Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ερευνήτρια του ΙΤΕ βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας!

Η Παναγιώτα Ποϊράζη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας , βραβεύθηκε πρόσφατα από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης Νέων Eρευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για την ερευνητική της πρόταση με τίτλο "Εξιχνιάζοντας το ρόλο των δενδριτών στη μνήμη".

Οι επιχορηγήσεις αυτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται σε νέους ερευνητές με αποδεδειγμένη ικανότητα να αριστεύσουν, με σκοπό να τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα σε οποιοδήποτε τομέα της επιστήμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την θέσπιση αυτών των βραβείων το 2007, συνολικά 20 επιστήμονες Ελληνικών Ιδρυμάτων έχουν βραβευτεί, εκ των οποίων οι 5 βρίσκονται στο ΙΤΕ.

Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου της Δρ. Ποϊράζη, η οποία χρηματοδοτήθηκε με 1.4 εκατομμύρια ευρώ για 5 έτη, επικεντρώνεται στην εξιχνίαση των τρόπων με τους οποίους οι δενδρίτες των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο συνεισφέρουν στη μάθηση, την αποθήκευση και την ανάκληση πληροφοριών, δηλαδή στη δημιουργία μνημών.

Παρόλο που η μνήμη είναι μία διαδικασία για την οποία η επιστημονική κοινότητα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο και τους κανόνες που διέπουν τη δημιουργία μνημών στον εγκέφαλο.

Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι η βασική μονάδα επεξεργασίας πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι ο νευρώνας και ότι οι μνήμες δημιουργούνται αποκλειστικά μέσω της συναπτικής πλαστικότητας, δηλαδή των αλλαγών στην ισχύ των συνδέσεων (συνάψεων) ανάμεσα σε νευρώνες.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σαφές ότι ο νευρώνας δεν αποτελεί την κύρια (και μικρότερη) υπολογιστική μονάδα του εγκεφάλου.

Ο ρόλος αυτός διεκδικείται τώρα από τους δενδρίτες, τις λεπτές παραφυάδες που αποτελούν μέρος του νευρώνα και όπου σχηματίζεται η πλειοψηφία των συνάψεων, επιτρέποντας την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων. Στόχος της έρευνας της Δρ. Ποϊράζη είναι η διαλεύκανση του ρόλου των δενδριτών σε διαδικασίες μνήμης και μάθησης μέσω της χρήσης υπολογιστικών προσεγγίσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναπτυχθούν υπολογιστικά μοντέλα σε τρεις διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές που εμπλέκονται σε μνήμη και μάθηση και σε τρία διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας: απομονωμένα νευρικά κύτταρα στον ιππόκαμπο, μικρά νευρικά κυκλώματα στον προμετωπιαίο φλοιό και μεγάλα νευρωνικά δίκτυα στην αμυγδαλή.

Όλα τα μοντέλα θα ενσωματώνουν δενδρίτες σε διαφορετικούς βαθμούς βιοφυσικής και ανατομικής λεπτομέρειας και θα εκφράζουν διαδικασίες μνήμης και μάθησης των περιοχών που αντιπροσωπεύουν. Για παράδειγμα, το μοντέλο ενός απλού πυραμιδικού νευρώνα στον ιππόκαμπο θα μπορεί να «μάθει» πότε ένα εισερχόμενο ερέθισμα αποτελεί γνωστή ή εξολοκλήρου καινούρια πληροφορία και να αλλάξει την απόκρισή του ανάλογα.

Στον προμετωπιαίο φλοιό, το μικροκύκλωμα θα μπορεί να «μάθει» πότε ένα ερέθισμα είναι σημαντικό και πρέπει να το κρατήσει στη «μνήμη» του παρατείνοντας τη δραστηριότητα του για αρκετά δευτερόλεπτα. Τέλος, στην αμυγδαλή το εκτεταμένο δίκτυο νευρώνων θα μπορεί να «μάθει» να συσχετίζει ένα ερέθισμα φόβου (π.χ. ηλεκτροσόκ) με ένα άσχετο ερέθισμα (π.χ. τον ήχο ενός κουδουνιού) και να αντιδρά με φόβο κάθε φορά που «ακούει» το κουδούνι.

Ο ρόλος των δενδριτών στις μαθησιακές λειτουργίες των μοντέλων θα μελετηθεί μέσω συστηματικών μεταβολών στις ανατομικές, βιοφυσικές και πλαστικές ιδιότητες των δενδριτών και την καταγραφή των επιπτώσεων των αλλαγών αυτών στις διαδικασίες μνήμης και μάθησης. Η άσκηση αυτή στοχεύει στην εξαγωγή των κύριων κανόνων βάσει των οποίων οι δενδρίτες συνεισφέρουν στη μνημονική ικανότητα του εγκεφάλου, οι οποίοι θα αποτελέσουν στη συνέχεια τη βάση για την ανάπτυξη νέων θεωρητικών μονάδων επεξεργασίας με δενδρίτες.

Συμπερασματικά, η ερευνητική δραστηριότητα της Δρ. Ποϊράζη αισιοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μνήμης και μάθησης από την επιστημονική κοινότητα, στρέφοντας την προσοχή στους δενδρίτες και τις ιδιότητές τους και όχι στο νευρικό κύτταρο ως την απόλυτη υπολογιστική μονάδα.

Τα αποτελέσματα της δουλειά αυτής θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με απώλεια μνήμης καθώς θα υποδείξουν νέους μηχανισμούς που ευθύνονται για την δημιουργία μνημών.
 
 
 cretalive.gr

Χανιά: Στα χέρια της Αστυνομίας κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες

H εγκληματική ομάδα, διευκόλυνε μετανάστες που έμεναν παράνομα στη χώρα, να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως διαβάζουμε στο FlashNews, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο μέλη του κυκλώματος, μία 40χρονη υπήκοος Βουλγαρίας και ένας 44χρονος υπήκοος Αιγύπτου ενώ αναζητείται ένα ακόμα μέλος του κυκλώματος.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Χανίων και της ομάδας πεζών περιπολιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων, η 40χρονη και ο 44χρονος, να συνοδεύουν τρεις υπηκόους Συρίας και δύο υπηκόους Αιγύπτου, αφού προηγουμένως τους είχαν προμηθεύσει, έναντι χρηματικού ποσού, με πλαστά δελτία ταυτότητας υπηκόων χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρίας & Ρουμανίας).


Στην κατοχή τους βρέθηκαν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με φωτογραφίες των αλλοδαπών που θα ταξίδευαν, αεροπορικά εισιτήρια και το χρηματικό ποσό των 1.600 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Χερσόνησος: Ελεύθεροι ο "βιαστής" και ο οπερατέρ

Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα μετά την απολογία τους, οι δύο Βρετανοί που κατηγορήθηκαν από συμπατριώτισσα τους ο ένας για τον βιασμό της και ο δεύτερος για βιντεοσκόπηση της συγκεκριμένης πράξης.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό συνέβη στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Ο 20χρονος που κατηγορήθηκε για τον βιασμό αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 1.000 ευρώ, ενώ δεν επιβλήθηκε κανένας όρος στον 19χρονο.

Και οι δύο πάντως, κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ η κοπέλα που τους κατήγγειλε, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αναχωρήσει για την πατρίδα της.

"Πανικός" από κρουαζιερόπλοια στα Χανιά!

Τρία κρουαζιέρα με περίπου 5.000 επισκέπτες βρέθηκαν σήμερα ταυτόχρονα στα Χανιά, ένα στο λιμάνι της Σούδας και δύο ανοικτά του παλιού λιμανιού!

English: Navigator of The Seas at Linnahall on...
Navigator of The Seas  (Photo credit: Wikipedia)
Το Navigator of the Seas προσέγγισε στη Σούδα, ενώ το Azamara Quest και το Sea Born Odyssey βρέθηκαν ανοικτά του παλιού λιμανιού των Χανίων.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο του Δήμου Χανίων σε θέματα τουρισμού, Μαρία Κοκκινάκη, η σημερινή, πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα, είναι δύσκολο να επαναληφθεί, ωστόσο, συνεχίζεται ο προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν, αλλά και η φετινή προσπάθεια εν όψει αφίξεων κρουαζιεροπλοίων μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου.
Enhanced by Zemanta

Έκανε παρκούρ στο Ρέθυμνο και έπεσε από ταράτσα οχτώ μέτρων!

Σαν από θαύμα σώθηκε ένας νεαρός στο Ρέθυμνο ο οποίος έπεσε από μία ταράτσα ύψους 8 μέτρων την ώρα που μαζί με φίλους του έκανε παρκούρ.

Το περιστατικό συνέβη στις 11:30 το βράδυ της Πέμπτης και όπως δημοσιεύει το flashnews.gr, ο νεαρός στην προσπάθειά του να πηδήξει από μία πολυκατοικία σε μία άλλη, δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να πέσει στον φωταγωγό.

Τελικά από ύψος οχτώ μέτρων, προσγειώθηκε σε ένα μεζεδοπωλείο την ώρα που κόσμος έτρωγε αμέριμνος. Όλο το μαγαζί κινητοποιήθηκε και είδαν τον νεαρό ο οποίος ευτυχώς είχε τραυματιστεί ελαφρά στα πόδια.

Μετά από λίγο εμφανίστηκαν και οι φίλοι του οι οποίοι έψαχναν τον «συναθλητή» τους, ενώ στην περιοχή έχουν εκφραστεί επανειλημμένα παράπονα πολιτών στις Αρχές, καθώς οι νεαροί που έχουν αυτό το χόμπι κινδυνεύουν από τέτοιου είδους άλματα.

Ιεράπετρα- Aρχαιολογικό εύρημα

Τον μεγαλύτερο κεραμικό κλίβανο της υστερομινωικής περιόδου στην Κρήτη αποκάλυψε η αρχαιολογική ανασκαφή στον οικισμό «Χαλασμένος» στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Πρόκειται για ένα από τους τρεις κεραμικούς κλιβάνους που σώζονται στην Κρήτη από την συγκεκριμένη εποχή και αποτελεί ένα εξαιρετικό εύρημα αφού πρόκειται για τον πιο καλοδιατηρημένο κεραμικό κλίβανο.

Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ο καθηγητής κ. Ντεϊβιντ Ράπ Διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στην Ελλάδα ενώ συμμετέχουν και οι αρχαιολόγοι Μεταξία Τσιποπούλου και Γαρυφαλιά Κωστοπούλου, οι συντηρήτριες Άννα Τσούπρα, Ματίνα Τζαρή και Κέιτλιν Μαχόνυ από το Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης. Το έργο επιβλέπει η Διευθύντρια Συντήρησης στο Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης κα Στεφανία Χλουβεράκη.

Πηγή: flashnews.gr

Μόλις χώρισε πήρε το αεροπλάνο για Χανιά, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας!

Υπέβαλλε αίτηση διαζυγίου και αναχώρησε για διακοπές στα Χανιά. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Σουηδίας κ. Φρέντρικ Ράινφελντ, που βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στα Χανιά για τις καλοκαιρινές του διακοπές καθώς... φαίνεται πως ήθελε να δει και ο ίδιος απο κοντά τον τόπο που προτιμούν για τις διακοπές τους χιλιάδες συμπατριώτες του. 

Ο Σουηδός πρωθυπουργός ήρθε στο αεροδρόμιο των Χανίων "Γιάννης Δασκαλογιάννης" με πτήση τσάρτερ, συνοδευόμενος απο δύο σωματοφύλακες και με άκρως "τουριστική" αμφίεση (μπλούζα,σορτσάκι και σαγιονάρες).

Αμέσως επιβιβάστηκε σε βαν και πήγε σε ξενοδοχείο στο Γεράνι του δήμου Πλατανιά, όπου θα διαμείνει για αρκετές ημέρες.

Να σημειωθεί πως μόλις προχθές Τετάρτη 11/7, δηλαδή την ημέρα που ξεκινούσε τις διακοπές του στην Κρήτη, το γραφείο του πρωθυπουργού της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι ο κ.Ράινφελντ υπέβαλλε αίτηση διαζυγίου καθώς τον περασμένο Μάρτιο χώρισε απο την σύζυγό του, μετά απο 20 χρόνια έγγαμου βίου και ενώ έχουν τρία παιδιά.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, η προτίμηση του κ.Ράινφελντ στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά, αναμένεται να στείλει και ένα μήνυμα σε όλους όσοι σκορπίζουν φήμες και ανησυχίες για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Ειδικά όταν ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Σουηδίας, σε ότι αφορά στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη, μάλλον τάσσεται περισσότερο προς την... Γερμανική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Ράινφλεντ είχε ταχθεί κατα των Ευρωομολόγων είχε ζητήσει "περισσότερες εθνικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, για λειτουργήσουν τα κράτη και να απαλλαγούμε από τη διαφθορά", ενώ σε ότι αφορά στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα είχε πει πως το ότι  "τις κέρδισε η φιλοευρωπαϊκή δεξιά, καθιστά δυνατό το σχηματισμό μιας κυβέρνησης στην Αθήνα, γεγονός που βελτιώνει τις πιθανότητές της χώρας να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ".

Δύο ακόμα χασισοφυτείες εντόπισαν οι αστυνομικοί


Στην περιοχή της Μεσαράς εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς δύο μικρές χασισοφυτείες, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατό να συλληφθούν και οι καλλιεργητές τους.

Στην πρώτη περίπτωση ανακαλύφθηκε χασισοφυτεία με 16 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, ύψους μέχρι ένα μέτρο, κοντά στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στην Πόμπια.


Οι αστυνομικοί επιτηρούσαν τρεις μέρες την περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη της, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Στον χώρο της φυτείας εντοπίστηκαν δύο δοχεία ποτίσματος.

Οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης αρχικώς πότιζε τα φυτά με μπιτόνια, στην πορεία όμως χρησιμοποίησε παρακείμενα λάστιχα άρδευσης, τα οποία τρύπησε για να υπάρχει διαρκής παροχή νερού.

Η δεύτερη φυτεία εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή στον Κρότο, μέσα σε μία ρεματιά. Τα δενδράκια ήταν ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης.

"Λαοθάλασσα" στο Γραφείο των καταναλωτών στην Ιεράπετρα

Σε " Λαοθάλασσα" αυτές τις ημέρες έχει μετατραπεί ,το Γραφείο της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που βρίσκεται στη οδό Λακέρδας 11 στην Ιεράπετρα του Ν.Λασιθίου. Κόσμος κατέφθασε εκεί με κάθε μέσο ,από όλο το Νομό Λασιθίου ( υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις)αναζητώντας την ενημέρωση ως το "σωσίβιο" που θα πιαστεί , για να βγει από το αδιέξοδο και τον βραχνά της υπερχρέωσης, για να νοιώσει ότι δεν χάθηκαν όλα, ότι μπορεί να ελπίζει....

Στην αύξηση της κινητικότητας των καταναλωτών συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό, η επίσκεψη της Προέδρου της ΄Ενωσης κ.Ιωάννας Μελάκη στην περιοχή, και ιδιαίτερα στο Γραφείο της ΄Ενωσης όπου κατεγράφη "το αδιαχώρητο" , τις ημέρες παραμονής της (η οποία συνεχίζεται και αύριο Παρασκευή 13-07-2012) ,καθώς είχε προηγηθεί σχετική πρόσκληση των Λασιθιωτών από την ίδια, καλώντας τους να προσέλθουν σε συνάντηση μαζί της ελεύθερα, χωρίς ραντεβού,, όπου θα μπορούσαν να θέσουν τον προβληματισμό τους μοιράζοντας μαζί της την αγωνία τους ,αναζητώντας απαντήσεις , μα προπάντων παίρνοντας χρήσιμες και έγκυρες συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών τους.

Στην διάρκεια της παραμονής της η κ.Μελάκη 'εδωσε συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ, όπου κάλεσε τους πολίτες, τους προβληματισμένους πολίτες από την υπερχρέωση , αλλά και από την πίεση των Τραπεζών και των συνεργαζόμενων εταιρειών αυτών, να μη φοβούνται, να απευθύνονται στην ΄Ενωση στο τοπικό γραφείο,,όπου υπάρχει εκλεκτό επιστημονικό προσωπικό (δικηγόροι-οικονομολόγοι) να ζητήσουν τις συμβουλές τους οι οποίες παρέχονται εντελώς δωρεάν σε μέλη αλλά και μη μέλη..

Επίσης η Πρόεδρος της ΄Ενωσης (Ε.Π.Κ.Κ) αναφέρθηκε στην ανάγκη των καιρών,τονίζοντας ότι επιβάλλεται η κοινωνική ένωση των πολιτών και η εθελοντική προσφορά όλων μας, καθώς οφείλουμε να παλέψουμε για το αύριο, για ένα καινούργιο καθαρό αύριο, για το δικό μας αύριο, για το αύριο των παιδιών μας. Τέλος η Ε.Π.Κ.Κ, ενημερώνει τους καταναλωτές ότι η εκστρατεία ενημέρωσης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά Παγκρήτια , συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καλεί δε όσους συλλόγους εργαζομένων ή ενώσεων πολιτών ή άλλων φορέων, επιθυμούν να ενημερωθούν για το νόμο" για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά" να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2821092666 και με :email:epkxan@gmail.com

Γιατρός στην Κρήτη αντί να παραπεμφθεί, προτάθηκε για διευθυντής


Περίεργα πράγματα φαίνεται ότι συμβαίνουν στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού γιατρός ο οποίος υπήρχε εισήγηση να λογοδοτήσει για τις πράξεις του, βρέθηκε να προτείνεται για διευθυντής τμήματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ηρακλείου.

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Ιατρικής σχολής ζήταγε την παραπομπή δύο γυναικολόγων στο Πειθαρχικό συμβούλιο, ωστόσο η Γενική Συνέλευση όχι μόνο δεν την έκανε δεκτή αλλά ζήτησε και από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΓΝΗ να ορίσει τον ένα εξ αυτών διευθυντή της σχετικής κλινικής.

Μετά από αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής και διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Γεωργόπουλος υπέβαλλε την παραίτηση του.

Πηγή: cretalive.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...