Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μ.Κεφαλογιάννης: Τιμούμε τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη.

Του αγωνιστή, που πάλεψε για την επιστροφή της Δημοκρατίας στον Tόπο που τη γέννησε.

Του πολιτικού, που πρωτοστάτησε στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος. Αλλά και στην εθνική συμφιλίωση, τη συνεννόηση, τη σύνθεση, τη συναίνεση στα μεγάλα και τα σπουδαία.

Του ανθρώπου, που δίδαξε ότι η αξία και η ποιότητα της Δημοκρατίας, βρίσκονται πάντα μακριά από άκρα και ακρότητες. Που, κέρδισε με το ήθος και την προσφορά του, το σεβασμό όλων των Ελλήνων. Και που σφράγισε, με το ίδιο του το αίμα, πολιτικές παρακαταθήκες, ενότητας και αγώνα».

Φωτιά στον Μοχό Ηρακλείου

Πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε ορεινή περιοχή στον Μοχό του Δήμου Χερσονήσου.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής, με δύο οχήματα, ωστόσο το έργο τους είναι αρκετά δύσκολο, καθώς, το σημείο στο οποίο είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά, είναι ιδιαίτερα δύσβατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με πληροφορίες από το cretalive.gr

Πολιτική δήλωση συμπαράστασης του Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη

«Έως σήμερα τα έσοδα των εργαζομένων έχουν ελαττωθεί περίπου κατά 14 δις ευρώ.

Έως σήμερα περίπου 17 δις ευρώ έχουν χαθεί από την αγορά.


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 96η θέση σε σύνολο 144 χωρών στην ανταγωνιστικότητα.

Ένας στους δύο νεοπροσλαμβανόμενους, είναι εργαζόμενος μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Με 1850 επιχειρήσεις να έχουν κλείσει το πρώτο εξάμηνο το 2012.

Με το αποκορύφωμα της αδικίας να φτάνει, στο οι μισθωτοί να δηλώνουν 70 δις ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 3,5 δις ευρώ.

Η ανεργία καλπάζει στο 34%.

Ο κατώτατος μισθός του 25αρη ανέρχεται στα 426 ευρώ.

Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 359 ευρώ.

Έως σήμερα, δύο φορές ο Γιώργος Παπανδρέου, δύο φορές ο Ευάγγελος Βενιζέλος και μία φορά ο Αντώνης Σαμαράς, έπλασαν όνειρα ότι τα μέτρα είναι για τελευταία φορά.

Για άλλη μια φορά καλείται ο εύκολος δότης, ενώ υπάρχουν εθνικά ηθικά ισοδύναμα, να υποστεί μέτρα ¨μαζικής καταστροφής¨.

Μέτρα ούτε καν οριζόντια λόγο ανεπάρκειας του κράτους.

Μέτρα εκ των οποίων το 80% είναι μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Ενώ το μνημόνιο μιλούσε για μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που ήδη έχουν γίνει και μάλιστα σε τρομερό βαθμό, η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου δεν αναφέρει ότι τα 11,5 δις ευρώ πρέπει να είναι από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Μέτρα με έσοδα και έξοδα μπλεγμένα κατά το δοκούν.

Μέτρα που δεν αναφέρονται σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα.

Μέτρα που δεν αναφέρονται στην προγραμματική συμφωνία.

Μέτρα που από την έως σήμερα εμπειρία έφεραν την ύφεση από το 4,5% στο 7% και που αν εφαρμοστούν όπως αναφέρεται θα την ανεβάσουν ακόμα περισσότερο.

Μέτρα που ο πραξικοπηματικά αντισυνταγματικός τρόπος που τα κατεβάζουν στην Βουλή, αναιρεί το δικαίωμα για την ύπαρξη ρήτρας ή ισοδυνάμων και λυγίζουν τη συνείδηση του βουλευτή.

Μέτρα που πολλοί θεωρών ότι είναι μονόδρομος και ότι αν δεν ψηφιστούν θα πέσει η κυβέρνηση. Πεδίο δόξης λαμπρόν για την Δημοκρατική Αριστερά να χρησιμοποιήσει αυτόν τον εκβιασμό, μιας και κανέναν δεν συμφέρουν οι εκλογές, ώστε καλόπιστα να εκβιάσει για την μη εφαρμογή τους, δηλαδή την απόλυτη καταστροφή της κοινωνίας.

Φτάνει πια.»
   

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Προφυλακιστέος ο 17χρονος

Προφυλακίστηκε, αργά το απόγευμα, μετά τη μαραθώνια απολογία του, ο 17χρονος, ο οποίος φέρεται ως δράστης τής δολοφονίας ενός συνομηλίκου του, στο Ροτάσι Ηρακλείου, στη διάρκεια συμπλοκής την περασμένη Παρασκευή και κατά την οποία τραυματίσθηκαν ακόμη άλλα τρία άτομα.

Κατά την απολογία του, που διήρκησε συνολικά πάνω από 5 ώρες, ο φερόμενος ως δράστης επανέλαβε όσα είχε πει και στην προανάκριση, ισχυριζόμενος ότι η οικογένεια τού θύματος είχε στήσει ενέδρα στον ίδιο και στο γαμπρό του και ότι το θύμα τού επιτέθηκε με μαγκούρα.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον 17χρονο και όταν, κατά την πάλη που είχαν το θύμα τον χτύπησε με μαγκούρα στο κεφάλι, επιχείρησε να τον σταματήσει και τον μαχαίρωσε στην πλάτη.

Εξ άλλου, ο πατέρας και ο γαμπρός τού ανήλικου δράστη παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στο γραφείο της ανακρίτριας Ηρακλείου, απ’ όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.

Τέλος, ανακρίτρια και εισαγγελέας μετέβησαν -για λόγους ασφαλείας- στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο 44χρονος θείος τού θύματος και μετά την απολογία του αποφάσισαν την αποφυλάκισή του.

ΡΕΘΥΜΝΟ: Βάρβαροι βασάνισαν σκύλο

Τις φωτογραφίες ενός ακόμη φριχτά κακοποιημένου ζώου έφερε στη δημοσιότητα ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ρεθύμνου. Αυτή η νεαρή σκυλίτσα εντοπίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου σε αυτή την άθλια κατάσταση γδαρμένη σε όλο της το σώμα. Η εκτίμηση του κτηνιάτρου, είναι πως το σκυλί το έδεσαν σε όχημα και το έσυραν στην άσφαλτο ...
Οι φωτογραφίες δεν απεικονίζουν μόνο τα τραύματα του σκυλιού, μας κάνουν να καταλάβουμε με μια ματιά τους φριχτούς πόνους που νιώθει αυτό το πλάσμα ...

Ο δράστης όπως επισημαίνεται στο zoosos, και σε αυτή την περίπτωση παραμένει «άγνωστος» για τους πολλούς.
prismanews.gr

Νέα πυρκαγιά σε περιοχή του Θερίσου στα Χανιά

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγεμα σε δύσβατη ορεινή περιοχή του Θερίσου στα Χανιά. Η φωτιά που δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, καίει χορτολιβαδική έκταση ενώ στο σημείο έχουν ήδη σπεύσει 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 8 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φωτιά που εκδηλώνεται σήμερα στα Χανιά, με την πρώτη που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στο Σέμπρωνα να έχει τεθεί υπό έλεγχο.
flashnews.gr

Κρήτη: Κατασκεύασαν αυτοκίνητο υδρογόνου – απαγορεύεται η αξιοποίησή του!

Αυτοκίνητο υδρογόνου, έτοιμο να βγει στην αγορά, κατασκεύασε ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός συνόρων!
O λόγος για το Εco Racer, αυτοκίνητο 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που «γεννήθηκε» στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης από μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού χρειάζεται ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται!

Το αμάξωμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.

Το Eco Racer δεν εχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογα μοντέλα που αναπτύσσονται σε εργαστήρια και αυτοκινητοβιομηχανίες του εξωτερικού, και επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου.

Αν το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη, αυτή τη στιγμή λείπει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η μαζική παραγωγή αυτού του οχήματος. Ακόμη και αν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος επενδύτης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει!

«Ελπίζω η Ελλάδα να αλλάξει, να αλλάξουν οι νομοθεσίες να γίνει πιο ευέλικτη. Ιδέες όπως βλέπετε υπάρχουν και ελπίζουμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με το Πολυτεχνείο» σχολίασε στο Eco News ο φοιτητής Παναγιώτης Μπάζιος.

Σημειώνεται ότι η ομάδα Eco Racer του Πολυτεχνείου της Κρήτης μετέχει φέτος στο TedxΑcademy συνεισφέροντας μαζί με αλλά δημιουργικά ανήσυχα και καινοτόμα και μυαλά από τους χώρους της επιστήμης του πνεύματος και των τεχνών στο όραμα για μια Ελλάδα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που θα βρίσκεται στην πρωτοπορία και όχι στα μετόπισθεν...

Πηγή: http://www.skai.gr

Κατάληψη στη ΔΟΥ Αρκαλοχωρίου για να την κρατήσουν ανοιχτή

Σε συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Αρκαλοχωρίου προχώρησαν σήμερα το πρωί δημότες Μινώα Πεδιάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας της.

Το ραντεβού είχε δωθεί για τις 8 το πρωί όπου αρκετοί δημότες συγκεντρώθηκαν έξω απο το κτιριο της ΔΟΥ διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη αναστολή της λειτουργίας της ενώ προειδοποίησαν πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόφαση αυτή θα προχωρήσουν σε νεες δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή αγώνα η απόφαση χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη ζητώντας την διατήρησή της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με μια προκλητική απόφαση ο Υπουργός Οικονομικών δρομολογεί από την 1η Οκτωβρίου την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Αρκαλοχωρίου (Αρκαλοχωρίου-Καστελλίου) μαζί με άλλες 48 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Καστελλίου του Δήμου μας.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή απαράδεκτη, καθώς η Δ.Ο.Υ. Αρκαλοχωρίου (Αρκαλοχωρίου-Καστελλίου) εξυπηρετεί χιλιάδες φορολογούμενους του Νοτιοανατολικού Νομού Ηρακλείου, όχι μόνο από το Δήμο μας, αλλά και από γειτονικούς Δήμους.

Ζητάμε να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες και προκλητικές αποφάσεις που μεταφέρουν το οικονομικό βάρος από το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών στους πολίτες, δημιουργούν πολίτες δύο κατηγοριών και ερημοποιούν την ύπαιθρο.

Ζητάμε τη διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Αρκαλοχωρίου (Αρκαλοχωρίου – Καστελλίου).

Κεφαλογιάννης: Η Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει με όλους τους κανόνες..

Ξεκάθαρος και αποκαλυπτικός για τα όσα συμβαίνουν και δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας ήταν στον ΣΚΑΪ TV ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης που τόνισε μεταξύ άλλων:

-Εμείς έχουμε κάνει μια πρόταση να ελεγχθούν όλα τα πόθεν έσχες από το 1974. Ήδη έχουν έρθει στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που πρέπει να καταθέσουν, για να ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως το ΣΔΟΕ το τι γίνεται, για το πόθεν έσχες των πολιτικών. Πολλοί θα ελεγχθούν αυτό δεν πάει να πει ότι όσοι ελεγχθούν θα είναι και έκνομοι. Ήδη έχουν ελεγχθεί κάποια στελέχη, και ξέρουμε ότι οι υποθέσεις τους, έληξαν γιατί ήταν τελείως τυπικές.

-Σημασία έχει να δούμε ποιοι είναι έκνομοι κι ασφαλώς και θα υπάρχουν. Από το 1974 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 3.000 – 4.000 συμπολίτες μας είχαν την τύχη προτίμησης των συμπολιτών τους και να εκλεγούν βουλευτές.

-Σε 4.000 ανθρώπους ασφαλώς θα υπάρχουν όλες οι κατηγορίες των ανθρώπων.

-Θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενασχολούμενων με την πολιτική είναι άνθρωποι καθαροί. Κι άνθρωποι της προσφοράς.

-Μια βασική αδυναμία είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης.

-Ενώ έχουμε καλούς δικαστές και βγαίνουν αποφάσεις, αλλά βγαίνουν ετεροχρονισμένα.

-Δεν ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι τουλάχιστον 15 άτομα είναι στη φυλακή για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.

-Το χρηματιστήριο δεν είναι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα.

-Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται, οι ποινικές ευθύνες πρέπει να εξεταστούν.

-Ακούσαμε το σκάνδαλο των ομολόγων, έπεσε μια ολόκληρη κυβέρνηση, έχει βγει βούλευμα, δεν το ξέρει κανείς. Βούλευμα απαλλακτικό.

-Η Βουλή, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μπορεί να έχουν εξεταστικές επιτροπές στην αρμοδιότητα εισαγγελικής παραγγελίας, αλλά τον έλεγχο θα τον κάνει η δικαιοσύνη, για να ταυτοποιηθούν οι λογαριασμοί του κ. Τσοχατζόπουλου πέρασαν 10 χρόνια. Κι αυτή είναι η πιο φωναχτή περίπτωση ας πούμε. Και εξετάζονται κι άλλες.

-Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δυστυχώς, έχει ένα πρόβλημα, επειδή είναι κατ’ εντολήν του Συντάγματος, πρέπει ν’ αλλάξουν δομές στο Σύνταγμα, το Σύνταγμα όπως έγινε με κάποιες λάθος πολιτικές και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, …το Σύνταγμα στο μεσοπόλεμο δεν είχε θωρακιστεί. Κι εξαιτίας αυτής της μη θωράκισης της Δημοκρατίας, μπόρεσε και βγήκε ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, καταργώντας τη Δημοκρατία. Οι Δημοκρατίες για ν’ αμυνθούν μετά τον παγκόσμιο πόλεμο είπαν ότι τα Συντάγματα δεν μπορεί ν’ αλλάζουν συγκυριακά, θα πρέπει να υπάρχει μια περίοδος ωρίμανσης.

-Υπάρχουν άρθρα του Συντάγματος τα οποία δεν μπορεί ν’ αλλάξουν.

-Εγώ από την ημέρα που πολιτεύθηκα είμαι ένοχος, την ημέρα που κατέθεσα την υποψηφιότητά μου για βουλευτής και καλούμαι κάθε μέρα ν’ αποδείξω την αθωότητά μου. Εσείς ως πολίτης (απευθυνόμενος στην κα Τσαπανίδου), είστε αθώα μέχρι ν’ αποδειχθεί η ενοχή σας. Αυτή είναι η διαφορά του πολιτικού από τον πολίτη.

-Η Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει με όλους τους κανόνες.

-(Για απόφαση Μεϊμαράκη): Μια πολύ ευαίσθητη απόφαση τον τιμά απολύτως και είμαι βέβαιος ότι είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι το τέλος. Το τέλος είναι ν’ αποδειχθεί η αθωότητα του.

-(Για τα μέτρα): Όταν η κοινωνία βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση, οφείλουμε να κάνουμε εκλογές, τις οποίες κάναμε. Ο ελληνικός λαός είχε ένα δίλημμα. Η θ’ ακολουθήσει την πρόταση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν για μας μιας παλιάς μόδας και κοπής πολιτική που οδηγούσε σε αδιέξοδο ή να είμαστε μέσα στην Ευρώπη, ο ελληνικός λαός μας έδωσε μια εντολή.

-Οι λύσεις που έχουμε δεν είναι μια καλή και μια καλύτερη.

-Δεν υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Κόβονται οι συντάξεις των Αγροτών; Όχι, …κόβονται των 600 ευρώ, όχι.

-Οριζόντιες περικοπές σημαίνει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται, είτε παίρνουν 300, είτε 400, είτε 500, τους κόβω 10%.

-Είπαμε εμείς ότι στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν θ’ αγγίξουμε τις συντάξεις, διότι για λόγους κοινωνικούς δεν μπορούμε να τους αγγίξουμε και δεν πρέπει. Και δεύτερον, είναι άνθρωποι οι οποίοι βάζουν όλα τα χρήματα στην κατανάλωση, άρα δουλεύει κι η οικονομία. Αυτοί δεν αγγίζονται.

-Εγώ πιστεύω ότι η δραματική λύση είναι η λύση της Ευρώπης, αλλά έχει διέξοδο για την Ελλάδα. Η καταστροφική λύση είναι η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μας βγάλει έξω από το ευρώ.

-Βεβαίως μικραίνει το κράτος. Είμαστε μια τρικομματική κυβέρνηση που κάποιοι έχουν μια φιλοσοφία, και σου λένε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μειωθεί, με την πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε με την ωρίμανση των χρόνων συνταξιοδότησης και δεν μπορεί να πάμε σε απολύσεις. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το εργατικό κόστος.

-Ένας δουλεύει, ένας συνταξιοδοτείται, αυτό είναι το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα.

-Από τα 11 δισ. η συντριπτική πλειοψηφία είναι δαπάνες. Είναι σπατάλες οι οποίες γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.

-Υπάρχουν φάρμακα που στην Ελλάδα κοστίζουν 4 φορές παραπάνω απ’ ότι στο εξωτερικό.

Δ. ΒΙΤΣΑΣ:

-Έχουμε ζητήσει να έρθει η λίστα στη Βουλή και βεβαίως να συνεχιστεί ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Δεν έχουμε ένα καλό σύστημα το οποίο εκμεταλλεύονται κακοί άνθρωποι. Έχουμε ένα κακό σύστημα, όλα αυτά τα χρόνια το οποίο γίνεται και αντικείμενο της εκμετάλλευσης και από αυτούς που ξέρουν να το εκμεταλλεύονται. Εκμεταλλεύτηκαν το Χρηματιστήριο, εκμεταλλεύτηκαν την ιστορία της Siemens, δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να βγει.

-Εμείς εμμένουμε στην ανάγκη ν’ αλλάξει όλο αυτό το σύστημα.

-Όσοι έχουν και ποινικές ευθύνες πάνω σ’ αυτό να τιμωρηθούν.

Αναστέλλει τη λειτουργία του τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης


Η Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία συνεδρίασε στις 25/ 09/12 αποφάσισε ομοφώνως να αναστείλει τη λειτουργία του Τμήματος για μια εβδομάδα, διότι αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών του.

 Συγχρόνως εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της προς το Υπουργείο Παιδείας για τον μη διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ & ΕΤΕΠ που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια στο Τμήμα, την μη αποστολή πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες (ΠΔ/407) αλλά και τον μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, το ΠΤΔΕ της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Παν/μιου Κρήτης βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αφενός μεν λόγω της αναστολής των διορισμών σε ΔΕΠ & ΕΤΕΠ και της υποστελέχωσής του, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεως αρκετών συναδέλφων, και αφετέρου λόγω της εισαγωγής μεγάλου αριθμού φοιτητών με αποτέλεσμα την εκρηκτική δυσαναλογία μεταξύ διδασκόντων -διδασκομένων (23 ΔΕΠ για 1300 φοιτητές).

 Επιπλέον, η μη δυνατότητα απασχόλησης συμβασιούχων διδασκόντων που καλύπτουν τα τελευταία χρόνια πάγιες διδακτικές ανάγκες του Τμήματος (παραδόσεις υποχρεωτικών μαθημάτων, σεμιναρίων, εποπτείας Σχολικής Πρακτικής Άσκησης και των Πτυχιακών εργασιών) έχει οδηγήσει το Τμήμα σε αδιέξοδο και σε αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος σπουδών του. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το να μην δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε τέσσερα χρόνια φοίτησης, πράγμα που αποτελεί ανελαστική συμβατική υποχρέωση του τμήματος και της πολιτείας.

Με βάση τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση του Π.Τ.Δ.Ε διαπιστώνει ότι τα προβλήματα στην παρούσα φάση έχουν οξυνθε και το πρόγραμμα σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2012-13, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούνιο με σημαντικές προσαρμογές και αναπόφευκτες υποχωρήσεις για την υλοποίησή του, δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω μειώσεις χωρίς να φαλκιδευτεί η άρτια εκπαίδευση  των μελλοντικών εκπαιδευτικών.
  
Ως εκ τούτου, λόγω του διαπιστωμένου αδιεξόδου βρίσκεται στη δυσχερή θέση να αποφασίσει την αναστολή έναρξης των μαθημάτων για μια βδομάδα απαιτώντας από το Υπουργείο Παιδείας να στείλει τις αναγκαίες πιστώσεις συμβασιούχων και να προβεί στους εκκρεμείς διορισμούς.

Συνέδριο λογοτεχνίας στα Ανώγεια

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Ανωγείων οργανώνουν στ' Ανώγεια, στον εκθεσιακό χώρο της Αγροτικής Τράπεζας, τριήμερο συνέδριο, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, με θέμα: «Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στην Κρήτη».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012
17:00 Προσέλευση-Εγγραφή Συνέδρων.
17:30 • Καλωσόρισμα από τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη, δήμαρχο Ανωγείων.
• Χαιρετισμοί από εκπροσώπους αρχών και φορέων.
• Καλωσόρισμα-χαιρετισμός από τον Κώστα Μουτζούρη, πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας.
• Κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου από τον Σταύρο Αρναουτάκη, περιφερειάρχη Κρήτης.
Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Μιχάλης Κοπιδάκης
18:20 Θεοχάρης Δετοράκης: «Συλλογείς και συλλογές κρητικών παροιμιών».
18:40 Οδυσσέας Τσαγκαράκης: «Η ομηρική παράδοση του παροιμιακού λόγου».
19:00 Θεανώ Μεταξά-Γ.Μ. Σηφάκης: «Κλήμα και τράγος: Μια διδακτική μαντινάδα με αρχαία καταγωγή».
19:20-19:40 Συζήτηση.
19:40-20:00 Διάλειμμα.
Β' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Θεοχάρης Δετοράκης
20:00 Μάριος Παπαδάκης-Ανδρέας Μανιός: «Η κρητική παροιμία σε αριθμούς: μια στατιστική και υφολογική προσέγγιση».
20:20 Βασίλης Χαρωνίτης: «Ο Παύλος Βλαστός και ο κρητικός παροιμιακός και γνωμικός λόγος».
20:40 Hisham Darwish: «Οι σχέσεις Κρήτης και Αιγύπτου (κυρίως στο λαϊκό πολιτισμό και την παιδική λογοτεχνία)».
21:00-21:20 Συζήτηση.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012
Γ' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Hisham Darwish.
9:00 Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη: «Ο σαρκαστικός- ειρωνικός λόγος στην κοινωνία των Ανωγείων».
9:20 Μιχάλης Κοπιδάκης: «Σκωπτικές παροιμίες».
9:40 Αριστείδης Δουλαβέρας: «Ο γάμος στον παροιμιακό και γνωμικό λόγο της Κρήτης».
10:00 Χρυσούλα Χατζητάκη-Καψωμένου: «Αντιφατικές αλήθειες στις κρητικές παροιμίες».
10:20 Αταλάντη Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη: «Παροιμιακός και γνωμικός λόγος στην υφαντική της Κρήτης».
10:40 Ανδρέας Λενακάκης: «Η αλήθεια στον παροιμιακό και γνωμικό λόγο. Αναφορά στις αντώνυμες κρητικές παροιμίες και γνωμικές εκφράσεις».
11:00-11:20 Συζήτηση.
11:20-11:40 Διάλειμμα.
Δ' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Γρηγόρης Σηφάκης
11:40 Αθανασία Ψαρουλάκη: «Ο παροιμιακός λόγος στην Οδύσσεια του Καζαντζάκη».
12:00 Σωκράτης Σκαρτσής: «Η παραβολική γλώσσα της παροιμίας».
12:20 Βούλα Επιτροπάκη: «Γλωσσική θεσμοθέτηση της λαϊκής παροιμίας».
12:40 Μαρία Πατρελάκη: «Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στην Πανώρια του Γεωργίου Χορτάτση».
13:00 Μιλτιάδης Παπαδάκης: «Ο αποφθεγματικός, παροιμιακός και αλληγορικός λόγος στο επικό έργο του Ιωάννη Κωνσταντινίδη».
13:20 Γιώργης Καράτζης: «Οι ανωγειανές παροιμιακές μαντινάδες».
13:40-14:00 Συζήτηση.
Ε' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Χρυσούλα Χατζητάκη-Καψωμένου.
18:00 Γεώργιος Σμπώκος: «Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στην καθημερινή ζωή των Ανωγειανών».
18:20 Κώστας Μανουράς: «Ο παροιμιακός λόγος στο πέρασμα των χρόνων».
18:40 Νίκος Παπαδογιαννάκης-Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή: «Ο γνωμικός λόγος στο πεζογραφικό έργο του Γιάννη Πλατύρραχου».
19:00 Μανώλης Ανδρουλιδάκης: «Αγροτικές παροιμίες».
19:20 Ευαγγελία Πετρουγάκη: «Η χρήση της πανίδας και της χλωρίδας στον παροιμιακό λόγο της Κρήτης».
19:40-20:00 Συζήτηση.
20:00-20:20 Διάλειμμα.
ΣΤ' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Νίκος Παπαδογιαννάκης.
20:20 Λιάνα Καλοκύρη: «Αξίες και πολιτισμικά πρότυπα στον παροιμιακό και γνωμικό λόγο της Κρήτης».
20:40 Ειρήνη Ροδοσθένους: «Ο παροιμιακός και γνωμικός χαρακτήρας των μαντινάδων στην Κρήτη σε συσχετισμό με τα τσιαττιστά της Κύπρου».
21:00 Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη: «Πολυτροπικότητα, κρητικός παροιμιακός και γνωμικός λόγος».
21:20 Στέλλα Βατούγιου: «Κρήτη, Κρητικοί και παροιμιακός λόγος στη μεγάλη οθόνη».
21:40-22:00 Συζήτηση.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012
Ζ' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Γιάννης Παπαμαστοράκης
9:40 Νίκος Ψιλάκης: «Ο παροιμιακός λόγος στον Καζαντζάκη: Από τη βιωματική γνώση και τη συστηματική αναζήτηση στη λογοτεχνική επεξεργασία».
10:00 Αντώνης Σανουδάκης: «Η φιλία στις Παροιμίες Σολομώντος σε σύγκριση με αντίστοιχες κρητικές παροιμίες».
10:20 Έφη Ψιλάκη: «Λεκτικές εικόνες στον παροιμιακό λόγο. Κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα».
10:40 Ιωάννης Βολανάκης: «Αθησαύριστες παροιμίες και γνωμικά από την επαρχία
Αμαρίου».
11:00 Βαγγελιώ Ανδρουλιδάκη: «Αθησαύριστες παροιμίες από την περιοχή της Μεσαράς».
11:20-11:40 Συζήτηση.
11:40-12:00 Διάλειμμα.
Η' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή.
12:00 Κατερίνα Μπλαβάκη: «Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στο πεζογραφικό έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη».
12:20 Γιώργης και Γιάννης Μαρκάκης: «Η έμμετρη παροιμία στην Κρήτη».
12:40 Κώστας Μουτζούρης: «Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στη μαντινάδα της
Κρήτης».
13:00 Αριστοφάνης Χουρδάκης: «Κρητικοί παροιμιόμυθοι».
13:20-13:40 Συζήτηση.
13:40-14:00 Συνόψιση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου/Απολογισμός/(Απο)χαιρετισμοί.
16:30 Επίσκεψη στο Ιδαίον Άντρο.

Εκδήλωση για την τρίτη ηλικία στο Χρωμοναστήρι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Νόσου Αλτzχάιμερ Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμοναστηρίου, θα πραγματοποιήσουν σήμερα ανοιχτή ομιλία με θέμα «Νους υγιής-Υγιής και στην 3η ηλικία;», στις 8 μ.μ, στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου.

Ομιλητές θα είναι οι ψυχολόγοι Καίτη Ζαχείλα και Βασίλειος Βασιλάκης.

Παράσταση κουκλοθέατρο στο Ρέθυμνο

Η κουκλοθεατρική ομάδα ΦύΡδηΝ ΜιγΔηΝ παρουσιάζει την παράσταση «Φλόξ, το κουτί & τα σύννεφα» την Παρασκευή στις 20:00 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστέλλου, στο Ρέθυμνο.

Εισιτήριο (προαιρετικό): 3 ευρώ.

Πρόκειται για μια κουκλοπεριπέτεια με αφηγηματικό μέσο τόσο το λόγο όσο και τη μουσική. Για παιδιά 3-93 χρονών και νέους όλων των ηλικιών που τους αρέσει η μουσική και δεν αντέχουνε τα μη.
Ένα παιδί από τον κόσμο των παραμυθιών, η Φλοξ, ανακαλύπτει τον κόσμο των ανθρώπων μέσα από την ελευθερία της παιδικής φαντασίας ώσπου…ένα μεγάλο "πρέπει" διακόπτει το παιχνίδι της και την αναγκάζει να ακολουθήσει διαδρομές που η ίδια δεν θα επέλεγε.
Ο φόβος και η αγωνία παίρνουν τη θέση της χαράς και της ανακάλυψης.
Όμως... Κάθε πρόβλημα φέρνει μαζί του ένα δώρο.Όσο πιο μεγάλο το πρόβλημα τόσο πιο μεγάλο το δώρο...

Σύλληψη: Ζωή Βλάσση
Σκηνοθεσία: Φύρδην Μίγδην
Κατασκευή κούκλας: Στάθης Μαρκόπουλος, Ζωή Βλάσση
Εμψύχωση: Ζωή Βλάσση, Νατάσσα Ταπάκη
Σκηνικά: Νατάσσα Ταπάκη, Ζωή Βλάσση
Μουσική: Γιώργος Παυλίδης, Μπάμπης Πολιτόπουλος

Η ομάδα ΦύΡδηΝ ΜΙγΔηΝ αποτελείται  από τη Ζωή Βλάσση και τη Νατάσσα Ταπάκη. Είναι απόφοιτες του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με σπουδές στη Real Escuela Superior de Arte Dramatico της Μαδρίτης. Συνεργάζονται καλλιτεχνικά από το 2003.
Με το κουκλοθέατρο ασχολούνται από το 2007. Μαθήτευσαν δίπλα στον Στάθη Μαρκόπουλο και τον Χρήστο Αυτσίδη.

Έχουν συμμετάσχει σε εγχώρια φεστιβάλ, ενώ τον Οκτώβρη του 2009, πήραν μέρος στο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου της Παλαιστίνης, τον Οκτώβρη του 2010 στο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου του Παρανά Αργεντινής το οποίο έγινε αφορμή για μία πολύμηνη περιοδία τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Βραζιλία και τον Οκτώβρη του 2011 στο διεθνές φεστιβάλ του Μπιλμπάο, στην Ισπανία.

Βραδιά ελληνικού τραγουδιού στο Ρέθυμνο

Βραδιά Ελληνικού Τραγουδιού με τους Pass... a tempo, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 21.30, στο Κέντρο Τεχνών -  Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης, (Εθνικής Αντιστάσεως 82- Παλιά Πόλη), Ρέθυμνο.

Οι pass…a tempo είναι: Κατερίνα Χριστουλάκη, Δημήτρης Καζιάλες, Χρυσός Καβούνης, Ελένη Περπιράκη, Χρήστος Κοκόρας

Τιμή εισόδου 7 ευρώ (με κρασί ή μπύρα).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Χιλιάδες στους δρόμους

Χιλιάδες οι Ηρακλειώτες εργαζόμενοι και άνεργοι που κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της πόλης στέλνοντας το μήνυμα του ΟΧΙ, στο νέο πακέτο των επώδυνων οικονομικών μέτρων.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που είναι σε εξέλιξη στο Κέντρο του Ηρακλείου, θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, εφάμιλλη της μεγάλης κινητοποίησης του Φεβρουαρίου του 2011, οπότε χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του Εργατικού κέντρου ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Δυναμικό το παρόν και των αγροτών που κατέβηκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ.

Πρωτοφανής κρίνεται η συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Νίκο Μεντζίνη.
Περισσότερα από 30 είναι τα σωματεία - μέλη της ΑΔΕΔΥ από το Ηράκλειο που παίρνουν μέρος στη συγκέντρωση με πανό.

Κλειστά είναι πολλά καταστήματα της πόλης, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ακολούθησαν την προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου και έβαλαν ολιγόωρο λουκέτο στα μαγαζιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ύφεση που βιώνει η αγορά.

Κλειστές είναι οι εφορίες για τρείς ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.
Τριήμερη και η απεργία των εργαζόμενων στα τελωνεία.

Δεμένα θα μείνουν έως τις 6.00 αύριο το πρωί τα πλοία στα λιμάνια.
Προβλήματα και στις πτήσεις των αεροσκαφών.
Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση εντός του Ελληνικού εναέριου χώρου από τις 10.00 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι.  

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα συμβολαιογραφεία και τα γραφεία των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, ενώ οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους και τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Τη συμμετοχή του στην  24ωρη πανελλαδική απεργία, αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.). Η πανελλήνια ένωση καλεί όλα τα μέλη της να απεργήσουν και να παραμείνουν κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.
\ neakriti.gr

Λιθουανοί δημοσιογράφοι στην περιφέρεια

Ομάδα Λιθουανών δημοσιογράφων, εκπρόσωποι αντίστοιχα ενός από τους μεγαλύτερους  ομίλους Media,  οικονομικού περιοδικού και του ΤV3- του μεγαλύτερου καναλιού  της χώρας - στα πλαίσια επίσκεψης τους στην Κρήτη θα παραβρεθούν σε εκδήλωση, στην αίθουσα του Περιφερικού Συμβουλίου, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης , την Παρασκευή 28/09 στις 10:00 το πρωί .

Η επίσκεψη τους είναι ιδιωτική, συνοδεύονται από στελέχη μεγάλου Λιθουανού Tour Operator και μετά από αίτημα τους,  να καλύψουν όχι μόνο κλασσικά θέματα τουρισμού αλλά και περιβαλλοντολογικής ανάπτυξης, αγροτουρισμού και κρητικής διατροφής, η εταιρία μας, ευαισθητοποιημένη στα παραπάνω θέματα τα οποία και προωθεί καθημερινά σε όλους της τους πελάτες (Ρώσους, Ουκρανούς, Βαλτικούς και Ισραηλινούς) απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για αυτήν την συνάντηση.

Ιδιαίτερα φιλικοί και άμεσα ανταποκρινόμενοι οι Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος, κ. Ν. Καλογερής, Αγροτικής Ανάπτυξης , κα. Θ. Βρέντζου σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Τουρισμού, κ. Χ. Ροδιτάκη, θα τους υποδεχθούν, οργανώνοντας μικρή εκδήλωση με  παρουσίαση των πολιτικών και δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης, προβολή videos και συζήτησης  .  Στο πάνελ οι αντίστοιχοι Αντιπεριφερειάρχες.  

Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στην κρητική ύπαιθρο αλλά και σε ξενοδοχειακές μονάδες που στην πράξη υποστηρίζουν οικολογικές πρακτικές, βιολογικές καλλιέργειες, ανακύκλωση κλπ.

Δάνειο 2,5 εκ. στο Δήμο Ρεθύμνου

Δάνειο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προς το δήμο Ρεθύμνου ενέκρινε η ελεγκτική επιτροπή του άρθρου 262, για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τρίτους.

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται:

Μια αξιοσημείωτη πιστοποίηση της ορθής οργάνωσης, λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών τόσο του διοικητικού όσο και του πολιτικού προσωπικού της,  αποτελεί η έγκριση του αιτήματος του Δήμου Ρεθύμνης περί συνομολόγησης δανείου ύψους  2.498.026,83 ευρώ, από την  Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 του Ν.3852/2010.

 Πρόκειται για μία ανεξάρτητη αρχή , που είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη και ενημερωμένη σε θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με Πρόεδρο ανώτατο δικαστή, που επιτελεί το σοβαρό έργο της υλοποίησης της οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Η Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 λοιπόν, συνεδρίασε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αθήνα, υπό την Προεδρεία  της κας Γεωργίας Μαραγκού, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με τη συμμετοχή των Μελών της: κ. Ιωάννη .Δούκα, Προϊστάμενου της Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών,  κας Αρετής Μπελιά, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Θεοδώρου Οικονόμου, Προϊστάμενου Γενικής Δ/σης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΣ και κ. Σίμου Δανιηλίδη, Εκπροσώπου της  ΚΕΔΕ.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, εξετάστηκε το αίτημα του Δήμου Ρεθύμνης για τον έλεγχο του Σχεδίου Οικονομικής Υποστήριξης, το οποίο συνοδεύονταν από τον αναμορφωμένο προϋπολογισμό έτους 2012 και από το σχέδιο Προϋπολογισμού της επόμενης τριετίας, προκειμένου ο Δήμος μας να συνομολογήσει Δάνειο  για να το διαθέσει στην κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου προς τρίτους, υποχρεώσεις που προέκυψαν από την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης.

 Η Ελεγκτική Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Δήμος Ρεθύμνης έχει τηρήσει πιστά το Μητρώο Δεσμεύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βάση του και έχει συντάξει ορθά το σχέδιο οικονομικής υποστήριξης συνοδευτικού του αναμορφωμένου προϋπολογισμού του. Μάλιστα το κατατιθέμενο σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης του Δήμου Ρεθύμνης κρίθηκε ότι είναι επαρκές ώστε  δεν ζητήθηκαν περαιτέρω γραπτές διευκρινίσεις από το Δήμο.

 Η Επιτροπή πείστηκε πως ο Δήμος λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την πιστή τήρηση και ανάρτηση των στοιχείων που αφορούν το Μητρώο Δεσμεύσεων και ότι ο Δήμος θα εξακολουθεί να τηρεί πιστά το μητρώο δεσμεύσεων ώστε να αποτρέπει την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μέλλον.

  Με αυτό το πνεύμα η Ελεγκτική Επιτροπή εκτίμησε ομόφωνα ότι το ποσό των 2.498.026,83 ευρώ που αντιστοιχεί αποκλειστικά σε χρέη που έχουν προκύψει μέχρι 31.12.2011, ισοσκελίζει τον Προϋπολογισμό του Δήμου και μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης αυτού και ενέκρινε τη σύναψή του από πλευράς Δήμου.

 Για το Δήμο μας είναι ιδιαιτέρως θετική αυτή η εξέλιξη αφού με αυτό το δάνειο θα λύσει πολλά από τα οικονομικά προβλήματα που "κληρονόμησε" με την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα εξοφλήσει τους πιστωτές του σε ικανοποιητικό βαθμό  ενώ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε με αφορμή το αίτημα σύναψης δανείου, η εγκυρότητα και η ικανότητα της Οικονομική μας Υπηρεσίας, να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες δημοσιονομικές απαιτήσεις με τρόπο πλήρη και απολύτως πιστό στις προβλέψεις του Νόμου.

Άλλο ρήτρα και άλλο λύτρα

Άρθρο του Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη


Μέχρι τώρα στο δημόσιο διάλογο έχουν προταθεί, η ρήτρα Κουβέλη, η ρήτρα Τσίπρα και ρήτρα Τρόικας.

Ρήτρα Κουβέλη σημαίνει, ΕΚΑΣ (114 εκατ.), κατάργηση εποχικού (50 εκατ.), δώρο δημοσίου (339 εκατ.), πάγωμα δώρων κύριας και επικουρικής (2,2 δις), στο σύνολο 2,74 δις ευρώ. Όλα τα παραπάνω επώδυνα, να κατανεμηθούν στους προϋπολογισμούς του 2014-2015-2016 και αν έως τότε έχουμε εισπράξει αυτά που πρέπει, από εκεί που πρέπει, τότε γλιτώνουμε αυτά τα επώδυνα μέτρα.

Ρήτρα Τσίπρα, μιλά για ανάπτυξη γενικόλογα, αόριστα χωρίς χρονοδιάγραμμα.

Ρήτρα τρόικας, μιλά για αναπλήρωση, δηλαδή νέα μέτρα εάν δεν πετύχουμε τους στόχους μας.

Χρήσιμοι ορισμοί από Μπαμπινιώτη :

Ρήτρα - όρος συμφωνίας

Ποινική ρήτρα - όρος που προβλέπει αποζημίωση σε αθέτηση συμφωνίας

Λύτρα - χρηματικό ποσό για απελευθέρωση ομήρου

Από τα παραπάνω συνεπάγεται, ότι είναι δίκαιη η πρόταση Κουβέλη αλλά δύσκολα θα περπατήσει λόγο της ομηρίας μας, της έλλειψης διαπραγμάτευσης, της υπεροψίας της τρόικας και του τρόπου ψήφισης σε ένα άρθρο.

Δονκιχωτική (Σάντσο Πάντζα) στα όρια της φαντασίωσης η πρόταση Τσίπρα.

Η πρόταση ποινική ρήτρα, δηλαδή αποζημίωση σε αθέτηση συμφωνίας, η ρήτρα της τρόικας που φτάνει στα όρια του - λύτρα, δηλαδή, απαιτεί χρήματα για να απελευθερώσει τον όμηρο Έλληνα.

Απαντούμε άλλο ρήτρα και άλλο λύτρα δεν «μασάμε».


Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης
Βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ν. Ηρακλείου

Ε.Π.Κ.Κ : Τράπεζα έγινε και "πληροφοριοδότης" των εγγυητών τάχα για το καλό τους

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ενημερώνει τους δανειολήπτες αλλά και τους εγγυητές δανειακών υποχρεώσεων καταγγέλλοντας και νέα πρακτική των...
Τραπεζών ότι ,Τράπεζα έχει κάνει παραγωγή εγγράφων "πουλώντας" ενημέρωση στους εγγυητές με το παρακάτω κείμενο "Σας ενημερώνουμε ότι ο κ......οφειλέτης/εγγυητής δανείων/πιστωτικών καρτών όπου ενέχεστε και εσείς, υπέβαλε αίτημα Εξωδικαστικού Συμβιβασμού βάσει του Ν.3869/2010 "Ρύθμιση των Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων και άλλες διατάξεις".

Κατόπιν τούτου, η Τράπεζα , θα λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων της, σύμφωνα με τους όρους της/των συμβάσεως/ων που έχουμε υπογράψει"

Έπειτα από τα παραπάνω ,εφιστούμε την προσοχή στους δανειολήπτες επισημαίνοντας τα εξής: Hθική υποχρέωση έχουν, πριν μπουν στην διαδικασία ρύθμιση του χρέους τους, προς τις Τράπεζες, μέσω του Ν.3869/2012 (ν.Κατσέλη)να ενημερώνουν τους εγγυητές τους, καλό είναι πριν μας προλάβουν οι Τράπεζες, και μας δημιουργήσουν μεταξύ μας διένεξη.Ενημερώνουμε δε τους εγγυητές ότι το δανειακό βάρος που έχουμε υπογράψει (ως εγγυητές), βαρύνει το ίδιο εμάς όπως και τον οφειλέτη και καλό είναι να μιλήσουμε με τον δανειολήπτη, με νηφαλιότητα για εύρεση λύσης.-

Για οποιονδήποτε νομική ή οικονομολογική διευκρίνηση στα τηλ. 2821092666, 2821092306 Χανιά, 2842020140 Ιεράπετρα.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...