Μια πινακίδα σε κατάστημα που έμεινε από τα χρόνια της ακμής των λειτουργιών στα «Πεταλάδικα» του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου, θυμίζει ακόμη την ιστορία και τον πολιτισμό μιας γειτονιάς. Αφότου το κατάστημα με τα... «είδη σαγματοποιίας και κτηνοτροφίας» του «Μιχαήλ Νικ. Σπανουδάκη» στον αριθμό 22 της οδού Μ. Τζ. Μπουνιαλή κατέβασε τα ρολά της τέχνης, η σύζυγος του αείμνηστου σαμαρά απαίτησε από τον ενοικιαστή του καταστήματος ένα και μόνο:
Να μην αποκαθηλώσει ή καταστρέψει την πινακίδα του καταστήματος, ίσως για λόγους συναισθηματικούς!
Ο ενοικιαστής, σεβόμενος την επιθυμία της Χρυσούλας Σπανουδάκη, νέας ιδιοκτήτριας μετά το θάνατο του σαγματοποιού, δεν την άγγιξε και την άφησε ως έχει, μαζί και τον αριθμό τηλεφώνου (τηλ. 843) και σήμερα ο χώρος μετά τις κατάλληλες διαμορφώσεις, ενοικιάζεται από τη Βασιλική Δαλέντζα - Βλατάκη και στεγάζει είδη συσκευασίας, χαρτικά και πλαστικά. Η πινακίδα, ίσως, πάνω από τα ρολά ασφαλείας, έμεινε για να θυμίζει…
Τα χάνια, μετά από μισό και πλέον αιώνα, έκλεισαν αφού τα άλογα και τα άλλα υπομονετικά τετράποδα αντικαταστάθηκαν από τα… τετράτροχα και δεν χρειάζονταν τα πέταλα και τα… κουστούμια τους για την υπηρεσία των αφεντικών τους.
Τα «Πεταλάδικα», πλέον, πέρασαν στην ιστορία της πόλης, ντύθηκαν… τουριστικά και στους χώρους των, κατά μήκος του δρόμου, που μεταμορφώθηκαν κατάλληλα για τις ανάγκες του τουριστικού προϊόντος, στεγάστηκαν άλλες λειτουργίες, κυρίως εκείνες που δελεάζουν τους ξένους παραθεριστές και επισκέπτες…
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ…
Όμως, μια γιγαντοφωτογραφία ψηλά στον τοίχο στο παλαιό χάνι του Αβάτζου, που σήμερα ήλθε και πάλι σε Αβάτζο αυτή τη φορά ως κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα, ανασύρει μνήμες από τη δεκαετία του ’50.
Η εικόνα, που λήφθηκε από φωτογράφο της εποχής με τα υπάρχοντα μέσα, βγάζει στη δημόσια θέα παρέα επαγγελματιών της γειτονιάς, σε αναμνηστικό ενσταντανέ που μάλλον ήταν ευχάριστο, όπως δηλώνουν τα πρόσωπά τους!
Καθήμενοι είναι ο χαλκιάς ο Λιανδρής αριστερά και ο Στέλιος Αβάτζος, που ήταν, ίσως, και ο τελευταίος πεταλάς στο δρόμο. Όρθιοι εμφανίζονται ο Σαριδάκης ο χαλκιάς και ο Βαονάκης ή Μπαόνης ο καφετζής…Σήμερα, φυσικά, το χάνι του Αβάτζου δεν είναι πια χάνι, όμως για ιστορικούς λόγους περιήλθε και πάλι σε Αβάτζο! Λειτούργησε, κατά τις πληροφορίες της οικογενείας του, ως πεταλάδικο μέχρι τη δεκαετία του ’60 και συνέχεια ενοικιάστηκε και στέγασε κατάστημα υδραυλικών.
Έμεινε αργότερα και για πολλά χρόνια κενό και από το 2010 εγκαταστάθηκε η εμπορική λειτουργία παραδοσιακών προϊόντων του Παντελή Αβάτζου…
madeincreta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!