Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τα υδροπλάνα ζεσταίνουν τις μηχανές τους για την Κρήτη

Μετά τις παλινωδίες του παρελθόντος, ο φάκελος των υδροπλάνων στην Κρήτη ανοίγει ξανά και μέσα στα επόμενα 24ωρα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις από εταιρίες που επιθυμούν να... επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα, σε συνδυασμό με την κρουαζιέρα, με τοπικούς φορείς του νησιού. Η Κρήτη φαίνεται πως βρίσκεται ψηλά στη λίστα μεγάλων εταιριών από το εξωτερικό για επενδύσεις σε υδατοδρόμια και αυτό το ενδιαφέρον αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να πάρει σάρκα και οστά με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ξένα funds και εταιρείες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα υδατοδρόμια, ύστερα από την ψήφιση του νέου επενδυτικού νόμου έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα που εξελίσσεται σε μία από τις πιο κατάλληλες χώρες για την ίδρυση αεροδρομίων στη θάλασσα, διαθέτοντας ακτογραμμή συνολικού μήκους 16χιλιάδων χιλιομέτρων. Ειδικά στην περίπτωση του Ηρακλείου εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν σημαντικές συνέργειες με την κρουαζιέρα που αναπτύσσει εντυπωσιακή δυναμική ενώ στην ατζέντα των επενδυτών βρίσκονται όλα τα βόρεια παράλια του νησιού, από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά. 

Μετά το αμαρτωλό παρελθόν, οι συνθήκες αυτή τη φορά είναι πιο ώριμες και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έχει αναθερμάνει το - «παγωμένο» μέχρι πρότινος - επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην λίστα των νησιών από όπου σχεδιάζονται πτήσεις με υδροπλάνα θα ανήκει και η Κρήτη. Μάλιστα, εκτιμάτε πως αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, υπολογίζεται ότι τα υδροπλάνα θα “ξαναπετάξουν” στη χώρα μας στα μέσα του καλοκαιριού.
prismanews.gr

Με εξώδικα και μηνύσεις θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την πτώση του πυλώνα

Οι πληγέντες από την πτώση του πυλώνα του γηπέδου του ΟΦΗ, κάτοικοι, που είδαν στην κυριολεξία το χάρο με τα μάτια τους, ακόμα περιμένουν τους αρμοδίους της ομάδας να... προχωρήσουν τις διαδικασίες για την αποζημίωση των σπιτιών και των αυτοκινήτων τους. Το περιστατικό είχε προκαλέσει αν μη τι άλλο εντύπωση, όταν αποφεύχθηκαν εκ θαύματος θύματα.

Ενας εξ αυτών, μίλησε στον Σκάι Κρήτης, είπε ότι είναι απογοητευμένοι από την καθυστέρηση των υπευθυνων να κινήσουν τις διαδικασίες που υποσχέθηκαν, σημείωσε ότι άρχισαν να επιδιορθώνουν μόνοι τους τις ζημιές, καθώς όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, συγκεντρώνουν τα τιμολόγια από τις εργασίες, ενώ παράλληλα ζήτησαν τη συμβουλή δικηγόρων.
Οι κάτοικοι περίμεναν τη λήξη του πρωταθλήματος, αλλά αν δεν υπάρξει κάτι νεώτερο από πλευράς ΟΦΗ, μέσα στην εβδομάδα, τότε θα προχωρήσουν σε εξώδικα και μηνύσεις

Το κόστος που έβγαλε εργολάβος για τις ζημιές στο σπίτι υπολογίζεται σε περίπου 5.000 , ποσό, όπως λένε όχι και πολύ μεγάλο για την ομάδα αλλά ιδιαίτερα σημαντικό γι' αυτούς που είναι μεροκαματιάρηδες...
cretalive.gr

Σοκαρά Δήμου Γόρτυνας: «Ελεύθερα Πουλιά Χωρίς Δηλητήρια»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην περιοχή του Σοκαρά Δήμου Γόρτυνας η απελευθέρωση 7 γερακίνων (Buteo buteo) και 2 βραχοκιρκίνεζων (Falco tinnunculus), που είχαν αρχικά προωθηθεί στα Kέντρα Περίθαλψης «ΑΝΙΜΑ» και «ΑΛΚΥΟΝΗ» από το Πανεπιστήμιο -Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙΚ) και τα οποία επέστρεψαν υγιή και δυνατά στην Κρήτη. 

Μετά την απελευθέρωση, ακολούθησαν ομιλίες ενημέρωσης για τη βιοποικιλότητα, την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, τις γερακίνες και τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων, με γενικό τίτλο: «Ελεύθερα Πουλιά Χωρίς Δηλητήρια», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Γόρτυνας, μέλος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». 

Falco tinnunculus
Falco tinnunculus (Photo credit: Wikipedia)
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοκαρά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ε.Ε.» [LIFE09 NAT/ES/000533], το οποίο υλοποιεί το ΜΦΙΚ από τον Οκτώβριο 2010 σε πιλοτικές περιοχές της Κρήτης (Ψηλορείτης, Αστερούσια, Δίκτη). Για την πραγματοποίηση της απελευθέρωσης των πουλιών και της ενημερωτικής εκδήλωσης συνεργάστηκαν ο Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» και ο Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ», οι οποίοι περιέθαλψαν τα πουλιά που είχαν προωθηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από διάφορες περιοχές της Κρήτης είτε τραυματισμένα, είτε δηλητηριασμένα, καθώς και ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Σοκαρά και της Μεσαράς γενικότερα.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών των δήμων που είναι μέλη του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων», για τις επιπτώσεις των δηλητηρίων στην άγρια πανίδα και βιοποικιλότητα του νησιού αλλά και στη δημόσια υγεία.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής και κυρίως των νέων του Σοκαρά, ενώ φίλοι και επισκέπτες της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος του Δήμου Γόρτυνας κ. Νικόλαος Σχοιναράκης, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν δυνατές συγκινήσεις, απελευθερώνοντας τα πουλιά στην Φαραγγιανή Κεφάλα. Στις ομιλίες που ακολούθησαν, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης-ΜΦΙΚ σε θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας, να γνωρίσουν από κοντά τις γερακίνες, το βιότοπό τους και να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και να έρθουν σε επαφή με το έργο που επιτελούν τα κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής.
Από το Δήμο Γόρτυνας εκτός του δημάρχου κ. Ν. Σχοιναράκη που απηύθυνε χαιρετισμό, συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα κ. Γιώργος Μανουράς, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σοκαρά κ. Κωνσταντίνος Σέγκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Ξυλούρης και Γ. Γενιτσαρίδης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Φαρίδης, καλοσώρισε τους συνεργάτες του ΜΦΙΚ και φρόντισε για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ τα μέγιστα συνέβαλαν στελέχη του Δήμου Γόρτυνας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος.
Enhanced by Zemanta

Τριπλός σεισμός στη νότια Κρήτη

Κουνήθηκε ... επί τρία η νότια Κρήτη, μέσα σε δύο ώρες, με τον πρώτο σεισμό να σημειώνεται στις 17.11, σε απόσταση 30 χλμ. ανατολικά του Τυμπακίου Ηρακλείου Κρήτης. Ο σεισμός, που σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ. είχε ένταση 3,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Μισή ώρα αργότερα, στις 17.41, δύο χιλιόμετρα μακρύτερα (20 χλμ. ανατολικά του Τυμπακίου), σημειώθηκε νέα δόνηση, 3,3 ρίχτερ, ενώ ο τρίτος ήταν ο μεγαλύτερος από τους τρεις σεισμούς. Σημειώθηκε στις 18.49, σε απόστασ 44 χλμ δυτικά - νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας και ήταν εντάσεως 3,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Εξονυχιστικός έλεγχος στις φυλακές της Αγιάς - Προσωρινή παράδοση του έργου

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν αυτό το διήμερο οι εγκαταστάσεις των νέων φυλακών της Αγιάς Χανίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr κλιμάκιο της εταιρείας "ΘΕΜΙΣ" έχει έρθει από την Αθήνα, προκειμένου να γίνει η προσωρινή παράδοση και να διευθετηθούν οι λογαριασμοί αφού όμως, πρώτα διαπιστωθούν τυχόν εκκρεμότητες ή παραλείψεις.

Το κλιμάκιο της εταιρείας θα παραμείνει δυο μέρες, κατά τις οποίες οι επιβλέποντες μηχανικοί θα περάσουν από το μικροσκόπιό τους τις εγκαταστάσεις προκειμένου να "κλειδώσει" η σωστή παράδοση του έργου τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων όσο και επίπεδο ασφαλείας.

Ο έλεγχος από το κλιμάκιο των μηχανικών και των επιβλεπόντων θα είναι εξονυχιστικός. Από κόσκινο θα περάσει τόσο ο τρόπος κατασκευής όσο και το επίπεδο ασφαλείας που επιτυγχάνεται, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση λεπτομερειών. Πάντως, προς το παρόν, δεν φαίνεται να τίθενται θέματα ασφαλείας σε επίπεδο εγκαταστάσεων.

Αυτό το διήμερο θα υπογραφεί η προσωρινή παράδοση του έργου από την κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος, ενώ για την οριστική παράδοση θα απαιτηθεί πολύ περισσότερος χρόνος.

flashnews.gr

2 ίπποι στο Ηράκλειο!!!

Όχι ένα, αλλά δύο παρακαλώ άλογα βγήκαν για την κυριακάτικη βόλτα τους στο Ηράκλειο, όπου έπεσαν πάνω στον παπαράτσι του cretadrive.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή, νωρίς το μεσημέρι 2 άλογα εθεάθησαν σταματημένα στο φανάρι του πεταλοειδή στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, έναντι του γνωστού εμπορικού κέντρου.

Και οικολογικός τρόπος μετακίνησης εντός πόλης και απόλυτη τήρηση βέβαια και των κανόνων του ΚΟΚ, κανόνες βέβαια που δεν εφαρμόζονται ούτε καν από τους πεζούς.

Χρυσή ή Γαιδουρονήσι: Σώζουν έναν από τους τελευταίους παραδείσους στην Ελλάδα!

Ένας από τους τελευταίους παράδεισους της Κρήτης, με το σπάνιο κεδρόδασος, η Χρυσή ή Γαιδουρονήσι ,ζητά προστασία από την ίδια την ανθρώπινη παρέμβαση! Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση με το Δεικτάκη και ποιοι θα συμμετέχουν

Όσα απαγορεύονταν να γίνουν (κτίσματα, κάμπινγκ, φωτιές, αυθαιρεσίες κλπ) γινόταν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια και η Χρυσή κινδυνεύει. Τώρα η λύση βρέθηκε με τη δημιουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού που αναμένεται πλέον να αναλάβει την πλήρη διαχείρισή του, την ευθύνη προστασίας του χώρου, ενώ τα χρήματα που θα εισπραχθούν-πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ- θα καταλήξουν στα δημοτικά ταμεία!

Η συμφωνία έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκης ο οποίος αποδέχτηκε να παραχωρήσει την πλήρη διαχείριση του νησιού στον συνεταιρισμό αυτόν αφήνοντας στο κράτος μόνο τον έλεγχο για το εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

΄’Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι η Χρυσή ή το Γαιδουρονήσι όπως θέλουν οι ντόπιοι να το λέμε θα προστατευθεί .Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Το ξεκαθαρίσαμε. Έχουμε στην περιοχή σπουδαίους και σημαντικούς συλλόγους που θα βοηθήσουν. Θα γίνει αυτός ο συνεταιρισμός όπου θα συμμετέχει και ο δήμος Ιεράπετρας και το δασαρχείο. Όλα τα έσοδα που θα είναι και πολλά θα πηγαίνουν στο δήμο» ανέφερε ο κ.Δεικτάκης.

Με βάση τη συμφωνία ο σύλλογος αλιέων, ιστιοπλόων, πολιτιστικοί και οικολογικοί σύλλογοι, ο σύλλογος φίλων του νησιού κ.α θα αναλάβουν να εκπονήσουν μια χρηματοοοικονομική μελέτη η οποία θα υποβληθεί στην Αποκεντρωμένη διοίκηση για το πως θα γίνεται η διαχείριση, τι θα υπάρχει στο νησί, οι κανόνες επισκέψεως κλπ.

«Εμείς θα βοηθήσουμε με το να βρούμε ένα χώρο στο νησί που να είναι αποχαρακτηρισμένος. Θα πάμε με το δασαρχείο εκεί την Παρασκευή. Εκεί θα μπορούν να φτιάξουν ένα ξύλινο κτίσμα που θα είναι ο χώρος του συνεταιρισμού, η διαχείριση» τόνισε ο κ.Δεικτάκης που υποστηρίζει ότι μόνο έτσι και με αυστηρή τήρηση των κανόνων θα σωθεί το νησί.

‘Τα λεφτά που θα εισπράττονται και υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα πηγαίνουν στο δημοτικό ταμείο» δήλωσε ο κ.Δεικτάκης.

Θυμίζουμε ότι το Γαιδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας. Οι Γεραπετρίτες την αποκαλούν απλώς «Νησί» καθώς υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, μια σχέση που χάνεται μέσα στο χρόνο. Τα σκάφη προσεγγίζουν τη νότια πλευρά του νησιού, που είναι συνήθως πιο απάνεμη. Η αποβίβαση γίνεται στη θέση «Βουγιού Μάτι», όπου υπάρχει μια μικρή προβλήτα και ο χώρος υποδοχής.

Είναι ένα σχεδόν επίπεδο νησί έχοντας μέσο υψόμετρο μόλις 10m. Από μακριά φαίνεται σα μια λεπτή λωρίδα γης που προεξέχει από τη θάλασσα. Έχει μέγιστο μήκος 5km, μέσο πλάτος 1km και καταλαμβάνει έκταση περίπου 5km2. Το ψηλότερο σημείο βρίσκεται ανατολικά στη θέση Κεφάλα και φτάνει τα 31 m. Εκεί υπάρχει και το δασικό φυλάκιο, που έχει θέα ολόκληρο το νησί.

Το κεδρόδασος της Χρυσής είναι ιδιαίτερα σπάνιο σε έκταση και σε δομή για τον ελλαδικό χώρο. Έχει έκταση 350 περίπου στρέμματα και η πυκνότητα των κέδρων είναι 14 δέντρα ανά στρέμμα. Περιλαμβάνει αιωνόβια δέντρα με μέση ηλικία από 200 ως 300 χρόνια, ύψος μέχρι και 10 μέτρα και διάμετρο του κορμού που φτάνει το 1 m.



cretalive.gr

Μια ακόμα δωρεά βιβλίων για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Μια ακόμα σημαντική δωρεά βιβλίων προστέθηκε σε αυτές των... οικογενειών Δουλγεράκη, Βαρδουλάκη, Ανδρουλάκη, αλλά και του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», για την υπό σύσταση Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου.

Η βιβλιοθήκη δυο γνωστών Μαλεβιζιωτών που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, περιήλθε στο δήμο, με αποτέλεσμα τα βιβλία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί να ξεπερνούν τους 6000 τόμους!

Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε συνάντηση που είχε με τους δωρητές, τους ευχαρίστησε για την ευγενική τους χειρονομία, τους διαβεβαίωσε ότι τα παραχωρούμενα βιβλία θα περιληφθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου (η υλοποίηση της οποίας ήδη έχει ξεκινήσει από τη δημοτική αρχή) και δήλωσε: «Μας συγκινεί ιδιαίτερα κάθε δωρεά που γίνεται στο δήμο μας, ενώ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός της αποδοχής αυτής της πρότασης της δημοτικής αρχής. Με μεγάλη μας χαρά, βλέπουμε ότι η ανταπόκριση για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου είναι μεγάλη και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Η πνευματική καλλιέργεια κάθε κοινωνίας είναι απαραίτητη άλλωστε και η λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο δήμο μας θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Η νέα δωρεά περιλαμβάνει 1232 βιβλία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το πνευματικό επίπεδο και τα ιδιαίτερα γνωστικά ενδιαφέροντα των πρώην κατόχων τους.

Στην πλειονότητά τους ανήκουν στην κατηγορία της λογοτεχνίας, πολυάριθμα είναι τα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας, ενώ υπάρχουν και αρκετά της παιδικής λογοτεχνίας. Πολυάριθμα είναι επίσης τα βιβλία με αντικείμενο την ιστορία του ελληνικού έθνους, την τοπική ιστορία της Κρήτης, τη λαογραφία της και εν γένει τον πολιτισμό της. Η κατηγορία των ταξιδιωτικών οδηγών εκπροσωπείται επίσης με πολυάριθμους τόμους που αφορούν σε σημαντικούς ελληνικούς αλλά και διεθνείς προορισμούς. Σημαντική κατηγορία των παραχωρούμενων βιβλίων συνιστούν και τα βιβλία που εμπίπτουν στα επιστημονικά ενδιαφέροντα των δωρητών, με σημαντικές πανεπιστημιακές εκδόσεις γεωπονικών κυρίως συγγραμμάτων αλλά και μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας κ.α.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήσουν οι πλήρεις σειρές των ποικίλης φύσεως λεξικών, ελληνικών και ξενόγλωσσων και κυρίως οι μεγάλες σειρές των πολύτομων εγκυκλοπαιδειών, με αντικείμενο την ιστορία του ελληνικού έθνους.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...