Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

«Κοιτάσματα 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Λιβυκό»

Πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις για «μαύρο χρυσό» σε Ιόνιο και Λιβυκό έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Στο συνέδριο μίλησε ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ο οποίος είπε ότι σε περίπου 1,7 τρισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με ειδικούς, η αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ενώ, με βάση τις συμφωνίες που αφορούν την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα έχει δικαίωμα στο 80% των κερδών, ενώ το 5% από αυτό το ποσοστό θα πάρουν οι κατά τόπους Περιφέρειες.

Επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία η Κρήτη στην ελληνική ΑΟΖ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας».

«Αφού ξεπεράσαμε μερικές δυσκολίες που είχαμε σε επίπεδο Ε.Ε., τώρα πάνε καλά τα πράγματα, με την ψηφοφορία που έγινε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία που καταλαβαίνει ότι η ΑΟΖ είναι πάρα πολύ σημαντική και τώρα περνάμε και στο στάδιο ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, για να ξέρουν ότι το 5% που προβλέπεται από τις απολαβές του ελληνικού Δημοσίου θα είναι για τις Περιφέρειες. Αρα είναι κάτι πολύ σημαντικό για να αναπτύξουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης μέσω της ανάκαμψης που προσφέρει η ΑΟΖ», επισήμανε ο κ. Λυγερός. Για τις οικονομικές διαστάσεις των επενδύσεων που εκτιμάται ότι θα γίνουν στην Κρήτη αν προχωρήσουν κανονικά οι έρευνες, ο κ. Λυγερός τόνισε: «Σκεφτείτε ότι ενός σταθμού υγροποίησης, χρησιμοποιώντας έναν αγωγό και έναν σταθμό εξόρυξης, η κατασκευή χρειάζεται 4.500 άτομα, και 100.000 άτομα η φάση της λειτουργίας του. Φυσικά, όταν βρίσκεται στο ερευνητικό επίπεδο, είναι οι εταιρείες που διαχειρίζονται το θέμα, αλλά όταν είναι σε φάση λειτουργίας, έχουμε τον τοπικό πληθυσμό που χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ικανότητες που έχει και την εξειδίκευση που χρειάζεται». Και ο κ. Λυγερός συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα τμήματα των πανεπιστημίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης, που ασχολούνται με τη γεωλογία, τη σεισμολογία και τους υδρογονάνθρακες.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις που γίνονται για την αξία των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, ο κ. Λυγερός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι «αυτό που μπορούμε να πούμε σε γενικές γραμμές είναι ότι στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης συνολικά η αξία των κοιτασμάτων κυμαίνεται σε μια τάξη μεγέθους 1,7 τρισ.» και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν υπολογίσει κανείς ότι το μισό του συγκεκριμένου ποσού θα πάει για να καλυφθεί το κόστος, το ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να πάρει περίπου το 80% επί των κερδών, ενώ το 5% από το ποσό που αναλογεί στο Δημόσιο θα πάει στην Περιφέρεια.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ /enet.gr

Οι ανάγκες σε νερό άρδευσης στα Χανιά

Για την ενημέρωση των αγροτών και την σωστή άρδευση των καλλιεργειών το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων εξέδωσε το ‘Δελτίο αναγκών σε νερό άρδευσης των καλλιεργειών’.

Στο δελτίο αναφέρονται οι ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών (ελιά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο) για την εβδομάδα 29/7-4/8/2013 (κ.μ. ανά στρέμμα) στις διάφορες περιοχές του Ν. Χανίων. Η εκτίμηση των αναγκών γίνεται με τα κλιματικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας και το φυτικό συντελεστή της καλλιέργειας, ενώ ο αριθμός δόσεων καθορίζεται από το τύπο του εδάφους.

Οι ανάγκες άρδευσης σε όλες περιοχές είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών (> 30 οC) που επικράτησαν. Σε περιοχές με μειωμένη διαθεσιμότητα νερού μπορεί οι παραγωγοί στην ελιά να εφαρμόσουν ελλειμματική άρδευση (διακοπή της άρδευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), χωρίς ή ελάχιστες επιπτώσεις στην παραγωγή, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού.

Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες ανάγκες είναι ενδεικτικές και δεν αντικαθιστούν τις ανάγκες που εκτιμούνται σε συγκεκριμένους αγρούς με πραγματικά στοιχεία (σύσταση εδάφους, μικροκλίμα της περιοχής, κλπ). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της πληροφορίας του δελτίου οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 28210-83442 και 28210-83443 τις εργάσιμες ώρες. 

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των αρωματικών φυτών της Κρήτης

Με εξαφάνιση απειλούνται πολλά αρωματικά φυτά της Κρήτης, όπως η μαλοτήρα, η ματζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, και για τον λόγο αυτόν η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναγκάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα «μετά τη διαπίστωση της μαζικής συλλογής αυτών των αρωματικών φυτών και για εμπορία, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση, απαγορεύεται για πέντε χρόνια (έως 31/12/2018) η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών, καθώς και η συλλογή για εμπορία, μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου, ρίγανης, στις περιοχές Natura των Χανίων».

Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμάρια. Επίσης, επιτρέπεται η συλλογή από περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά από άδεια της εν λόγω Διεύθυνσης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά το δίκταμο, απαγορεύεται, σύμφωνα με τον νόμο, παντελώς και συνεχώς η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.
Ακόμη, αναφέρεται ότι «οι παραβάτες αυτής της δασικής διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη, τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις του νόμου «Περί δασικού κώδικα, για την προστασία του Περιβάλλοντος».
Enhanced by Zemanta

Χανιά: Η Κρήτη χορεύει πεντοζάλι την Τετάρτη 7 Αυγούστου

του Α. Νομικού
Να ενώσει την Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία, με τη δημιουργία μιας ανθρώπινης αλυσίδας που θα χορεύει πεντοζάλι φιλοδοξεί και φέτος ο Πολιτιστικός μη Κερδοσκοπικός Φορέας «Πλανήτης Κρήτη».

Η εκδήλωση με τίτλο «Η Κρήτη χορεύει πεντοζάλι από την μια μπάντα ίσαμε την άλλη», προγραμματίζεται για την Τετάρτη 7 Αυγούστου σε όλο το μήκος της δεξιάς πλευράς του Βόρειου Οδικού άξονα, από την Κίσσαμο προς Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Σητεία. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους πολίτες επιθυμούν να δημιουργήσουν την ανθρώπινη αλυσίδα, χορεύοντας τον κρητικό χορό.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να τιμηθούν τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, η μνήμη των πεσόντων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, η προσωπικότητα του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, όπως και όλα τα μεγάλα γεγονότα του κρητικού πολιτισμού και της ιστορίας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Περιφέρειας Κρήτης και τη συνδρομή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», της Παγκρητίου Ενώσεως και άλλων πολιτιστικών φορέων, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της αστυνομίας.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης απέστειλαν σήμερα και έγγραφο προς όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού με το οποίο τους ζητούν να ενημερώσουν τους δήμους, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, τα εργατικά κέντρα και τα επιμελητήρια, έτσι ώστε, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ειρηνική χορευτική εκδήλωση που θα προσφέρει και την έννοια της παραδοσιακής φιλοξενίας του κρητικού λαού».

Η προσέλευση των πολιτών θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 19:00 και με τη βοήθεια όλων, θα παραταχθούν κατά μήκος του βόρειου οδικού άξονα. Στις 19:45 θα ξεκινήσει η μετάδοση του μουσικού ακούσματος από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του νησιού και θ' αρχίσει ο χορός της συναδέλφωσης των λαών.

Ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί και το καλοκαίρι του 2010 όταν η εκδήλωση γράφτηκε στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στο χάρτη της κρουαζιέρας οι ελληνικοί προορισμοί

English: Disney Cruise Lines' Disney Wonder in...
 Disney Cruise Lines' Disney Wonder (Photo credit: Wikipedia)
Ένα ακόμη προορισμό και πιο συγκεκριμένα τα Χανιά εντάσσει στο πρόγραμμα της για την περίοδο 2015-2016 η αμερικανική εταιρείας κρουαζιερών πολυτελείας Crystal Cruises. Η εταιρεία, που ειδικεύεται σε εξωτικούς προορισμούς και εντείνει τη δραστηριότητά της στο Νότιο Ειρηνικό, τη Νότιο Αμερική αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου, έχει ήδη συμπεριλάβει στις κρουαζιέρες της τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Αθήνα.

Το νέο ταξιδιωτικό πακέτο,  συνολικής διάρκειας 12 ημερών, με την ονομασία « Holy land heritage» ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Αφετηρία θα είναι η Κωνσταντινούπολη και η κρουαζιέρα θα συνεχίζεται σε Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα και Ιταλία. Στο πρόγραμμα μάλιστα, εκτός από τα Χανιά, εντάσσεται και το λιμάνι της Ρόδου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλο ένα δείγμα της αυξανόμενης δυναμικής που παρουσιάζουν οι ελληνικοί προορισμοί στο κομμάτι της κρουαζιέρας, η οποία εξελίσσεται σε σημαντική πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα.  Να θυμίσουμε πως φέτος και η αμερικάνικη Disney Cruise Line, θυγατρική της The Walt Disney Company, συμπεριέλαβε την Ελλάδα στα πακέτα της, θέτοντας τις βάσεις για μεγαλύτερη διείσδυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην αγορά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επισκεπτών κρουαζιέρας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 5 εκατ. αφίξεις. Η απόφαση της Disney Cruise Line αλλά και της Crystal Cruises θεωρείται ότι θα συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, αλλά και στην αύξηση των ελληνικών μεριδίων κρουαζιέρας μελλοντικά.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η εκτίμηση δυο πολύ σημαντικών εταιρειών κρουαζιέρας, της Royal Caribbean και της Carnival πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται στους τρεις πρώτους  προορισμούς κρουαζιέρας, μετά το Μαϊάμι και τη Σιγκαπούρη. Η εκτίμηση αυτή συνδυάζεται και με το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Carnival Corporation να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας, σε δύο με τρεις πιθανές τοποθεσίες.

Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη μελέτης που συνέταξε η Εθνική Τράπεζα, με βάση την οποία οι χώρες με τη υψηλότερη επισκεψιμότητα στο χώρο της κρουαζιέρας είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, οι οποίες συγκεντρώνουν διαχρονικά το 60% των επισκέψεων ευρωπαϊκής κρουαζιέρας. Συγκεκριμένα, σε καθεμία από αυτές τις τρεις μεσογειακές χώρες αντιστοιχούν σήμερα 5-6,5 εκατ. επισκέψεις τουριστών κρουαζιέρας ετησίως.

Βίκυ Κουρλιμπίνη



Πηγή:www.capital.gr
Enhanced by Zemanta

Οι τουρίστες ... πλημμύρισαν το Ηράκλειο!

Η εικόνα είναι ενθαρρυντική! Κοντεύουν να ... ξεπεράσουν, αριθμητικά, τους ντόπιους, οι ξένοι επισκέπτες στο Ηράκλειο! 

Και σήμερα κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, επισκεπτόμενοι μνημεία αλλά και κάνοντας μια βόλτα στην αγορά.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι οι τουρίστες να μη μας τιμούν ... μόνο με την παρουσία τους, αλλά να "κινούν" και την αγορά, με ψώνια από τα εμπορικά καταστήματα, με ένα σνακ, ένα καφέ ή ... ένα greek γύρο!

rethymnoguide.gr

Η Mirror χαρακτηρίζει την Κρήτη «κόλαση βιασμών νεαρών Αγγλίδων»!

Για τρεις βιασμούς Αγγλίδων τουριστριών μέσα σε μία εβδομάδα στα Μάλια της Κρήτης κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Mirror.

Στο δημοσίευμα που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, αναφέρονται χαρακτηρισμοί όπως «κόλαση βιασμών», «το κακόφημο θέρετρο της Κρήτης».

«Οι Αγγλίδες περνούν τις διακοπές τους ανησυχώντας για τις σεξουαλικές επιθέσεις εν μέσω φημών ότι τρεις γυναίκες βιάστηκαν τις προηγούμενες επτά ημέρες. Με τα αμέτρητα μπαρ, το φθηνό ποτό και τα ολονύχτια πάρτι, τα Μάλια είναι μαγνήτης για νεαρούς Βρετανούς που θέλουν διασκέδαση και ήλιο», γράφει ο συντάκτης και συνεχίζει:

«Ομως ο συνδυασμός αλκοόλ και ελάχιστα ντυμένων κοριτσιών προσελκύει στο δημοφιλές θέρετρο και βιαστές, τη στιγμή που ο τόπος αυτός της Κρήτης δεν έχει ακόμα ξεπεράσει το βάναυσο φόνο ενός Βρετανού τουρίστα».

Ακόμα χειρότερα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για εικόνα χάους και ελλιπή αστυνόμευση.

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους βιασμούς στην Κρήτη, βάσει των οποίων το 2011 έγιναν 25 αναφορές στην αστυνομία για περιστατικά βιασμών. Επίσης, ο αριθμός των Βρετανίδων που δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση αυξήθηκε κατά 10% τον τελευταίο χρόνο, από 281 σε 310.

Κίσσαμος Χανίων: Ο Παντελής Θαλασσινός με… «10 τραγούδια της Ελπίδας»!

Η Νεολαία  Κισσάμου  καλωσορίζει  στην παρέα της τον Παντελή Θαλασσινό με τραγούδια που ζητάει η εποχή και η καρδιά μας με… «10 τραγούδια της Ελπίδας»!

Έτσι ξεκινάει την περιοδεία του ο Παντελής Θαλασσινός, παρουσιάζοντας τραγούδια από το νέο του δίσκο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Μια μουσική παράσταση με καινούρια τραγούδια, διάσπαρτα, ανάμεσα σε κείνα που ξέρουμε ήδη και που τον έχουν καταξιώσει ως δημιουργό και ερμηνευτή.

Μια μαγευτική βραδιά στην όποια όλοι θα σιγοτραγουδήσουμε τις μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες του. Να είστε όλοι εκεί!

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013 στο πέτρινο θέατρο στα Νωπήγεια Κισάμου.

Μαζί του η Νανα Μπινοπούλου

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Πέτρινο Θέατρο Νωπήγεια, Κίσσαμος Χανίων
Ημερομηνία: Τρίτη 6 Αυγούστου 2013. Ώρα 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ
Προπώληση: Xανιά: Gelasakis Travel (Πλατεία 1866 & Σούδας), Κίσαμος: Balos Travel (Ηρώων Πολυτεχνείου 131)

Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μεσαρά (Ηχητικό)



Για την επόμενη μέρα στην κα(η)μένη Μεσαρά μίλησαν στο Ράδιο984 και τον Γ. Σαχίνη, η δήμαρχος Φαιστού Μ. Πετρακογιώργη, ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Κ. Αραβιάκης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευ. Κουκιαδάκης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουκιαδάκης κατέδειξε τις ευθύνες του κράτους, ιδίως στη χρήση εναέριων μέσων τα οποία δεν ενδείκνυται για την Κρήτη.

"Τα έχουμε πει από πολύ νωρίς, τα έχουμε διεκδικήσει αλλά.." είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.




neakriti.gr

Θρησκευτική τέχνη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης


Η νέα περιοδική έκθεση με τον τίτλο "Πρωτότυπο-Αντίγραφο" υποδέχεται τους επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ήδη από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Βασικός άξονας της έκθεσης είναι η συνύπαρξη πρωτότυπης βυζαντινής αγιογραφίας και αντιγράφων που, διαπερνώντας το χρόνο, συνδέονται με σημαντικά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται 18 αντίγραφα τοιχογραφιών της Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου από ναούς της Κρήτης που φιλοτεχνήθηκαν μετά από ανάθεση της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Πρώτη ανάθεση ήταν προς το ζωγράφο-συντηρητή Φώτη Ζαχαρίου το 1956, και το 1961 σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, επιλεγμένους από τον καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Μόραλη.

Την οργάνωση της αποστολής ανέλαβε ο βυζαντινολόγος και διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Μανόλης Χατζιδάκης και την καθοδήγηση στην Κρήτη ο ζωγράφος Θωμάς Φανουράκης. Οι φοιτητές που έλαβαν μέρος στην αποστολή αποτελούν σήμερα σημαντικές παρουσίες στη σύγχρονη ελληνική τέχνη (Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Χαΐνης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Παπανελόπουλος κ.ά.). Τα αντίγραφα είχαν εκτεθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου μετά την αναστήλωσή της, που έγινε με τη μέριμνα της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών του Α' Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, και παρέμειναν εκτεθειμένα έως τη δεκαετία του '90, οπότε ο ναός μετατράπηκε σε δημοτική πινακοθήκη.

Σε μια συνύπαρξη πρωτότυπου και αντιγράφου, φορητές εικόνες από τις αποθήκες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Χρονολογούνται στη Μεταβυζαντινή Περίοδο (μέσα 15ου-19ος αι.). Στο σύνολό τους έχουν ζωγραφιστεί πάνω σε ξύλινες επιφάνειες που ποικίλουν σε διαστάσεις, ανάλογα με τη χρήση τους ως έργα προορισμένα να αναρτηθούν σε ναούς και μοναστήρια ή να τοποθετηθούν σε ιδιωτικούς χώρους λατρείας. Προέρχονται από διάφορα μέρη της Κρήτης και εκφράζουν την καλλιτεχνική και αισθητική αντίληψη της περιόδου.

Ακολουθούν τα καθιερωμένα εικονογραφικά πρότυπα και αφομοιώνουν δημιουργικά νέα στοιχεία.

Την έκθεση επιμελήθηκαν επιστημονικά η Στέλλα Καλεντάκη και ο Αγησίλαος Καλουτσάκης, με την καλλιτεχνική φροντίδα της Δέσποινας Περτσελάκη και την επιστημονική και διοικητική μέριμνα της Εύας Γραμματικάκη και του Αλέξη Καλοκαιρινού.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη στις ώρες λειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου, καθημερινά (Δευτέρα-Σάββατο) από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Θα μπορεί επίσης κάποιος να την απολαύσει, μαζί με το υπόλοιπο Μουσείο, μετά μουσικής, δύο βραδιές του Αυγούστου, στις 7 και στις 20, όπως θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

neakriti.gr

Εκδήλωση για τους Μικρασιάτες στην Ιεράπετρα

H ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας από κοινού με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πραγματοποιούν τα εγκαίνια της έκθεσης "Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του 1922" την Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 και ώρα 21.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Κύρβεια 2013.

Στην εκδήλωση, πρόσφυγες θα αφηγηθούν γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και ο δρ. Ιστορίας Νίκος Ανδριώτης θα μιλήσει με θέμα: «Η άφιξη και η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη».

Πρωί πρωί χτύπησε ο σεισμός στην Κρήτη - Συνεχίζονται τα ταρακουνήματα

Με το πρώτο φως της μέρας έκανε την επίσκεψή του ο Εγκέλαδος στην Κρήτη ταρακουνώντας τους κατοίκους της Σητείας ! 

Πιο συγκεκριμένα η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 04.53 το πρωί με το επίκεντρο να εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σητείας.

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 30 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στο νησί. Πιο συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν:

28-07-2013, 23:56, 3.0 R, 50 χλμ Νοτιοδυτικά των Χανίων

28-07-2013, 19:52, 2.9 R, 46 χλμ Νοτιοανατολικά του Τυμπακίου Ηρακλείου Κρήτης

28-07-2013, 16:17, 2.9 R, 15 χλμ Ανατολικά - Νοτιοανατολικά της Χώρας Σφακίων

28-07-2013, 00:54, 3.3 R, 87 χλμ Νότια - Νοτιοανατολικά του Τυμπακίου Ηρακλείου Κρήτης

prismanews.gr

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ιεράπετρας καλεί στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ τη Δευτέρα 29/7


Η Ένωση Γονέων στηρίζει το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29/7/2013 στην κεντρική πλατεία της πόλης μας από την Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα.

Το σαρωτικό κύμα απολύσεων-διαθεσιμότητας-κινητικότητας εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων, δημοτικών αστυνομικών ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού όχι μόνο μας συγκλονίζει αλλά πολύ περισσότερο μας τρομάζει.

Οι απαιτήσεις της τρόικας είναι ατελείωτες . Σήμερα φεύγουν αυτοί αύριο θα φύγουν άλλοι. Η σφαγή δεν θα γίνει μόνο στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση μας είχαμε αναφερθεί για την απόλυση των εκπαιδευτικών και των σχολικών φυλάκων αναφέραμε: Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στόχος του συστήματος είναι το σχολείο και η μάθηση. Αμόρφωτους και αδαείς πολίτες θέλουν να έχουν τα κράτη. Άρα η απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινάει από το χώρο της εκπαίδευσης.

Η σφαγή των μόνιμων εκπαιδευτικών και η μη πρόσληψη αναπληρωτών επιτείνει την αποδόμηση της παιδείας η οποία σύμφωνα με της <<συνταγές>> πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και να περάσει στα χέρια πολυεθνικών οι οποίες θα διδάσκουν μαθήματα που θα μορφώνουν νέους και θα είναι γρανάζια της μηχανής τους για συγκεκριμένο σκοπό , αμφίρροπης διάρκειας και προφανώς κενούς πνεύματος και κριτικής αντίληψης.




Ο στόχος λοιπόν της αποδόμησης του κράτους προχωράει και στο δεύτερο μέρος του δίπολου της ευνομούμενης κοινωνίας την υγεία.

Με διαδικασίες άλογες και αστραπιαίες κλείνουν η συγχωνεύουν νοσοκομεία. Αφαιρούν αγαθό της παιδείας και το δικαίωμα της υγείας.

Τρανταχτό παράδειγμα το νοσοκομείο της πόλης μας καθώς ύστερα και από τις <<τελευταίες παρεμβάσεις>> , η παθολογική κλινική θα παραμένει κλειστή για 11 μέρες τον μήνα.

Δεν θα επεκταθούμε στο θέμα του νοσοκομείου μας και στην πλήρη λειτουργία του , διότι έχει χυθεί πολύ μελάνι γι’ αυτό .

Αναρωτιόμαστε όμως τελικά. Ως πότε οι 300 της Βουλής θα παίζουν παιχνίδια σε βάρος του λαού? Ως πότε θα δεχόμαστε να κυβερνούμαστε από τα ιερά τέρατα της παγκόσμιας οικονομίας , που αδημονούν να θυσιάσουν ανθρώπους στο βωμό του Θεού του χρήματος?

Αναλογιζόμενοι αυτά που θα έρθουν καλούμε τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση , καλούμε τον κάθε άνθρωπο να δώσει την δική του μάχη όπου μπορεί.

Τα περιθώρια για τους περισσότερους από μας στενεύουν. Να ανταποκριθούμε όλοι στον αγώνα που έρχεται μπροστά μας. Το ποτάμι της απογοήτευσης έχει ξεχειλίσει. Προχωράμε στον αγώνα ανένταχτοι από μικροκομματικές ιδεολογίες.

Απαιτούμε:

Την άμεση επαναλειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας όλο το μήνα.

Αυτοδιοίκητο, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό Δημόσιο και Δωρεάν Νοσοκομείο για όλους.

Πρόσληψη όλου του απαιτούμενου προσωπικού και πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών του Νοσοκομείου μας.

Επιστροφή όλων των υπηρεσιών στην πόλη μας.

Μόνιμη παραμονή του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Ο Πρόεδρος
Ορφανουδάκης Κων/νος


Ο Γραμματέας
Ψαρουδάκης Ευάγγελος

Ε.Π.Κ.Κρήτης : Βόμβα χαράς και ελπίδας, από το Λασίθι! Πρωτοφανή "κούρεμα" χρέους (κατά 82%) σε πολύτεκνη οικογένεια


Σανίδα σωτηρίας, προσέφερε σε οικογένεια πολυτέκνων η υπαρ 148/2013 απόφαση του...Ειρηνοδικείου Νεάπολης Λασιθίου ,όπου διεγράφη το μεγαλύτερο ποσό σε χρέος μέχρι σήμερα ,σε δανειολήπτη του Νομού Λασιθίου, " κούρεμα " κατά 82% .Μια απόφαση που δικαιώνει όλους, από την ίδια την οικογένεια (η οποία πίστεψε στις διατάξεις του ν.3869/2010 ) αλλά και από τους καθ οδηγητές,( οικονομοτεχνικούς συνεργάτες της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης) που συνέβαλλαν , με την συμβουλευτική και μέριμνα των οποίων φθάσαμε σε αυτό το νικηφόρο αποτέλεσμα.
Επί της ουσίας της υπόθεσης ¨και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για χρεωμένη οικογένεια μελών της ΄Ενωσης και ο σύζυγος και η σύζυγος είχαν αναλάβει δανειακές υποχρεώσεις είτε ως οφειλέτες είτε σαν εγγυητές αλλήλων σε διάφορες Τραπεζικές εταιρείες και στον Ο.Ε.Κ
Η σύζυγος είχε χρέος 43.073.33 Ευρώ καλείται σε καταβολή τετραετίας (48χ200) = 9.600 ο δε σύζυγος
Ο σύζυγος είχε χρέος 183.140,64 καλείται σε καταβολή τετραετίας (48χ25ο)=12.000 Ευρώ +18.000=40.000 Ευρώ
Σε σύνολο η οικογένεια μια και συνενδικάστη η υπόθεση είχε χρέος 226.213 Ευρώ , σε διάφορες Τράπεζες αλλά και στον Ο.Ε.Κ. της "κουρεύτηκε" το ποσό των 186.214 Ευρώ και καλείται να πληρώσει σε δόσεις τετραετίας (ο και η ) σύζυγος αλλά και ο σύζυγος και δόσεις 20 ετίας για την διάσωση της κυρίας κατοικίας, συνολικά το ποσό των 40.000 Ευρώ ,επομένως το "κούρεμα " του χρέους συνολικά στην οικογένεια ήταν το 82%.
Αναλυτικότερα , πρόκειται για πολύτεκνη οικογένεια τεσσάρων τέκνων όλα ανήλικα και το ένα σπουδάζει , (εκτός της πόλης όπου ζουν), ο σύζυγος εργάζεται ως Δημοτικός υπάλληλος ο οποίος ένοιωσε την μείωση του μισθού του τα τρία τελευταία χρόνια αισθητά, με το έτος 2013 να φθάνει στο ποσό των 860,85 Ευρώ αλλά και η σύζυγος εργάζεται ως συμβασιούχος υπάλληλος με μισθό 800 Ευρώ/μήνα
Το σημαντικό σαυτήν την απόφαση είναι ότι "Νικήθηκε" για μια ακόμα φορά ,από Ειρηνοδικείο της Κρήτης ο Ο.Ε.Κ, ( σταθεροποιεί Νομολογία , για χιλιάδες δανειολήπτες Πανελλαδικά ) στον οποίο υπήρχε οφειλή από τον σύζυγο ,159.500 Ευρώ, για στεγαστικό δάνειο, απαίτηση εξασφαλισμένη με εμπράγματη ασφάλεια και ο οποίος στις κατατηθεμένες Ο.Ε.Κ ,παρατηρήσεις του δήλωσε ότι απαραδέκτως περιλαμβάνεται μεταξύ των πιστωτών καθώς κατά το δικό του σκεπτικό τα δάνεια που χορηγούσε ο ΟΕΚ δεν υπάγονται στον ν.3869/2010 τον γνωστό ως Ν.Κατσέλη

Συμπερασματικά: ¨Η Οικογένεια ωφελήθηκε:
1) "Κούρεψε" το χρέος της κατά 82% ¨Δηλ.χρωστούσε 226.213 Ευρώ και θα πληρώσει ΜΟΝΟ 40.000 Ευρώ
2)΄Εσωσε την μοναδική κατοικία της
3)Της χορηγήθηκε περίοδος χάριτος 4ετίας για την διάσωση της κατοικίας
4)Το χρέος προς τον Ο.Ε.Κ συμπεριελήφθη στα λοιπά δάνεια όπως ο Ν.3869/2010 ορίζει
Τέλος ,η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλεί κάθε δανειολήπτη που νοιώθει αδυναμία πληρωμής των Τραπεζικών του υποχρεώσεων, να απευθύνεται μόνο σε Πιστοποιημένη ΄Ενωση Καταναλωτών ανά την Ελλάδα, να ζητά την συμβουλευτική της και ποτέ σε κάθε εύκαιρο που θα προτείνει "Εξυπηρέτηση " χωρίς να νομιμοποιείται να το πράττει.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...