Κυριακή 13 Μαΐου 2012

«Ασπίδα» για καλύτερη ζωή η Κρητική διατροφή

Πήραμε λάθος δρόμο λένε οι επιστήμονες και οι ειδικοί, καλώντας τον κόσμο να επιστρέψει στο παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο της Κρήτης...
αυτό που εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίστηκε ως διατροφικό θαύμα, διαδεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως «ασπίδα» για την υγεία, με τις κυβερνητικές πολιτικές της χώρας μας όμως διαχρονικά, να επιδεικνύουν παροιμιώδη αδιαφορία στην προώθηση του συγκεκριμένου μοντέλου στην ελληνική κοινωνία.

Παχυσαρκία, αύξηση εμφραγμάτων, καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής, της απουσίας της γυμναστικής από την καθημερινότητά μας και ασφαλώς των διατροφικών μας συνηθειών που απέχουν μακράν από το μοντέλο της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.

Η Κρητική διατροφή … στην Αθήνα

Σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην συμβολή της κρητικής διατροφής στην υγεία παρουσίασαν κορυφαίοι επιστήμονες στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφολογίας και Κρητικής Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ποικίλες επιστημονικές ενότητες από κορυφαίους Έλληνες ομιλητές -όπως ο καθηγητής Αντώνης Καφάτος- οι οποίες θέτουν ως στόχο την εξειδίκευση επάνω σε συγκεκριμένα επιστημονικά θέματα γύρω από τη διατροφή.

"Ασπίδα προστασίας" για το παιδί

Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στην Κρητική διατροφή, τα όσπρια, τα χόρτα, τα λαχανικά και να περιορίσουν τις μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων δημητριακών, σνακ και γλυκών, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή που θα καλύπτει την ανάπτυξη, την υγεία και τη σωματική και πνευματική τους δύναμη τονίζουν οι επιστήμονες.

Αν οι γονείς καλύψουν τα παιδιά από μικρή ηλικία με τα σωστά διατροφικά συστατικά τα έχουν προστατέψει σημαντικά και στην ενήλικη ζωή. Διότι ένα παχύσαρκο παιδί, έχει πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή.

Κορυφαίοι επιστήμονες για την Κρητική διατροφή

Επιστήμονες επεσήμαναν στο πλαίσιο του συνεδρίου πως «η ποιότητα της διατροφής σήμερα, έχει επηρεαστεί αρνητικά από τους έντονους ρυθμούς και την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα τη συνεχή έξαρση χρόνιων προβλημάτων υγείας. Νεότερες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν την άμεση σύνδεση των διατροφικών συνηθειών με την εξέλιξη της ανθρώπινης υγείας. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η παραδοσιακή Κρητική διατροφή αποτελεί ένα από τα πλέον υγιεινά διατροφικά πρότυπα ανά τον κόσμο. Επομένως, καθίσταται αναγκαία η άμεση επιστροφή στις διατροφικές μας ρίζες και επιπλέον, αυτό ίσως να αποτελεί μια αποτελεσματική απάντηση ενάντια στην οικονομική κρίση».
prismanews.gr

Σύγκρουση αυτοκινήτου με μοτοσικλέτα στον Πλατανιά

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα συνέβη στις 17:00 στην πλατεία του Πλατανιά στα Χανιά, όταν μοτοσικλέτα τύπου cross συγκρούσθηκε με Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο τύπου τζιπ.
Απο την σφοδρή σύγκρουση των δύο οχημάτων υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές και άλλες κακώσεις σε όλο του το σώμα, ο 33χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας.

Στο σημείο του τροχαίου έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον 33χρονο άντρα, και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου μετά απο λίγα λεπτά υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η μοτοσικλέτα είχε πινακίδα Αθηνών, ενω προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο τόπος καταγωγής του θύματος του τροχαίου δυστυχήματος.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πλατεία την οποία διασχίζει η παλαιά εθνική οδός Χανίων-Κισάμου, είναι πολυσύχναστη απο οχήματα και πεζούς καθώς αποτελεί το κέντρο της τουριστικής περιοχής του Πλατανιά και υπάρχουν πολλά καταστήματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο οδηγός της μοτοσικλέτας είχε αναπτύξει ταχύτητα υπερβολική για τα δεδομένα του συγκεκριμένου σημείου.

Την προανάκριση διενεργεί το τμήμα τροχαίας Χανίων
flashnews.gr

Νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση 3,8 R κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, στις 20:50, στην υποθαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ, ενώ το επίκεντρο υπολογίζεται στα 19 χλμ Δυτικά της Καρπάθου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ:
Magnitude          ML 3.8
Region  DODECANESE ISLANDS, GREECE
Date time            2012-05-13 17:50:00.3 UTC
Location               35.53 N ; 27.02 E
Depth   10 km
Distances             323 km S Izmir (pop 2,500,603 ; local time 20:50:00.3 2012-05-13)
173 km E Iráklion (pop 137,154 ; local time 20:50:00.3 2012-05-13)
124 km E Áyios nikólaos (pop 10,799 ; local time 20:50:00.3 2012-05-13)
19 km W Kárpathos (pop 2,243 ; local time 20:50:00.3 2012-05-13)
Enhanced by Zemanta

Πέθανε ο δημοσιογράφος Μ. Παπουτσάκης

Σήμερα το μεσημέρι( 13,45) πέθανε, σε ηλικία 75 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της 'Αλλαγής', Μίνως Παπουτσάκης. 

 

Η εξόδιος ακουλουθία θα τελεστεί αύριο 11,00 στον Ι Ν Αγ Μαρίνας ( Τσαλίκάκι).

Τούρκοι επενδυτές και στην Κρήτη

Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κρήτη φέρονται να έχουν εκδηλώσει Τούρκοι επιχειρηματίες.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για επενδύσεις στο νησί δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς παλιότερα επιχειρηματίες από τη γειτονική χώρα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα τσιμέντα της Κρήτης.

Ήδη είναι συμμέτοχοι σε πολλά αιολικά πάρκα του νησιού μέσο εταιριών holding.

Τουρκική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή ενός νέου υπέρ σύγχρονου λιμανιού, στο Ρέθυμνο, το οποίο θα εξυπηρετεί τα νέου τύπου μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Στα σχέδια των Τούρκων είναι και η κατασκευή πλήρως εξοπλισμένης μαρίνας.

Στα άμεσα σχέδια των Τούρκων είναι και η είσοδο τους στις εσωτερικές ακτοπλοϊκές γραμμές.

Κύριος στόχος τους είναι το φιλέτο των ακτοπλοϊκών γραμμών μεταξύ Κρήτης - Πειραιά.

Ένας άλλος τομέας της ελληνικής οικονομίας για τον οποίο έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον οι Τούρκοι, είναι η αγορά γεωργικής γης για την δημιουργία μεγάλων θερμοκηπίων, με στόχο την εξαγωγή προϊόντων σε χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα, η τούρκικη τράπεζα Ziraat Bank έχει ισχυρή παρουσία στην Θράκη, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Αθήνα.

Οι γείτονες έχουν στο παρελθόν εκφράσει ενδιαφέρον και για την αγορά και αξιοποίηση μικρών ελληνικών νησιών.

Το σίγουρο είναι πως οι Τούρκοι βλέπουν με θετική ματιά επιχειρηματικές κινήσεις στο ελληνικό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στη χώρα και την έλλειψη επενδύσεων και ανάπτυξης.

Οι κινήσεις των επιχειρηματιών γίνονται και με τις ευλογίες της Τουρκικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να παίρνει σε κάθε του ταξίδι στην Ελλάδα τις ισχυρότερες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας, οι οποίοι ψάχνονται για κάθε είδους δραστηριότητα στο ελληνικό έδαφος.

Στάσεις "θανάτου" στην Κρήτη

Να μην πραγματοποιούνται οι στάσεις για αποβίβαση - επιβίβαση επιβατών του ΚΤΕΛ επί του Βορείου Οδικού Άξονα, «σε σημεία που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις», ζητά με επιστολή του προς τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, αλλά και προς τον περιφερειάρχη και τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ο Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Χριστόφορος».

Όπως αναφέρει σε επιστολή του, στις 5 Φεβρουαρίου 2010 «στο 31ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνης επιβάτης υπεραστικού λεωφορείου που αποβιβάστηκε σε «παράνομη» στάση, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του».

Επίσης, σημειώνει ότι, σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης, «οι υφιστάμενες στάσεις λεωφορείων του ΚΤΕΛ Α.Ε. επί του Β.Ο.Α.Κ. δεν είναι εγκεκριμένες και δεν έχουν τις προδιαγραφές των τύπων, των εσοχών, όπως αυτές προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο».

Τέλος, προτείνει «μέχρι της υποβολής και έγκρισης κατασκευής προτεινόμενων στάσεων επί του Β.Ο.Α.Κ. τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να διέρχονται μόνο από τα σημεία που αναφέρει το εγκεκριμένο προς δρομολόγιο»

Πηγή: haniotika-nea.gr

Γλίτωσε την απάτη... χάρη στην καχυποψία του!

Με καχυποψία αντιμετώπισε τον επιτήδειο, ένας συνταξιούχος και γλίτωσε την απάτη!  Τον συνταξιούχο επισκέφθηκε χθες ένας άνδρας, ο οποίος παριστάνοντας το συγγενή φιλικού προσώπου του συνταξιούχου, ζήτησε την οικονομική του συνδρομή, προκειμένου να μπορέσει η αδελφή του να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο συνταξιούχος, γνωρίζοντας τα αλλεπάλληλα κρούσματα απάτης σε βάρος ηλικιωμένος, δεν πείστηκε από την ιστορία του άγνωστου άνδρα και όχι μόνο δεν του έδωσε χρήματα, αλλά συγκράτησε και τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου του. Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία και ταυτόχρονα αναζήτησε από το φιλικό του πρόσωπο πληροφορίες για τον δήθεν συγγενή του.

Όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για απατεώνα, ο οποίος κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα του συνταξιούχου προσπάθησε, μάταια τελικά, να του αποσπάσει χρήματα.
cretalive.gr

Έκοψαν το ρεύμα σε 76χρονο με αναπνευστικά προβλήματα!

Το πιο σκληρό της πρόσωπο έδειξε πάλι η ΔΕΗ που νωρίς το πρωί δε δίστασε να κόψει το ρεύμα σε έναν 76χρονο που έχει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ο ηλικιωμένος που μένει στην περιοχή του Ατσαλένιου στο Ηράκλειο δέχθηκε το πρωί «επίσκεψη» από το συνεργείο της ΔΕΗ το οποίο τον ενημέρωσε ότι θα του κόψει το ρεύμα καθώς δεν είχε πληρωθεί το «χαράτσι¨ από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Να σημειωθεί ότι ο ηλικιωμένος είναι ο ενοικιαστής του σπιτιού και μόλις χθες βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μάλιστα σύμφωνα με την αδελφή του 76χρονου που τον φροντίζει αν μείνει 10 λεπτά χωρίς οξυγόνο κινδυνεύει η ζωή του.

Παρά το γεγονός όμως, η ΔΕΗ προχώρησε στην διακοπή της ηλεκτροδότησης!.

ξίζει να σημειωθεί ότι μια γυναίκα που διατηρεί καφενείο στην περιοχή σύνδεσε με μία μπαλαντέζα τη συσκευή οξυγόνου του 76χρονου ώστε να είναι σε διαρκή λειτουργία.

Έντονη ωστόσο ήταν η αντίδραση των γειτόνων του άτυχου ηλικιωμένου που μάλιστα άκουσαν έκπληκτοι τα μέλη του συνεργείου να δηλώνουν «ή να τον μεταφέρετε στο νοσοκομείο ή να του πάρετε γεννήτρια αν το πρόβλημά του είναι τόσο μεγάλο.»

Ωστόσο μετά και την επιμονή των γειτόνων η ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρεύμα.

Επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε και μία οικογένεια με 4 παιδιά που μένει δίπλα στον ηλικιωμένο και δύο ακόμη οικογένειες που μένουν στο ίδιο κτίριο επί της οδού πλ. Αναξαγόρα 15.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί καθώς τα συνεργεία της ΔΕΗ προχώρησαν απροειδοποίητα στην διακοπή ρεύματος και μάλιστα ημέρα Σάββατο!

Έπειτα από παρέμβαση του Συλλόγου Ανέργων το ρεύμα επανασυνδέθηκε σε όλες τις οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι απροειδοποίητη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε και χθες σε μία οικογένεια με 2 μωρά στην περιοχή του Πόρου.

Στα Χανιά η πρώτη επιχείρηση εστίασης με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας»

Πιστοποιήθηκε η πρώτη επιχείρηση εστίασης στο νησί με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας της Περιφέρειας Κρήτης». Πρόκειται για την επιχείρηση... «Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής – ΝΤΟΥΝΙΑΣ» που λειτουργεί στην Δρακώνα του Δήμου Κεραμιών, στα Χανιά, ιδιοκτησίας Στέλιου Τριλυράκη.

«Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, από την οποία δημιουργήθηκε το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής και απονέμεται σε εστιατόρια που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή επιχειρούμε να ενισχύσουμε τον πρωτογενή μας τομέα, το τουριστικό μας προϊόν και κατ επέκταση την τοπική μας οικονομία» ανέφερε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.

Η προσπάθεια για ενιαίο και μοναδικό σήμα, στοχεύει στην καθιέρωση του Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας, ως κομμάτι του Brand name «Κρήτη» της Περιφέρειας Κρήτης και καλεί τους επιχειρηματίες αλλά και καταναλωτές του νησιού, να συμμετέχουν στο δίκτυο, δημιουργώντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο χώρο της εστίασης, με στόχο μεταξύ άλλων την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και του τουριστικού μας προϊόντος.

Το ενδιαφέρον που καταγράφεται για πιστοποίηση με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας της Περιφέρειας Κρήτης» είναι υψηλό από τις επιχειρήσεις εστίασης της Κρήτης, και αρκετές βρίσκονται ήδη στην διαδικασία αξιολόγησης σε σχέση με τις νέες ισχύουσες Προδιαγραφές Πιστοποίησης. Η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας προγραμματίζει ενημερωτικές ημερίδες σε όλο το νησί για τα οφέλη και την διαδικασία απόκτησης του σήματος.

Μάλιστα σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρώτη ενημερωτική ημερίδα πρόκειται να γίνει την Τρίτη 22 Μαΐου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιστοποίηση, τα πιστοποιημένα εστιατόρια και τις εκδηλώσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» τηλεφωνικά στο 28310 51401, ηλεκτρονικά στο symfono_gram@nar.gr ή μέσω της ιστοσελίδας www.cretan-nutrition.gr.

Η ΑΝΕΚ LINES ταξίδεψε την Ολυμπιακή Φλόγα

Η ΑΝΕΚ LINES είχε την τιμή, να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα ως υπερήφανη χορηγός μεταφοράς από τον Πειραιά στα Χανιά, με το πλοίο της «ΕΛΥΡΟΣ», συμμετέχοντας στο μεγάλο ταξίδι της Φλόγας και του Ολυμπιακού Πνεύματος, από την Ελλάδα προς όλο τον κόσμο.

Η Ολυμπιακή Φλόγα που είχε ανάψει λίγες ώρες νωρίτερα στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, χθες το βράδυ, στις 9:30 μμ. Στον καταπέλτη του πλοίου την υποδέχθηκαν ο πλοίαρχος του ΕΛΥΡΟΣ καπετάν Μπάμπης Πετράς, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σούλης Κωνσταντίνος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Μπατσολάκης Ιωάννης και Ανώτατοι Αξιωματικοί του πλοίου.

Τη Φλόγα συνόδεψαν ο κος Ισίδωρος Κούβελος, Αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου & Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο κος Σπύρος Ζαννιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και περίπου 45 μέλη της Επιτροπής. Μαζί τους ταξίδεψε και αυτοκινητοπομπή που αποτελείτο από 15 ΙΧ και 2 van, ενώ το ταξίδι καλύπτουν λεπτό προς λεπτό Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Η χορηγία της ΑΝΕΚ LINES περιελάμβανε τόσο τη μεταφορά όσο και τη φιλοξενία των ατόμων που συνόδευσαν τη Φλόγα, οι οποίοι απόλαυσαν το ταξίδι μέχρι τα Χανιά, χάρη στην άριστη φιλοξενία του πληρώματος του ΕΛΥΡΟΣ.

Για την ΑΝΕΚ LINES η χορηγία της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί ύψιστη τιμή, καθώς σημαίνει τη συμμετοχή της εταιρίας στη διαδρομή που κάνει η Ολυμπιακή Φλόγα για να μεταδώσει τα Ολυμπιακά ιδεώδη και ένα λαμπρό κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη.

Η ΑΝΕΚ εύχεται να είναι κυριολεκτικά “καλοτάξιδη” και ειρηνική η πορεία της Φλόγας, μέχρι και τις 27 Ιουλίου 2012, ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...