Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη

Οι εκπαιδευτικές πολιτικές στα χρόνια των μνημονίων οδηγούν τη δημόσια εκπαίδευση στη διάλυση. Σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται, πληθωρικά τμήματα άνω των 25 μαθητών κυριαρχούν σε όλες τις βαθμίδες, η χρηματοδότηση κάθε χρόνο μειώνεται. Παράλληλα οι μηδενικοί διορισμοί και οι ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών έχουν ως συνέπεια τη διεύρυνση των προβλημάτων στη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
 
Η κατάσταση σε όλη τη χώρα είναι τραγική. Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, δύο ολόκληρες βδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με δυσκολία ή υπολειτουργούν ενώ σε κάποια άλλα δεν έχει χτυπήσει ακόμα κουδούνι (!) (στα Δ.Σ. Παναγιάς, Καβροχωρίου, Καρκαδιώτισσας καθώς και στα Νηπιαγωγεία Αξού, 2ο Ανωγείων, 2/θ Ροδωπού, 1/θ Καμισιανών και 1/θ Ροδωπού).

Τα κενά σε επίπεδο Κρήτης ξεπερνούν τα 570 (σύμφωνα με στοιχεία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών. Στο νομό Ηρακλείου φτάνουν τους 80 δασκάλους, 35 νηπιαγωγούς και 115 ειδικοτήτων και στο νομό Ρέθυμνου ανέρχονται σε 30, 20 και 45 αντίστοιχα.

Στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική, αφού τα περισσότερα είναι κλειστά, ενώ τα ελάχιστα ανοιχτά υπολειτουργούν.

Η λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών και νηπιαγωγείων, που τόσο ανάγκη έχει η κάθε τοπική κοινωνία, έχει ανασταλεί για να καλυφθούν διδακτικά κενά και να εμφανιστεί πληρότητα θέσεων. Η ταλαιπωρία όμως των γονέων είναι απερίγραπτη με πολύ σημαντικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές συνέπειες. Ταυτόχρονα ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και οι διευθυντές σχολικών μονάδων διδάσκουν κανονικά σε τάξεις.

Επειδή η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό και η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους,

Επειδή οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας είναι τεράστιες,

Επειδή οι ακολουθούμενες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων οδηγούν στην κατάργηση των υποστηρικτικών δομών (ειδική αγωγή, τμήματα ένταξης, ολοήμερο σχολείο)

Επειδή η ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, των φορέων, των γονιών και των εκπαιδευτικών που «αγωνίζονται για να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά» κορυφώνεται,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να ομαλοποιηθεί το συντομότερο η κατάσταση και να λειτουργήσουν εύρυθμα και αποδοτικά οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα; Προτίθεται να προβεί άμεσα σε διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά λειτουργικά κενά;

Oι ερωτώντες βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Διακάκη Μαρία
Δερμιτζάκης Κωστής
Ξανθός Αντρέας
Σταθάκης Γιώργος
Κουράκης Τάσος

Εκθεση κρητικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη

 Ο «Αγροτικός Αύγουστος 2013», για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί έκθεση κρητικών προϊόντων με στόχο την προβολή και προώθησή τους


Στην έκθεση, η οποία  διοργανώνεται από το δήμο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα των δήμων Θεσσαλονίκης και Αθηνών (σ.σ. θα παρουσιαστεί, πρώτα στην Αθήνα, και συγκεκριμένα, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου), θα παρουσιάζονται κρητικά πιστοποιημένα και τυποποιημένα Ποιοτικά Προϊόντα (Βιολογικά, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) καθώς και είδη λαϊκής τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013.

Οι δάσκαλοι του Ηρακλείου συμμετέχουν στον ... πόνο του άλλου

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να προβάλλουν αλλά και να υποστηρίξουν το έργο των Γιατρών Χωρίς ΣύνοραΟι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να προβάλλουν αλλά και να υποστηρίξουν το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης, υποστηρίζει και συμμετέχει στις δραστηριότητες που έχουν προγραμματίσει ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ και θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο από 1 - 6 Οκτωβρίου 2013.

Οι εκδηλώσεις αυτές με τίτλο: Πόλεις χωρίς σύνορα Στο Ηράκλειο για τον πόνο του άλλου έχουν ως στόχο να προβάλλουν αλλά και να υποστηρίξουν το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους ευάλωτους και αποκλεισμένους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασθενείς στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει τις δράσεις αυτές με τη συμμετοχή και της ομάδας Νηπιαγωγώντας του Συλλόγου μας η οποία και ανέλαβε την αφήγηση του παραμυθιού οι Γιατροί του βασιλιά και οι Φρικαλέοι δράκοι του Ευγένιου Τριβιζά.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 18:00 -19:00 στο Αναγνωστήριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 46).

prismanews.gr

Οι εκπαιδευτικοί σταμάτησαν την απεργία, οι καταλήψεις συνεχίζονται

Μπορεί οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις, ωστόσο οι καταλήψεις συνεχίζονται σε διάφορα σχολεία σε όλη την Κρήτη.


Σήμερα υπό κατάληψη τελεί από τους γονείς, το Δημοτικό Σχολείο των Αμιρών, στο δήμο Βιάννου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη δασκάλου, όπως δήλωσε στο ράδιο Κρήτη ένας από τους γονείς, το σχολείο από 4θέσιο έγινε φέτος διθέσιο ενώ έχει μόνο ένα δάσκαλο.

Αναλυτικά τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στην Κρήτη:

Ηράκλειο

Γυμνάσι 5ο Ηρακλείου, Γαζίου, Αγίου Μύρωνα, Γουβών, Μαλίων

Γενικά Λύκεια: Γαζίου, Αγίου Μύρωνα, Τυμπακίου, Ασημίου, Επισκοπής, Γουβών, Μαλίων,

11ο Ηρακλείου ΕΠΑΛ: 1ο Ηρακλείου, 6ο Ηρακλείου

Λασίθι: ΕΠΑΛ Ιεράπετρας

Ρεθυμνο:

Γυμνάσια: Γαράζου

Λύκεια: Περάματος ΕΠΑΛ:1ο Ρεθύμνου,

ΕΠΑΛ Γαράζου

Χανιά

Γυμνασια:1ο Κισσάμου, Κουνουπιδιανών

Λύκεια: 1ο Χανίων, 4ο Χανίων, Αλικιανού, Νέας Κυδωνίας

ΕΠΑΛ: 1ο Χανίων, ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου
cretalive.gr

Ο Gramatik live στα Χανιά


Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας του, ο γνωστός Σλοβένος dj και παραγωγός θα βρεθεί  στα Χανιά της Κρήτης στις 26 Οκτωβρίου 2013, και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον, διεθνούς φήμης, dj.


Ο Gramatic από την ηλικία των 3 ετών έδειξε την αγάπη του για τη μουσική, ψαχουλεύοντας κασέτες funk, jazz, soul και blues μουσικής που ανήκαν στη μεγάλη του αδελφή.

Στα 13 του ξεκίνησε να δημιουργεί τα πρώτα του beats σε ένα παλιό pc και να τα διακινεί μέσω του διαδικτύου. Η ψηφιακή μουσική του γρήγορα κέρδισε οπαδούς, η φήμη του εξαπλώθηκε, πραγματοποίησε περιοδείες και κέρδισε μια θέση στην αμερικανική μουσική αγορά.

Ο Σλοβένος dj πρόσφατα ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία με το όνομα "Lowtemp"από την οποία θα κυκλοφορήσει το ολοκληρωμένο του άλμπουμ με τίτλο "The age of Reason", εμπνευσμένο από το κωμικό μέρος ενός stand up comedy του κωμικού George Carlin.

Από το άλμπουμ αυτό, ο Gramatik δίνει μια γεύση στο κοινό του με το video "Bluestep" όπου συνδυάζει τα vibes των blues των δεκαετιών '50 και '60 με ένα μελωδικό, γκρουβάτο Dubstep beat και μας συστήνει ένα νέο, πρωτοποριακό μουσικό είδος που ο ίδιος ονομάζει "Bluestep",το οποίο θα αποτελεί και το πρώτο track του επερχόμενου άλμπουμ του.



Στις live εμφανίσεις του ο Gramatik θα πλαισιώνεται από καλλιτέχνες της δισκογραφικής του εταιρείας, ενώ σε επιλεγμένες ημερομηνίες θα εμφανιστούν στη σκηνή μαζί του οι ExMag καιHeRobust.

Σημεία προπώλησης:
Καταστήματα Public

www.ticketarena.gr
Enhanced by Zemanta

Ηράκλειο: Μπουγέλωσε τη νύφη στον πεζόδρομο

Ούτε οι περαστικοί από τη Δαιδάλου, τον κεντρικότερο πεζόδρομο του Ηρακλείου, πίστευαν αυτό που αντίκριζαν. 


Ένας νεαρός, φορώντας γαμπριάτικο κουστούμι, "έλουζε" αδειάζοντας έναν κουβά νερό μια νύφη!

Η τελευταία σιδέρωνε πάνω στον πεζόδρομο φορώντας το νυφικό της. Άκρως σουρεαλιστικό και απόλυτα πρωτότυπο (όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία) το σενάριο της γαμήλιας φωτογράφισης ενός ζευγαριού από το Ηράκλειο.

Η φαντασία (και η ικανότητα) του φωτογράφου Δημήτρη Μανιώρου και θέληση των νεόνυμφων να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό, οδήγησε στο αποτέλεσμα της φωτογραφίας, το όποιο δεν έχει ψήγμα φωτομοντάζ καθώς όλα έγιναν όπως τα βλέπετε. Όντως η...τολμηρή νύφη έστησε την σιδερώστρα στο κεντρικότερο σημείου του Ηρακλείου και περίμενε καρτερικά ο καλός της να την κάνει...λούτσα με έναν κουβά νερό!

Ο Βαγγέλης και η Κατερίνα (οι πρωταγωνιστές της φωτογράφισης) παντρεύτηκαν στις 31 Αυγούστου, όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε στο πλαίσιο της γαμήλιας φωτογράφισης τους. Να ζήσουν λοιπόν !

Πηγή: flashnews.gr

Γιατί παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΝΔ στα Χανιά


Συρικνώνεται η Νέα Δημοκρατία στα Χανιά. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ίδιος ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων Μανώλης Αλιφιεράκης.

Ο κ. Αλιφιεράκης έκανε στις 25/9, μιλώντας στο Γιώργο Γυπάκη και στην εκπομπή “Πολίτης στον Αέρα” του ΚΡΗΤΗ FM 101,5 σοβαρές καταγγελίες τόσο για τη λειτουργία του κόμματος στα Χανιά, όσο και για την ίδια την πολιτική που εφαρμόζει το κυβερνητικό κόμμα ως “ανακόλουθη” προς όσα υποσχόταν προεκλογικά.

Συγκεκριμένα ο κ.Αλιφιεράκης εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του παραδέχτηκε ότι “η κομματική βάση της ΝΔ, δε συμφωνεί με πολλά απ' αυτά τα οποία γίνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή” και τόνισε ότι “άλλα είχαμε πει προεκλογικά κι άλλα γίνονται” καθώς και ότι όταν μετέφερε τις αντιρρήσεις των στελεχών του κόμματος εισέπραττε την αδιαφορία της ηγεσίας. Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων, ο οποίος σημειωτέον είναι συνομιλητής του ίδιου του Πρωθυπουργού τον οποίο στήριξε σε όλη του την πορεία, καταγγέλει χωρίς να τους κατονομάζει τους βουλευτές του κόμματος που μέσα από τα πολιτικά τους γραφεία υποκαθιστούσαν το ρόλο της Νομαρχιακής επιτροπής ”κι έκαναν το δικό τους” καταντώντας το κόμμα τσιφλίκι τους.

Ερ. “Ποιοί ήταν οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησής σας;'
Απ. “Εδώ και πολύ καιρό υπήρχε μια υποβάθμιση της θέσης του Προέδρου της Νομαρχιακής. Το είχα καταγγείλει, είχα κάνει μια παραίτηση τον Ιανουάριο, κι έλαβα τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα σταματήσει, δηλαδή, ο ρόλος της Νομαρχιακής θα είναι ισχυρός και ανεξάρτητος όπως λέει το καταστατικό της ΝΔ. Αυτό που μπορώ να περηφανευτώ είναι ότι κράτησα τη Νομαρχιακή ανεξάρτητη, πέρα από πολιτικά γραφεία. Δηλαδή θεμιτός ο ρόλος των πολιτικών γραφείων, αλλά υπάρχει παράλληλα και η νομαρχιακή, είναι εκείνη που διοικεί το κόμμα, εκείνη που αναλαμβάνει να κάνει τις διάφορες διαδικασίες, τις εκλογές έχει συγκεκριμένο ρόλο και παίρνει επίσης θέση και αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα του νομού. Ε, αυτό δε γινόταν, δυστυχώς. Για διαφόρους λόγους, κεντρικά, μας είχαν απαξιώσει. Ας πούμε υπήρχαν παρεμβάσεις, όλο και κάποιος ήθελε να κάνει το δικό του, έτσι ο ρόλος της Νομαρχιακής και ο δικός μου ήταν στο περιθώριο. Οπως σας είπα το είχα καταγγείλει και δεν έγινε τίποτα, έτσι έφτασα στο σημείο να υποβάλλω την παραίτησή μου, αλλά ο λόγος που το έκανα ήταν για να αναδείξω αυτό το πρόβλημα, να αναδείξω την κακή λειτουργία του κόμματος αλλά παράλληλα να διευκρινήσω ότι δε συμφωνούμε όλοι, ιδιαίτερα η κομματική βάση της ΝΔ, δε συμφωνεί με πολλά απ' αυτά τα οποία γίνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Φτάσαμε σ ένα σημείο να παίρνονται αποφάσεις από πάνω κι όλοι να ακούμε, δεν υπάρχει άλλη λύση, μονόδρομος – μονόδρομος – μονόδρομος. Ε, όχι, υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις τις οπόίες είχα μεταφέρει πολλές φορές. Δεν περίμενα να αλλάξει η κεντρική πολιτική από τη δική μου την εισήγηση, αλλά τουλάχιστον περίμενα κάποιες απαντήσεις, τις οποίες ζητούσε κι ο κόσμος.
Ερ. “Γιατί διαλέξατε τώρα, σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση να παραιτηθείτε;”
Απ. “Είχα υποβάλλει την παραίτησή μου από τον Ιανουάριο και μάλιστα έλαβα απάντηση από το ίδιο το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι δε γίνεται δεκτή η παραίτησή σου και όλα θα αλλάξουν, θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Το Φεβρουάριο έλαβα διαβεβαιώσεις και γι αυτό παρέμεινα μερικούς μήνες ακόμα, δεν είναι και πολύ μεγάλο το διάστημα. Οπωσδήποτε όμως υπήρχε στο μυαλό μου ότι προεκλογικά, ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Αλλα είχαμε πει κι άλλα γινόντουσαν, αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος και γι αυτό το λόγο έπρεπε κάποια στιγμή κι εγώ, να διαχωρίσω τη θέση μου. Προσπάθησα μέσα από τα όργανα κι από πολλές επιστολές τις οποίες έχω στείλει πάνω να τους εξηγήσω ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα, συρρικνώνεται το κόμμα στα Χανιά. Να σας πω όμως, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν. Δεν ξέρω πως τοχουν πάρει “εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική, τα μνημόνια, θα προχωρήσουμε έτσι, δε γίνεται, δεν ξέρουμε τί λέει ο κόσμος, δε μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, δε μας ενδιαφέρει τί γίνεται εδώ κι εκεί.” Αυτή ήταν η συνολική απάντηση που λάμβανα.
Δεν έκανα μια κίνηση βεβιασμένη, τη σκέφτηκα, τη μελέτησα. Υπήρχε και κόσμος που πίστευε σε μένα, που ήθελε την παρουσία μου εκεί, δεν ήθελα να τον δυσαρεστήσω, κάποια στιγμή όμως έπρεπε να φανεί και η αλήθεια, γιατί όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε, γιατί αν δεν το κανουμε θα το βρούμε μπροστά μας. Δηλαδή εν είναι δυνατόν να τα καταπίνουμε- να τα καταπίνουμε, κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσουμε.
Τέλος, όσον αφορά τη στάση που τήρησαν στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος “χτίζοντας” την ιδέα της συνεργασίας της ΝΔ με μία εγκληματική οργάνωση όπως αποδείχτηκε ότι είναι η Χρυσή Αυγή, ο κ. Αλιφιεράκης ξεκαθάρισε σε ότι τον αφορά πως “τοπικά δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση, δεν άκουσα κάποιον να εισηγείται συνεργασία με τη ΧΑ”.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...