Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Απειλή νέων “λουκέτων” - Το 'tragic story' για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Χανίων

Η «υπερχρέωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ο «διαρκώς αυξανόμενος αριθμός λουκέτων», τα «μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό» και ο «κίνδυνος διάλυσης της ασφαλιστικής κάλυψης» συνθέτουν το 'tragic story' για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Χανίων. Αυτό τονίστηκε στη  συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων. 

Στη συνέντευξη συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους σχεδόν τους κλάδους της Ομοσπονδίας, που περιέγραψαν με 'μαύρα χρώματα' την κατάστασή τους, ζητώντας άμεσα στήριξη. Ειδικότερα, ο κ. Α. Παπαδεράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε αναλυτικά σε τρία ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματοβιοτέχνες:
• ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ: Η κατάσταση υπερχρέωσης των επιχειρήσεων έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Τα χρέη τους διογκώνονται καθημερινά μαζί με τις επισφαλείς απαιτήσεις τους, τις οποίες δεν μπορούν να εισπράξουν. Οι μικροί επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου και στον κλάδο των κατασκευών, εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη οικογενειακή τους διαβίωση από τα μικρά αποθέματα (όσοι έχουν και τα οποία όμως εξαντλούνται) καθώς και από την παρακράτηση υποχρεώσεών τους έναντι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ετσι διογκώνεται η νοσηρότητα και η αναξιοπιστία στην αγορά.
• ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Το κλείσιμο επιχειρήσεων (ουσιαστικό και τυπικό) συνεχίζεται. Πρόσφατα οδηγήθηκε σε κατάρρευση ο Συνεταιρισμός Υδραυλικών και ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί άλλοι αστικοί Συνεταιρισμοί στον χώρο των κατασκευών. Για 5η συνεχή χρονιά η μεταποίηση συνεχίζει καθοδική πορεία στον Νομό Χανίων. Παράλληλα με το κλείσιμο επιχειρήσεων διογκώνεται η παράνομη οικονομία, ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών και στο εμπόριο και η οποία, εκτός του ότι ανατροφοδοτεί τη φοροδιαφυγή, πλήττει και τις εναπομείνασες νόμιμες επιχειρήσεις. Ετσι δημιουργείται και ένας ακόμα φαύλος κύκλος. Ο κύκλος της αυτοκαταστροφής των ΜμΕ.
• ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στον τουρισμό αναφέρθηκε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας κ. Παυλάκης. Η αύξηση των αφίξεων (25% τον Μάιο) δεν έχει επιφέρει ανάλογη αύξηση του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα σε ορισμένους τομείς και περιοχές οργανωμένου τουρισμού έχουμε μείωση μέχρι και 20% σε σχέση με πέρυσι. Το 'δούλεμα' για τον Φ.Π.Α. στην εστίαση συνεχίζεται. Η μείωση του Φ.Π.Α., όλες οι μελέτες των ειδικών έχουν δείξει ότι θα φέρει αύξηση στα οικονομικά μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και δυστυχώς το παραπέμπουν στις καλένδες και όχι μόνο στην εστίαση, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε επίσης πως αποτελεί «μείζονα πρόκληση για τον ελληνικό λαό η αναγνώριση ακόμα και από την τρόικα της λανθασμένης πολιτικής που εφαρμόζεται και ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση η επιμονή για τη συνέχισή της. Τίθεται εύλογα το ερώτημα. Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου ποιος είναι ο βλάκας; Σε κάθε περίπτωση όμως τις επιπτώσεις αυτής της παράνοιας τις υπομένει 5 χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός και στον χώρο της πραγματικής οικονομίας οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της».

ΧΡΕΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι επαγγελματίες στις ρυθμίσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο κ. Παπαδεράκης υπογράμμισε ότι «οι ανύπαρκτοι διακανονισμοί των Τραπεζών, εν αναμονή της περιβόητης κεφαλαιοποίησής τους με κεφάλαια που θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός, όχι μόνο δεν θα φέρουν οικονομικό αποτέλεσμα, όπως και μέχρι τώρα, αλλά φοβούμαστε ότι προετοιμάζουν το έδαφος για μια εκτεταμένη διαδικασία πλειστηριασμών και κατασχέσεων της όποιας ατομικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης και της 1ης κατοικίας. Τα δεδομένα, δυστυχώς, ενισχύουν την παραπάνω ανησυχία».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Η Ομοσπονδία ζητά να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και να απαγορευτεί η λειτουργία εισπρακτικών εταιρειών. Πιστεύει ότι η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων είναι αυτή που δίνουν οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ που έχουν επανειλημμένα κατατεθεί στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα, βασικές εκ των οποίων είναι:
1. Αμεση αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας του Ο.Α.Ε.Ε. από την ασφαλιστική ενημερότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος τον 2014.
2. 'Πάγωμα' (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα οφειλών στο Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά την 1/1/2015 σε πολλές δόσεις, συναρτήσει του εισοδήματος (επιχειρηματικού ή προσωπικού), χωρίς επιβολή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
3. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, τουλάχιστον μέχρι 31-12-2014, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Με αυτό το μέτρο, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται ότι μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία τον Ο.Α.Ε.Ε. περισσότερα από 540 εκατ. φέτος.
4. Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 ευρώ, που είναι σήμερα, σε 40.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει ο ασφαλισμένος σε συνταξιοδότηση.
5. Μείωση, ως κίνητρο, των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων στο Ι.Κ.Α., που καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, έως και 5%. Ανάλογα να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών και τηρούν ανελλιπώς για 36 μήνες τους όρους της.

Εισπρακτική τηλεφωνική εταιρεία και στα Χανιά
Για λειτουργία και στα Χανιά εταιρείας εισπρακτικού χαρακτήρα με μηχανισμό τηλεφωνικής ενημέρωσης και επικοινωνίας έκανε λόγο ο κ. Παπαδεράκης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε τη λειτουργία της εταιρείας αυτής ζητώντας το κλείσιμό της και τονίζοντας πως «τα κόκκινα - ενυπόθηκα δάνεια οι Τράπεζες πρόκειται να τα 'πουλήσουν' σε Τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες θα τα εισπράξουν μέσω εισπρακτικών. Στα Χανιά ήδη εγκαταστάθηκε εταιρεία εισπρακτικού χαρακτήρα με μηχανισμό τηλεφωνικής ενημέρωσης - ειδοποίησης».

haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...