Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Καμία αποζημίωση για τον περονόσπορο στους αγρότες

Αρνητική  απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 
σε  παρεμβάσεις του  Λευτέρη Αυγενάκη  
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για τον περονόσπορο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ρίχνοντας μάλιστα τις ευθύνες στους αμπελοπαραγωγούς για την εξάπλωση της ασθένειας (!). 
Ειδικότερα, ο αρμόδιος Υπουργός ενημερώνει το Βουλευτή ότι «όπως είναι γνωστό, οι ζημιές από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τους κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α., ούτε προβλέπεται στους κανονισμούς αυτούς διαδικασία κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων». 
Σημειώνει ότι «για την αντιμετώπιση του περονόσπορου ο παραγωγός πρέπέι να παίρνει μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά. Η εξάπλωση της ασθένειας πολλές φορές εξαρτάται από το ύψος της υγρασίας που επικρατεί στη περιοχή, το μη καλό αερισμό, τη μη σωστή διοχέτευση επαρκούς ηλιοφάνειας για τη σωστή φυσιολογία της αμπέλου και γενικά τη μη σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας εκ μέρους των παραγωγών (μέθοδοι πρόληψης κλπ.)»

Συλλήψεις για διακίνηση και εμπορία κοκαΐνης στα Χανιά


Για διακίνηση και εμπορία κοκαΐνης, συνελήφθησαν χθες το βράδυ, στα Χανιά τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 19, 21 και 34 ετών.

Ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών ότι οι 4 Αλβανοί διακινούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, οι δράστες, αφού εντοπίσθηκαν, ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Χανίων και σε αστυνομικό έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Γιατρός πυρπόλησε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ιεράπετρας














Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του δημάρχου Ιεράπετρας πυρπόλησε ένας 54χρονος γιατρός, διαμαρτυρόμενος με αυτό τον τρόπο για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ο «αγανακτισμένος» 54χρονος, σήμερα τα ξημερώματα, περιέλουσε το όχημα με εύφλεκτο υγρό και κατόπιν του έβαλε φωτιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έσπευσε άμεσα στο σημείο που ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο και έσβησε την φωτιά που προκάλεσε υλικές ζημιές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χανιά: Απαράδεκτες συνθήκες σε νηπιαγωγεία


Νηπιαγωγεία σε υπόγεια, περιτριγυρισμένα από τζαμαρίες ή στεγαζόμενα σε παλιά συνεργεία αυτοκινήτων. Νηπιαγωγεία με ελάχιστα τετραγωγικά αυλής που δεν επιτρέπουν ούτε το παιχνίδι και άλλα χωρίς θέρμανση.
Εν έτει 2011 η προσχολική αγωγή παραμένει το αποπαίδι της δημόσιας Εκπαίδευσης παρά το γεγονός ότι κάθε μήνα -μόνο στα Χανιά- ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για ενοίκια, ενώ τον Σεπτέμβριο στήνονται κληρωτίδες για να αποφασίσει η θέα «τύχη» ποια παιδιά δικαιούνται μία θέση στη σχολική αίθουσα. Μια μικρή περιήγηση στην πόλη των Χανίων αλλά και των πρώην περιαστικών Δήμων δίνει ανάγλυφα την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε πάρα πολλά νηπιαγωγεία σε ό,τι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις.
Χαρακτηριστική περίπτωση τα 32ο και 36ο Νηπιαγωγεία που βρίσκονται στη Νέα Χώρα και συστεγάζονται σε ένα κτήριο στη συμβολή των οδών Φούμηδων και Μουστεράκη. Το οίκημα δεν διαθέτει ούτε καν θέρμανση με συνέπεια να επιστρατεύονται ηλεκτρικά σώματα ενώ δύο μικρές τουαλέτες εξυπηρετούν 30 συνολικά παιδιά.
Η στενότητα του χώρου είναι τρομακτική εντός και εκτός του κτηρίου με ένα μικρό τσιμεντένιο διάδρομο να αποτελεί την -κατ’ εφημισμόν- αυλή των δύο νηπιαγωγείων.

Λίγα τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερη -στρωμένη με πλακάκι αυτή τη φορά- η αυλή του 28ου Νηπιαγωγείου Χανίων επί της οδού Μαργουνίου.
Η θέα του οικήματος -που είναι «ζωσμένο» με τζαμαρίες, με ό,τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό για τα μικρά παιδιά που φιλοξενεί, δεν προδιαθέτει σε τίποτα έναν ανυποψίαστο περαστικό ότι αποτελεί δημόσια εκπαιδευτική δομή του 21ου αιώνα.
Ανάλογη είναι η εντύπωση που αποκομίζει κανείς όταν επισκεφθεί το 1ο Νηπιαγωγείο που βρίσκεται σε μια πάροδο της οδού Μυλωνογιάννη.
Αν δε βρεθεί κατά λάθος-όπως εμείς- στην πίσω πλευρά του οικήματος, το πιθανότερο είναι να νομίσει ότι πρόκειται για κάποιο εγκαταλελειμμένο κτήριο από τα δεκάδες που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη των Χανίων.
Από την άλλη, η βεβιασμένη αλλαγή χρήσης του κτηρίου είναι εμφανής στην περίπτωση του 3ου Νηπιαγωγείου Ν. Κυδωνίας με τα πανύψηλα ανοίγματα στην πρόσοψη να προκαλούν απορίες ως προς την εκπαιδευτική τους σκοπιμότητα.
Κι αν στην περίπτωση αυτή το φως περισσεύει, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με το 22ο Νηπιαγωγείο Χανίων που στεγάζεται σε ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα επί της οδού Βασίλη Ποθουλάκη. "Οι συνθήκες είναι τραγικές"

Μιλώντας στα «Χ.Ν.» η νηπιαγωγός και ταμίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων Ντίνα Κληρονόμου περιέγραψε τα μεγάλα αδιέξοδα που βιώνει η προσχολική αγωγή -στα Χανιά και όχι μόνο- εδώ και χρόνια.
«Η προσχολική αγωγή είναι το αποπαίδι της Εκπαίδευσης τώρα και πολλά χρόνια. Το 2007 που ο νόμος έκανε την προσχολική υποχρεωτική, για ένα έτος θεωρήσαμε ότι θα δινόταν μεγαλύτερο βάρος, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στις άλλες βαθμίδες χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως για τη στέγαση των νηπιαγωγείων δίνονται οι πιο πρόχειρες λύσεις, έχουν τη μικρότερη χρηματοδότηση και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις που δέχονται με συνέπεια να μένουν παιδιά απ' έξω και να αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικούς σταθμούς», σημείωσε η κα Κληρονόμου και πρόσθεσε ότι μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσει κανείς το υψηλό κόστος που επιβαρύνεται το Δημόσιο για την ενοικίαση χώρων ακόμα και όταν αυτοί είναι εντελώς ακατάλληλοι για τον σκοπό που μισθώνονται.
«Στα Χανιά περίπου το 60% των νηπιαγωγείων βρίσκονται σε ενοικιαζόμενους χώρους. Ακόμα όμως και σε πολλά νηπιαγωγεία που είναι ιδιόκτητα οι συνθήκες δεν είναι καθόλου καλές. Χρησιμοποιούν για παράδειγμα αίθουσες του Δημοτικού που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ολοήμερων νηπιαγωγείων (ύπαρξη κουζίνας, ψυγείου, νεροχύτη κ.λπ.). Υπάρχουν νηπιαγωγεία που στεγάζονται στον χώρο του γυμναστηρίου, των αποδυτηρίων, ή τον χώρο που προβλέπονταν για βιβλιοθήκη.
Οι προδιαγραφές του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) λένε ότι το νηπιαγωγείο πρέπει να έχει διαφορετική αίθουσα χαλάρωσης, τραπεζαρία, διαφορετική αίθουσα για διδασκαλία, να έχει επαρκή αύλειο χώρο. Οι προδιαγραφές λένε ότι πρέπει να υπάρχουν 3 τ.μ. για κάθε παιδί πράγμα όμως που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Πολλά από τα κτήρια που στεγάζονται νηπιαγωγεία στα Χανιά έχουν ενοικιαστεί πριν πάρα πολλά χρόνια όταν οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές.
Πλέον όμως έχει αλλάξει το αναλυτικό πρόγραμμα, προβλέπει "γωνιές" καθώς η διδασκαλία στο νηπιαγωγείο δεν γίνεται με ακαδημαϊκό τρόπο αλλά με βιωματική προσέγγιση, που σημαίνει ότι χρειάζεται χώρος για να δημιουργηθούν γωνιές μελέτης, χαλάρωσης, γραφής, ανάγνωσης κ.λπ.», τόνισε η κα Κληρονόμου και πρόσθεσε ότι η έλλειψη χώρου δημιουργεί παράλληλα σοβαρό πρόβλημα και στις εγγραφές.
Ελλείψει χώρου... κληρώσεις

Συγκεκριμένα η κα Κληρονόμου επεσήμανε ότι «το πρόβλημα της κακής κτηριακής υποδομής περιορίζει και τον αριθμό των εγγραφών» καθώς «δεν μπορεί ένα νηπιαγωγείο 20 τ.μ. να πάρει 25 παιδιά που προβλέπει ο νόμος».
«Οι χώροι που έχουμε αυτή τη στιγμή στον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν και γι' αυτό και εξακολουθούμε να κάνουμε κληρώσεις για τα προνήπια», ανέφερε χαρακτηριστικά η ταμίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων και πρόσθεσε ότι το εκπαιδευτικό - συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρόνια τώρα επισημάνει τα προβλήματα που παρατηρούνται στην προσχολική αγωγή χωρίς όμως να υπάξει ουσιαστική ανταπόκριση.
«Θα μου πείτε γιατί το δεχόμαστε αυτό ως συνδικαλιστικό κίνημα και ως Σύλλογος Δασκάλων!
Δεν το δεχόμαστε αλλά προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για εγγραφές στο δημόσιο νηπιαγωγείο -που μάλιστα εξαιτίας της κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί- και προκειμένου να διώχνουμε τους γονείς και να τους λέμε ότι δεν έχουμε που να σας βάλουμε δεχόμαστε να λειτουργούμε σε νοικιασμένα κτήρια και ανεπαρκείς χώρους που μας δίνει το Δημόσιο», τόνισε η κα Κληρονόμου και υπογράμμισε ότι ενώ η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχει τη λειτουργία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων επιτρέπει τα δημόσια νηπιαγωγεία να λειτουργούν με άλλα δεδομένα και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.
Τα αιτήματα
Να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων έχει τώρα και χρόνια επισημάνει τα προβλήματα στην προσχολική αγωγή και πάγια αιτήματα του κλάδου είναι:
- Η τήρηση των προϋποθέσεων που βάζει ο ΟΣΚ για τις αίθουσες διδασκαλίας (3 τ.μ. για κάθε παιδί).
- Λειτουργία όλων των ολοήμερων νηπιαγωγείων με κουζίνα τραπεζαρία, χώρο χαλάρωσης ξεχωριστό από την αίθουσα διδασκαλίας κ.λπ.
- Εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αύλειου χώρου σε κάθε νηπιαγωγείο ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών για μάθηση και ψυχαγωγία.
- Επιπλέον κλειστό χώρο για να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του νηπιαγωγείου και αθλητικές δραστηριότητες τις ημέρες που δεν επιτρέπεται η χρήση της αυλής.
- Μείωση της αναλογίας από 1 νηπιαγωγό ανά 25 παιδιά σε 1/15 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος.
iraklioradio.blogspot.com

Enhanced by Zemanta

65χρονος "βούτηξε" στο κενό!


Στο κενό από οικοδομή ύψους 4 μέτρων "βούτηξε" 65χρονος άνδρας στο Μοχό του δήμου Χερσονήσου, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Ο άνδρας, με πολλαπλά χτυπήματα, διεκομίσθη αρχικά στο Κέντρο Υγείας Καστελίου κι από εκεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος, δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

cretalive.gr

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης με αφορμή την έναρξη της σχολικής περιόδου παρευρέθηκε στο Μποδοσάκειο Δημοτικό Σχολείο και μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό που σηματοδοτεί την έναρξη της Σχολικής χρονιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Σχολείο είναι χώρος κοινωνικοποίησης και μάθησης και η σωστή του λειτουργία συνδέεται άμεσα με την ποιότητα μιας κοινωνίας.
Σ’ αυτό δεν προσφέρεται μόνο η γνώση, καλλιεργείται παράλληλα το ήθος και τίθενται οι βάσεις των αρχών και των αξιών που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ολοκληρωμένο πολίτη.
Ο ρόλος συνεπώς του σχολείου, αλλά και του ¨δασκάλου¨, είναι καίριος, γιατί διδάσκουν, παραδειγματίζουν και διαμορφώνουν χαρακτήρες.

Η Δημοτική Αρχή θα είναι πάντοτε πρόθυμη ώστε να φροντίζει για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων εκείνων που καθιστούν το έργο αυτό ευκολότερο και πληρέστερο.
Ευχόμαστε σε Γονείς, και ¨Δασκάλους¨, Υγεία και Δύναμη στη δύσκολη αποστολή τους και στους Μαθητές μια δημιουργική και αποδοτική σχολική χρονιά".


neatv.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...