Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Αρώματα και γεύσεις Κρήτης «πλημμύρισαν» Ρωσία και Ουκρανία

Αρώματα και γεύσεις Κρητικών προϊόντων «πλημμύρισαν» στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης σε Ουκρανία και Ρωσία αντίστοιχα, για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων, της Κρητικής διατροφής αλλά και του τουρισμού.

Τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης παρουσίασαν το Brand name «ΚΡΗΤΗ» και τα ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα μας ενώ σεφ από το νησί μαγείρεψαν και δίδαξαν παραδοσιακές γεύσεις με βάση το ελαιόλαδο όπως απάκι με πετιμέζι, γαρίδες σαγανάκι, κρητικά χειροποίητα μακαρόνια (σκιουφιχτά), μοσχάρι φιλέτο με κρούστα αρωματικών της Κρήτης, κρητική σαλάτα με σταμναγκάθι και 'παπούλες, ντακάκι με ντομάτα & μυζήθρα, μυζηθροπιτάκια με μέλι και ρακή. Μάλιστα στο μαγείρεμα των παραδοσιακών φαγητών της Κρήτης, ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός των καλεσμένων που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία... φορώντας ποδιές που είχαν σήμα το brand name «ΚΡΗΤΗ».

Τα παραδοσιακά εδέσματα έγιναν 'ανάρπαστα' και προκάλεσαν το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών των δύο χωρών, των μέσων ενημέρωσης αλλά και των τουριστικών φορέων.
Μάλιστα λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος στην εκδήλωση στο Κίεβο, ο Περιφερειάρχης Κιέβου, πρότεινε την διοργάνωση έκθεσης Κρητικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί αρχες καλοκαιριου στο Κίεβο.
Η αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης με επικεφαλής την αντπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου έτυχε προσφατα θερμής υποδοχής τόσο στο Κίεβο όσο και στην Μόσχα στο πλαίσιο διοργάνωσης του «4th SYMPOSSIO 2013» όπου είχαν προσκληθεί δημοσιογράφοι ειδικευμένοι στην γαστρονομία που εκπροσωπούν μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και επιχειρηματίες από αλυσίδες τροφίμων και συγκεκριμένα εισαγωγείς και αντιπρόσωποι λιανικής πώλησης.
Στο πλαίσιο της αποστολής ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είχε δηλώσει ότι η «Η Κρήτη δείχνει για μια ακόμα φορά την εξωστρέφεια της, και με τον στρατηγικό της σχεδιασμό που προβλέπει την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό μπορούμε να καταφέρουμε την αύξηση των εξαγωγών μας, την ενίσχυση του τουρισμού, που όλα αυτά συνθέτουν την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού μας».

Η επικεφαλής της αποστολής αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου επισκέφθηκε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τόσο στο Κίεβο όσο και στην Μόσχα όπου και είδε από κοντά την τοποθέτηση Κρητικών προϊόντων στα ράφια. Μάλιστα ο Ελληνορώσσος επιχειρηματίας-εισαγωγέας τροφίμων Διονύσης Ποποφ ανέφερε ότι φέτος στα ράφια των Ρωσικών σούπερ μάρκετ υπάρχουν 200 κωδικοί Ελληνικών προϊόντων σε 2000 σημεία-σούπερ μάρκετ. «Στόχος μας είναι σε 3 με 4 χρόνια να έχουν αυξηθεί οι κωδικοί Ελληνικών προϊόντων σε 500 και να πωλούνται σε 7000 σημεία-σούπερ μάρκετ».
Ο κ. Ποπόφ επανέλαβε ακόμα ότι «αυτό που ενδιαφέρει την αγορά τόσο της Ρωσίας όσο και την Ουκρανίας είναι τα ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα, και η ελκυστική συσκευασία, το σωστό μάρκετινγκ. Παράλληλα τόνισε ότι οι οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη από την οποία μπορούν να βγουν ωφελημένες οι Ελληνικές εξαγωγές και ο τουρισμός.
Στο τέλος και των δυο εκδηλώσεων η αντιπεριφερειάρχης μοίρασε στους παραβρισκόμενους τουριστικά φυλλάδια της Κρήτης, αλλά και παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου ο Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου

Επίσκεψη στην Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου πραγματοποίησαν τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου, θαυμάζοντας από κοντά τους μοναδικούς θησαυρούς που φιλοξενούνται από την αρχαιολογική συλλογή Μεταξά και από σημεία του δήμου.

Τους Ροταριανούς υποδέχτηκε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, ο οποίος και εξήγησε στα μέλη του Ρ. Ο. Ηρακλείου την ιστορία δημιουργίας του μοναδικού αυτού χώρου.

Στην ‘καρδιά’ του Ηρακλείου η εντυπωσιακή εμφάνιση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

Πανελλήνια αλλά διεθνή απήχηση προκάλεσε η εντυπωσιακή εμφάνιση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην ‘καρδιά’ της πόλης του Ηρακλείου στην έναρξη των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης για τα 100 χρόνια από την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Η φημισμένη διεθνώς Συμφωνική Ορχήστρα που για πρώτη φορά ήρθε στην Κρήτη ‘μάγεψε’ τους φιλότεχνους αλλά και τον απλό κόσμο που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την Βασιλική του Αγ. Μάρκου, (όπως και τον έξω χώρο της Βασιλικής - πλατεία όπου είχε τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη), αλλά και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσαν σε απευθείας μετάδοση την συναυλία από την ERT WORLD, την ΕΤ1, με παράλληλη ραδιοφωνική αναμετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Ηρακλείου και Χανίων. Ήταν μια σπάνια μουσική πανδαισία από έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Γιώργου Χατζημιχελάκη, Κρητικά ριζίτικα τραγούδια, υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Τα χειροκροτήματα ήταν παρατεταμένα για τον Κρητικής καταγωγής διακεκριμένο μαέστρο Μίλτο Λογιάδη αλλά και τους 55 ταλαντούχους Κρητικούς που παρουσίασαν ένα μοναδικό και κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα για την ξεχωριστή βραδιά.

Τα συγχαρητήρια ωστόσο και τα θετικά σχόλια στην ηγεσία της Περιφέρειας αλλά και στους συνδιοργανωτές της βραδιάς ΠΕ Ηρακλείου, Δήμο Ηρακλείου, ΕΡΤ-ΕΡΑ Ηρακλείου, ήταν διάχυτα τόσο από τους παραβρισκόμενους όσο με τηλεφωνήματα αλλά και μηνύματα από τα social media, από τηλεθεατές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Ήταν ένα ξεχωριστό σημαντικό γεγονός με πανελλήνια και διεθνή διάσταση» είπαν στελέχη της Περιφέρειας ενώ ο παριστάμενος στην συναυλία γενικός διευθυντής της ΕΡΤ Δημήτρης Παπαδημητρίου εξέφρασε δημόσια την χαρά του για την μεγάλη επιτυχία της συνδιοργάνωσης, τονίζοντας ότι η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ανήκει στον λαό, και ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και με την αυτοδιοίκηση θα συνεχιστεί.

Την βραδιά της πολυσήμαντης έναρξης των εκδηλώσεων στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου ‘άνοιξε’ και παρουσίασε με επιτυχία η προϊσταμένη της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, ενώ χαιρετισμούς με το μήνυμα της ιστορικής επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα απεύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης. Νωρίτερα σε πολλά σημεία της πόλης μουσικά και χορευτικά Κρητικά συγκροτήματα έδιναν ξεχωριστό ‘τόνο και χρώμα’ ως προπομποί’ της μεγάλης συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον και την συμμετοχή του κόσμου. Στην τελετή έναρξης και στην συναυλία που ήταν προσφορά της ΕΡΤ- συνδιοργανωτών, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο εκπρόσωπος του προεδρείου της Βουλής Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, η ηγεσία της Περιφέρειας, των δήμων, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών κα των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, φιλότεχνοι και κυρίως απλοί πολίτες που είχαν την ευκαιρία από κοντά να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό, σημαντικό γεγονός.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τους συνδιοργανωτές της εναρκτήριας εκδήλωσης, την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε και εργάζεται για την διαμόρφωση του προγράμματος για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένταξης της Κρήτης στην Ελλάδα.

Ως Περιφέρεια Κρήτης , τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, στηρίζουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορίας, και του πολιτισμού της Κρήτης, και όλοι μαζί δίνουμε το μήνυμα της ενότητας να αγωνιστούμε για τις νέες γενιές στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει ο τόπος μας.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΡΤ η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση απόψε στις 10:15 ώρα Ελλάδας από την ERT WORLD.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που ξεκίνησαν από το Ηράκλειο με θρησκευτικό, ιστορικό, επετειακό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο θα συνεχιστούν στην Κρήτη, στις μεγάλες πόλεις της χώρας, στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Κρητικοί και θα λήξουν την 1η Δεκεμβρίου του 2013 στο Φρούριο Φιρκά, εκεί που πριν από 100 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν την σημαία και επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...