Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Σοκαρά Δήμου Γόρτυνας: «Ελεύθερα Πουλιά Χωρίς Δηλητήρια»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην περιοχή του Σοκαρά Δήμου Γόρτυνας η απελευθέρωση 7 γερακίνων (Buteo buteo) και 2 βραχοκιρκίνεζων (Falco tinnunculus), που είχαν αρχικά προωθηθεί στα Kέντρα Περίθαλψης «ΑΝΙΜΑ» και «ΑΛΚΥΟΝΗ» από το Πανεπιστήμιο -Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙΚ) και τα οποία επέστρεψαν υγιή και δυνατά στην Κρήτη. 

Μετά την απελευθέρωση, ακολούθησαν ομιλίες ενημέρωσης για τη βιοποικιλότητα, την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, τις γερακίνες και τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων, με γενικό τίτλο: «Ελεύθερα Πουλιά Χωρίς Δηλητήρια», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Γόρτυνας, μέλος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». 

Falco tinnunculus
Falco tinnunculus (Photo credit: Wikipedia)
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοκαρά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ε.Ε.» [LIFE09 NAT/ES/000533], το οποίο υλοποιεί το ΜΦΙΚ από τον Οκτώβριο 2010 σε πιλοτικές περιοχές της Κρήτης (Ψηλορείτης, Αστερούσια, Δίκτη). Για την πραγματοποίηση της απελευθέρωσης των πουλιών και της ενημερωτικής εκδήλωσης συνεργάστηκαν ο Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» και ο Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ», οι οποίοι περιέθαλψαν τα πουλιά που είχαν προωθηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από διάφορες περιοχές της Κρήτης είτε τραυματισμένα, είτε δηλητηριασμένα, καθώς και ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Σοκαρά και της Μεσαράς γενικότερα.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών των δήμων που είναι μέλη του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων», για τις επιπτώσεις των δηλητηρίων στην άγρια πανίδα και βιοποικιλότητα του νησιού αλλά και στη δημόσια υγεία.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής και κυρίως των νέων του Σοκαρά, ενώ φίλοι και επισκέπτες της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος του Δήμου Γόρτυνας κ. Νικόλαος Σχοιναράκης, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν δυνατές συγκινήσεις, απελευθερώνοντας τα πουλιά στην Φαραγγιανή Κεφάλα. Στις ομιλίες που ακολούθησαν, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης-ΜΦΙΚ σε θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας, να γνωρίσουν από κοντά τις γερακίνες, το βιότοπό τους και να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και να έρθουν σε επαφή με το έργο που επιτελούν τα κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής.
Από το Δήμο Γόρτυνας εκτός του δημάρχου κ. Ν. Σχοιναράκη που απηύθυνε χαιρετισμό, συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα κ. Γιώργος Μανουράς, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σοκαρά κ. Κωνσταντίνος Σέγκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Ξυλούρης και Γ. Γενιτσαρίδης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Φαρίδης, καλοσώρισε τους συνεργάτες του ΜΦΙΚ και φρόντισε για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ τα μέγιστα συνέβαλαν στελέχη του Δήμου Γόρτυνας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...