Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αθλητικές εκδηλώσεις Ιερού Άλσους Καβουσίου Ιεράπετρας 2013

Γράφει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης
Μετά την πρώτη επιτυχή διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι αθλητικές εκδηλώσεις Ιερού Άλσους Καβουσίου που διοργανώνονται από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης με υποστηρικτές τον Δήμο Ιεράπετρας, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Καβουσανών Ν. Αττικής και αθλητικούς φορείς της περιοχής.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16 Ιουνίου. Στόχος τους είναι η ανάδειξη του πεζοπορικού, ποδηλατικού και αθλητικού τουρισμού, η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού περιβάλλοντος με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, η προσέλκυση της νεολαίας στη φύση, ο συνδυασμός της άθλησης με την ψυχική ανάταση, η αγωνιστική δραστηριοποίηση των παιδιών και η ψυχαγωγία.

Το αγωνιστικό ορεινό τρέξιμο τείνει τελευταία να γίνει μια νέα μόδα για αρκετούς δρομείς. Οι ολοένα και περισσότεροι αγώνες που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, δημιουργούν προκλήσεις για τους λάτρεις της περιπέτειας και των δυσκολιών που παρουσιάζουν οι ορεινές διαδρομές. Η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν όσοι συμμετέχουν και η κούρασή τους φαίνεται ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο, αφού η επαφή με τη φύση και τις μοναδικές ομορφιές της, αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή, σε συνδυασμό βέβαια με την ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου που για άλλους είναι η διάκριση ενώ για άλλους απλά ο τερματισμός.

Ο ορεινός όγκος Θρυπτής στην ανατολική Κρήτη είναι γεμάτος από χωματόδρομους και καλντερίμια που δίνουν την δυνατότητα για πλήθος εναλλακτικών διαδρομών. Το έντονο ανάγλυφο με τις υψομετρικές διαφορές, τα φαράγγια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το δάσος, την πλούσια χλωρίδα, η θέα στο Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες είτε για πεζοπορία, για canyoning, τζιπ σαφάρι και για ποδηλασία.

Συμμετοχή αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα

Πανελλήνια θα είναι και φέτος η συμμετοχή αθλητών στον ημιμαραθώνιο δρόμο Καβουσίου. Φέτος αναμένεται να υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών όχι μόνο από όλη την Κρήτη αλλά και από όλη την Ελλάδα μιας και οι διοργανωτές φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα με την πρόσκληση τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Ημιμαραθώνιος Καβουσίου, αγώνας ορεινού τρεξίματος 21,2 χλμ. Ο αγώνας καλύπτει τα κριτήρια του Olympus Marathon για πριμοδότηση.

Πεζοπορία 21,2 χλμ.

Μικρή πεζοπορία 6 χλμ.

Ποδηλατόβολτα με ποδήλατο βουνού 37 χλμ.

Δρόμος αρχαίας ελιάς 2,5 χλμ. για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Δρόμος 400 μέτρων για μαθητές Δημοτικού.

Η κυκλική διαδρομή του ημιμαραθώνιου και της πεζοπορίας έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού Καβούσι. Οι δρομείς και οι πεζοπόροι θα κινηθούν ανατολικά διασχίζοντας το καλντερίμι της βόρειας πλευράς του φαραγγιού «Χαυγά». Στη συνέχεια περνώντας από την είσοδο του φαραγγιού «Μέσωνα» στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου «Αζοριά» θα διασχίσουν την δυτική πλευρά του φαραγγιού με το καλντερίμι – υδραγωγό που οδηγεί στην ρεματιά της Μυλωνιάς. Με κατεύθυνση νοτιοδυτική θα περάσουν μέσα από τον πανέμορφο οικισμό της Θρυπτής και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στους αρχαίους οικισμούς «Κάστρο», «Βρόντος», Αρχαία Ελιά Καβουσίου με τερματισμό την γραφική πλατεία του χωριού.

Οι ποδηλάτες που θα μετέχουν θα έχουν μια μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουν ένα όμορφο ορεινό κομμάτι της ανατολικής Κρήτης σε μια κυκλική διαδρομή 37 χιλιομέτρων στον ορεινό όγκο της Θρυπτής.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 8:30 π.μ. Ο κάθε αθλητής θα λάβει μέρος στον αγώνα με δική του ιατρική ευθύνη. Λόγω του ιδιαίτερου της γεωμορφολογίας του πεδίου του αγώνα καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κάποια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε μονοπάτια. Οι δηλώσεις συμμετοχής αφορούν μόνο τον ημιμαραθώνιο 21,2 χιλ. την πεζοπορία 21,2 χλμ και την ποδηλατοβόλτα. Οι αθλητές μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον έφορο αγώνων Ο.Υ. Κρήτης κ. Γιάννη Παντατοσάκη (κιν. 6972865015) και στο μέλος κ. Νίκο Φερετζάκη (κιν. 6973032299).

ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΛΣΟΣ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ

Το Ιερό Άλσος Καβουσίου με κέντρο την αρχαία ελιά περικλείεται ανατολικά και νότια του χωριού από το φαράγγι του Χαυγά, και του Μέσωνα και τους αρχαίους οικισμούς «Αζοριά», «Κάστρο» και «Βροντά».

Έχει ιδιαίτερο επιστημονικό, αρχαιολογικό, ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον τέτοιο ώστε θα πρέπει να τεθεί σε καθεστώς αυστηρής προστασίας όπως όλες οι περιοχές παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. H ελιά, απέκτησε παγκόσμια ακτινοβολία και υιοθετήθηκε ως σύμβολο της ειρήνης των λαών δια μέσου των αιώνων. Ο κλάδος ελαίας ως σύμβολο της ειρήνης είναι το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το στεφάνι της ελιάς κατοχυρώθηκε σαν ολυμπιακό σήμα της Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004. Υψηλές αξίες όπως η ειρήνη και η περιβαλλοντική προστασία στον πολιτισμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων, θα ισχυροποιήσουν αναμφίβολα το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτά τα ζωτικά συστατικά ενός αρμονικού μέλλοντος.

Το Ιερό Άλσος Καβουσίου πρέπει να εξελιχθεί σε ένα οργανωμένο χώρο υποδοχής ανθρώπων, ιδεών, πολιτισμού. Ένας πολυχώρος πραγματοποίησης δραστηριοτήτων πολιτιστικού, αθλητικού, παραδοσιακού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις από όλα τα μέρη της γης, να προβάλλει την κουλτούρα και τις ομορφιές του τόπου μας και το κυριότερο να τοποθετήσει σε ανοδική τροχιά εξέλιξης την τοπική κοινωνία. 
 
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Προχωρεί η ίδρυση του δικτύου «Ελαιοταβέρνων» στην Κρήτη

Συνεχίζονται οι εργασίες ίδρυσης του Δικτύου ΕλαιοΤαβερνών Κρήτης, που  θα  έχουν  σαν βασική υποχρέωση την... αποκλειστική χρήση ελαιολάδου σε όλα τα  φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρονται.

Κύριος στόχος του Δίκτυο αυτού θα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και των επιχειρήσεων εστίασης στους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία των καταναλωτών η χρήση και η πολυχρησία σπορελαίων ιδίως στο τηγάνισμα καθώς και στις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία, την απασχόληση και τον τουρισμό του τόπου η απομάκρυνση του γνωστού για την γευστική και υγιεινή του αξία ελαιόλαδου από τα τηγανητά των επιχειρήσεων εστίασης.

Στο Δικτυο αυτό, που υλοποιείται από τον ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, μπορούν να συμμετάσχουν:

(α) Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης (ΕΜΕ) όπως Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία κ.α που θα έχουν σαν κύρια υποχρέωσή τους την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου στην παρασκευή όλων των φαγητών και ιδιαίτερα των τηγανητών που προσφέρουν.

(β) Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου (ΕΕΕ) όπως έμποροι η συνεταιρισμοί, που διαθέτουν αποκλειστικά ελαιόλαδο χύμα ή τυποποιημένο

(γ) Επιχειρήσεις Διάθεσης Ελαιοεδεσμάτων (ΕΔΕ) όπως εργαστήρια και καταστήματα παραγωγής ή/και διάθεσης ελαιοεδεσμάτων που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετές Δηλώσεις ενδιαφέροντος από όλη την Κρήτη οι οποίες υποβάλλονται στο Φαξ 28210 50818 η στο e-mail : Info@sedik.gr ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε και η σύνταξη του Καταστατικού το οποίο αφού εγκριθεί και απο το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ θα υπογραφεί από τους ενδιαφερομένους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν κατά περιοχές.

Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συμμετοχή όχι πολλών αλλά υψηλής επαγγελματικής στάθμης επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί το κύρος του ιδρυόμενου Φορέα και η προβολή που θα γίνεται από τα ΜΜΕ να έχει πραγματικό αντίκρισμα.

Κι αυτό γιατί και οι Έλληνες αλλά και ξένοι τουρίστες από έρευνα διαπιστώθηκε ότι προτιμούν φαγητά με ελαιόλαδο και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την πραγματική αξία τους. Δεν ανέχονται όμως παραπλάνηση και εξαπάτηση.

Στα Μέλη του Δικτύου, θα χορηγείται ειδική Πιστοποίηση και το Λογότυπο (σήμα) Δικτύου εφόσον μετά από ελέγχους που θα διενεργεί το Δίκτυο θα διαπιστώνεται ότι τηρούν τους ορούς του Καταστατικού και ιδιαίτερα τον όρο της αποκλειστικής χρήσης και κατοχής ελαιολαδου.

Το Δίκτυο θα προβάλλεται με έκδοση έντυπων ενημερωτικών μέσων, με ραδιοτηλεοπτικά σποτ, καταχωρήσεις σε εφημερίδες, περιοδικά, οδηγούς , δημιουργία ιστοσελίδας, αφίσες, διαφημιστικά επιτραπέζια αντικείμενα και παράλληλα θα προωθείται με την οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων

Το Δίκτυο θα ιδρυθεί ως ΝΠΙΔ ( αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και θα διοικείται από την Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα μετέχει ένας τουλάχιστο εκπρόσωπος από κάθε Περιφερειακό διαμέρισμα.

Οι ενδιαφερομενοι για το περισσοτερες πληροφορίες σχετικα με το Δικτυο μπορουν να τηλεφωνουν στο 28210 50800 η να στελνουν μηνυμα στο e-mail: info@sedik.gr

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (nmixel@otenet.gr)
flashnews.gr

Στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της φετινής τουριστικής περιόδου, με 224 επιβάτες

Le Silver Wind à quai à Istamboul
Silver Wind (Photo credit: Wikipedia)
Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της φετινής τουριστικής περιόδου στην περιοχή.

Πρόκειται για το «Silver Wind» με 224 επιβάτες το οποίο ήρθε από τη Μάλτα και θα παραμείνει στο λιμάνι έως τις 6 το απόγευμα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει με επόμενο προορισμό το Κουσάντασι.

Το γραφείο πληροφοριών της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Αγίου Νικολάου μοίρασε στους επιβάτες χάρτες και πληροφοριακό υλικό για το δήμο, καθώς και εκπτωτικές κάρτες για τα μαγαζιά της πόλης.

Εξάλλου, αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Δημήτρη Κουνενάκη, θα μεταβεί το μεσημέρι στο πλοίο, για να καλωσορίσει τον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιβάτες
Enhanced by Zemanta

Ο Αυγενάκης ζητά την διατήρηση της πάλης στα Ολυμπιακά αγωνίσματα

«Η εξαίρεση του αθλήματος της πάλης αποτελεί καίριο πλήγμα για τον αθλητισμό και προσβάλει το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Είναι αδιανόητη η κατάργηση ενός ιστορικού αθλήματος όπως η πάλη, συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η πάλη σώμα με σώμα αντιπροσωπεύει τον αληθινό αθλητισμό και αποτελεί ένα από τα κλασικά ολυμπιακά αθλήματα, αφού εντάχθηκε στην σύγχρονη αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και από το 1896 και έπειτα διεξάγεται συνεχώς, ενώ από το 2004 διεξάγονται και αγώνες γυναικών.

Η ιστορική ύπαρξη και σημασία της πάλης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι από την παλαίστρα της Αρχαίας Ολυμπίας ξεκινάει η παγκόσμια πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας, πριν την έναρξη κάθε Ολυμπιακών Αγώνων.

Το άθλημα της πάλης αποτελεί ένα τεχνικό και ευγενικό άθλημα, στο οποίο αθλούνται εκατομμύρια αθλητές και αθλήτριες σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία, η παράδοση και η κοινωνική αποδοχή που χαρακτηρίζουν την πάλη δεν πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της θεαματικότητας των ΜΜΕ και της εμπορευματοποίησης της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων.

Για το λόγο αυτό εκφράζω τη στήριξη και τη συμπαράστασή μου στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης και το Εργαστήριο Οργάνωσης – Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Ζητώ λοιπόν, να στηρίξετε και Εσείς την εν λόγω πρωτοβουλία http://www.pe.uth.gr/srm/component/content/article/3-news/58-wrestling.html για την παραμονή του αθλήματος της πάλης στα ολυμπιακά αγωνίσματα».

Εντατικοποίηση των δράσεων για αντιμετώπιση της υπεραλίευσης στον κόλπο της Μεσαράς

Εντατικοποιούνται οι δράσεις για την υπεραλίευση στον κόλπο της Μεσαράς και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Ο δήμος Φαιστού, σε επικοινωνία με την οργάνωση «Αρχέλων», συζήτησε την εντατικοποίηση της όλης προσπάθειας και, τους καλοκαιρινούς μήνες, θα υπάρξουν κοινές δράσεις που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών του δήμου με αφορμή τη νεκρή χελώνα καρέτα- καρέτα που βρέθηκε, την Καθαρά Δευτέρα, στη λίμνη της Καταλυκής στον Κόκκινο Πύργο Τυμπακίου, και την υπεραλίευση που έχει παρατηρηθεί στη Μεσαρά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο δήμος Φαιστού- που επανειλημμένα έχει δείξει εμπράκτως την οικολογική του ευαισθησία σε περιβαλλοντικά ζητήματα- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το φαινόμενο της υπεραλίευσης στον κόλπο της Μεσαράς.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει τονιστεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής με τους αλιείς της περιοχής. Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα προβλήματα, που προκαλεί η υπεραλίευση είναι μεγάλα, καθώς δεν είναι μακριά η μέρα που θα μηδενίσουν τελείως τα αποθέματα ψαριών στη θάλασσα».

«Η καταστροφή της βιοποικιλότητας που συντελείται αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι αποτέλεσμα που εντείνει τον αφανισμό των ψαριών από τον κόλπο της Μεσαράς» καταλήγει ο δήμος Φαιστού.

Ρέθυμνο: Ομιλία για τις παθήσεις της τρίτης ηλικίας

Η Ένωση Συνταξιούχων Νομού Ρεθύμνου πραγματοποιεί εκδήλωση για την Υγεία στις 27 Μαρτίου 2013, ημέρα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην Αίθουσα των Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου. Θέμα της εκδήλωσης είναι: "Συχνές παθήσεις της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αναλυθούν τα θέματα:

1. "Κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία", Αντώνιος Χριστονάκης, Ψυχίατρος, Επιμελητής Α΄ Γ.Ν. Ρεθύμνου.

2. "Αγγειακά εγκεφαλικά", Σπύρος Ζαφείρης, Νευρολόγος, Επιμελη¬τής Β΄ Γ.Ν. Ρεθύμνου.

3. "Απώλεια ακοής στην τρίτη ηλικία", Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Επιμελήτρια Β΄ Γ.Ν. Ρεθύμνου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Περάματος Νικόλαος Παπαδάκης.

Ψάχνουν εθελοντές για εκστρατεία ανάγνωσης

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει από το 2012 στο τετραετές πρόγραμμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Future Library (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), με στόχο την δημιουργία δικτύου δημόσιων-δημοτικών βιβλιοθηκών σε ολόκληρη την Ελλάδα. 
 
Το πρόγραμμα εστιάζει στην εκπαίδευση των μελών του προσωπικού, στη μερική ανακαίνιση των επιλεγμένων βιβλιοθηκών, στην ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών για παιδιά και συναφών δραστηριοτήτων, καθώς και στη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χώρου για τη μεταμόρφωση των βιβλιοθηκών σε ζωντανούς οργανισμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας και λειτουργούν ως κέντρα γνώσης, παιδείας και ψυχαγωγίας.
Μια από τις επιτυχημένες δράσεις του προγράμματος είναι η Καλοκαιρινή εκστρατεία στις βιβλιοθήκες- μέλη της Future Library, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες, την οποία πέρυσι παρακολούθησαν πάνω από 2.000 παιδιά σε ολόκληρη την Κρήτη. Φέτος η δράση αυτή θα επαναληφθεί με τον τίτλο «Καλοκαιρινή εκστρατεία 2013: «Στις Βιβλιοθήκες ο Κόσμος είναι Πολύχρωμος».  Σ' έναν κόσμο, όπου το γκρι και το μαύρο επικρατεί στις διαθέσεις μας, τις πόλεις μας και για πολλούς και στο μέλλον μας, οι Βιβλιοθήκες με τις δράσεις τους απαντούν στην πρόκληση των καιρών, προτείνοντας έναν κόσμο που μπορεί να γίνει πολύχρωμος μέσα από τα βιβλία, τις ιστορίες, τη γνώση και την τέχνη. Και κυρίως το χαμόγελο των παιδιών και όλων όσων συμβάλουν στη καλύτερη διεξαγωγή της εκστρατείας αυτής.
 Από ολόκληρη την Ελλάδα συμμετέχουν 94 βιβλιοθήκες εκ των οποίων 5 είναι από την Κρήτη. Συγκεκριμένα οι βιβλιοθήκες: Σακορράφειος- (Μινώα Πεδιάδας), Κουνδούρειος Βιβλιοθήκη (Άγιος Νικόλαος), Βιβλιοθήκη "Μαρίας Λιουδάκη" (Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας), Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χερσονήσου (Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη Χερσονήσου).
Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά (πέρυσι συμμετείχαν  79 εθελοντές) στην  οργάνωση και διαχείριση της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας στις Βιβλιοθήκες παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στο www.crete.gov.gr (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ) και να την στείλουν ηλεκτρονικά στο voutsala@crete.gov.gr (Πληροφορίες: Ήρα Βουτσαλά, Ειδικός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης, τηλ. 2813400243-246)

Κι όμως! Διπλασιάστηκαν οι αναδοχές παιδιών στην Κρήτη μέσα στην κρίση

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης γύρω από τις υιοθεσίες και τις αναδοχές παιδιών από οικογένειες...

Ειδικά όσον αφορά στις αναδοχές παιδιών από ιδρύματα, αυτές έχουν διπλασιαστεί (!) τον τελευταίο χρόνο, μέσα δηλαδή στην πιο άγρια περίοδο της οικονομικής ύφεσης.

Όπως προκύπτει μπορεί η κρίση να βαθαίνει, όμως αυξάνεται παράλληλα η ευαισθησία των πολιτών. Παρόμοιο είναι το σκηνικό αναφορικά και με τις υιοθεσίες παιδιών.

Στην Περιφέρεια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της υιοθεσίας, ανέφερε ο Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης, τονίζοντας:

“Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι η διαδικασία και το νομικό πλαίσιο της υιοθεσίας γίνεται ευκολότερο και ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ένα παιδί.”

flashnews.gr

Έκθεση φωτογραφίας στο Κοινωνικό Στέκι στα Χανιά

Η Κάθυ είναι μια 19χρονή φοιτήτρια που πριν λίγο καιρό ενηλικιώθηκε.

Λίγες ημέρες μετά, εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού- Στεκιού Μεταναστών, παρουσιάζοντας στο κοινό στιγμιότυπα από την καθημερινότητα 22 ανθρώπων.

Άνθρωποι, σωστές γραφικές φιγούρες, από αυτούς που προσπερνάς βιαστικά στο δρόμο, στέκονται μπροστά από το φακό της και αποτυπώνονται στο χρόνο. Μορφές ανθρώπων λαϊκών, διηγούνται παραμύθια για πολιτισμούς χωρίς έθνη και λαούς, χωρίς κράτη.

Εικόνες αντίστασης που μας συνδέουν με μια αόρατη ιστορικότητα, από αυτές που δεν θα βρεις στα σχολικά εγχειρίδια. Άνθρωποι χωρίς πατρίδα, αλλά με πολιτισμό. Ρεμπέτες και ρεμπέτισσες, εργάτες και εργάτριες, μαντιλοφορούσες και ζητιάνοι, «μπαχαλάκιδες» και τσαμπουκαλεμένα παιδιά συνθέτουν το περιεχόμενο της έκθεσης και τον αθρώπινο χάρτη μιας κοινωνίας που δεν σφραγίζεται σε νομικά πλαίσια και κανόνες.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 27 Μάρτη ως τις 27 Απριλίου, στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού- Στεκιού Μεταναστών, Χ’’Μιχάλη Νταλιάνη 5, στην Σπλάντζια.


Πηγή: flashnews.gr

Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων: Έμειναν εκτός παρέλασης γιατί το λεωφορείο δεν έφτασε ποτέ!

Με τα σημαιάκια στα χέρια απέμειναν γονείς και μαθητές του δημοτικού σχολείου Χουδετσίου που φέτος δεν πήραν μέρος στην παρέλαση του δήμου Αρχανών Αστερουσίων αφού κανένας δεν φρόντισε για τη μεταφορά τους στα Πεζά.
Πιο συγκεκριμένα ενώ σύμφωνα με το πλάνο ναυλωμένο λεωφορείο επρόκειτο να παραλάβει γονείς και μαθητές προκειμένου να τους μεταφέρει στα Πεζά για την παρέλαση, αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι άνθρωποι έμειναν να περιμένουν ενώ όταν επικοινώνησαν με το δήμο τους είπαν ότι δεν έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για τη μεταφορά τους. Το γεγονός έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία του χωριού που κάνει λόγο για προσβλητική παράλειψη εκ μέρους του δήμου.
prismanews.gr

Περισσότερο «ελεύθερο» Internet στο Ηράκλειο


Wi-Fi Signal logo
Wi-Fi Signal logo (Photo credit: Wikipedia)
Αυξάνονται οι περιοχές στο Ηράκλειο Κρήτης όπου οι δημότες και οι επισκέπτες μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Internet.

   Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Ηράκλειου μέχρι το καλοκαίρι του 2012 υπήρχαν  50 σημεία ασύρματης πρόσβασης σε πλατείες, πάρκα, δρόμους και περιοχές του Ηρακλείου. Χιλιάδες Δημότες και επισκέπτες της πόλης ωφελήθηκαν από αυτή την υπηρεσία καθώς χωρίς χρέωση μπόρεσαν να συνδεθούν στο ίντερνετ μέσω φορητών συσκευών wi-fi.

   Σήμερα τα σημεία ελεύθερης πρόσβασης  πολλαπλασιάστηκαν και από  50 έγιναν  80. Το αποτέλεσμα είναι ότι πάνω από 6000 διαφορετικές συσκευές συνδέονται στο δίκτυο κάθε μήνα ενώ έχει αυξηθεί και ο όγκος των δεδομένων που μπορούν να φορτώνονται  μέσω ίντερνετ.

   Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αεράκης σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι οι επεκτάσεις του δικτύου θα αυξηθούν περαιτέρω μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 φθάνοντας τα 120 σημεία με παράλληλη αύξηση της ταχύτητας σύνδεσης.

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...