Σάββατο 30 Απριλίου 2011

«ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ» στο ΗΡΩΔΕΙΟ

Μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του Γκολντόνι θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Ο υπηρέτης Τρουφαλδίνο υπηρετεί δυο αφεντάδες. Είναι πονηρός και πολυμήχανος, γκαφατζής και συνάμα αναιδής. Τα θαλασσώνει και τα μπαλώνει, ενώ περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα. Τελικά αποδεικνύεται αυτός αφέντης των αφεντάδων του αφού καταφέρνει να τους κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο. Τι γίνεται όμως όταν ο έρωτας τον επισκέπτεται;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ (Μιχάλη Αεράκη)
Το Θέατρο Κρήτης πιστό στο ραντεβού του τα τελευταία χρόνια με το θεατρόφιλο κοινό όλης της χώρας θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι τον «Υπηρέτη δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι.
Με πολύ χαρά συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά με έναν από τους καλύτερους νέους σκηνοθέτες που είναι ο Γιάννης Κακλέας.
Χαιρόμαστε επίσης που θα συναντηθούμε με ένα επιτελείο καλών ηθοποιών όπως είναι ο πολλά υποσχόμενος για το αύριο του Ελληνικού θεάτρου Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Η εμπειρία και η μέχρι τώρα καλλιτεχνική διαδρομή του Αλέξανδρου Μυλωνά αποτελεί για το Θέατρο Κρήτης μία εγγύηση.
Είμαστε περήφανοι και για τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς συντελεστές που θα συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αισθητικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της καλοκαιρινής μας παραγωγής.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ (Γιάννη Κακλέα)
Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» είναι μια σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση. Με όπλο το χιούμορ αλλά και με μια διεισδυτική κριτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του, ο Γκολντόνι αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και την διαφθορά.
Η περιπέτεια για την κατάκτηση του αντικείμενου του πόθου του αφέντη, συνυπάρχει με την περιπέτεια για τον κορεσμό της πείνας του υπηρέτη, που επιστρατεύει όλη του την τέχνη για να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο που μόνο δημαγωγικά  ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των αναγκών του.
Οι απίθανες κωμικές συγκρούσεις, το ερωτικό πάθος, η κοινωνική κριτική και η ευρηματική δομή του, καθιστούν τον «Υπηρέτη δύο Αφεντάδων» ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.  

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ερρίκος Μπελιέ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Κακλέας
ΣΚΗΝΙΚΑ: Μάνος Παντελιδάκης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βάλια Μαργαρίτη
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κυριάκος Κοσμίδης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ήστυ Νουρμάλα
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Ειρήνη Τσακίρη
ΠΑΙΖΟΥΝ: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάρα Βλαχάκη, Αννίτα Κούλη, Μένη Κωνσταντινίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κίμων Φιορέτος, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, κ.α.

Στη συνέχεια η παράσταση θα ταξιδέψει στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα:
Ø Χανιά  4, 5 και 6 Ιουλίου
Ø Ρέθυμνο  7, 8 και 9 Ιουλίου
Ø Ηράκλειο 11, 12 και 13 Ιουλίου
  
ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης: ΑΝΕΚ LINES

Σε πλήρη λειτουργία από αύριο ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς

Σε πλήρη λειτουργία από αύριο ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς
Ξεκινά από αύριο Κυριακή 1η Μαΐου την λειτουργία του ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς. 

Όπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση δασών, ο δρυμός θα λειτουργεί από αύριο σε όλο το μήκος της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού, μετά από απόφαση του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης.
Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών η διεύθυνση Δασών μπορεί να αποφασίσει για τη ρύθμιση της διέλευσης η και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στο Δρυμό.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς 
Το Φαράγγι της Σαμαριάς με συνολικό μήκος 16 χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης. Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος γνωστός και σαν κρι-κρι. Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. 

Έχει βραβευθεί:
• Το 1971 με το Εθνικό δίπλωμα προστασία της φύσης.
• Το 1973 ανακηρύχθηκε ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
• Το 1979 του απονεμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα, Α' κατηγορίας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που μέχρι τώρα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. 

Το μήκος της διαδρομής του, στα όρια του Δρυμού είναι 12,8 χιλιόμετρα και στη συνέχεια η απόσταση ως την παραλιακή Αγία Ρουμέλη, είναι ακόμα 3,2 χιλιόμετρα.Η διάβαση του, με ταχύ βάδισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πέντε ή ολιγότερες ώρες αλλά, προτιμότερο είναι αυτή να μην γίνει σε ολιγότερες από 6 με 8 ώρες για να υπάρχει η δυνατότητα της άνετης απόλαυσης της ασύγκριτης ομορφιάς του.

Το κυριότερο είδος της πανίδας του είναι το παγκόσμια γνωστό Κρητικό Αγρίμι (CAPRA AEGAGRUS CRETICA), ένα ζώο αφάνταστα όμορφο και λεβέντικο, που τώρα έχει πλέον διασωθεί και ζει ελεύθερο μόνο σ' αυτό το φαράγγι και τα τρία παράλληλα της Σαμαριάς. Από την χλωρίδα, ονομαστά είναι τα αιωνόβια τεράστια κυπαρίσσια, που από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν για την ναυπήγηση πλοίων, από δε τους Μινωϊτες για τους κίονες των ανακτόρων της Κνωσού κλπ. Συνολικά υπάρχουν στο φαράγγι 450 είδη της Κρητικής χλωρίδας, από τα οποία 70 είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο σε αυτό.

Έχει πολλά στενώματα που έχουν ονομασθεί «πόρτες» αλλά το στενότερο, η «Σιδερόπορτα» έχει πλάτος μόνο τρία μέτρα ενώ το κατακόρυφο ύψος στις εκατέρωθεν πλευρές φθάνει από 300 μέχρι τα 700 μέτρα. Οι επισκέπτες σΣε πολλά σημεία περνούν πάνω από το ποτάμι του φαραγγιού με μικρά ξύλινα γεφυράκια.

Στο φαράγγι υπήρχαν κατά τα αρχαία χρόνια ονομαστά Ιερά και Μαντεία, στη θέση δε της Αγίας Ρουμέλης η αρχαία πόλη ΤΑΡΑ στην οποία σώζεται μέχρι σήμερα τμήμα του ναού του Απόλλωνα.

Όσοι θέλουν να το επισκεφθούν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια από τις εκδρομές που διοργανώνουν τα τουριστικά γραφεία της Κρήτης ή να φθάσουν ως την είσοδο του, στο ξακουστό οροπέδιο του Ομαλού (υψομ. 1.250 μ. και απόσταση από Χανιά 43 χλμ), με λεωφορείο της γραμμής του ΚΤΕΛ. Στον Ομαλό υπάρχουν ταβέρνες, μικρά ξενοδοχεία και ένα κέντρο πληροφόρησης, είδος μικρού μουσείου, για την Σαμαριά και τα Λευκά Όρη.

Από την Αγία Ρουμέλη μπορούν να αναχωρήσουνμε ένα πλοίο προς τη Χώρα Σφακίων σε μια ώρα και από εκεί πάλι με το ΚΤΕΛ για Χανιά, Ρέθυμνο κλπ.
Επίσης υπάρχει πλοίο και προς τα δυτικά παραλιακά κέντρα Σούγια και Παλαιόχωρα.
Στην Αγία Ρουμέλη, μπορούν να ξεκουραστούν και να διανυκτερεύσουν στα μικρά ξενοδοχεία της.

flashnews.gr

Υποβάθμιση της Υγείας στη Δυτική Κρήτη

Ποιοι είναι τελικά εκείνοι που δεν θέλουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη δυτική Κρήτη;

Οι καταγγελίες του προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Παναγιώτη Παντελάκου, για οργανωμένα συμφέροντα από το Ηράκλειο, σε βάρος των καρκινοπαθών της δυτικής Κρήτης, που «χρυσώνουν» τα ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας, χρήζουν πλέον έρευνας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Αλλιώς δεν εξηγείται πως έπεσε στο κενό και η προσπάθεια του διοικητή του Νοσοκομείου Χαράλαμπου Δουλγεράκη στην προηγούμενη θητεία του για τη δημιουργία μεταβατικού καρδιοχειρουργικού τμήματος στα Χανιά… κλινική που τελικά εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο ΠΑΓΝΗ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει και το θέμα της δωρεάς του γραμμικού επιταχυντή στο Νοσοκομείο Χανίων, που, παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνηθεί όλα ανάμεσα στην τότε διοίκηση του ιδρύματος και του δωρητή, μετά από λίγο διάστημα… «πάγωσε» και τελικά ξεχάστηκε.

neatv.gr

Τραγωδίες χωρίς τέλος- Νέα αυτοκτονία 55χρονου

Τραγωδίες χωρίς τέλος- Νέα αυτοκτονία 55χρονου στο Ζαρό Τραγικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Κρήτη καθώς πριν καλά καλά "στεγνώσει το μελάνι" από την είδηση του θανάτου του 40χρονου Ηρακλειώτη επιχειρηματία Γιάννη Μεστροπιάν και λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη της αυτοκτονίας του νεαρού μαθητή στο Ρέθυμνο, ένα ακόμα περιστατικό αυτοχειρίας καταγράφεται σήμερα αυτή την φορά στην περιοχή του Ζαρού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για 55χρονο οικοδόμο ο οποίος βρέθηκε το πρωί απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι του . Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 55χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και οικογενειακά προβλήματα και όχι τόσο οικονομικά. Πηγή: Cretalive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...