Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εποχικότητα για την ασφάλιση ενοικιαζόμενων οχημάτων


Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη...

Το θέμα του υψηλού κόστους ασφάλισης για τους επαγγελματίες του κλάδου ενοικιάσεων αυτοκινήτων, οι οποίοι προβαίνουν σε κατάθεση πινακίδων μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν, επισημαίνει με παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, διαβιβάζοντας επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση του κ. Λευτέρη Αυγενάκη: «οι εν λόγω επιχειρήσεις, κατά δήλωση τους, έχουν ήδη αρχίσει και καταθέτουν μαζικά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, μιας και αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της ασφάλισης. Η κίνηση αυτή της κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου όπως αντιλαμβάνεστε, όχι μόνο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους επιχειρηματίες (οικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος, χάσιμο χρόνου κλπ) αλλά και επιβαρύνει τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. λόγω του μεγάλου πλήθους των οχημάτων».

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής, αναφέρεται στο αίτημα του κλάδου, το οποίο είναι να αναγνωριστεί η εποχικότητα αυτών των επιχειρήσεων και να υπάρξει διάταξη που να εξαιρεί από αυτή την υποχρέωση τα ενοικιαζόμενα ή έστω να υπάρξει μια εύλογη παράταση έτσι ώστε να ξεκινήσει επίσημα η τουριστική σαιζόν.

Με το όνομα «Κρήτη» τα πιστοποιημένα προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν την Ελληνική και διεθνή αγορά

Μόνο τα πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα που θα τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας, και ενιαία ονομασία προέλευσης, δηλ., το brand name «ΚΡΗΤΗ», θα μπορούν να έχουν αναγνωρισιμότητα, καθιέρωση και καταξίωση... στη διεθνή και εγχώρια αγορά. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα στην σημερινή σημαντική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου είχαν προσκληθεί φορείς του πρωτογενή τομέα, του εμπορίου-μάρκετιγκ, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που παράγουν επώνυμα προϊόντα ελαιολάδου και κρασιού σε Ιταλία, Γαλλία, και μετέφεραν τις καλές πρακτικές που ακολουθούν για την προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

τόνισε ότι «μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούμε την πιστοποίηση των ποιοτικών μας προϊόντων που παράγονται στο νησί, που με την ενιαία ονομασία «ΚΡΗΤΗ» θα γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά αλλά και αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό».

Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε την πολιτική διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό που ακολουθεί η Περιφέρεια, γιατί, όπως είπε, μόνο έτσι μπορούμε να «χτίσουμε» ότι έχει ανάγκη η Κρήτη ώστε να μπει σε μια νέα τροχιά, να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και να επενδύσει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

«Με μεθοδικότητα, με σωστό σχεδιασμό, μέσα από ανοικτές συλλογικές – συμμετοχικές διαδικασίες, με τον απαιτούμενο προγραμματισμό, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, επενδύοντας στις ισχυρές δυνάμεις που ο τόπος αυτός διαθέτει, μπορούμε να αισιοδοξούμε» είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Σημαντική επιδίωξη μας είναι τα προϊόντα και ο τουρισμός της Κρήτης να αποκτήσουν τη δική τους ονομασία, τα δικά τους διακριτικά. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην καθιέρωση της εμπορικής ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» για την αναγνώριση και πιστοποίηση των εξαιρετικά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού μας στο εξωτερικό».

Στην ημερίδα η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου παρουσίασε αναλυτικά τις προδιαγραφές ποιότητας που θα πρέπει να τηρεί ένα προϊόν για να αποκτήσει το brand name «ΚΡΗΤΗ» ώστε να έχει ενισχυμένη παρουσία στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει έτοιμο τον μηχανισμό πιστοποίησης που θα πρέπει να διαθέτει ο κάθε παραγωγός στο νησί, προκειμένου να αποκτήσει το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΗ». Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, στοχεύει στην προώθηση και προβολή του Κρητικού «καλαθιού», στην σύνδεση των προϊόντων με τις διεθνείς αγορές, την διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, την πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, κάτω από την ομπρέλα του κοινού brand name «ΚΡΗΤΗ» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.

Η κ. Βρέντζου συμπλήρωσε ακόμα ότι στόχος του τοπικού σήματος ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών «ΚΡΗΤΗ» είναι η σήμανση των Κρητικών προϊόντων, μέσα από τον σχολαστικό έλεγχο της ιχνηλασιμότητας τους έχοντας καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

Στις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας συμπεριλαμβάνονται όλες οι φάσεις παραγωγής, από το χωράφι στο ράφι, μέχρι και τον τελικό καταναλωτή και αφορούν τα πεδία λειτουργίας της επιχείρησης, την προέλευση των προϊόντων, την παραγωγική διαδικασία, την μεταποίηση, την τυποποίηση και τη τελική διάθεση στον καταναλωτή.

«Πιστεύουμε ότι με την καθιέρωση του brand name «ΚΡΗΤΗ», το νησί μας χαρακτηρίζεται ως προορισμός που προσφέρει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, με σεβασμό, στην παράδοση, στον πολιτισμό του ντόπιου και του ποιοτικού» κατέληξε η κ. Βρέντζου.

Στην ημερίδα ήταν προσκεκλημένος ο Ιταλός D’ Errico Nazzario, ειδικός γεωπόνος σε θέματα ποιότητας και εμπορίας ελαιολάδου, κρασιού, και επαγγελματίας γευσιγνώστης ελαιολάδου. Αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις διασφάλισης της ποιότητας, στις πρακτικές αποτελεσματικού μάρκετινγκ των τοπικών προϊόντων, και τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό σε όλους τους παραγωγούς, ότι αν δεν παράγουν πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα δεν μπορούν να έχουν τύχη στο εξωτερικό. Με την ενιαία ταυτότητα-ονομασία στα προϊόντα δίνεται υπεραξία, και γίνονται πολύ πιο εύκολα αναγνωρίσιμα τόσο στην Ελληνική όσο και την διεθνή αγορά».

Στην ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, κατέθεσαν επίσης τις καλές πρακτικές που ακολουθούν για την προώθηση των προϊόντων τους, η Marina Colona επιχειρηματίας ελαιολάδου που μίλησε για τη σημασία της ποιότητας και του μάρκετινγκ στο προϊόν, ο Bertrand de Sercey διευθυντής μάρκετινγκ σε εταιρεία οίνου, που αναφέρθηκε στην προώθηση του κρασιού στις διεθνείς αγορές, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης που μίλησε για τα πρότυπα και τις προδιαγραφές των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων, και ο Μανόλης Δεληγιαννάκης Πρόεδρος της «Hellas Cert» για το ρόλο της πιστοποίησης στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Κρητική «επανάσταση» εναντίον σούπερ μάρκετ


''Καζάνι'' που βράζει θυμίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης, κυρίως σε Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η αθέτηση της αρχικής συμφωνίας στην τιμή και την ποσότητα προμήθεια; αμνοεριφίων από γνωστή αλυσίδα Super Market, προκάλεσε την οργή των κτηνοτρόφων που μένουν επί ξύλου κρεμάμενοι εν όψει Πάσχα.

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι από τα ''Κρητικά Μιτάτα'' είχαν συνάψει συμφωνία, για να προμηθεύσουν τα συγκεκριμένα Super Market με 15000 αρνιά!

Η τιμή που είχε συμφωνηθεί ήταν στα 6,40 το κιλό, με τιμή παραγωγού τα 5,65 ευρώ. Ενώ όλα ήταν έτοιμα για την επικύρωση της συμφωνίας, στέλεχος της εταιρείας ειδοποίησε τους παραγωγούς ότι η τιμή ήταν υψηλή και δε μπορούσε να δώσει περισσότερα από 4,5 ευρώ το κιλό για 1500 αρνιά και όχι 15 χιλιάδες.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, καθώς είχαν στηριχθεί σ' αυτή τη συμφωνία για το φετινό Πάσχα.

«Μια τέτοια εξέλιξη είναι καταστροφική για μας. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» λέει στο flashnews.gr o κ. Μπρόκος, πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Λασιθίου.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οργισμένοι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν το πρωί το super market της αλυσίδας στον Άγιο Νικόλαο.

Η παράσταση «Υπό Έλεγχο» στο Ρέθυμνο


Υπό Έλεγχο, μια παράσταση που αποτελεί την ολοκληρωμένη μορφή του work in progress: ‘Control’ που παρουσιάστηκε  στα πλαίσια των εκδηλώσεων του “Φαντάσου την πόλη – Ρέθυμνο 2012′.

Μέσα από μια σειρά συνοχικών θραυσμάτων, το κείμενο συναντά μια φανταστική (;) πόλη υπό συνεχή, γενικευμένη παρακολούθηση. Οι πολίτες, παγιδευμένοι  μέσα στον ασφυκτικό αυτό κλοιό, δεν αντιστέκονται, χάνουν την ταυτότητά τους, χάνουν την αναφορά με τον εαυτό τους, χάνουν την ανθρώπινή τους υπόσταση. Καθώς τα  όρια καταρρέουν, οι ήρωες αδυνατούν να διακρίνουν  ανάμεσα στην πραγματικότητα και την τηλεοπτική οθόνη, ανάμεσα στην λογική και την παράνοια.

Από την ομάδα: άνω κάτω τελεία και παύλα με την υποστήριξη της Αρτηρίας, στις 24, 25, 26 και 28 Απριλίου, 9.30μμ στο κτίριο της παλιάς εμπορικής τράπεζας, είσοδος Τσαγρή 22 (κάθετος Τσουδερών), Παλιά πόλη. Λόγω περιορισμένων θέσεων, τηλέφωνο κρατήσεων 6971690413 (από τις 20/04).

http://rethemnosnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...