Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Τροπολογία Κεφαλογιάννη για τη διασφάλιση της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων ενόψει της απεργίας της ΠΝΟ


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης για την απρόσκοπτη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδος, ενόψει και της εξαγγελθείσας απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
                                                            Άρθρο…….

1.       Σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), οφείλει εντός 48 ωρών από το χρόνο κήρυξης της απεργίας να εισηγηθεί στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου αυτός με απόφασή του να καθορίσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό δρομολογιακών γραμμών και συχνότητας εκτέλεσης δρομολογίων που απαιτούνται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, εφόσον η απεργία υπερβεί τις 48 ώρες. Ο ως άνω καθορισμός αφορά σε ήδη υφιστάμενες δρομολογιακές γραμμές και δρομολογημένα αντιστοίχως πλοία.

2.       Το ΣΑΣ στην περίπτωση αυτή συγκαλείται με πρόσκληση του προέδρου του, η οποία γνωστοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο τρόπο και βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου λογίζεται ως διπλή.

3.       Η απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά την παρ.1 δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στις αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς επίσης επιδίδεται στους πλοιάρχους των κατά περίπτωση πλοίων. Η ίδια αυτή απόφαση δεν θεμελιώνει ουδεμία αξίωση αστικής φύσεως κατά του δημοσίου.

4.       Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα πληρώματα των υποδειχθέντων πλοίων παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την εκτέλεση των αντιστοίχων δρομολογίων.

Πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης για «πλοίο ασφαλείας» σε περίοδο απεργιών;


Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει την σημασία της τροπολογίας η οποία λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα και πάγιο αίτημα των αγροτών της Κρήτης, καθώς προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου στις απεργίες της ΠΝΟ, εφόσον αυτές ξεπερνούν χρονικά τις 48ώρες, ώστε να μην αλλοιώνονται τα ευπαθή προϊόντα τα οποία σε αντίστοιχες περιπτώσεις μένουν στα λιμάνια χωρίς να φτάνουν στις αγορές. 

Με την τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κώστα Μουσουρούλη και με την οποία ζητείται διευρυμένη συναίνεση, ο κ. Λ. Αυγενάκης,  ο οποίος και πήρε την πρωτοβουλία να αναζητήσει συμμαχίες βουλευτών και από άλλους πολιτικούς χώρους και ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συζητείται η τροπολογία, δήλωσε τα παρακάτω:

 «Χαιρετίζω και στηρίζω απόλυτα την πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Μουσουρούλη. Άλλωστε ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της Κρήτης και των νησιών της επικράτειας. Δεν καταργεί το δικαίωμα της απεργίας, αλλά διασφαλίζει την παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών κατά την περίοδο αιχμής. Μένει να πάρει θέση ο κάθε Βουλευτής και το κάθε κόμμα με υπευθυνότητα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, και το δίλημμα είναι ξεκάθαρο, ευθύνη ή λαϊκισμός;».

Δικαιώθηκαν οι 24 απολυμένοι συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΡ

Δικαιώθηκαν από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου οι 24 πρώην συμβασιούχοι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ.

Οι συμβασιούχοι είχαν απολυθεί τον Αύγουστο του 2010 μετά την εφαρμογή του διατάγματος Παυλόπουλου.

Οι 24 πρώην υπάλληλοι της δημοτικής επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, κέρδισαν την αγωγή αποζημίωσης που είχαν καταθέσει σε βάρος της ΔΕΥΑΡ και το δικαστήριο καλεί την επιχείρηση να προχωρήσει στην αποζημίωσή τους για το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν με σύμβαση αορίστου χρόνου, δηλαδή για το χρονικό διάστημα που ήταν σε εφαρμογή τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων.
flashnews.gr

Ανοίγει το 2015 το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφές


Εντός του 2015 θα ανοίξει το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, στο νομό Ρεθύμνου, καθώς η κατασκευή του βρίσκεται σε καλό δρόμο και συγκεκριμένα στη φάση της δημιουργίας της στέγης του ορόφου, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί το ημιυπόγειο και ο όροφος. 

Μάλιστα, η σχετική μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου, αλλά και των εργασιών ασφάλειας και μεταφοράς αρχαιοτήτων, πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Επίσης, πριν λίγο καιρό τα μέλη του ΚΑΣ ενέκριναν το νέο πενταετές πρόγραμμα (2013-2015) της ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Ελεύθερνα, που πραγματοποιεί από το 1985 ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, θα συνεχιστούν οι έρευνες στους τομείς Ι και ΙΙΙ, που τελούνται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Νικολάου Σταμπολίδη, ενώ αναμένεται το αίτημα για τη συνέχιση των ανασκαφών στον τομέα ΙΙ, που πραγματοποιεί η λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Δρ. Χριστίνα Τσιγωνάκη.

Το νέο πενταετές πρόγραμμα, όπως παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο, θα επικεντρωθεί γύρω από τρεις στόχους: Να γίνει κατανοητό το πολεοδομικό σύστημα της αρχαίας Ελεύθερνας, να φανεί η ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση της κατοίκησης της πόλης και να διαπιστωθεί έως ποιο σημείο κάτω από τα μεταγενέστερα οικοδομήματα συνεχίζεται η γεωμετρική/αρχαϊκή νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.

Οι ανασκαφές στην αρχαία Ελεύθερνα έχουν φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα διαφόρων χρονολογικών φάσεων, από τη νεολιθική εποχή ως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, όπως οικίες και πλακόστρωτους δρόμους, ιερά, ένα τεράστιο λατομείο ασβεστολιθικού πετρώματος, δεκάδες επιγραφές, πολλά και σε καλή κατάσταση γλυπτά, μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, γυάλινα αγγεία, ειδώλια, ελεφαντοστέινα αντικείμενα.

Κυρίως όμως εντυπωσιάζουν οι πολύχρυσες ταφές στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, με τα χρυσοποίκιλτα υφάσματα και τα πολύτιμα κοσμήματα, καθώς και το αίνιγμα που τις συνοδεύει: Ποιες ήταν οι γυναίκες αριστοκρατικού γένους, που θάφτηκαν στους τρεις πίθους μεταξύ 750 και 650 π. Χ. και οι οποίες, όπως έδειξαν οι τελευταίες έρευνες, είχαν συγγένεια μεταξύ τους, ήταν δηλαδή γιαγιάδες, μητέρες, εγγονές ή θείες;

Πάντως οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν χαρακτηριστεί ως πρότυπες, καθώς συνοδεύονται από εξαιρετικά έργα ανάδειξης, αναστήλωσης και προστασίας των μνημείων, όπως το εντυπωσιακό στέγαστρο της Ορθής Πέτρας με το μοναδικό κυματοειδές σχήμα, πλάι ακριβώς στη φυσική καμπύλωση του λόφου, που όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπολίδης «ασπίζει τα οστά της Ελεύθερνας, όπως ο Κουρήτης Ελευθήρ κάλυπτε με τον ήχο των όπλων του το κλάμα του Δία».

Στις επάλξεις οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης

Εργαζόμενοι των νοσοκομείων όλης της Κρήτης αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο Ηράκλειο για την Παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 10:30 στην Πλατεία Ελευθερίας ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί αυτήν την ώρα το Σωματείο Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η.. Το Σωματείο θα συμμετέχει στην παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη πλατεία Ελευθερίας.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Σας ενημερώνουμε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, 08.00 πμ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και στη συνέχεια Παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στις 10.30πμ. στη πλατεία Ελευθερίας με πορεία στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.

Αγωνιζόμαστε για :

• Ανατροπή των Μνημονιακών Πολιτικών και των καταστροφικών επιπτώσεων σε ΕΣΥ – ΕΟΠΥΥ

• Ανατροπή των πολιτικών για Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις Νοσοκομείων, Τμημάτων, Μονάδων και Θέσεων ευθύνης

• Ανατροπή των πολιτικών για Διαθεσιμότητα – Αξιολογήσεις – Απολύσεις

• Άμεση καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών ετών 2012 & 2013.

Όλοι στον αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και των εγχώριων υποστηρικτών τους που εξαθλιώνουν τους εργαζομένους και κατεδαφίζουν τη δημόσια υγεία.

Τις ώρες της ανοιχτής Γενικής Συνέλευσης, το νοσοκομείο θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας."



flashnews.gr

Μαθητές πληρώνουν το ενοίκιο και βρίσκουν δουλειά σε οικογένεια στο Τυμπάκι

Μάθημα αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έδωσαν τα παιδιά του εσπερινού γυμνασίου και λυκείου Τυμπακίου με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους πριν μερικές μέρες, απέναντι σε μία οικογένεια που βρέθηκε στα νύχια της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας.

Μαθητές και καθηγητές δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στις αγωνιώδης προσπάθειες μίας οικογένειας να μη βουλιάξει, βασανισμένη από την ανεργία και την έλλειψη των βασικών αγαθών. Η οικογένεια αυτή υπό την απειλή της έξωσης, αφού δεν υπήρχε ούτε δουλειά και άρα ούτε λεφτά για το ενοίκιο του σπιτιού, έβλεπε το μέλλον να ανοίγεται μπροστά της σκοτεινό και αβέβαιο.

Η οικογένεια βρέθηκε, κυριολεκτικά, στο δρόμο και χωρίς δουλειά για κανένα από τα μέλη της. Έτσι τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, αφού ενημερώθηκαν για τη δραματική οικονομική κατάσταση της οικογένειας από το Τυμπάκι, φρόντισαν να συγκεντρώσουν χρήματα με τα οποία πλήρωσαν το πρώτο ενοίκιο του σπιτιού ενώ παράλληλα φρόντισαν να βρουν ακόμα και δουλειά στη μητέρα της οικογένειας προκειμένου να μπαίνει στο σπίτι ένα μικρό εισόδημα και να εξασφαλίζεται έτσι, τουλάχιστον, ένα πιάτο φαγητό.

Η περίπτωση έγινε γνωστή ενώ παράλληλα μικροί και μεγάλοι φρόντισαν να υπάρξει μία διακριτικότητα γύρω από το όνομα της ταλαιπωρημένης οικογένειας που βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Ένα μπράβο είναι λίγο για αυτά τα παιδιά που στήριξαν με αξιοθαύμαστο τρόπο αυτή την οικογένεια, ωστόσο είναι και χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει πλέον στην περιοχή μας. Τα φαινόμενα αυτά έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται και πολλές φορές ο κόσμος αυτός δεν έρχεται από υπερηφάνεια και από αξιοπρέπεια να ζητήσει βοήθεια από τους διάφορους φορείς που υπάρχουν, προσπαθούν να το παλέψουν αλλά είναι πολύ δύσκολο. Τα βιβλιάρια απόρων αυξάνονται συνεχώς στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου Φαιστού, κατέληξε η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη.
prismanews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...