Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Kίνητρα για την προσέλκυση τουριστών τον χειμώνα ζητά από την Κυβέρνηση ο Μ. Κεφαλογιάννης

Kίνητρα για την προσέλκυση τουριστών τον χειμώνα ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών , Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων και Τουρισμού ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.


Ο κ.Κεφαλογιάννης με νέα παρέμβαση του για το θέμα αυτό στη βουλή τονίζει πως η φετινή χρόνια είχε άριστα αποτελέσματα για την τουριστική μας βιομηχανία και έδωσε φιλί ζωής στην ελληνική οικονομία αλλά ξεκαθαρίζει πως η προσδοκίες για τον χειμερινό τουρισμό βρίσκονται στον αντίποδα της μεγάλης αυτής επιτυχίας για την χώρα μας.

Ο πρώην Υπουργός επικαλείται δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που αναφέρουν ότι λόγω της κοινωνικής αναταραχής στην Αίγυπτο, εκατομμύρια τουριστών στρέφονται στην Ισπανία, όπου κατά τη χειμερινή περίοδο αναμένονται 2,5 εκατομμύρια επί πλέον Γερμανοί Τουρίστες και επισημαίνει πως η χώρα μας, ιδιαίτερα όμως η νησιωτική Ελλάδα (Κρήτη, Δωδεκάνησος, Κυκλάδες και Ιόνια νησιά) διαθέτει το ίδιο ήπιο κλίμα κατά τους χειμερινούς μήνες με την νότια Ισπανία και τις ισπανικές νήσους, αλλά έλλειψη κινήτρων δεν προσδοκά ουσιαστικά οφέλη από την αύξηση του χειμερινού τουρισμού προς άλλους προορισμούς της της νότιας Ευρώπης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τέλος ζητά από την Κυβερνηση να θεσμοθετήσει δέσμη κινήτρων όπως η μείωση η και η κατάργηση του παραβόλου των επισκεπτών που έρχονται στη χώρα μας από την Ρωσία και από άλλες χώρες, την περαιτέρω διευκόλυνση χορήγησης βίζας σε πολίτες εκτός ΕΕ, την κατάργηση του σπατοσημου την χειμερινή περίοδο για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την επιδότηση της απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες και μονάδες εστίασης κατά τους χειμερινούς μήνες ώστε η νησιωτική Ελλάδα να επωφεληθεί από αυτή τη στροφή του χειμερινού τουρισμού .

Παρεμβάσεις Λευτέρη Αυγενάκη για τους αμπελοκαλλιεργητές

Σε ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, αναφέρεται σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής...
Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης.


Παράταση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ

Πρόσφατα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσε τροποποιητική απόφαση, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς να καταθέσουν την ασφαλιστική τους εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2012 μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Όπως τονίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «Σε αρκετούς παραγωγούς που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού, οι σχετικές ενημερωτικές επιστολές έφθασαν στα χέρια τους με τη λήξη της προθεσμίας, ήτοι Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 με αποτέλεσμα να μην έχουν εκπληρώσει εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί μία κατ΄ ελάχιστο δεκαήμερη παράταση προκειμένου να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους» σημειώνει ο κ. Αυγενάκης.

Αγρότες της Κρήτης δεν μπορούν να οινοποιήσουν την παραγωγή τους σε σουλτανί

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκαλέσει στους παραγωγούς σταφυλιού, η ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού, όπως εν προκειμένω το σουλτανί, δεν θα πρέπει να οινοποιούνται. Η σχετική οδηγία που τέθηκε σε εφαρμογή από το αρμόδιο Υπουργείο προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση αγροτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να οινοποιήσουν την παραγωγή τους σε σουλτανί, διαδικασία που μέχρι πρότινος γινόταν απρόσκοπτα. «Συνιστώμενη ποικιλία για ειδική χρήση (σταφιδοποιία για παραγωγή σταφίδων) στους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων είναι η Σουλτανίνα Β. Δεν επιτρέπεται η επέκταση της, λόγω χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.»

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «οι ζημιές στην ποικιλία σουλτανίνα είναι πολύ μεγάλες λόγω ασθενειών και καιρικών συνθηκών, καθώς αφενός υπάρχει απαγόρευση οινοποίησης της κι αφετέρου τα οινοποιεία αρνούνται να την δεχθούν. Δυσκολότερη όμως είναι η θέση των ίδιων των παραγωγών σουλτανίνας , αφού οι όποιες τιμές σταφιδοποίησης δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους ενώ την ίδια ώρα η αγορά δεν απορροφά στο βαθμό, που αναμένονταν, επιτραπέζια σουλτανίνα κι άρα τίθεται ζήτημα διάθεσης της.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα δοθεί δυνατότητα οινοποίησης της εν λόγω ποικιλίας, δεδομένου ότι ούτε είναι δυνατό να αλλάξει η καλλιέργεια επί σειρά ετών μιας ποικιλίας, αλλά και οι παραγωγοί μέσω της σταφιδοποίησής της, δεν έχουν κέρδος προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητα.

Και μέσω ΚΕΠ οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας

Με βάση την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσοι αμπελουργοί παραδίδουν σταφύλια σε οινοποιεία χρειάζεται να προσκομίσουν δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας. Φέτος για πρώτη φορά ζητούνται από το κράτος όχι μόνο κωδικοί αμπελοκαλλιέργειας, αλλά και δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας από τους παραγωγούς που παραδίδουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία.

Οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας όμως ιδιαιτέρως σε όσους έχουν αποκτήσει πρόσφατα τα αμπέλια τους από γονικές παροχές και κληρονομιές είναι ανεπίκαιρες, χρειάζεται ένας μήνας για να γίνει επικαιροποίηση και μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν σταφύλια στα αμπέλια. Ενώ τα οινάμπελα είναι νόμιμα, έχουν τα δικαιώματα φύτευσης, βρίσκονται ακόμα σε άλλα ονόματα όπως γονιών που έχουν πεθάνει ή που μπήκαν στην πρόωρη σύνταξη και έχουν εκχωρήσει την περιουσία τους στα παιδιά τους. Από την άλλη μεριά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τους αμπελουργούς και εύκολο οι παραγωγοί να καταθέτουν στα οινοποιεία επικυρωμένα αντίγραφα της ενιαίας ενίσχυσης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους παραγωγούς, το 90 % των αμπελοκαλλιεργητών δεν έχουν μεταβολές στις δηλώσεις τους, αλλά και λόγω τις φυσιολογικής αδυναμίας της υπηρεσίας να εξυπηρετήσει χιλιάδες ενδιαφερόμενους, με τους υπαλλήλους που διαθέτει, θα ήταν σκόπιμο να υποβάλλονται οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Νομού, αποφεύγοντας έτσι την μεγάλη αγωνία και τον κίνδυνο για τους παραγωγούς εάν θα παραδώσουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία.»

Αναστέλλει τη λειτουργία του για μία εβδομάδα το ΤΕΙ Κρήτης

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότησή του και την επικείμενη μείωση των διοικητικών του υπαλλήλων

Την απόφαση να αναστείλει για μία εβδομάδα κι εν μέσω της εξεταστικής περιόδου όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές του λειτουργίες έλαβε το ΤΕΙ Κρήτης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότησή του και την επικείμενη μείωση των διοικητικών του υπαλλήλων.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση της διοίκησης του ιδρύματος και με τον πρόεδρό του Ευάγγελο Καπετανάκη να εισηγείται την αναστολή της λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε χθες.

Η Σύγκλητος, ωστόσο, αποφάσισε κατά την πλειοψηφία την αναστολή της λειτουργίας από αύριο και έως την επόμενη Τετάρτη οπότε θα επανακαθορίσει τη στάση του.

Εκπρόσωποι του ΤΕΙ Κρήτης υποστηρίζουν ότι το ίδρυμα δεν είναι σε θέση να καλύψει πλέον ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες, όπως είναι η προμήθεια υλικών και η συντήρηση των εγκαταστάσεων του.

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό της για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέδωσε εξάλλου η πρυτανεία του ιδρύματος. «Η οριζόντια εφαρμογή του 'σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης' στην ανώτατη εκπαίδευση, εκτός των σοβαρών νομικών ζητημάτων που εγείρει, θα οδηγήσει σε ουσιαστική υποβάθμιση του συνολικού εκπαιδευτικού έργου. Πιθανή συρρίκνωση του προσωπικού των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαμορφώσει μόνιμα δυσμενείς συνέπειες στην αποστολή και τη λειτουργία του Ιδρύματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται λόγος για «σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών».

«Η Πρυτανεία είναι σε ετοιμότητα, από κοινού με όλα τα ακαδημαϊκά και διοικητικά όργανα του Ιδρύματος και τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, να αντιμετωπίσει κάθε δυσμενή εξέλιξη με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης» καταλήγει η ανακοίνωση της πρυτανείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παρέμβαση Μ.Κεφαλογιάννη για να μην παραγκωνιστεί περαιτέρω το μάθημα της Ιστορίας

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στα ΕΠΑΛ.
Να εξεταστεί η δυνατότητα για να μην παραγκωνιστεί περαιτέρω το μάθημα της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στα ΕΠΑΛ ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε μαζί του.

Σε  επιστολή  που διαβίβασε στον Υπουργό ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται μεταξύ άλλων τα εξής:

Θα ήθελα να ζητήσω την παρέμβασή σας, προκειμένου να μην παραγκωνιστεί περαιτέρω το μάθημα της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στα ΕΠΑΛ. Ειδικά, ενώ το μάθημα διδασκόταν 2 ώρες την εβδομάδα στην Α΄Λυκείου και 1 στη Β΄Λυκείου (και αυτές ήταν παιδαγωγικά ανεπαρκείς, αλλά υπήρχε ανοχή, καθώς επρόκειτο για επαγγελματική εκπαίδευση) και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου ήταν να διδάσκεται το μάθημα έστω 1 ώρα εβδομαδιαίως σε κάθε τάξη (Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου), τώρα, στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που τίθεται υπό διαβούλευση, προτείνεται να διδάσκεται το μάθημα μόνο μία ώρα την εβδομάδα και μόνο στην Α΄Λυκείου.

Όπως γίνεται αντιληπτό δεν είναι δυνατόν, οι μαθητές με μία ώρα την εβδομάδα και μόνο στην Α΄Λυκείου να διδαχτούν Αρχαία, Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία και με τον  τρόπο αυτό να αποκτήσουν στοιχειώδη - έστω- γνώση της ιστορικής συνέχειας και ιστορική παιδεία. Με την  πρόταση αυτή φανερώνεται πως το μάθημα της Ιστορίας αναφέρεται στο σχέδιο στην Α΄Λυκείου απλά, για να φαίνεται πως διδάσκεται, ενδεχόμενο που για όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση, το καθιστά πρακτικά αδύνατο. Παράλληλα, το υπουργείο κατήργησε τα μαθήματα υποστήριξης των Νέων Ελληνικών (2 ώρες στην Α΄ και μία στη Β΄Λυκείου, που αφορούσε κυρίως τους μαθητές με γλωσσικές αδυναμίες, την πλειοψηφία δηλαδή των μαθητών). Ζητώ την παρέμβασή σας για την προστασία την Ιστορικής Μνήμης και της Ελληνικής Γλώσσας μέσω της διδασκαλίας των συγκεκριμένων μαθημάτων. Το γεγονός ότι πρόκειται για επαγγελματική εκπαίδευση δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγκωνιστεί περαιτέρω η ιστορική παιδεία και η γλωσσική επάρκεια.

ΕΠΚΚ: Δεν πούλησαν ληγμένα τα super markets της Κρήτης

¨ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  (ξένων αλυσίδων αλλά  και τοπικών Συνεταιρισμών ) ,με αφορμή την μη ενεργοποίηση της Αγορανομικής Διάταξης του Υπουργείου Ανάπτυξης  σχετ. με  τα τρόφιμα  ""Περιορισμένης Διατηρησιμότητας"  στέλνει η  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ σε σχετική Ανακοίνωσή τη.ς στην όποια μεταξύ των άλλων αναφέρει:

¨Πρώτη  μέρα σήμερα ,εφαρμογής της Αγορανομικής Διάταξης, όπου νόμιμα πλέον μπορούν να εκτίθονται και  να διατίθονται σε ξεχωριστά ράφια των "Σούπερ Μάρκετ" τρόφιμα   "περιορισμένης διατηρησιμότητας"  με χαμηλότερη τιμή, έναντι των ίδιων προϊόντων που θα βρίσκονται σε αλλά ράφια ,του ίδιου καταστήματος  αλλά  με "νορμάλ" ημερομηνία κατανάλωσης, ορισμένη από τον παρασκευαστή ή συσκευαστή τους ,  καλώντας τους "φτωχοποιημένους καταναλωτές".να τα αγοράσουν.
'Οπως απέδειξαν έρευνες   των καταναλωτών, μελών της Ε.Π.Κ.Κρήτης,  σήμερα πρώτης μέρας  εφαρμογής του μέτρου, κανένα Σούπερ-Μάρκετ στο νησί, δεν βρέθηκε  να διαθέτει "ξεχωριστά" ράφια με τρόφιμα " Περιορισμένης Διατηρησιμότητας  "
 Επί του θέματος ,η ΄Ενωση, νοιώθει ικανοποιημένη, καθώς το μήνυμά της , βρήκε αποδέκτες, όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και  τα ίδια τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.  εκπρόσωποι των οποίων σε σχετική ερώτηση των εκπροσώπων των καταναλωτών  απάντησαν "δεν προτειθέμεθα  να  εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο, σεβόμενοι τον καταναλωτή πελάτη μας" και συνεχίζοντας ,η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ την ανακοίνωσή της , συστήνει επαγρύπνηση και εφιστά  σε όλους, την προσοχή ,  , να μην έρθουν τα τρόφιμα αυτά, στον καταναλωτή "πλαγίως" από μαζικά κέντρα εστίασης , και τελειώνοντας  υπογραμμίζει ότι η αποχή από την υλοποίηση της Αγο.Διάταξης , είναι εύλογη ,καθώς κανείς μέχρι σήμερα επίσημος  Φορέας δεν μας έχει εγγυηθεί και πιστοποιήσει για την διατηρησιμότητα των θρεπτικών ουσιών  των "ληγμένων" προιόντων. .

                             Η Πρόεδρος της  Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                    Ιωάννα   Μελάκη

«Το αμάρτημα της μητρός μου», του Γεώργιου Βιζυηνού στο Ρέθυμνο

Για 3 ακόμα παραστάσεις Αυλή Λαογραφικού Μουσείου – 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου


Η παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού, η οποία ανέβηκε τον Ιούνιο στη Φορτέτζα από τον θίασο του Θεατρικού Περίπλου, επιστρέφει στην πόλη του Ρεθύμνου μετά από μία καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Κρήτη. 

Αυτή τη φορά θα παιχτεί στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου (οδός Βερνάρδου 28-30), 5, 6 & 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.30.

Ο σκηνοθέτης του έργου, Θωμάς Καντιφές, σημειώνει για την παράσταση: «Το «αμάρτημα της μητρός μου» είναι ένα από τα γνωστότερα διηγήματα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Διαβάζοντάς το εμφανίζεται ανάγλυφα μπροστά μας η φιγούρα της μητέρας του Βιζυηνού, με την τραγική ιστορία της που ξεδιπλώνεται μέσα στις λίγες σελίδες του. Αυτό όμως που την καθιστά ένα πραγματικά τραγικό πρόσωπο – και για εμάς πια θεατρικό – είναι το παρελθόν και το μέλλον της. Μας κινεί το ενδιαφέρον και ταξιδεύουμε μαζί της συμπληρώνοντας ένα – ένα τα κομμάτια της ιστορίας της πέρα από το διήγημα.

Αυτή η γυναίκα, λοιπόν, έγινε η κεντρική ηρωίδα για εμάς. Τη «βρήκαμε» στο σπίτι της εκεί κάπου στα 1907, προχωρώντας προς το τέλος, να ζει με τα φαντάσματά της, να περιμένει για πάντα το Γιωργή να γυρίσει, να συνειδητοποιεί, να θυμάται και να ξαναζεί στιγμές της ζωής της ταξιδεύοντας μέσα από τα λόγια και την σκέψη του παιδιού της, του Γεώργιου Βιζυηνού, μεταφέροντάς μας με την απλότητα αλλά και το βάθος, που έχει μια τέτοια γυναίκα το διήγημα «Το αμάρτημα της μητρός μου»…το δικό της «αμάρτημα».»

Πρόκειται για μια παράσταση πρόταση στο ανέβασμα του γνωστού διηγήματος, το οποίο αν και δεν είναι θεατρικό έργο από τη φύση του, έχει τόσα θεατρικά στοιχεία, τα οποία και αξιοποιήθηκαν μέσα από τη διασκευή του Θωμά Καντιφέ, που δημιουργούν πάνω στη σκηνή ένα θεατρικό έργο ισάξιο με κάθε ατόφιο θεατρικό μονόλογο. Χωρίς να πειραχτεί ο λόγος του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, η ματιά μας στρέφεται στην τραγική φιγούρα της μητέρας του, η οποία μέσα από την ερμηνεία της ηθοποιού, Μαρίας Καντιφέ, αναλογίζεται τα λόγια του παιδιού της και γεννά ξανά μπροστά στους θεατές όλον αυτόν τον κόσμο που ο Βιζυηνός κλείνει μέσα στο διήγημά του.

Το κοινό, που ήδη έχει παρακολουθήσει την παράσταση, φαίνεται πως ταξίδεψε στον  κόσμο αυτής της γυναίκας, η οποία έφυγε από τη ζωή στις αρχές του 20 αιώνα, όμως η ψυχή της αφορά και αγγίζει κάθε άνθρωπο και σε κάθε εποχή. «Μία ηθοποιός κατάφερε να μας κάνει να ζήσουμε μέσα στον κόσμο του Βιζυηνού, ζωντάνεψε μπροστά μας όλους τους διαφορετικούς χαρακτήρες και μας μετέφερε μαζί της σε όλους τους χώρους τόσο της ψυχής του ρόλου όσο και του περιβάλλοντος που έζησε.», «Το κείμενο του Βιζυηνού ερμηνεύτηκε με τέτοια αλήθεια και φυσικότητα που έφτασε στα αφτιά μας τόσο καθαρό και κατανοητό ώστε η καθαρεύουσα έγινε απολαυστική και όχι εμπόδιο.», «Τα τραγούδια, η συγκινησιακή ερμηνεία, η απλή και γεμάτη σεβασμό σκηνοθεσία, ο λόγος, οι ήχοι, η μουσική, συντελούν σε μια παράσταση που θα μείνει για χρόνια στο μυαλό και τις καρδιές μας», είναι μερικά μόνο από τα σχόλια των θεατών που έφτασαν σε εμάς.
Όσοι δεν πρόλαβαν ή όσοι θα ήθελαν να απολαύσουν ξανά την παράσταση θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους από την προπώληση, η οποία θα γίνεται 2, 3 & 4 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου (οδός Βερνάρδου 28-30, παλιά πόλη). Λόγω της μικρής χωρητικότητας της αυλής οι θέσεις θα είναι περιορισμένες. Ώρες προπώλησης 11.00-14.00.

Παίζει η Μαρία Καντιφέ

Διασκευή Κειμένου – Σκηνοθεσία: Θωμάς Καντιφές
Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μίλτος Εμμανουήλ
Φωτισμοί: Άννα Τζανιδάκη
Χειρισμός Ήχου: Εύη Καννά
Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς
Επιμέλεια Αφίσας – Προγράμματος: Άννα Τζανιδάκη

Πληροφορίες: 6945458516 & www.theatrikosperiplous.gr

Ο Γιάννης Χαρούλης στο Ρέθυμνο

Φέτος το καλοκαίρι τα τραγούδια γίνονται «Μαγγανείες» του καλού, γιατρικό και μαγικά φίλτρα.


Ο Γιάννης Χαρούλης φτιάχνει για μια ακόμα χρονιά ένα πρόγραμμα με τα βασικά υλικά. Με τραγούδια που είναι ριζωμένα στο κέντρο του συναισθήματος και της συλλογικής μνήμης. Τραγούδια που έρχονται από παντού. Τραγούδια που σε πάνε παντού. Από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο.

Πολλές ιστορίες μαζί που αφηγούνται μία καινούρια ιστορία. Τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους και την συνεργασία του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και άλλα που διάλεξε ειδικά για το φετινό πρόγραμμα.

Ο Γιάννης Χαρούλης μας προσκαλεί να ακούσουμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί.

    Σάββατο, 14/09/2013 Κυριακή, 15/09/2013
    21:30
    Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα, Ρέθυμνο


CRETEVENTS.GR

Συναυλία του Βασίλη Σκουλά στην πλατεία Κοραή

Πέρυσι οι δυο συναυλίες του στο Ηρώδειο αποτέλεσαν τον πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Σ αυτές τις συναυλίες, που ξεχείλισαν από κόσμο, η κρητική μουσική πήρε τη θέση που της αξίζει στις καρδιές των αθηναίων και έγινε ο αέρας ο οποίος ξεκίνησε από τον Ψηλορείτη και δρόσισε πολιτιστικά την πρωτεύουσα.

Ο Βασίλης Σκουλάς μια από τις πιο σπουδαίες καλλιτεχνικές  φυσιογνωμίες της Κρήτης  με περισσότερα από σαράντα χρόνια αδιάκοπης και ουσιαστικής παρουσίας στη δισκογραφία και σε ζωντανές εμφανίσεις, φέτος φέρνει τον γνήσιο αέρα της κρητικής μουσικής στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο του Ηρακλείου, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν το μήλο της Έριδος, ο Νότος και ο Αντίποδας, υπο την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου.

Έχει ετοιμάσει μια συναυλία που παντρεύει με μεράκι και βαθιά γνώση της κρητικής μουσικής παράδοσης το παλιό με το νέο μέσα από τους γνώριμους ήχους της λύρας και του λαούτου και με πρωταγωνιστή έναν μουσικό ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μία από τις εκφραστικότερες ανδρικές φωνές που βγήκαν από το μεταπολεμικό παραδοσιακό τραγούδι.

Ξεχειλίζει η οργή των δασκάλων στην Κρήτη για τα κενά, τις ελλείψεις και την κατάντια της Παιδείας

Σε άτυπο συντονισμό προχωρούν σήμερα τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων στην Κρήτη, με στόχο την Τετάρτη να πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση, ανακοινώνοντας κινητοποιήσεις, τις οποίες ουσιαστικά έχουν αποφασίσει, σε μια προσπάθεια να αντισταθούν σε όλες τις κινήσεις που οδηγούν την Παιδεία στην πλήρη υποβάθμιση. 

Στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης των μελών του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», με εκπροσώπους των τοπικών Βουλευτών και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Νίκο Γιαλιτάκη, αυτό που τονίστηκε από όλους είναι ότι η συρρίκνωση της Παιδείας και η υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου, έχει σοβαρό αντίκτυπο στους ίδιους τους μαθητές.

Αν και ο αριθμός των κενών δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη (κάτι που αναμένεται να γίνει ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας), εντούτοις, αυτά υπολογίζονται σε εκατοντάδες, τόσο για τα δημοτικά σχολεία, όσο και για τα νηπιαγωγεία, αλλά και για τα κενά στην Ειδική Αγωγή.

«Τα τεράστια κενά τη φετινή χρονιά, θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι για το 2014 δεν προβλέπεται κανένας διορισμός. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μιας συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του «Δ. Θεοτοκόπουλου», κ. Γιώργος Μακράκης.

Πειθαρχικό και εκπαιδευτικοί

Ένα ακόμη «καυτό» ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό που έχει να κάνει με το νόμο 4093, ο οποίος αφορά το τεκμήριο της αθωότητας των εκπαιδευτικών. Δεν είναι δυνατόν, όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες, με το παραμικρό παράπονο, ο εκπαιδευτικός να βρίσκεται εκτεθειμένος, να μην μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να περνάει από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με πιθανή κατάληξη τη διαθεσιμότητα.

«Το πειθαρχικό δίκαιο στους δασκάλους αποτελεί ουσιαστικά ένα μέσο τρομοκρατίας για τους δασκάλους. Δεν μπορεί να γίνονται καταγγελίες για το παραμικρό και ο εκπαιδευτικός είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένος», ανέφερε μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου.

Ασθμαίνουσα παράλληλη στήριξη

Ένα βασικό πρόβλημα για το Νομό Ηρακλείου, για πολλούς γονείς και φυσικά τα παιδιά, αποτελεί και αυτό της παράλληλης στήριξης, η οποία είναι … ασθμαίνουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 80 αιτήσεις που υπήρξαν πέρυσι για εκπαιδευτικό προσωπικό, καλύφθηκαν μόλις οι 27. Κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος στην… καλύτερη περίπτωση.

Ελλείψεις σε διοικητικούς υπαλλήλους

Παράλληλα βέβαια με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, υπάρχει και αυτό της έλλειψης σε διοικητικό προσωπικό. Μια παράμετρος πολύ σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο, υπάρχουν μόλις 5 διοικητικοί και ένας κλητήρας, όταν θα έπρεπε – σύμφωνα με τους δασκάλους – να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 9 εργαζόμενοι.

rethymnoguide.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...