Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Μπαράζ διαρρήξεων στα Ασκύφου Σφακίων

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες στ’ Ασκύφου του Δήμου Σφακίων, ύστερα από το μπαράζ διαρρήξεων που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.
 
Άγνωστοι δράστες –με σύμμαχο την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε στην περιοχή- διέρρηξαν δύο μίνι μάρκετ, ενώ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διαρρήξουν και έναν φούρνο αλλά και μια ταβέρνα.
 
Στο πρώτο μίνι μάρκετ –το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού των Ασκύφου- οι αδίστακτοι κακοποιοί δεν πτοήθηκαν ούτε από το γεγονός ότι έξω από την πόρτα του καταστήματος ήταν δεμένο ένα μεγαλόσωμο σκυλί-φύλακας.

Αφού διέρρηξαν την πόρτα αφαίρεσαν την ταμειακή μηχανή, τσιγάρα, κονσέρβες και αρώματα, συνολικής αξίας περίπου 2.000 ΕΥΡΩ.

Στη συνέχεια οι κακοποιοί επιχείρησαν –χωρίς όμως να τα καταφέρουν- να διαρρήξουν τις πόρτες της εισόδου ενός φούρνου και μιας ταβέρνας που βρίσκονταν μέσα στα Ασκύφου.

Το ίδιο βράδυ, οι διαρρήκτες –συνεχίζοντας την δράση τους- οδηγήθηκαν λίγο έξω από τα Ασκύφου, στο οροπέδιο της Κράπης.

Εκεί εισέβαλαν σε ένα μίνι μάρκετ -αφού διέρρηξαν το ξύλινο παράθυρο του καταστήματος- και κυριολεκτικά το ρήμαξαν.

Οι δράστες αφαίρεσαν από τα ράφια του καταστήματος όλα τα τσιγάρα αλλά και μεγάλο αριθμό αρωμάτων και αποσμητικών συνολικής αξίας άνω των 6.000 ΕΥΡΩ (κατά δήλωση της ιδιοκτήτριας του μίνι μάρκετ) και εξαφανίστηκαν.

Προανάκριση για τις διαρρήξεις στα Ασκύφου και στην Κράπη ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χώρας Σφακίων.

neatv.gr

Ψάχνουν πετρέλαιο νότια της Κρήτης

Μέσα στο πρώτο δεκαπανθήμερο του Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης της ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρείες, που ενδιαφέρονται να κάνουν σεισμικές έρευνες στη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης, με τη μέθοδο των «μη αποκλειστικών δεδομένων».

Με τη διαδικασία αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, και πωλούν τα δεδομένα, που ανακαλύπτουν, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων, όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις ανακοινώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Νορβηγία, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας, καθώς και με στελέχη του κρατικού μηχανισμού και εταειριών του χώρου (Statoil, TGS και PGS) αναφορικά με το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία.

Ο κ. Μανιάτης ενημερώθηκε για το νορβηγικό μοντέλο, το οποίο όπως αναφέρει «θεωρείται ως το πλέον αξιόπιστο, σταθερό, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα 45 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του» και περιλαμβάνει τόσο τη διαδικασία έρευνας όσο και τον τρόπο αξιοποίησης των εσόδων του κράτους από την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Στη Νορβηγία με τα έσοδα αυτά έχει χρηματοδοτηθεί συνταξιοδοτικό ταμείο η περιουσία του οποίου ξεπερνά σήμερα τα 400 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο «μέτωπο» των ερευνών. Ειδικότερα:

- Έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Ο φορέας θα ονομάζεται «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό της εταιρείας.

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων.

- Οι διατάξεις αυτές έχουν περιληφθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί για δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

- Παράλληλα, και έως την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποθήκευση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τις έρευνες που έχουν γίνει στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνική Τράπεζα δεδομένων.

- Προχωρά η μελέτη των κανονισμών και οδηγιών εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (τεχνικών, περιβαλλοντικών, ασφάλειας εργαζομένων) που έχουν θεσπιστεί από τη Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίων και την Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας, με στόχο την κατάρτιση αντίστοιχων σαφών και αυστηρών διαδικασιών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκαιο


kritinea.gr
Enhanced by Zemanta

Δημ. Συμμαχία: Προσυνεδριακές διαδικασίες

Σε πλήρη δράση βρίσκονται τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ηρακλείου ενόψει των εργασιών του 5ου Προσυνεδρίου του κόμματος... που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαΐου, στη Χερσόνησο.

Χθες το βράδυ ( 2 Μαΐου) η ομάδα πρωτοβουλίας του Ηρακλείου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος, παρουσία των μελών της διοικούσας επιτροπής κυριών Δημήτρη Γιαννουλάκη και Μιλτιάδη Καράτζη, της συντονιστικής επιτροπής, αλλά του υπευθύνου οργανωτικού του κινήματος και βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα οργανωτικά ζητήματα και ρυθμίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Το προσυνέδριο του κινήματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου και ώρα 10 πμ στη Χερσόνησο στο ξενοδοχείο, TERRA MARIS.
Το θέμα που θα αναπτυχθεί είναι Ανταγωνιστικότητα και Τουρισμός. Μια ημέρα νωρίτερα, στις 7 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί και προσυνεδριακή ημερίδα στο Λασίθι με θέμα το περιβάλλον. Παρούσα στις εργασίες θα είναι και η πρόεδρος του κόμματος κ. Ντόρα Μπακογιάννη

Ρωσικό ενδιαφέρον για την Κρήτη

Μικρά σημάδια ανάκαμψης αρχίζει να παρουσιάζει η παραθεριστική κατοικία στην Κρήτη, που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη κάμψη στις πωλήσεις οικοπέδων και ακινήτων, καθώς μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τη Ρωσία, αναζητούν μεγάλες εκτάσεις για ανοικοδόμηση εξοχικών συγκροτημάτων ενώ υπάρχει ζήτηση και για ενοικίαση πολυτελών κατοικιών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη είπε στην “Π”: “Τις τελευταίες ημέρες επικοινωνούν μαζί μας μεγάλες εταιρείες από τη Ρωσία, που ψάχνουν οικόπεδα άνω των 4.000τ.μ. σε όλη την Κρήτη, κοντά στη θάλασσα ή με θέα στη θάλασσα για ανέγερση εξοχικών σπιτιών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΡΕΘΥΜΝΟ: Κυκλοφορεί… και οπλοφορεί

Ο λόγος για έναν 33χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος είχε κρυμμένο στη τσέπη του ένα «γεμάτο» όπλο αυστριακής κατασκευής! 
 
Ο νεαρός στο πλαίσιο διενεργούμενων γενικών ελέγχων στην πόλη του Ρεθύμνου, συνελήφθη τα ξημερώματα από άνδρες της αστυνομίας. Το όπλο έφερε και τον γεμιστήρα που περιείχε 14 φυσίγγια.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, πήρε την οδό της Δικαιοσύνης.

Flashnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...