Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μ.Κεφαλογιάννης: Ανεπίτρεπτη η περαιτέρω επιβάρυνση του αγροτικού εισοδήματος

Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιαννης έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη φορολόγηση της αγροτικής περιουσίας...

1.Με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε το υπουργείο οικονομικών επιβάλλεται φόρος 950 εκατομμύρια ευρώ στους έλληνες αγρότες για την κατοχή αγροτικής γης ανεξάρτητα αν η γη αυτή τους αποδίδει κάποιο εισόδημα.

2. Δεδομένου ότι το σύνολο του γεωργικής παραγωγής το 2012 εκτιμάται σε 10,8 δις ευρώ, μειωμένο κατά 1 δις ευρώ από το 2009 (ΠΑΣΕΓΕΣ, 2013), η νέα φορολόγηση της αγροτικής γης σημαίνει περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 10%, η το 1/3 των ενισχύσεων της κοινής αγροτικής πολίτικης που ανήλθαν το 2011 στο επίπεδο των 3,092 δις ευρώ

3.Επισημαίνεται ότι στην τριετία 2009-2012 οι φόροι επί του αγροτικού εισοδήματος από181,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 351,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεωςτου 93% και πλέον..

4. Οι προηγούμενες εξελίξεις και κυρίως η σημαντική άνοδος του κόστους παραγωγής (ενέργεια, λιπάσματα, ζωοτροφές) είχαν ως συνέπεια το αγροτικό εισόδημα συντελεστών παραγωγής να περιοριστεί το 2012, σε τρέχουσες τιμές στο ύψος των 5,57 δις ευρώ (μαζί με τις επιδοτήσεις 2,9 δις ευρώ). Σωρευτικά στο διάστημα της τετραετίας 2009-2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες πτώση η οποία σε απόλυτο μέγεθος αντιστοιχεί σε απώλεια της τάξεως του 1,4 δις ευρώ περίπου.

5. Περαιτέρω επιβάρυνση του αγροτικού εισοδήματος είναι ανεπίτρεπτη, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη και ο οικογενειακός χαρακτήρας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπου από το σύνολο του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα (2010: 1.132.870 άτομα από 1.508.190 άτομα το 2007)ένα συντριπτικό ποσοστό(98%)αφορά σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις με μέσω όρο ιδιοκτησίας 49.7 στρέμματα.

Συμφωνία συνεργασίας της Παγκρήτιας Τράπεζας με Κινέζικη εταιρία

Σε συνέχεια σειράς επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους της εταιρείας Κινεζικών συμφερόντων Beijing Luckystar Economic & Technology Exchange Ltd η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα πρόσφατα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία, με σκοπό την παροχή Τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών σε Κινέζους πελάτες της που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε παραθεριστικές κατοικίες στην Κρήτη.

Ηδη στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, επισκέφθηκαν σήμερα την Τράπεζα εκπρόσωποι 8 συνεργαζόμενων με την Beijing Luckystar πρακτορείων της Κίνας, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τραπεζικά προϊόντα και τις υπηρεσίες της, αλλά και να επισκεφθούν από κοντά παραθεριστικές κατοικίες και συγκροτήματα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και του Νομού Χανίων. Παρόμοιου είδους επισκέψεις πρόκειται να συνεχιστούν στο προσεχές διάστημα, γεγονός που σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών για τη μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία στο νησί της Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι η Beijing Luckystar Economic & Technology Exchange Ltd, είναι μια από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες αντιπροσώπευσης VIP και διοργάνωσης εκδηλώσεων, με 120 εργαζόμενους και 59 αντιπροσώπους στην Κίνα. Αντικείμενο της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων η προώθηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, έχει δε πραγματοποιήσει ανάλογες ενέργειες στην Κύπρο και την Πορτογαλία.
prismanews.gr

Κρητικός κατασκεύασε ένα τρίκυκλο που κινείται... με ήλιο

Το εφευρετικό του μυαλό τον οδήγησε στην αγκαλιά ενός βραβείου. Ο λόγος για τον Μανόλη Τσικανδυλάκη από την Κρήτη, ο οποίος δημιούργησε το Sunnyclist, ένα τρίκυκλο που κινείται όχι με βενζίνη, αλλά με τον ήλιο. 

Πρόκειται για μία νέα σχεδιαστική πρόταση μοτοποδηλάτου για πλήρη οικολογική μεταφορά με ενεργειακή αυτονομία. Η εφεύρεση αυτή τον ανέδειξε νικητή του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας MESUP.  

Ο κ. Τσικανδυλάκης μιλώντας στο prismanews.gr ανέφερε πως η ιδέα για την κατασκευή του Sunnyclist ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με αφορμή μια κουβέντα με έναν φοιτητή, ο οποίος ήθελε να φτιάξει ένα ηλιακό δίκυκλο ποδήλατο ως εργασία στην σχολή του. «Τότε σκέφτηκα ότι ένα δίκυκλο ηλιακό ποδήλατο δεν είναι εφικτό, καθώς το ηλιακό πάνελ χρειάζεται χώρο. 

Ηθελα, λοιπόν, να κατασκευάσω ένα οικολογικό, αυτόνομο όχημα, αλλά να προωθώ και την ποδηλασία την ίδια στιγμή. Δεν είχε γίνει προσπάθεια να φτιαχτεί κάτι τέτοιο. Η ιδέα μου εξελίχτηκε σε ένα υβριδικό, ηλιακό όχημα, τρίκυκλο, τριθέσιο μοτοποδήλατο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το όχημα μπορεί να διανύσει 17.000 χλμ. τον χρόνο δίχως να μπει στην μπρίζα. Έχει μεγάλη αυτονομία και η μπαταρία του μπορεί να φορτιστεί από τον ήλιο μέσα σε μια μέρα, δήλωσε ο κ. Τσικανδυλάκης.

Ο δημιουργός του Sunnyclist νιώθει ικανοποιημένος, καθώς η βράβευσή του αποτελεί μια τεράστια ανταμοιβή των κόπων του και μια επιπλέον ώθηση για τα μελλοντικά του σχέδια, όσον αφορά το όχημα. 

Το Sunnyclist μπορεί να βγει στην παραγωγή και να καλύψει τις ανάγκες του τουρισμού στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσικανδυλάκης, και μάλιστα να προωθήσει ένα καλό, οικολογικό τουρισμό.

«Ποτέ την Κυριακή» λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

Να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους στις 3 Νοεμβρίου προτρέπει τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, με μία αφίσα στην οποία απεικονίζεται το σκίτσο της «Στέλλας» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

 
Η αφίσα θα διανεμηθεί στις εμπορικές επιχειρήσεις προκειμένου να την αναρτήσουν στις βιτρίνες τους ώστε, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, να δείξουν με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
Στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ενημερώνει τα μέλη του ότι έχει λάβει απόφαση και προτείνει να μην ανοίξουν τα καταστήματα των Χανίων αυτή την Κυριακή και καλεί όλους τους Χανιώτες έμπορους να περιφρουρήσουν την κυριακάτικη αργία.

Οι βίλες της φοροδιαφυγής στα Χανιά και στο Λασίθι.

Σωρεία παρανομιών κατέγραψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του ΕΟΤ σε τρία μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα στην Κρήτη, δύο εκ των οποίων εντοπίστηκαν στα Χανιά και ένα στο Λασίθι.

Στο στόχαστρο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης αλλά και των διωκτικών Αρχών βρίσκονται οι εν λόγω πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες ενοικιάζονται έως και 1.500 ευρώ τη βραδιά, με διαδικασίες που στερούνται κάθε νομιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες είναι και οι υπόλοιπες υποθέσεις που αφορούν σε ανάλογες περιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί και για τις οποίες επίσης κινείται η ίδια διαδικασία, καθώς τα καταλύματα δεν έχουν δηλωθεί πουθενά, αλλά έχουν αγοραστεί ως παραθεριστικές κατοικίες από ξένους αγοραστές και έχουν αναλάβει τη διαχείρισή τους ντόπιοι, οι οποίοι πληρώνονται με ποσοστά.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σηκώνει άγκυρα για τα Χανιά η Minoan Lines

Δρομολόγια για τη γραμμή των Χανίων προτίθεται να ζητήσει η Minoan Lines, καταθέτοντας εντός του Νοεμβρίου τη σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi, επιτέθηκε για μία ακόμη φορά κατά των ανταγωνιστών του στις γραμμές της Αδριατικής και περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Θα πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια της Minoan Lines, θυγατρικής του ομίλου Grimaldi, να κατέβει στα Χανιά κόντρα στην ΑΝΕΚ, τη μοναδική εταιρεία που εξυπηρετεί τη γραμμή.

Οι άλλες δύο απόπειρες στο παρελθόν δεν τελεσφόρησαν, καθώς η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δεν ενέκρινε το σχετικό αίτημα υποστηρίζοντας ότι η ηρακλειώτικη εταιρεία δεν είχε ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Αυτή τη φορά, όμως, η διοίκηση των Μινωικών Γραμμών είναι αποφασισμένη να επιμείνει και να λάβει υπόψη της και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου «αφαιρώντας» όλα τα επιχειρήματα κατά της δρομολόγησης των πλοίων της στη γραμμή των Χανίων που μπορεί να αντιτάξουν οι ανταγωνιστές της και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Διεθνές συνέδριο

Η πρόθεση των Μινωικών Γραμμών για δρομολόγηση πλοίων στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά έγινε γνωστή στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε και φέτος ο όμιλος Grimaldi. To 17th Euro-Med Convention «From Land to Sea» πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24-27 Οκτωβρίου στο νησί Ischia, στον κόλπο της Νάπολης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi, αναρωτήθηκε γιατί να μην είναι παρούσα στη γραμμή των Χανίων η Minoan Lines, μία εταιρεία με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, η οποία θα δρομολογήσει ελληνικά πλοία με Ελληνες ναυτικούς.

Ο κ. Grimaldi στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην κατάσταση της ελληνικής ακτοπλοΐας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εξαρτάται πλήρως από τις τράπεζες.

Ξεχώρισε δύο εταιρείες, τη Μinoan Lines και την Attica Group, οι οποίες έχουν σύγχρονα πλοία, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη ΝΕΛ σημειώνοντας ότι με πλοία ηλικίας κοντά στα 40 χρόνια καρπώνεται επιδοτήσεις 20 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, εκτίμησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει υπερπροσφορά χωρητικότητας στις γραμμές της Αδριατικής και εκτίμησε ότι δέκα πλοία σε όλες τις γραμμές θα ήταν αρκετά προκειμένου να εξυπηρετείται το μεταφορικό έργο.

Σήμερα και τη χειμερινή περίοδο δραστηριοποιούνται στις γραμμές της Αδριατικής τουλάχιστον 14 πλοία εκ των οποίων επτά σχετίζονται με τον όμιλο Grimaldi (τρία στη γραμμή της Αγκόνας, δύο στη γραμμή του Μπρίντιζι, ένα στη γραμμή Ραβέννα Μπρίντιζι και ένα της Hellenic Seaways που δραστηριοποιείται στη γραμμή Porto Marghera-Κόρινθος). Επίσης, τρία διαχειρίζονται από την ΑΝΕΚ και τέσσερα από την Atticα Group.

Ο κ. Grimaldi ζήτησε να αποσυρθούν πλοία για σκραπ και αναφέρθηκε ονομαστικά στα «Κriti I», «Κriti II» και «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ.

Μείωση ενεργειακού κόστους

Μιλώντας στο συνέδριο γενικότερα για την κατάσταση στη Ναυτιλία, ο κ. Grimaldi επισήμανε ότι ο όμιλος Grimaldi στοχεύει στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης καυσίμων επενδύοντας σε νεότευκτα πλοία.

Μέχρι τώρα έχει επενδύσει σε 25 νεότευκτα πλοία, ενώ άλλα 11 αναμένεται να παραλάβει τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, ο όμιλος αναζητά λύσεις εν όψει της εφαρμογής από το 2015 της οδηγίας του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού για τη χρήση καυσίμου 0,1% περιεκτικότητας σε θείο σε ελεγχόμενες περιοχές (Seca).

Ο όμιλος ενισχύει την παρουσία του σε όλες τις γραμμές με αποτέλεσμα στο πρώτο εννεάμηνο του 2013 να μεταφέρει 150.000 φορτηγά και 200.000 περισσότερους επιβάτες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, το 2012 ήταν το καλύτερο για τον όμιλο. Με ίδια κεφάλαια 2,4 δισ. ευρώ, ο όμιλος εμφάνισε EBITDA αυξημένα κατά 18%, στα 520 εκατ. ευρώ και κέρδη στα 164 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Για το 2013 αναμένει κέρδη στα ίδια επίπεδα αλλά βελτιωμένα EBITDA.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - naftemporiki.gr

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Δικαίωση πρώην εμπόρου (Σούπερ- Μάρκετ), από το Ειρηνοδικείο Σητείας.

Νομοθεσία δημιουργεί πλέον, η απόφαση του Ειρηνοδικείου  Σητείας, όπου  κρίνει ότι στο ν.3869/2010, υπάγονται και οι πρώην έμποροι ακόμη και για τα εμπορικά τους χρέη που οφείλουν υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την απώλεια της εμπορικής τους ιδιότητας  δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση παύσης των πληρωμών τους αλλά εξυπηρετούσαν κανονικά τα χρέη τους.
 Με την υπαρ.91/2013 σημαντικότατη  απόφαση το Ειρηνοδικείο Σητείας, στην διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, έφερε την ελπίδα σε οικογένεια δανειοληπτών  που Τράπεζα ενώ  οι δανειολήπτες είχαν καταθέσει αίτηση για να ρυθμίσουν το χρέος τους σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010 τον γνωστό ως νόμο Κατσέλη,,η Τράπεζα φρόντισε  μεταγενέστερα όχι μόνο να εκδώσει  εναντίον τους  καταδιωκτικό μέτρο (διαταγή πληρωμής) αλλά και να φροντίσει την επίσπευσή της υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες να καταβάλλουν σαυτή το ποσό των 76.946,78 ευρώ πλέον τόκων και εξόδων.
  Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται, για μια απόφαση Ελληνικού δικαστηρίου   "χαστούκι".για τις θρασύτατες επιθετικές πολιτικές των Τραπεζών, που λειτουργούν πλέον σαυτές τις τακτικές χωρίς να υπολογίζουν τις ουσιώδης βλάβες που προκαλούν στα συμφέροντα των δανειοληπτών, αγνοώντας παντελώς την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής (Συνήγορος του Καταναλωτή).
  Επί της ουσίας της υπόθεσης ο σύζυγος είναι 66 ετών, σήμερα συνταξιούχος, πριν διατηρούσε επιχείρηση  σούπερ μάρκετ , το οποίο έκλεισε φορολογικά  τέλος  του έτους 2011 και στις αρχές του έτους 2013 χρεωμένος συνταξιούχος μαζί ε την άνεργο σύζυγό του ,ζήτησαν  να ρυθμίσουν  τα χρέη τους εντασσόμενοι στο ν.3869/2010. Η σύζυγος η οποία είναι συνοφειλέτης στην ίδια Τράπεζα, είναι 51 ετών, ασχολείτο  παλαιότερα με  αγροτικές εργασίες και σήμερα είναι άνεργος.Παρά ταύτα και παρότι η Τράπεζα είχε ενημερωθεί δια της κοινοποιήσεως της αίτησης ένταξης της οικογένειας δανειοληπτών στο ν.3869/2010,  αίτησε την έκδοση διαταγής πληρωμής και μάλιστα ζήτησε και την επίσπευσή της, υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες να κινητοποιήσουν τα δικά τους όπλα καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα "άμυνας"
  Το Ειρηνοδικείο Σητείας, παρά τις αιτιάσεις του δικηγόρου της Τράπεζας, που ζήτησε την απόρριψη της αίτησης των δανειοληπτών, ως νόμω και ουσίας αβάσιμη και αναληθής ,αναφέροντας  ακόμα  ότι τα χρέη είναι εμπορικά, καθόσον  είχαν σούπερ μάρκετ, όμως , το δικαστήριο, εξετάζοντας τα πραγματικά περιστατικά  , ανέστειλε την αναγκαστική εκτέλεση  που επισπευδόταν από την διαταγή πληρωμής,  για λογαριασμού της Τράπεζας, με την υπαρ.91/2013 απόφασή του, (χαρίζοντας την ελπίδα,στην οικογένεια των δανειοληπτών ) αφού έκανε  δεκτό ότι  η αίτηση ρύθμισης των δανειοληπτών θα ευδοκιμήσει ακόμα, έκανε δεκτά τα αιτήματα των δανειοληπτών όπως αυτά υποβλήθηκαν και είναι:
α)να ανασταλεί η διαδικασία της επισπευδόμενης αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει τεθεί σε κίνηση
β)να διαταχθεί η διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας τους
γ)να απαγορευτεί στην Τράπεζα η εγγραφή προσημείωσης σε υποθήκη 
 Έπειτα από όλα τα παραπάνω, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, νοιώθει ικανοπ¨οιημένη, καθώς για μια ακόμα φορά πιστοποιείται ότι οι ακολουθούντες δανειολήπτες την συμβουλευτική και καθοδήγηση της ΄Ενωσης ,αλλά και των συνεργατών  της δικηγόρων, φθάνουν στην επιθυμητή  δικαίωση.-
                                                  
                                   Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                           
                                   Ιωάννα Μελάκη

«Πλυντήρια» αρχαιοτήτων - κύλικες από την Κόρινθο σε οίκο δημοπρασιών - Αρχαία Λιγορτύνου

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη
Στα «πλυντήρια» κλεμμένων αρχαιοτήτων, το ρόλο των οίκων δημοπρασιών, τα κλεμμένα αρχαία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου και τα αρχαιολογικά ευρήματα της Λιγορτύνου που εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Όπως σημειώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» μια συνήθης διαδρομή για τις λεηλατημένες αρχαιότητες είναι αφού κλαπούν, να ξεθάβονται αργά τη νύχτα και παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Κάποιες άλλες είναι «θύματα» πολέμου και ως άλλες «αιχμάλωτες» οδηγούνται στα διεθνή παζάρια. Αφού μείνουν ξεχασμένες για μερικά χρόνια σε αποθήκες, θα βρουν τη θέση τους στους γυαλιστερούς καταλόγους των οίκων δημοπρασιών. Μάλιστα το πλέον σημαντικό για την διάθεσή τους είναι να εφοδιαστούν με μια πλαστή ταυτότητα, με την οποία θα βρουν τον νέο τους ιδιοκτήτη.»
«Ποιος είναι όμως ο ρόλος των οίκων δημοπρασιών; Ο ερευνητής στο Σκωτσέζικο Κέντρο Έρευνας Εγκλημάτων και Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Νιλ Μπρόντι, επισημαίνει ότι το κλειδί στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η πλαστή ταυτότητα. Τον Δεκέμβριο του 1997 οι Κρίστις της Νέας Υόρκης βγάζουν σε δημοπρασία δύο αττικές κύλικες με την ένδειξη «ανήκουν σε αμερικανό ιδιώτη συλλέκτη». Πολλά από τα αντικείμενα που μπαίνουν στους καταλόγους δημοπρασιών φέρεται ότι ανήκουν σε «ιδιώτη συλλέκτη» ή σε «ευρωπαία κυρία». Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως πίσω από την ανωνυμία κρύβεται κάτι ύποπτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αγγεία προέρχονταν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου το οποίο επτά χρόνια νωρίτερα είχε λεηλατηθεί.»
Και μόνο αυτή η υπόθεση είναι  αρκετή για να δείξει ξεκάθαρα πώς  οι κλεμμένες αρχαιότητες φτάνουν  να διατίθενται από μεγάλους και  σοβαρούς οίκους δημοπρασιών, οι οποίοι διευκολύνουν τη διαδικασία πώλησης μην αποκαλύπτοντας ακριβείς πληροφορίες για την προέλευση ή το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αρχαιοτήτων.
Και ενώ η υπόθεση της Κορίνθου έληγε, στην ελεύθερη ζώνη της Γενεύης  εντοπίζεται η αποθήκη μεγαλέμπορου και οι Αρχές κατάσχουν 3.800 αντικείμενα, 4.000 πολαρόιντ με πρόσφατα κλεμμένες αρχαιότητες και 35.000 έγγραφα ικανά να κάψουν όχι μόνο τον μεγαλέμπορο, αλλά και να ξετυλίξουν το κουβάρι της τριανδρίας που δέσποζε στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, οι οποίοι κρύβονταν πίσω από την γεμάτη αρχαιότητες βίλα της Σχοινούσσας.
Πως λειτουργεί το πλυντήριο; Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο συγκεκριμένος μεγαλέμπορος δεν αποτελεί μόνο βασικό προμηθευτή των Sotheby’s, αλλά τους χρησιμοποιεί και ως πλυντήριο, καθώς πουλάει αρχαιότητες που ανήκαν δήθεν σε μια εταιρεία του στον οίκο και τις αγοράζει υπό την επωνυμία μιας άλλης ώστε το πέρασμα από τους Sotheby’s να προσδίδει μιαν αύρα νομιμότητας στο αγνώστου προέλευσης αντικείμενο.
Αρχαία Λιγορτύνου
Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «σε απάντηση της ερώτησής μου σχετικά με τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από την Λιγόρτυνο, και εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, έλαβα την απάντηση ότι: «ο Charles Simon Clermont-Ganneau πραγματοποίησε αρχαιολογική αποστολή στην Κρήτη, από την οποία προέρχονται αντικείμενα στο Μουσείο του Λούβρου, το1895, δηλαδή περίοδο που η νήσος τελούσε υπό οθωμανική κυριαρχία. Ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατο αν μπορούν τα αναφερόμενα αντικείμενα να διεκδικηθούν νομικά, καθώς μάλιστα έχουν εξαχθεί πριν το 1970, οπότε και υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση της Unesco αναφορικά με τα «ληπτέα μέτρα δια την απαγόρευσιν και παρεμπόδισιν της παρανόμου εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβιβάσεως της κυριότητος των πολιτιστικών αγαθών».
Επίσης αναφέρεται ότι, «η διεκδίκηση, στην παρούσα φάση, επαναπατρισμού ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί κατά τον 19ο αιώνα, θα αποδυνάμωνε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και πιθανώς θα καθιστούσε ανέφικτη την εκπλήρωση της βασικής πολιτικής της επιδίωξης, όσον αφορά στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.»
Η αναγνώριση της σημασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς και η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτικών ηγεσιών, της διεθνούς κοινότητας και των πολιτών, για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, αλλά και την προστασία τους από την παράνομη εμπορία, είναι απόλυτα αναγκαία, σε μια εποχή ριζικών αλλαγών όπως αυτή που διανύουμε. Τα σημαντικά πολιτιστικά αγαθά μιας χώρας είναι ταυτόχρονα συστατικά του πολιτισμού της και οφείλουμε με κάθε τρόπο να  διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην διατήρηση και τον επαναπατρισμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί είναι σαφές πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ατομική και συλλογική μας ταυτότητα.
Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής  ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν  υπάρχει σαφής καταγραφή όλων των αρχαιοτήτων που έχουν αφαιρεθεί από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κλπ τα οποία έχουν παράνομα εξαχθεί στο εξωτερικό και εκτίθενται σε μουσεία ή πωλούνται σε συλλέκτες αρχαιοτήτων, ποια αρχαιολογικά ευρήματα έχουν εντοπισθεί σε μεγάλους οίκους δημοπρασιών, εάν έχει γίνει έλεγχος της νομιμότητας της ταυτότητάς τους και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την διεκδίκησή τους;
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά ακόμη ποια υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα του εντοπισμού των αρχαιοτήτων που διακινούνται παράνομα ή με πλαστά έγγραφα, δεδομένου ότι ο Ελλαδικός χώρος είναι γεμάτος με διάσπαρτες αρχαιότητες, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων της Λιγορτύνου και εάν γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου για τις δύο αττικές κύλικες οι οποίες δημοπρατούνταν σε οίκο δημοπρασιών της Νέας Υόρκης, οι οποίες προέρχονταν από το αρχαιολογικό Μουσείου της Κορίνθου και ποιες ενέργειες έχουν γίνει διαχρονικά για την επανάκτησή τους;
Με  το επιχείρημα ότι η διεκδίκηση των  αρχαιοτήτων της Λιγορτύνου στην παρούσα φάση, θα αποδυνάμωνε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και πιθανώς θα καθιστούσε ανέφικτη την εκπλήρωση της βασικής πολιτικής της επιδίωξης, όσον αφορά στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά, ποιες ενέργειες έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σε ποια φάση βρίσκεται το αίτημα της Ελλάδας και ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης της Γαλλίας, του αρμοδίου Υπουργείου Πολιτισμού και της Διοίκησης του Μουσείου του Λούβρου;

Enhanced by Zemanta

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη για τα οδικά έργα της Κρήτης

Το ζήτημα της την απένταξης τεσσάρων οδικών έργων της Κρήτης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007-2013 θέτει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Υποδομών το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2007-2013

Δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι η επιτροπή παρακολούθησης του Ε. Π. "ενίσχυση προσπελασιμοτητας 2007-2013" συνεδρίασε την 26/9/2013 και προκειμένου να εξευρεθεί ποσό 2,2 δισ ευρώ για την χρηματοδότηση Οδικών Αξόνων της κεντρικής Ελλάδας αποφάσισε την απενταξη από το πρόγραμμα τεσσάρων οδικών έργων της Κρήτης προϋπολογισμού 185 εκατ ευρώ

Επειδη το ΠΕΠ Κρήτης δεν έχει δυνατότητα ένταξης νέων έργων χωρίς περικοπή άλλων, ενώ δεν θα γίνει δυνατή η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης ούτε το 2020, επομένως το έργο παραπέμπεται στις καλένδες

Ερωτασθε:

1. Ποιοι είναι οι αληθείς λόγοι απένταξης των έργων αυτών και ποιοι ευθύνονται γι΄αυτο;

2. Ως πότε τα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης θα θυσιάζονται υπέρ των φαραωνικών(συνεχώς εξαγγελλόμενων κι ουδέποτε ολοκληρωμένων)έργων;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...