Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Μια πινακίδα και μια εικόνα... σώζουν τα "Πεταλάδικα"


Μια πινακίδα σε κατάστημα που έμεινε από τα χρόνια της ακμής των λειτουργιών στα «Πεταλάδικα» του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου, θυμίζει ακόμη την ιστορία και τον πολιτισμό μιας γειτονιάς. Αφότου το κατάστημα με τα... «είδη σαγματοποιίας και κτηνοτροφίας» του «Μιχαήλ Νικ. Σπανουδάκη» στον αριθμό 22 της οδού Μ. Τζ. Μπουνιαλή κατέβασε τα ρολά της τέχνης, η σύζυγος του αείμνηστου σαμαρά απαίτησε από τον ενοικιαστή του καταστήματος ένα και μόνο:
Να μην αποκαθηλώσει ή καταστρέψει την πινακίδα του καταστήματος, ίσως για λόγους συναισθηματικούς!

Ο ενοικιαστής, σεβόμενος την επιθυμία της Χρυσούλας Σπανουδάκη, νέας ιδιοκτήτριας μετά το θάνατο του σαγματοποιού, δεν την άγγιξε και την άφησε ως έχει, μαζί και τον αριθμό τηλεφώνου (τηλ. 843) και σήμερα ο χώρος μετά τις κατάλληλες διαμορφώσεις, ενοικιάζεται από τη Βασιλική Δαλέντζα - Βλατάκη και στεγάζει είδη συσκευασίας, χαρτικά και πλαστικά. Η πινακίδα, ίσως, πάνω από τα ρολά ασφαλείας, έμεινε για να θυμίζει…

Τα χάνια, μετά από μισό και πλέον αιώνα, έκλεισαν αφού τα άλογα και τα άλλα υπομονετικά τετράποδα αντικαταστάθηκαν από τα… τετράτροχα και δεν χρειάζονταν τα πέταλα και τα… κουστούμια τους για την υπηρεσία των αφεντικών τους.

Τα «Πεταλάδικα», πλέον, πέρασαν στην ιστορία της πόλης, ντύθηκαν… τουριστικά και στους χώρους των, κατά μήκος του δρόμου, που μεταμορφώθηκαν κατάλληλα για τις ανάγκες του τουριστικού προϊόντος, στεγάστηκαν άλλες λειτουργίες, κυρίως εκείνες που δελεάζουν τους ξένους παραθεριστές και επισκέπτες…

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ…

Όμως, μια γιγαντοφωτογραφία ψηλά στον τοίχο στο παλαιό χάνι του Αβάτζου, που σήμερα ήλθε και πάλι σε Αβάτζο αυτή τη φορά ως κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα, ανασύρει μνήμες από τη δεκαετία του ’50.



Η εικόνα, που λήφθηκε από φωτογράφο της εποχής με τα υπάρχοντα μέσα, βγάζει στη δημόσια θέα παρέα επαγγελματιών της γειτονιάς, σε αναμνηστικό ενσταντανέ που μάλλον ήταν ευχάριστο, όπως δηλώνουν τα πρόσωπά τους!

Καθήμενοι είναι ο χαλκιάς ο Λιανδρής αριστερά και ο Στέλιος Αβάτζος, που ήταν, ίσως, και ο τελευταίος πεταλάς στο δρόμο. Όρθιοι εμφανίζονται ο Σαριδάκης ο χαλκιάς και ο Βαονάκης ή Μπαόνης ο καφετζής…Σήμερα, φυσικά, το χάνι του Αβάτζου δεν είναι πια χάνι, όμως για ιστορικούς λόγους περιήλθε και πάλι σε Αβάτζο! Λειτούργησε, κατά τις πληροφορίες της οικογενείας του, ως πεταλάδικο μέχρι τη δεκαετία του ’60 και συνέχεια ενοικιάστηκε και στέγασε κατάστημα υδραυλικών.

Έμεινε αργότερα και για πολλά χρόνια κενό και από το 2010 εγκαταστάθηκε η εμπορική λειτουργία παραδοσιακών προϊόντων του Παντελή Αβάτζου…
madeincreta.gr

«Κολλημένοι» με το διαδίκτυο μικροί και μεγάλοι - Χαμός στην παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Σφακιανάκη


Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, στο διαδικτυακό τζόγο και τη διαδικτυακή πορνογραφία, η υπερβολική ενασχόληση των νέων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές αυτοκτονίες απασχολούν, μεταξύ άλλων, επιστήμονες. 

Το Διαδίκτυο έχει αναδειχτεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για προσωπική επικοινωνία, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία. Ενώ, όμως, τα θετικά στοιχεία είναι πασιφανή, αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για την ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών σε σχέση με αυτό.

Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, στο διαδικτυακό τζόγο και τη διαδικτυακή πορνογραφία, η υπερβολική ενασχόληση των νέων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η ανάδυση νέων τύπων αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις διαδικτυακές αυτοκτονίες απασχολούν πλέον επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.

Με δεδομένο ότι οι παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο από ενηλίκους και παιδιά έχουν σημαντικές συνέπειες κοινωνικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης, πραγματοποιήθηκε χθες, στα Χανιά, παρουσία πλήθους κόσμου, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, επιστημόνων, επιχειρηματιών όπως ο κ. Δημ. Κοντομηνάς, εκπροσώπων της Ιεραρχίας, δημοσιογράφων και καθηγητών αλλά και παιδιών, το βιβλίο "Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου" των συγγραφέων Μ.Σφακιανάκη, Κ.Σιώμου και Γ.Φλώρου.

Το εν λόγω φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό γνωριμίας με αυτές τις παθολογικές συμπεριφορές αλλά και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την παθολογική χρήση του Διαδικτύου. Μπορεί δε να διαβαστεί τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Α.Θ. Μακαριότης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β' ενώ μίλησαν γι' αυτό οι κ.κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Mιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής / Διευθυντής Πληροφορικής MIT Media Lab, Άννα Λυδάκη, αν. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Κοινωνιολογίας, Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Γιώργος Οικονομέας, Δημοσιογράφος.

Όπως είπε ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Μ. Σφακιανάκης, σήμερα το 53% των ελληνικών νοικοκυριών και ποσοστό 92% των νέων ηλικίας 12 -16 ετών μπαίνουν στ διαδίκτυο καθημερινά από 2 έως και 4,5 ώρες! Επισήμανε ότι θα πρέπει να μπουν κανόνες, οι οποίοι δυστυχώς δεν υπάρχουν για να αποφευχθεί ο ιντερνετισμός, δηλαδή ο εθισμός στο διαδίκτυο. Βασικά συμπτώματα είναι ότι ο "ασθενής" ασχολείται όλη μέρα με τον υπολογιστή του και γίνεται ακοινώνητος, χάνει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, κατ' επέκταση απομονώνεται.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι και οι ενήλικες είναι "κολλημένοι" με το διαδίκτυο κυρίως μέσω του chat ενώ πολλοί τζογάρουν...

Ο κ. Γιαννόπουλος εξήρε τη σημασία της εκδήλωσης και σημείωσε ότι οι διαστάσεις του προβλήματος με την παιδική παρενόχληση και κακοποίηση είναι πλέον άκρως ανησυχητικές ενώ ο κ. Μπλέτσας τόνισε πως η κοινωνία έχει υποστεί ένα σοκ με την είσοδο των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας και σε αυτές τα παιδιά, όπως στο διαδίκτυο, δείχνουν πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα.

cretalive.gr

Το Ηράκλειο έχει γεμίσει φόλες - Απανωτά κρούσματα δηλητηρίασης ζώων


Την κινητοποίηση των αρχών ζητά με ανακοίνωσή του ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφορικά με τα απανωτά κρούσματα δηλητηρίασης ζώων που έχουν καταγραφεί... το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση η κατάσταση αυτή πρέπει να πάρει τέλος και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.

Στην ανακοίνωση του μεταξύ άλλωναναφέρεται:

Απανωτά κρούσματα τις τελευταίες μέρες τόσο μέσα στην πόλη (οδός Λεβίνου) όσο και στην ύπαιθρο (στους Κουνάβους) με μεγάλο αριθμό ζώων να έχει χάσει τη ζωή του και πολλά που η τύχη τους αγνοείται.

Πέρα όμως από την κτηνωδία αυτή, οι ανεγκέφαλοι βάζουν σε κίνδυνο και τα μικρά παιδιά που αμέριμνα παίζουν στα δολώματα. Ωστόσο, αντίδραση από κάποια Αρχή δεν υπάρχει. Μεγάλη μερίδα των κατοίκων σιωπηλά ανέχεται αυτή τη κατάσταση και έτσι η ιστορία συνεχίζεται.

Αυτό πρέπει να πάρει ένα τέλος. Κάποτε οι υπεύθυνοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν. Οι αρμόδιοι οφείλουν να κάνουν κάτι.
prismanews.gr

Οι προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη


Σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος προχωρά η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στην Κρήτη εξαιτίας έργων κατασκευής και συντήρησης του δικτύου της.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση "ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!"

Δείτε αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες τις περιοχές και τις ώρες στις οποίες θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση.



flashnews.gr

Στα Χανιά: Η Ελένη Μενεγάκη επιπλέει στη θάλασσα


Καλοκαίρι γαρ, αποφάσισε για λίγο και η Ελένη Μενεγάκη να αφήσει στην άκρη το κινητό και τις... «φωτογραφήσεις» και να περάσει καλά με τα αγαπημένα της πρόσωπα. 

Φαίνεται όμως ότι δεν άντεξε και πολύ, μιας και το μεσημέρι του Σαββάτου έκανε το comeback της μετά την ολιγοήμερη αποχή της από τα social media.


Αφού «απολογήθηκε» για την απουσία της, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί τους μερικά στιγμιότυπα από το πώς περνάει αυτές τις ημέρες. Έτσι, μιας και το φετινό καλοκαίρι το περνάει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο στα Άχλα της Άνδρου, η παρουσιάστρια του Alpha ανέβασε μία φωτογραφία της από την παραλία του Μπάλου στα Χανιά της Κρήτης.

Στο Φεστιβάλ του Δήμου Γαζίου ο Μανώλης Κεφαλογιάννης


Στο φεστιβάλ νεολαίας που διοργανώνει ο ΔOΠΠAM του Δήμου Μαλεβυζίου  στην Αμμουδάρα Γαζιου παραβρέθηκε χθές ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του κ. Αεράκης Γιωργος.  


Ο κ Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε μεταξύ άλλων τα περίπτερα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυρακίου ο "Αστύρακας", τον Σύλλογο Γυναικών Μαλεβυζίου η "Μέλισσα" το περίπτερο του αθλητικού συλλόγου ΠΑΟΚ Κρουσσώνα  ενώ δεν παρέλειψε να δώσει τα θερμά του συγχαρητήρια στον κ. Γιώργο Αεράκη για την πρωτοβουλία του Δήμου και την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης. 

Σεισμός με το "Καλημέρα" στη Γαύδο

Μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε χθες στην περιοχή της Σητείας  σειρά πήρε σήμερα η Γαύδος. 

Συγκεκριμένα, στις 09.02 σήμερα το πρωί σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3.8 R, με επίκεντρο 4 χλμ Ανατολικά - Βορειοανατολικά της Γαύδου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...