπέκο

Μήνυμα αγάπης στέλνουν οι κάτοικοι των Καλυβών, που μεγάλωσαν και περιέθαλψαν τον μικρό γλάρο, που βρέθηκε τραυματισμένος από πετονιές και τον οποίο φωτογράφισαν τα 'Χ.Ν.' πριν λίγες ημέρες στην Κυανή Ακτή στις Καλύβες.

Οι κάτοικοι της περιοχής τον γνωρίζουν και τον φωνάζουν 'Μπεμπέκο'. Το μικρό γλαροπούλι, που πριν δύο χρόνια αποκόπηκε από το σμήνος των γλάρων που βρίσκεται κοντά στη θαλάσσια περιοχή, βρήκε, μεγάλωσε και περιέθαλψε η εκπαιδευτικός, κάτοικος Καλυβών, κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη.

Οπως είπε η ίδια, η οποία ζει στις Καλύβες και το σπίτι της βρίσκεται κοντά στον παραλιακό δρόμο, πριν 2 περίπου χρόνια το γλαράκι αυτό, μικρό ακόμα, με πλησίασε ψάχνοντας τροφή. Δυστυχώς, σαν αρπαχτικό πουλί ήταν πολύ δύσκολο να εξημερωθεί. Εβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι θα το ημέρωνα και τα κατάφερα μέχρι ένα σημείο. Ακούει στο όνομα 'Μπεμπέκος', αναγνωρίζει 2 - 3 άτομα που το ταΐζουν καθημερινά και φτάσαμε στο σημείο να δεθούμε τόσο πολύ ώστε να τρώει φαγητό από το στόμα μου. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την ίδια, το καλοκαίρι ο γλάρος κινείται προς την περιοχή της Κυανής Ακτής λόγω της ταβέρνας που λειτουργεί και βρίσκει τροφή. Πάντα όμως κινείται μοναχικά γιατί έτσι έμαθε από μωρό. Τον γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι και τον προσέχουν διαβάζουμε στα Χανιώτικα Νέα.

Ωσπου, όπως είπε η κα Καλαϊτζάκη, πριν 4 περίπου μήνες οι άνθρωποι του έπαιξαν ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Προσπάθησε να φάει ψάρι που είχε πιάσει καλαμίδι με πολλά αγκίστρια στημένο μόνο του πάνω σε έναν βράχο. Επέστρεψε στο σπίτι μου και σαν άνθρωπος ζητούσε βοήθεια. Ηταν γεμάτο αγκίστρια στο κορμί, στο στόμα και ένα στο πόδι. Με τη βοήθεια ενός ακόμα ανθρώπου που το ταΐζει καταφέραμε και τον πιάσαμε με μια πετσέτα και του τα αφαιρέσαμε όλα. Το αγκίστρι όμως του ποδιού είχε κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Από τότε, όπως μας διηγήθηκε η ίδια, ο 'Μπεμπέκος' έφυγε, χάθηκε και δεν γύρισε για μεγάλο διάστημα. Νομίζαμε ότι πέθανε και όλοι στεναχωρηθήκαμε πολύ. Είναι απίστευτο το δέσιμο μαζί του και ο τρόπος επικοινωνίας. Γιατί απλά είναι ένα αρπαχτικό και όχι ένα γατάκι ή σκυλάκι που μπορείς ανά πάσα στιγμή να το ημερώσεις.

Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων τέσσερις μήνες μετά, δηλαδή πριν από είκοσι περίπου μέρες, ο μικρός γλάρος επέστρεψε με ένα πόδι νεκρωμένο. Ηρθα σε επαφή με κέντρο περίθαλψης πτηνών, με την Ορνιθολογική Εταιρεία και με κάποιους στα Χανιά. Κανείς δεν μπόρεσε να με βοηθήσει. Αλλωστε γλάροι υπάρχουν πολλοί και όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αν χαθεί ένας, δεν τρέχει και τίποτα. Σε μια βδομάδα το γλαροπούλι έχασε το πόδι του, δυστυχώς, από το ύψος που το είδατε. Δεν έπαψε όμως να παλεύει για να ζήσει. Είναι πολύ περήφανο πουλί και αγωνιστής. Ενας είναι ο γλάρος χωρίς πόδι. Δεν υπάρχει άλλος στις Καλύβες», ανέφερε η κα Καλαϊτζάκη.

prismanews.gr

Χανιά: Στην Κομισιόν τα «ακαλαίσθητα φωτιστικά»!

Μέχρι την Κομισιόν θα φτάσει το θέμα της αντικατάστασης των φωτιστικών από νέα στην παλιά πόλη των Χανίων, τα οποία από πολλούς χαρακτηρίζονται ακαλαίσθητα, μεταξύ αυτών και από τους Οικολόγους Πράσινους, μάλιστα ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χρυσόγελος θα φέρει το θέμα με ερώτησή του στην Κομισιόν.

Η ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο της ανάπλασης της Παλιάς Πόλης των Χανίων, ο Δήμος αποφάσισε να αντικαταστήσει τα παλιά γραφικά και καλαίσθητα φωτιστικά, που μέχρι τώρα διακοσμούσαν , τα στενά σοκάκια της, με κάποια καινούργια , γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνον.

Αναρωτιούνται οι κάτοικοι για ποιο λόγο να αντικατασταθούν αυτά τα φωτιστικά , με την ξεχωριστή ομορφιά, που τόσο πολύ εναρμονίζονται με το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης, που είναι σφυρήλατα, χειροποίητα, διάτρητα και όμορφα σχεδιασμένα με τον κρητικό αίγαγρο, έργο των εργατών του δήμου, που κατασκευάστηκαν στην πύλη Σαμπιονάρα, με αυτά τα αντιαισθητικά και καθόλου ταιριαστά με το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης φωτιστικά;

Μήπως ο Δήμος αλλά και η αρχαιολογική υπηρεσία που έχει την ευθύνη προστασίας της παλιάς πόλης και μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε άλλες περιπτώσεις, οφείλουν μια εξήγηση στους Χανιώτες γι΄αυτή την αλλαγή;

Με δεδομένο μάλιστα ότι η αντικατάσταση γίνεται με Ευρωπαίκούς πόρους, ΕΣΠΑ, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος θα φέρει το θέμα με ερώτησή του στην Κομισιόν.

Ναι, να χρησιμοποιούμε δημόσιους Ευρωπαίκούς πόρους αλλά για καλό σκοπό, όχι να τους διαθέτουμε για λάθος έργα, όπως αυτή η αντικατάσταση.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
cretalive.gr

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ζωντανά στο Ρέθυμνο

    Τετάρτη, 21/08/2013
    21:00
    Γήπεδο Σοχώρας, Ρέθυμνο
    Στην είσοδο: 13 ευρώ Προπώληση: 10 ευρώ
40 χρόνια τώρα και πώς να μην είναι έτσι, αφού στο μωσαϊκό όλων των ανθρώπων που ενώνει ο Βασίλης, διαφορετικής ηλικίας, αν και ο καθένας ξεκινά από την δική του αφετηρία, όλοι έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Βασίλης, που δεκαετίες τώρα συνοδεύουν την οργή, την ελπίδα, τις απελπισίες, την μοναξιά του καθενός μα και την καταφυγή του. Τραγούδια καταγγελία μα και ανακουφιστικά. Ερωτικά μα και λυπημένα. Τραγούδια εκρηκτικά μα και «λερωμένα». Ειρωνικά μερικές φορές μα και με τον λυγμό μέσα τους. Τραγούδια που τα ακούς με τα μάτια ανοικτά. Αδρά και σταράτα.

Τραγούδια που θα τα ακούσουμε στην μεγάλη γιορτή  που ετοιμάζεται στο γήπεδο Σοχωρας στις 21 Αυγουστου, όπου ο Βασίλης θα συνοψίσει τις σημαντικότερες στιγμές μιας μουσικής πορείας  που ελάχιστοι έχουν καταφέρει. Μια σαραντάχρονη διαδρομή γεμάτη σημαντικές στιγμές, χιλιάδες πωλήσεις δίσκων, σπουδαίες συνεργασίες, άπειρες συναυλίες, πολλή συγκίνηση.

Η φωνή του μα και τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Βασίλης με τον μοναδικό εκρηκτικό του τρόπο, με πάθος ένταση ακρίβεια και λυρικότητα, μα και με εκπληκτική ευαισθησία, εκτός του ότι σημάδεψαν τόσο διαφορετικές γενιές ακροατών, συνδέθηκαν κατ΄ ευθείαν με τις αισθήσεις μας, τις πνευματικές μεταπλάσεις μας, τις νοσταλγίες μας,  με τα γεγονότα του παρελθόντος μα και του καιρού μας. Κυρίως όμως συνδέθηκε με  τα χρόνια της αθωότητας, της αγνότητας, και με τα μεγάλα παιδικά όνειρα μας. Ο Βασίλης, ο αιώνιος έφηβος…

Σα να μην είχαμε ποτέ μεγαλώσει, θα θυμηθούμε και θα νοσταλγήσουμε όλα αυτά που θελήσαμε μα μετά τα ξεχάσαμε μέσα από  τις πραγματικές ιστορίες και τις τρυφερές διηγήσεις των τραγουδιών που έγραψαν για τον Βασίλη οι σπουδαιότεροι συνθέτες, ποιητές, και στιχουργοί που γέννησε αυτός ο τόπος.

Ως κληρονόμοι τους θα ταξιδέψουμε στο χρόνο. Από τον Μίκη Θεοδωράκη  στον Μάνο Λοίζο. Από εκεί στον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιώργο Τσαγκάρη μα και στα νέα παιδιά που έγραψαν για τον δίσκο «Αφετηρία». Θα νιώσουμε την αθωώτιτα μας μέσα από την μελοποιημένη ποίηση του Λειβαδίτη και του Καρυωτάκη. Του Καββαδία, του Τριπολίτη μα και του Γιάννη Νεγρεπόντη. Του Αλκη Αλκαίου και του Οδυσσέα Ιωάννου. Του Νικόλα Άσιμου μα και του Σταμάτη Μεσημέρι. Τραγούδια που σαν τα παραμύθια δεν έχουν καμία ηλικία καμία προσωρινότητα. Αντίθετα είναι γέφυρες μεταξύ διαφορετικών γενεών. Από τα τραγούδια της «εξορίας» του Θεοδωράκη στο «φοβάμαι». Από το «Κι αν είμαι Ροκ»του Λοίζου στα «έφηβα γεράκια» του Μικρούτσικου. Από το «Φυσάει» του Λειβαδίτη στο «Ποντίκι και τον Αετό» του Ιωάννου.

Τραγούδια  που επανέρχονται διαχρονικά, κυκλικά με δραματική επικαιρότητα, και  φορτωμένα μνήμες που χαράχτηκαν μέσα στον καθένα μας. Αυτή η συνέπεια και η ειλικρίνεια είναι που  χάρισαν στον Βασίλη αυτή τη σημαντική πορεία, επιλέγοντας πάντα να είναι αιχμηρός στον λόγο του και πολιτικά τοποθετημένος, οδήγησαν στη φετινή γιορτή των σαράντα χρόνων στο τραγούδι.

Στέφανος Δημητρίου στα drums

Γιάννης Αυγέρης-κιθάρα-πνευστά-φωνητικά.

Meri Brozi-βιολί-φωνητικά.

Φρόσω Στυλιανού-τραγούδι/φωνητικά.

Αντρέας Αποστόλου-πιάνο

Βαγγέλης Πατεράκης-μπάσο

Γιάννης Δίπλας-  σκηνοθεσία φωτισμών

Μίμης Βασιλείου-φωτισμός-συγχρονισμός.

Αλέκος Μπίτος – επιμέλεια ήχου

Λισιέν Κλίμης –τεχνικός σκηνής.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 10 ευρω. Ταμία Γηπέδου την ημέρα της συναυλίας 13 ευρώ.

Εισιτήρια προπωλούνται από τα Βιβλιοπωλεία «Κλαψινάκη» τηλέφωνο 28310 50200 και από τον Πολυχώρο «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΒΑΦΗ» τηλέφωνο 28310 23238



CRETEVENTS.GR

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...