Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

EIRINI TORNESAKI Latin Project στη Κρήτη


Η Ειρήνη Τορνεσάκη βρίσκεται στην Κρήτη αυτό τον Αύγουστο για να παρουσιάσει μια περιοδεία με υλικό από τη Λατινική Αμερική. 

Η Ειρήνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, σπουδάζοντας πιάνο, βιολοντσέλλο, αρμονία και φωνητική. Σπούδασε στο Brighton Institute of Modern Music στην Αγγλία και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει εκεί και εργάζεται ως τραγουδίστρια.

Η πρώτη της δισκογραφική συνεργασία ήταν με τους Classico Latino στον δίσκο ‘Journey Through Latin America’, ηχογραφημένο στο Abbey Road Studios. Στο τέλος του 2013 θα κυκλοφορήσει η δεύτερη της συνεργασία με τον στενό της συνεργάτη Sebastian Laverde.

Η φωνή και η κιθάρα της Ειρήνης θα πλαισιωθούν από δύο ταλαντούχους μουσικούς, τον κοντραμπασίστα Θοδωρή Ζιάρκα και τον Carlos Menendez στα κρουστά. Ο Θοδωρής, γεννημένος στη Ρόδο, ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική, αργότερα σπούδασε τζαζ στο Middlesex University του Λονδίνου, όπου εμφανίζεται με πολλά σχήματα της τζαζ σκηνής και με το προσωπικό του κουιντέτο »Valia Calda’. Ο Carlos είναι Κουβανικής καταγωγής, σπούδασε λάτιν κρουστά στο National Conservatory of Havana, τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα και συνεργάζεται με λάτιν και τζαζ σχήματα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του πρότζεκτ Harmonia Miastrurata.

Vocals / Guitar: Eirini Tornesaki
Double bass: Thodoris Ziarkas
Percussion: Carlos Menendez

Σε αυτή την περιοδεία, οι τρεις μουσικοί θα σας ταξιδέψουν στη Λατινική Αμερική με μεξικάνικα μπολέρος και κουβανέζικη σάλσα, από κολομβιανή κούμπια σε βραζιλιάνικη σάμπα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εμφανίσεων:

5/8 – ΚΙΣΣΑΜΟΣ (ΧΑΝΙΑ) – Garten Jazz bar

6/8 & 7/8 – ΡΕΘΥΜΝΟ – Soul Kitchen

8/8 – ΣΗΤΕΙΑ – The Wall Music Bar

9/8 – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Avant Garde

www.facebook.com/eirinitornesakiofficial

Διευθύνσεις:
- Τζίτζικας (Αρμένοι Αποκορώνου, Χανιά, 28250 41144)
- Garten Jazz bar (Καλυβιανή Κισσάμου, Χανιά, 28220 23204)
- Soul Kitchen (Κατεχάκη και Χειμάρας, Ρέθυμνο, 6944711725)
- The Wall Music Bar (Ελευθερίου Βενιζέλου 183, Σητεία, 6973322918)
- Avant Garde (Θεοτοκοπούλου 26, Ηράκλειο, 2810336346)



CRETEVENTS.GR

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: Το μνημόνιο έχει τραυματίσει σοβαρά τις δομές υγείας και πρόνοιας

Υπόμνημα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για τις άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου

«Το μνημόνιο έχει τραυματίσει σοβαρά το νομό του Ρεθύμνου, τις δομές υγείας και πρόνοιας, την οικονομική και κοινωνική ζωή, την δυνατότητα των ανθρώπων του για επιβίωση.

Η ανεργία ξεπερνά κάθε όριο, καταστήματα κλείνουν, η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία γίνεται ο κανόνας.

Το νοσοκομείο έχει υποστελεχωθεί με τις συνταξιοδοτήσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η λειτουργία των τμημάτων είναι ήδη προβληματική, οριακή και χωρίς δυνατότητα για άδεια και ρεπό του προσωπικού του.

Τμήματα λειτουργούν χωρίς κανένα ή με ένα γιατρό, όπως η Αιμοδοσία και η Ουρολογική, όπου και νοσηλεύονται ασθενείς χωρίς εφημερία γιατρού και με άγνωστο το ποιός έχει την νομική ευθύνη μιας πιθανής επιπλοκής.

Άδειες και ρεπό δεν είναι εφικτά για το νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλά τμήματα και η εξάντληση σωματική και ψυχική μετατρέπει την βάρδια σε επικίνδυνη αποστολή. Τα οφειλόμενα ρεπό στους νοσηλευτές φτάνουν τα 40 και αντίστοιχα είναι τα νούμερα και στους τραυματιοφορείς.

Άμεσα πρέπει να έρθουν τουλάχιστον 9 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 3 τραυματιοφορείς. Υπάρχουν 35 κενές θέσεις ΤΕ νοσηλευτικού προσωπικού, το νοσοκομείο καλύπτει και τις δομές ψυχικής υγείας και τα ελλείμματα σε προσωπικό αυξάνονται συνεχώς με τις συνταξιοδοτήσεις.

Αυτή τη στιγμή καθ ομολογία και τις έγγραφες αναφορές πρός εσάς των υπευθύνων, το νοσοκομείο από άποψη αριθμών προσωπικού, βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

Οι υπερωρίες του νοσηλευτικού καθώς και οι πρόσθετες εφημερίες δεν αποζημιώνονται εδώ και 10 μήνες και το ιατρικό δυναμικό από τον Σεπτέμβριο και μετά, δηλώνει μη διαθέσιμο να συνεχίσει να παρέχει απλήρωτη εργασία, με συνέπεια να διαταραχτεί σοβαρά η λειτουργία βασικών τμημάτων.

Το διοικητικό έργο διεκπεραιώνεται με μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών σε ουρές και το διοικητικό έργο εκτελείται μόνο με την συμμετοχή εθελοντών.

Ο οργανισμός του νοσοκομείου δεν περιλαμβάνει τμήματα πού ήδη λειτουργούν, όπως το Πνευμονολογικό, η Ψυχιατρική, το ΩΡΛ, η Νεφρολογική.

Υπάρχει έντονη φημολογία από το τύπο και από το νοσοκομείο Χανίων ότι επίκειται άμεσα συγχώνευση με το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό βρίσκεται σε απόσπαση και ενώ οι ανάγκες είναι πλέον δραματικές, υπάρχει πληροφορία για 2 ακόμη μετακινήσεις από τη δύναμη του νοσηλευτικού.

Το προσωπικό είναι τόσο λίγο πού δηλωνουμε ότι δεν θα δεχτούμε καμιά διαθεσιμότητα ή κινητικότητα εργαζομένων στο νοσοκομείο και τα ΚΥ, προς άλλα νοσοκομεία.

Οι προσερχόμενοι ανασφάλιστοι στο Τμήμα Επειγόντων, σταδιακά αυξάνονται σε αριθμό. Η Ένωση έχει καταθέσει δυο φορές αίτημα για συζήτηση του σοβαρού αυτού κοινωνικού θέματος στο ΔΣ και για δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών από το νοσοκομείο και απάντηση δεν έχει λάβει.

Η προσέλευση στο νοσοκομείο έχει δραματικά αυξηθεί, όχι μόνο στο Τμήμα Επειγόντων σε όλα τα τμήματα.

Οι εφημερίες των γιατρών σύμφωνα με το νόμο δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 7 το μήνα. Όμως στα τμήματα πού έχουν λιγότερους από 4 γιατρούς και νοσηλεύουν ασθενείς, οι γιατροί αναγκαστικά εκτελούν 10 και 11 εφημερίες, με αποτέλεσμα την σωματική και ψυχική εξάντληση, την σοβαρή πιθανότητα ιατρικής αστοχίας και κινδύνου των ασθενών και φυσικά εμπλοκής συνειδησιακής και νομικής του ιατρικού προσωπικού.

Οι πρόσθετες εφημερίες 10 μηνών είναι απλήρωτες και αρκετοί συνάδελφοι εφημερεύουν με ''εντέλλεστε''.

Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών, 2 επιμελητών για ΤΕΠ, 1 για ΜΤΝ, 2 για ουρολογική, 1 για καρδιολογική, 1 για αιματολογικό, 1 για μικροβιολογικό, 1 για ορθοπεδικό, 1 για μαιευτικό/γυναικολογικό, 1 για πνευμονολογικό, 1 φυσίατρος για ΚΕΦΙΑΠ.

Ανά τμήμα τα ζωτικά ζητήματα είναι:

- Στο Τμήμα Επειγόντων υπηρετεί μόνο ένας γιατρός.
- Το Τμήμα της Αιμοδοσίας λειτουργεί χωρίς γιατρό.
- Στο Ακτινολογικό 1 γιατρός βγαίνει σε σύνταξη άμεσα και άλλος ένας θα μετακινηθεί με απόσπαση.
- Στο Μικροβιολογικό, επίσης, βγαίνει σε σύνταξη 1 γιατρός και άλλος ένας μετακινείται με απόσπαση.
- Στο Καρδιολογικό βγαίνει ένας σε σύνταξη και ένας είναι παροπλισμένος λόγω τραυματισμού.
- Η Ουρολογική υποκρίνεται ότι λειτουργεί με ένα γιατρό επικουρικό επιμελητή Β΄ και ακάλυπτες εφημερίες 23 μέρες το μήνα... Ένας γιατρός επικουρικός επιμελητής Β΄. Πόσες εφημερίες να κάνει μόνος του; Οι 22 μέρες του μήνα είναι χωρίς ουρολόγο. Ο συνάδελφος ενημέρωσε εγγράφως την διοίκηση ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των ασθενών πού εισάγονται κατά την απουσία του. Εισάγονται ασθενείς στην Ουρολογική, χωρίς να εφημερεύει ουρολόγος, με εντολή του διοικητή και με αγνώστου γιατρού την ευθύνη.

Η ΜΤΝ με πρόσφατο το κλείσιμο της ιδιωτικής κλινικής, έχει αυξήσει κατά 12 ασθενείς την δύναμη της και επιπλέον τμήμα Περιτοναϊκής κάθαρσης (το πρώτο από τα δύο της Κρήτης ) με 3 μόνιμους γιατρούς και ανάγκη σταθερή για 4ο μόνιμο γιατρό.

Τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης χρειάζονται αντικατάσταση, λόγω πολλών ετών λειτουργίας έχουν πλέον συχνές βλάβες.

Οι αναπνευστήρες της ΜΕΘ και τα μόνιτορ χρειάζονται αντικατάσταση άμεσα.

Ο αξονικός τομογράφος είναι για πέταμα καθώς και το μηχάνημα των υπερήχων καρδιάς.

Το δίκτυο υπολογιστών νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Φιλόδοξη και πολυδιαφημιζόμενη πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων, από εποχής προηγούμενου διοικητή.

Σχεδιασμός δικτύου για 100 τερματικά (υπολογιστές ). Τερματικά πού είναι στο δίκτυο σήμερα 250 και ξεκινά λειτουργία επιπλέον εφαρμογών.

Αποτέλεσμα; Πρακτικά αδύνατον να γραφτεί συνταγή ή παραπεμπτικό για εξετάσεις. Χρόνος απαιτούμενος για μια συνταγή, αν καταφέρει κανείς να μπεί στο σύστημα: 45 λεπτά.

Η υπηρεσία σίτισης κοστίζει 500.000 ευρώ και έχει 4 φορές καταγγελθεί από την επιτροπή ελέγχου τήρησης σύμβασης. Για την ποιότητα, την ποσότητα, το χρόνο διανομής και για πλαστικό ξένο υλικό μέσα στο φαγητό. Καθημερινά είναι τα προβλήματα με την τροφοδοσία και την ώρα διανομής του φαγητού στους ασθενείς.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μαζί στη ζωή μαζί και στο θάνατο: Η ιστορία ενός Κρητίκαρου και της γυναίκας του στην Αυστραλία


ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ / neoskosmos.com

Την έσφιξε στην αγκαλιά του, με τον δικό του, τρυφερό και δυνατό τρόπο μαζί, που εκείνη γνώριζε ακόμη και μέσα στα σκοτάδια της Αλζχάϊμερ.


Του είπαν ότι «έφυγε» και περίμεναν το ξέσπασμά του. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης όμως ήταν Κρητικός της παλιάς γενιάς. Γιος του πατέρα του και εγγονός του παππού του, που πίστευαν ότι ο άντρας δε φανερώνει τα αισθήματά του. Όσο πιο βαθιά είναι τόσο πιο αφανέρωτα.

Βγήκε στην αυλή της «Θαλπωρής», αξημέρωτα ακόμη κι’ έβγαλε να καπνίσει ένα τσιγάρο, όπως έκανε όταν η καρδιά του είχε φουρτούνες.

Παγωνιά γύρω του, αλλά πού να νοιώσει κρύο. Φλογισμένη η καρδιά του από τον πόνο για την αγαπημένη που δε θα έσφιγγε ξανά στην αγκαλιά του, το μόνο που τον απασχολούσε ήταν να μην την αποχωριστεί. Να μην την αφήσει μόνη της στο μεγάλο ταξίδι.

Ποιος ξέρει με πόση δύναμη, αυτός ο γενναίος Κρητίκαρος, ο σοβαρός και αμίλητος, έκανε την προσευχή του και ο Θεός τον άκουσε! Περίμενε λίγο να δει το μεγάλο του γιο, το Νικόλα, που ήταν στο δρόμο και μετά έγειρε και άφησε την τελευταία του πνοή, λίγο πιο πέρα από την αγαπημένη του, όταν το σώμα της ήταν ζεστό ακόμη …….

Είπαν ότι πέθανε από καρδιά. Στα κρύα πιστοποιητικά θανάτου δε γράφεται όταν πεθάνει κανείς από αγάπη. Όταν προστάζει την καρδιά του να σταματήσει να χτυπά και αυτή τον υπακούει!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

«‘Ετρεξα, μόλις μου τηλεφώνησαν, πέντε η ώρα το πρωϊ της Παρασκευής, από τη «Θαλπωρή», μουδιασμένος από το φοβερό νέο και βρήκα τον πατέρα έξω στο courtyard, να καπνίζει. Έκανε φοβερό κρύο, του είπα να πάμε μέσα, αλλά ήταν σα να βρισκόταν ήδη σε άλλο κόσμο. Με κοίταξε μ’ ένα βλέμμα που δε θυμάμαι να με είχε κοιτάξει ποτέ πριν. «Είσαι καλά παιδί μου;» με ρώτησε και ο πόνος όλου του κόσμου ήταν σα να είχε συγκεντρωθεί στα μάτια του. «Ναι πατέρα, αλλά πάμε μέσα», του είπα, όσο πιο μαλακά μπορούσα. Έβλεπα ότι ο πόνος τον είχε τσακίσει.

Μού έδωσε το πακέτο τα τσιγάρα του, πράγμα που εκείνη την ώρα δεν μπορούσα να εξηγήσω. Ήταν σα να μου έλεγε ‘δεν τα χρειάζομαι πια’.

Γονάτισα μπροστά του, όπως καθόταν στο παγκάκι, αμίλητος και ξαφνικά είδα το μισοτελειωμένο τσιγάρο που κρατούσε να πέφτει από το χέρι του. Έγειρε το κεφάλι του και νόμισα ότι τον πήρε ο ύπνος. Δεν έκανα λάθος. Ήταν όμως ο αιώνιος ύπνος. Αυτός που θα τον έφερνε πάλι κοντά στη μητέρα μου, στον άνθρωπο που λάτρεψε σ’ όλη του τη ζωή και ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει ούτε το θάνατο να τους χωρίσει».

Ο Νίκος Μαρκογιαννάκης, ο πρωτότοκος του Χρήστου και της Μαρίας, δε μπορεί ακόμη να πιστέψει ό,τι συνέβη το πρωϊ της 17ης Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά όμως δεν τον παραξενεύει.

«Οι γονείς μου ζούσαν ο ένας για τον άλλον. Ποτέ δεν πήγαινε ο πατέρας κάπου μόνος του. Έπρεπε να έχει και τη μητέρα μου δίπλα του. Δεν ήξερε τι θα πει καφενείο, αλλά ούτε και ανδρικές παρέες. Κοίταζε το σπίτι και τα παιδιά του. Ήταν λιγόλογος, αυστηρός, σε αντίθεση με τη μητέρα μου η οποία ήταν η προσωποποίηση της χαράς. Το γέλιο της αντηχούσε σ’ όλο το σπίτι. Ατελείωτες οι ιστορίες της για την οικογένεια, τα παράξενα του χωριού, τους περίεργους τύπους που μπορούσε να μιμείται καταπληκτικά. Ήταν η ζωή στις παρέες, γι’ αυτό το πηγαίο της χιούμορ, τη ζεστασιά, την αγάπη της για τον συνάνθρωπο, το ότι ήταν πάντα έτοιμη να βοηθήσει μ’ όποιον τρόπο μπορούσε. Ήταν επίσης φοβερή μαγείρισσα, γνωστή για την παραδοσιακή κρητική κουζίνα που δίδαξε και στα εγγόνια της».

Ο Νικόλας Μαρκογιαννάκης είναι φανερά φορτισμένος από την εισροή των αναμνήσεων, συγκινημένος, αλλά και περήφανος μαζί για τους γονείς του, που πραγματικά φαίνεται, όχι μόνο να ήταν στενά δεμένος μαζί τους, να τους λάτρευε, αλλά και να τους θαύμαζε.

ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Πάμε, μαζί, αργά και διακριτικά στην εποχή που ήλθαν στην Αυστραλία, από τα Χανιά της Κρήτης το 1966, όλοι μαζί. Ο Χρήστος και η Μαρία Μαρκογιαννάκη, με τα δυο τους αγόρια, τον Νικόλα 8 χρόνων και τον Παντελή 6.

«Ο πατέρας μου ήταν γεωργός και η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, εκεί στο χωριό, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. Έφευγαν πάρα πολλοί την εποχή αυτή για την Αυστραλία, ακόμη και πολύ πριν από μας. Οι γονείς μας, είδαν αυτό το ταξίδι, σαν μια ευκαιρία να μας εξασφαλίσουν μια ανώτερη μόρφωση, να δημιουργήσουν κάποια βάση για μια καλύτερη ζωή για την οικογένεια. Ήδη ήταν η αδελφή της μητέρας μου στη Μελβούρνη, οπότε δεν είναι ότι θα πηγαίναμε σ’ έναν τόπο που δεν ξέραμε κανέναν.

Θυμάμαι ότι δεν είχαμε δυο μέρες στην Μελβούρνη και οι γονείς μας έπιασαν δουλειά. Η μητέρα μου σε εργοστάσιο που έφτιαχναν γυναικεία φορέματα και π πατέρας μου στο General Motors. Για ένα διάστημα μάλιστα εργαζόταν σε δύο δουλειές και είχε πάθει υπερκόπωση.

Θυμάμαι ότι υπήρχε μια θαλπωρή στο σπίτι, μια αγάπη δυνατή ανάμεσα στους γονείς μου. Ποτέ δε χαλούσε ο ένας το χατίρι του άλλου, ούτε επενέβαινε στον τρόπο που φερόταν σε μένα και τον αδελφό μου. Ο πατέρας, για παράδειγμα, ήταν αυστηρός μαζί μας. Η μητέρα μου , από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ πιο ελαστική και εκδηλωτική. Όταν όμως μας μάλωνε ο πατέρας μου, ποτέ δεν επενέβαινε. Ο δεσμός τους ήταν παράδειγμα για μίμηση. Δε χωρεί αμφιβολία γι’ αυτό», θα πει ο Νίκος, κάνοντας μια παύση, απορροφημένος προφανώς από τις αναμνήσεις που τον κατακλύζουν.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕ ΜΟΝΗ

Αν μιλάμε σήμερα είναι γιατί όλη η παροικία έχει συγκλονιστεί από το γεγονός ότι δύο άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ στη ζωή, δεν μπόρεσε ούτε αυτός ο θάνατος να τους χωρίσει.

Enhanced by Zemanta

Κρήτη: Πολλαπλασιάζονται οι φιλόξενοι χώροι για τις θηλάζουσες μητέρες

Κάποια μεμονωμένα περιστατικά «διωγμού» των θηλάζουσων μαμάδων από δημόσιους χώρους ήταν αρκετά για να ενισχυθεί το «κίνημα» που στηρίζει το θηλασμό και διεκδικεί το δικαίωμα να μπορεί το κάθε μωρό να τραφεί, όταν το θελήσει και το χρειαστεί.

Άλλωστε «ο θηλασμός είναι μια τέχνη μαγική που δεν υπακούει σε ωράρια και σημεία. Είναι δικαίωμα της κάθε μητέρας να είναι ελεύθερος πάντα και παντού» - λένε οι μανούλες που έχουν βιώσει το μεγαλείο της Φύσης.

Αρκετές εξ αυτών πρωτοστάτησαν στο να γίνει το Ηράκλειο μια πόλη φιλική όχι … γενικώς κι αορίστως για τους δημότες της, αλλά συγκεκριμένα για τις θηλάζουσες μητέρες και τα μωρά τους.

Εδώ και λίγους μήνες, «το Ηράκλειο Καλωσορίζει το Θηλασμό» ανοίγοντας το δρόμο στην απενοχοποίηση του θηλασμού.

Ολοένα και περισσότερα είναι τα καταστήματα της πόλης που αγκαλιάζουν την προσπάθεια αυτή, ενώ στο «χορό» έχει μπει και το δημαρχείο Ηρακλείου, που με μια πανηγυρική εκδήλωση άνοιξε τις πόρτες του στις θηλάζουσες μητέρες.

Το παράδειγμα ακολούθησε και το Ρέθυμνο, ενώ άλλος ένας Δήμος της Κρήτης στηρίζει έμπρακτα τις θηλάζουσες μητέρες: ο δήμος Χανίων και συγκεκριμένα το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Γραφείο Τουρισμού) σε συνεργασία με την ομάδα "Χανιά: Φίλοι και Υποστηρικτές Μητρικού θηλασμού", έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση φιλόξενων χώρων σε εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης και φαρμακεία, που θα αποτελέσουν σημεία θηλασμού για τις θηλάζουσες μητέρες.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...