Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επανέρχεται η ελεύθερη πρόσβαση των εκπαιδευτικών στους αρχαιολογικούς χώρους

Αποτέλεσμα της παρέμβασης Αυγενάκη


Στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, απαντά ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, και αναφέρει ότι: «με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει υπογραφεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και θα υπογραφεί σύντομα από το Υπουργείο Οικονομικών, θα επιτρέπεται και πάλι η ελεύθερη είσοδος των εκπαιδευτικών λειτουργών της Α΄ Βάθμιας, Β΄Βάθμιας και Γ΄Βάθμιας εκπαίδευσης σε Μουσεία Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους».

Όπως δήλωσε ο Ηρακλειώτης Βουλευτής: «η εκπαίδευση και ο πολιτισμός πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και υπευθυνότητα, και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στους εκπαιδευτικούς την ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας μας, της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς»

Καπαριανά: Τον έβγαλαν από βάθος 5 μέτρων


Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός άνδρα από τα Καπαριανά όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε σε λακούβα βάθους 3-4 μέτρων!

Όπως διαβάζουμε στο PrismaNews, το περιστατικό έγινε όταν, κατά τη διάρκεια των έργων που γίνονται στο σημείοκ, ο άνδρας έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί!

Στο σημείο πήγε αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο μετέφερε τον άνδρα στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Η κατάσταση της υγείας του δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία...

Ισραηλινό ενδιαφέρον για έρευνες σε Κρήτη


Τη βούληση του Ισραήλ να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να γίνει διαμετακομιστικής κόμβος μεταφοράς του αερίου προς την ΕΕ μέσω αγωγού ή σε υγροποιημένη μορφή εξέφρασε ο πρέσβης του Ισραήλ Άρι Μέκελ.

Από το βήμα του διεθνούς ενεργειακού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, πρόσθεσε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να εξελιχθούν σε περιφερειακή δύναμη που θα κατευθύνει τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι ισραηλινές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για έρευνες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στη Βόρειο Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου έκανε επίσης λόγω για στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τη διαμετακόμιση του αερίου της ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ, τονίζοντας, ότι τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο μεταφοράς θα λάβουν οι δύο χώρες - παραγωγοί.

Σημείωσε ωστόσο, ότι η κατασκευή νέας δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα καθώς και η προοπτική κατασκευής ενός ακόμη σταθμού ΥΦΑ στην Ελλάδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να μη γίνει μόνο χώρα διαμεταφοράς αλλά και περιφερειακός κόμβος εμπορίου για το φυσικό αέριο.

Αναφορικά εξάλλου με τις έρευνες για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο υφυπουργός τόνισε, ότι θα χρειαστεί λίγο ακόμη χρονικό διάστημα προκειμένου να διερευνηθεί η τεχνική και εμπορική δυνατότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια.

Ρέθυμνο: Απαλλαγή για τη μητέρα που στραγγάλισε την κόρη της

Στο σκαμνί του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων κάθισε σήμερα η 36χρονη γυναίκα που τον περασμένο Απρίλιο στραγγάλισε την 14χρονη κόρη της και στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Κατά την αγόρευση του ο Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή της λόγω ακαταλόγιστου και συγκεκριμένα για ψυχική διαταραχή.

Το περιστατικό που συγκλόνισε την τοπική κοινή γνώμη είχε σημειωθεί στο σπίτι που διέμενε η οικογένεια στην περιοχή του Κουμπέ στο Ρέθυμνο. 

Η 36χρονη γυναίκα, που σύμφωνα με πληροφορίες του Prismanews- αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα έπνιξε με τα χέρια της το μεγαλύτερο από τα δυο παιδιά της και στη συνέχεια έμπηξε ένα μαχαίρι στο λαιμό της σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη ζωή της.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στο Ρέθυμνο


Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει διάλεξη της καθηγήτριας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, με θέμα "Η Εκπαίδευση άλλοτε και τώρα", την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Αμφιθέατρο Δ3, στις 11:30 π.μ.

20 τόνοι κηπευτικών από την Ιεράπετρα θα μοιρασθούν στην Αθήνα

Την αλληλεγγύη του σε όσους έχουν ανάγκη δείχνει ο δήμος Ιεράπετρας, καθώς θα στείλει περίπου 20 τόνους πρώιμων κηπευτικών στην Αθήνα και θα μοιραστούν σε Κοινωνικά Παντοπωλεία δήμων της Αττικής. Τα κηπευτικά θα μοιραστούν στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Τετάρτης μετά τις οκτώ, μετά από συνεννόηση που έχει γίνει με Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων της Αττικής. 

Την αποστολή αλληλεγγύης οργανώνουν ο δήμος Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, τα δημοπρατήρια, οι έμποροι, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένοι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας και έρχεται σε συνέχεια προγενέστερων αντίστοιχων ενεργειών.

Σύμφωνα με τους οργανωτές «η κίνηση αυτή, σηματοδοτεί ένα διπλό μήνυμα: αφενός, καταγράφει την αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης της Ιεράπετρας σε μια περίοδο κρίσης, αφετέρου το αίτημα να στηριχθεί η περιοχή για να συνεχίσει να παράγει».

Όπως οι ίδιοι τονίζουν «η αποστολή αλληλεγγύης αποτελεί μια πράξη ευχαριστίας για τους πολίτες που στο παρελθόν και σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες στήριξαν ως αγοραστικό κοινό τα προϊόντα της Ιεράπετρας, αλλά σήμερα εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στερούνται στοιχειωδών αγαθών».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οργανωτές οι τοπικές αρχές και οι παραγωγικοί φορείς της Ιεράπετρας, θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως η ανάκαμψη της χώρας προϋποθέτει τη στήριξη των παραγωγικών φορέων και προσθέτουν ότι η Ιεράπετρα παράγει και προσφέρει στην εθνική οικονομία και για να βοηθήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, πρέπει να παραμείνει η ατμομηχανή στις εξαγωγές κηπευτικών.

Τέλος, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας για τη δωρεάν διάθεση 20 τόνων κηπευτικών σημειώνουν ότι αποφάσεις που καταργούν ή αποψιλώνουν υπηρεσίες και αναπτυξιακούς οργανισμούς όπως νοσοκομείο, ΔΟΥ, τμήμα ΤΕΙ, ακόμα και τα ταμεία των ΔΕΚΟ, προκαλούν τεράστια υποβάθμιση της περιοχής, ταλαιπωρία για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. «Με παράλογα μέτρα», καταλήγουν, «δεν στηρίζεται η ανάπτυξη. Η Ιεράπετρα πρέπει να έχει υποστηρικτικές υπηρεσίες για να συνεχίσει να παράγει».

Πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Σούδα


Στο λιμάνι της Σούδας βρίσκονται πέντε πολεμικά πλοία από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη Standing (SNMG1). Σκοπός της άφιξής τους στα Χανιά είναι ο ανεφοδιασμός και η αναψυχή του πληρώματος, ενώ η δύναμη θα παραμείνει στη Σούδα έως αύριο, Τρίτη.

Πρόκειται για μια μόνιμη ΝΑΤΟϊκή δύναμη άμεσης αντίδρασης που δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο και στην οποία συμμετέχουν πλοία από το καναδικό, το γερμανικό, το ολλανδικό, το αγγλικό και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Κατά καιρούς η SNMG1 πλαισιώνεται από ιταλικά, βέλγικα, δανέζικα, νορβηγικά, πολωνικά, πορτογαλικά και ισπανικά πλοία.

Τα πλοία παραμένουν στη δύναμη συνήθως για ένα εξάμηνο, ενώ η θητεία διοικητή και προσωπικού ορίζεται σε έναν χρόνο.

Διοικητής της δύναμης, αυτή την περίοδο, είναι ο γερμανός υποναύαρχος Τζορτζ Μάλτζαν που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ναυαρχίδα της δύναμης είναι η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen».

Η δραστηριότητα της συγκεκριμένης ΝΑΤΟϊκής δύναμης αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας, ενώ η τελευταία άσκηση της SNMG1 πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου μαζί με το νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό και ήταν διάρκειας επτά ημερών.

Ο διοικητής της ναυτικής δύναμης επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη. Η συνομιλία των δύο ανδρών στράφηκε γύρω από τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Κρήτης καθώς και τον γαστρονομικό πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον γερμανό αξιωματικό, τα κρητικά κρασιά αλλά και το ενετικό λιμάνι των Χανίων άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις στα μέλη των πληρωμάτων. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι στα Χανιά έχουν διατηρηθεί τα μνημεία όλων των διαφορετικών πολιτισμών. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...