Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Πέντε Βουλευτές της Κρήτης MAZI για την αποτροπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές της Κρήτης,  κ.κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Χανίων, Λευτέρης Αυγενάκης- Βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης-Βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Κεφαλογιάννης -Βουλευτής Ρεθύμνου και Γιάννης Μιχελογιαννάκης - Βουλευτής Ηρακλείου προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Μανιάτη, αναφορικά με την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου, εν πλω, σε διεθνή ύδατα, στην περιοχή της Μεσογείου.


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Την 9η Ιανουαρίου 2014, το δανικό εμπορικό πλοίο «Ark Futura» απέπλευσε από τον λιμένα της Λατάκιας της Συρίας με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας αρχικά τα πρώτα εννέα (9) κοντέινερ με χημικά όπλα, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Δανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, με σκοπό να μεταφορτωθούν στο φορτηγό πλοίο του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ «MV Cape Ray» και να καταστραφούν εν πλω, σε διεθνή ύδατα, μέχρι την 31η Μαρτίου 2014. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαγερ, η χώρα του «θα καταστρέψει 350 τόνους χημικών καταλοίπων», όταν συνολικά τα χημικά όπλα, υπολογίζονται σε περίπου 1.300 τόνους. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει η ποσότητα των χημικών που θα απομείμνουν και πόσα από αυτά θα καταστραφούν στην Μεσόγειο.

Επιπλέον, πρόκειται για μια πρωτόγνωρη αποστολή και διαδικασία, που θα διεξαχθεί ανοιχτά της Μεσογείου, ενώ είναι άγνωστη η ακριβής σύσταση των αποβλήτων, η συγκέντρωση και ο όγκος τους. Τέλος, είναι επιβεβλημένη η άμεση δραστηριοποίηση των ελληνικών Αρχών, και η ορθή και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία, για την αποτροπή μιας περιβαλλοντικής απειλής με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων για την εν λόγω ενέργεια για καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, δεδομένου ότι ήδη μεταφέρονται τα χημικά όπλα για καταστροφή;

2. Γνωρίζουν τα αρμόδια Υπουργεία, ποια είναι η ακριβής σύσταση των αποβλήτων, η συγκέντρωσή τους, ο όγκος τους, και οι μέθοδοι διάλυσής τους;

3. Ποιες θα είναι οι περιβαλλοντικές συνέπειες για την Μεσόγειο και οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Κρήτης;

4. Θα συνοδεύσουν ελληνικά πολεμικά πλοία την αποστολή;

5. Θα επιβλέπεται η διαδικασία από ελληνικό κλιμάκιο επιστημόνων;

6. Γιατί αυτή η αποστολή να διεξαχθεί στην Μεσόγειο;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Βουλευτής Ηρακλείου Βουλευτής Χανίων

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης Σενετάκης Μάξιμος
Βουλευτής Ηρακλείου Βουλευτής Ηρακλείου

Κεφαλογιάννης Ιωάννης
Βουλευτής Ρεθύμνου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...