Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Χορήγηση προσωρινής σύνταξης και σε υγιή ταμεία πέραν του ΙΚΑ

Προτείνει με παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων και σε άλλα υγιή ταμεία, όπως συμβαίνει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ..

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον αρμόδιο Υπουργό: «από τον Νοέμβριο του 2012, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Σ00/87/16-11-2012) προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους υποψήφιους συνταξιούχους του ΙΚΑ για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η εξόφληση της οφειλής δεν γίνεται εφάπαξ, αλλά παρακρατείται από τη μηνιαία σύνταξη».

Πάνω από 300.000 συνταξιούχοι, παραμένουν σε αναμονή έως δυόμισι χρόνων, στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας  και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξ αιτίας της εξαιρετικά μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Το πρόβλημα αυτό, οδηγεί τους ασφαλισμένους με αίτημα συνταξιοδότησης σε οικονομικό αδιέξοδο και πολύ συχνά στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα (παρ 5 του άρθρου 38 του Ν. 3996/2011) δεν  προβλέπεται η έκδοση αποφάσεων  προσωρινής σύνταξης, στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ακόμη προβλέπεται η παρακράτηση  του 1/3 από το μηνιαίως καταβαλλόμενο  ποσό προσωρινής σύνταξης του ποσού  που αντιστοιχεί στην εξαγορά χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας και του 1/4 στην περίπτωση της εξαγοράς λοιπών πλασματικών χρόνων, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί στη σχετική απόφαση αναγνώρισης.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει στο έγγραφό του ότι: «η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία είναι προς όφελος των ασφαλισμένων χωρίς να επηρεάζει τα ταμειακά υπόλοιπα των ταμείων, αφού γίνεται παρακράτηση για το χρόνο εξαγοράς μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα υγιή ταμεία, όπως το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.)» και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ένα προτίθεται να προβεί στη χορήγηση προσωρινής σύνταξης και σε άλλα υγιή ταμεία και πιο συγκεκριμένα όπως το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. που διαθέτει ένα υγιές αποθεματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...