Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Το αμάρτημα της μητρός μου», του Γεώργιου Βιζυηνού στο Ρέθυμνο

Για 3 ακόμα παραστάσεις Αυλή Λαογραφικού Μουσείου – 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου


Η παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού, η οποία ανέβηκε τον Ιούνιο στη Φορτέτζα από τον θίασο του Θεατρικού Περίπλου, επιστρέφει στην πόλη του Ρεθύμνου μετά από μία καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Κρήτη. 

Αυτή τη φορά θα παιχτεί στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου (οδός Βερνάρδου 28-30), 5, 6 & 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.30.

Ο σκηνοθέτης του έργου, Θωμάς Καντιφές, σημειώνει για την παράσταση: «Το «αμάρτημα της μητρός μου» είναι ένα από τα γνωστότερα διηγήματα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Διαβάζοντάς το εμφανίζεται ανάγλυφα μπροστά μας η φιγούρα της μητέρας του Βιζυηνού, με την τραγική ιστορία της που ξεδιπλώνεται μέσα στις λίγες σελίδες του. Αυτό όμως που την καθιστά ένα πραγματικά τραγικό πρόσωπο – και για εμάς πια θεατρικό – είναι το παρελθόν και το μέλλον της. Μας κινεί το ενδιαφέρον και ταξιδεύουμε μαζί της συμπληρώνοντας ένα – ένα τα κομμάτια της ιστορίας της πέρα από το διήγημα.

Αυτή η γυναίκα, λοιπόν, έγινε η κεντρική ηρωίδα για εμάς. Τη «βρήκαμε» στο σπίτι της εκεί κάπου στα 1907, προχωρώντας προς το τέλος, να ζει με τα φαντάσματά της, να περιμένει για πάντα το Γιωργή να γυρίσει, να συνειδητοποιεί, να θυμάται και να ξαναζεί στιγμές της ζωής της ταξιδεύοντας μέσα από τα λόγια και την σκέψη του παιδιού της, του Γεώργιου Βιζυηνού, μεταφέροντάς μας με την απλότητα αλλά και το βάθος, που έχει μια τέτοια γυναίκα το διήγημα «Το αμάρτημα της μητρός μου»…το δικό της «αμάρτημα».»

Πρόκειται για μια παράσταση πρόταση στο ανέβασμα του γνωστού διηγήματος, το οποίο αν και δεν είναι θεατρικό έργο από τη φύση του, έχει τόσα θεατρικά στοιχεία, τα οποία και αξιοποιήθηκαν μέσα από τη διασκευή του Θωμά Καντιφέ, που δημιουργούν πάνω στη σκηνή ένα θεατρικό έργο ισάξιο με κάθε ατόφιο θεατρικό μονόλογο. Χωρίς να πειραχτεί ο λόγος του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, η ματιά μας στρέφεται στην τραγική φιγούρα της μητέρας του, η οποία μέσα από την ερμηνεία της ηθοποιού, Μαρίας Καντιφέ, αναλογίζεται τα λόγια του παιδιού της και γεννά ξανά μπροστά στους θεατές όλον αυτόν τον κόσμο που ο Βιζυηνός κλείνει μέσα στο διήγημά του.

Το κοινό, που ήδη έχει παρακολουθήσει την παράσταση, φαίνεται πως ταξίδεψε στον  κόσμο αυτής της γυναίκας, η οποία έφυγε από τη ζωή στις αρχές του 20 αιώνα, όμως η ψυχή της αφορά και αγγίζει κάθε άνθρωπο και σε κάθε εποχή. «Μία ηθοποιός κατάφερε να μας κάνει να ζήσουμε μέσα στον κόσμο του Βιζυηνού, ζωντάνεψε μπροστά μας όλους τους διαφορετικούς χαρακτήρες και μας μετέφερε μαζί της σε όλους τους χώρους τόσο της ψυχής του ρόλου όσο και του περιβάλλοντος που έζησε.», «Το κείμενο του Βιζυηνού ερμηνεύτηκε με τέτοια αλήθεια και φυσικότητα που έφτασε στα αφτιά μας τόσο καθαρό και κατανοητό ώστε η καθαρεύουσα έγινε απολαυστική και όχι εμπόδιο.», «Τα τραγούδια, η συγκινησιακή ερμηνεία, η απλή και γεμάτη σεβασμό σκηνοθεσία, ο λόγος, οι ήχοι, η μουσική, συντελούν σε μια παράσταση που θα μείνει για χρόνια στο μυαλό και τις καρδιές μας», είναι μερικά μόνο από τα σχόλια των θεατών που έφτασαν σε εμάς.
Όσοι δεν πρόλαβαν ή όσοι θα ήθελαν να απολαύσουν ξανά την παράσταση θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους από την προπώληση, η οποία θα γίνεται 2, 3 & 4 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου (οδός Βερνάρδου 28-30, παλιά πόλη). Λόγω της μικρής χωρητικότητας της αυλής οι θέσεις θα είναι περιορισμένες. Ώρες προπώλησης 11.00-14.00.

Παίζει η Μαρία Καντιφέ

Διασκευή Κειμένου – Σκηνοθεσία: Θωμάς Καντιφές
Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μίλτος Εμμανουήλ
Φωτισμοί: Άννα Τζανιδάκη
Χειρισμός Ήχου: Εύη Καννά
Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς
Επιμέλεια Αφίσας – Προγράμματος: Άννα Τζανιδάκη

Πληροφορίες: 6945458516 & www.theatrikosperiplous.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...