Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η υφάντρα «Πηνελόπη Gandhi» στήνει «αργαστήρια» στην Κρήτη


Την «Ιερή τέχνη της υφαντικής στην Κρήτη σήμερα» θα μεταδώσουν αύριο, Τετάρτη 22 Μαΐου, οι μαθητές του σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στους μαθητές του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού.

Πρόκειται για μία ακόμα εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αποστολής «Πηνελόπη Gandhi» από το Πανεπιστήμιο των Ορέων σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου.

«Σκοπός και στόχος της "Πηνελόπης Gandhi" είναι να επαναφέρει την τέχνη της υφαντικής με τα παραδοσιακά εργαστήρια στα κρητικά σπίτια» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρίαΒαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, όραμα της οποίας ήταν η αναβίωση των «αργαστηρίων».

Έτσι λοιπόν στον χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού οι μαθητές και των τριών σχολείων θα έχουν την ευκαιρία από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 2.00 το μεσημέρι να ενημερωθούν μέσα από βίντεο, θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση του παραμυθιού «Πηνελόπη Gandhi», τραγούδι και χορό για τις έως τώρα εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της αποστολής «Πηνελόπη Gandhi», να συζητήσουν για την προσωπικότητα του Μαχάτμα Γκάντι μέσα από ομάδες εργασίας.

«Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα παραδοσιακό εργαστήρι υφαντικής, όπως αυτά που κατείχαν περίοπτη θέση στα κρητικά σπίτια, αλλά και να κατασκευάσουν "Το πλέγμα της φιλίας" και τον "Ιστό της αράχνης"» επεσήμανε στο «Βήμα» η κυρία Τερζάκη.

Συγχρόνως με την αναβίωση της υφαντικής τέχνης σήμερα, μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα, μαθητές και νέοι από τον αστικό ιστό έρχονται σε επαφή με συνομήλικους τους από σχολεία της επαρχίας, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες.

Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, των πόλεων και της υπαίθρου και η ανάπτυξη οικονομιών μικρής κλίμακας, μέσω μιας προσωπικής ενασχόλησης και παραγωγής μεγάλης αξίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής αλληλοδιδασκαλίας μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου των Ορέων.

Θετικό κλίμα για την Κρήτη στην τουριστική αγορά της Γερμανίας

Τις θετικές εντυπώσεις του για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις ομορφιές,  και την φιλοξενία της Κρήτης, θα μεταφέρει στην πατρίδα του ο γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος Horst Schwartz που επισκέφθηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.  

Ο Horst Schwartz ειδικεύεται στο τουριστικό ρεπορτάζ, και συνεργάζεται με μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και τηλεοπτικούς σταθμούς,  ενώ μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 4 τουριστικούς οδηγούς που είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά στην Κρήτη.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος, που επισκέπτεται την Κρήτη από το 1978, μίλησε με θερμά λόγια στον Περιφερειάρχη για την μοναδική-όπως είπε- Κρητική φιλοξενία, την αυθεντικότητα του χαρακτήρα των Κρητικών, ενώ έκανε ενθουσιώδη αναφορά στο περιεχόμενο των νέων τουριστικών video της Περιφέρειας Κρήτης, που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό, και την φιλοξενία του νησιού.

Επίσης ο Horst Schwartz μετέφερε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη το θετικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα και την Κρήτη, στην τουριστική αγορά της Γερμανίας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε τον Γερμανό δημοσιογράφο για τα καλά του λόγια, και την θετική προβολή που κάνει μέσα από τα κείμενα-δημοσιεύματα του στα μέσα ενημέρωσης με τα οποία συνεργάζεται.

Το κρητικό κρασί ταξιδεύει ... στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!


Οι οινοποιοί της Κρήτης ετοιμάζονται να επισκεφτούν τη Νέα Υόρκη στις 5 Ιουνίου, οργανώνοντας μια εξειδικευμένη εκδήλωση γευσιγνωσίας Κρητικών Οίνων.

Παρουσιάζοντας πάνω από 20 Οινοποιεία και 50 διαφορετικές ετικέτες, οι Κρητικές ποικιλίες θα έχουν την τιμητική τους, υπογραμμίζοντας τις ιδιαιτερότητες του Κρητικού Αμπελώνα αλλά και το εξαιρετικό ποιοτικό τους επίπεδο. Η εκδήλωση θα γίνει στο εστιατόριο Humphrey του κεντρικού ξενοδοχείου «Eventi Hotel» ( 839 Sixth Avenue, 2ος Όροφος) και απευθύνεται αποκλειστικά σε δημοσιογράφους, εισαγωγείς και επαγγελματίες του χώρου της εστίασης.

Η ενέργεια συγχρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, το Δίκτυο Οινοποιών Ηρακλείου-Λασιθίου, το Δίκτυο Οινοποιών Χανίων-Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΟΑ- Προώθηση Οίνων σε Τρίτες Χώρες».

Πρόγραμμα μέσα από το οποίο, τα Κρητικά κρασιά έχουν αποκτήσει τα τελευταία 4 χρόνια όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την οργανωμένη και σύγχρονη προώθησή τους και έχουν καταφέρει να αποσπάσουν πλέον όχι μόνο το ενδιαφέρον της εσωτερικής αγοράς αλλά και αυτής εκτός συνόρων.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις αλλά και το φωτογραφικό υλικό των Wines of Crete στο www.winesofcrete.gr και στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.

Enhanced by Zemanta

Να ισχύσει πλήρης απαγόρευση για τις μηχανότρατες σε όλο τον κόλπο της Μεσαράς, ζητά ο Κεφαλογιάννης


Να  ισχύσει πλήρης απαγόρευση για τις μηχανότρατες σε όλο τον κόλπο της Μεσαράς ζήτησε ο Γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε στον Υπουργό την αναγκαιότητα εφαρμογής  της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με την οποία ζητούνται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας  για να σταματήσει η υπεραλιευση του κόλπου της Μεσσαράς όπως είχε γίνει και κατά το παρελθόν (2006).

Δεύτερη συνάντηση Open Coffee στο Ηράκλειο

Φωτογραφία από το πρώτο Open Coffee στο Ηράκλειο
Δεύτερη συνάντηση Open Coffee στο Ηράκλειο, με αύρα τοπικότητας και τη συμμετοχή και ομιλία τριών δραστήριων Ηρακλειωτών:

Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, θα αναφερθεί στο χώρο των Mobile - Web applications και services αλλά και στην ανάγκη εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Ιδρυτής της NovelTech, εταιρία η οποία εδρεύει στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο, θα μεταφέρει την εμπειρία της επαφής με τη διεθνή τεχνολογική κοινότητα και με πιθανούς συνεργάτες και επενδυτές.

Ο κ.Κωστής Μοχιανάκης, θα μιλήσει για το πώς η ενδυνάμωση των τεχνολογικών στοιχείων μέσα στην πόλη μπορούν να γίνουν σύμμαχος κάθε πολίτη, ανεξάρτητης ομάδας και startup επιχείρησης.

Προϊστάμενος Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου και διαχειριστής της πλατφόρμας citybranding.gr θα σταθεί σε πρωτοβουλίες και δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήδη εφαρμόζονται και ποια η έννοια και η πραγματική αξία μίας Smart City.

Ο κ.Νίκος Βιτσαξάκης, θα περιγράψει πως έπειτα από χιλιάδες θαλάσσια μίλια σε διαφορετικά σημεία της Μεσογείου, ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα του altersail.gr και το σχεδιασμό και την υλοποίηση εναλλακτικών μορφών ιστιοπλοϊκών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης.

Στόχος, η θεματική επαναπροσέγγιση της ιστιοπλοΐας ως διασκέδαση, άθλημα, συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, ταξίδι σε πολιτιστικά μονοπάτια και δράση που ενισχύει και ενδυναμώνει ομάδες.

Η συνάντηση ξεκινάει την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 20:00 στο χώρο του art café Δούκας (πλατεία Ρήγα Φεραίου - έναντι Αγίου Μηνά).

Όπως πάντα είναι ανοιχτή στο κοινό και σε αυθόρμητες παρουσιάσεις επιχειρηματικών ιδεών.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...