Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Αγωνία για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο

Στον "αέρα" βρίσκεται η λειτουργία του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας για τη σχολική χρονιά που ξεκίνησε, χθες με τον αγιασμό. Μόνο δύο από... τις έξι τάξεις του δημοτικού σχολείου (η Γ' και η Δ' δημοτικού) έχουν δάσκαλο, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή το θέμα του σχολείου, το οποίο σημειωτέον αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή της έδρας του ENISA στο Ηράκλειο.

Έτσι, την ώρα που άλλα σχολεία αγωνιούν για το πρώτο κουδούνι, στο ΣΕΠ αγωνιούν ... για το τηλεφώνημα, καθώς 150 από τα 180 παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, παραμένουν στο σπίτι τους περιμένοντας τηλεφώνημα για το αν θα μπορέσουν να αρχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Σημαντικό είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στα ξενόγλωσσα τμήματα, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς.
cretalive.gr

Ανώγεια: Μοίρασαν τα οφτά στο γηροκομείο!

Σε μια σπουδαία κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προχώρησε η διεύθυνση της παραδοσιακής ταβέρνας ”Αροδαμός” στα Ανώγεια μαζί με τον Γιώργη Βρέντζο (Σουρούλιο) καθώς προσέφεραν σε γηροκομείο τα κρέατα που περίσσεψαν από αρραβωνιάσματα που έγινε εκεί το βράδυ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργης Βρέντζος αρραβώνιασε την κόρη του Κατερίνα με τον Μιχάλη Μαρή κάνοντας ένα αυθεντικό ανωγειανό τραπέζι με άφθονο οφτό κρέας. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τους καλεσμένους να φεύγουν ικανοποιημένοι αλλά αρκετό από το κρέας να μένει άθικτο. Η απόφαση πάρθηκε και είναι κάτι που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και συνείδηση και για το μέλλον σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν συνάνθρωποι μας που υποφέρουν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άτομα της τρίτης ηλικίας.

Τα κρέατα διατέθηκαν στο Γηροκομείο της Ιεράς Μονής της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου και σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί ικανοποιήθηκαν, χαμογέλασαν από τη χειρονομία των Ανωγειανών.
Μα το κυριότερο ίσως όλων είναι ότι ένιωσαν ότι υπάρχουν συνάνθρωποι τους που τους νοιάζονται και προσπαθούν να τους προσφέρουν όσα περισσότερα μπορούν για να ζήσουν πιο αξιοπρεπή.

Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν όλοι από αυτή την κίνηση, κι ας αναλογιστούμε πόσο κρέας «πετάγεται» στις κοινωνικές εκδηλώσεις του τόπου μας όταν δίπλα μας άνθρωποι πεινάνε.

Εμείς να συγχαρούμε τους ανθρώπους που έκαναν αυτή την κίνηση και να ευχηθούμε ολόψυχα να βρει μιμητές και στο μέλλον προς ανακούφιση κάποιων κοινωνικών ομάδων που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΠΑΓΚΕΡΗΣ-Ανωγή /cretalive.gr

Ελαιόλαδο: ένα αρχαίο φάρμακο στο μικροσκόπιο της σύγχρονης έρευνας.

Επειδή το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν διάσημο από την αρχαιότητα στο χώρο της Μεσογείου και ιδίως στην Ελλάδα, το εύρημα αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με υπεύθυνο το Επίκουρο καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, να δουν αν οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς είχαν κάποια σχετική αναφορά. Στα πλαίσια της μελέτης του αντικειμένου της αρχαιοφαρμακολογίας το οποίο έχει αποφέρει μεγάλο πλούτο δεδομένων για τη σύγχρονη ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, με μεγάλη έκπληξη διαπιστώθηκε ότι δυο χιλιάδες χρόνια πριν ο Διοσκουρίδης συνιστούσε ως βέλτιστο έλαιο για την υγεία εκείνο που αποκαλούνταν ωμοτριβές ή αλλιώς ομφάκινο. Μάλιστα συνιστούσε τη χρήση αυτού του ελαιολάδου για οδονταλγίες ή κεφαλαλγίες όπως δηλαδή χρησιμοποιούμε σήμερα τα κλασσικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επειδή ως Έλληνες έχουμε την ευλογία να μπορούμε να κατανοούμε άμεσα τα σπουδαία κείμενα των προγόνων μας ήταν σαφέστατο ότι ο Διοσκουρίδης μιλούσε για αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως αγουρέλαιο, δηλαδή αυτό που παράγεται από ανώριμες ελιές στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου (ωμός ή ομφάκινος είναι ο ανώριμος καρπός). Ήδη λοιπόν από την αρχαιότητα κατά ένα πολύ εντυπωσιακό τρόπο, ήταν γνωστό ότι όλα τα ελαιόλαδα δεν είχαν την ίδια δραστικότητα για την προστασία της υγείας.

Αυτό το στοιχείο αποτέλεσε το έναυσμα πριν από 4 χρόνια να ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας μια προσπάθεια να χαρτογραφηθούν τα ελληνικά ελαιόλαδα ως προς την περιεκτικότητα τους σε συγκεκριμένα βιοδραστικά συστατικά με βάση την ποικιλία της ελιάς, την εποχή συγκομιδής, τη γεωγραφική προέλευση αλλά και την επίδραση του ελαιοτριβείου.

Τ
English: solbar as seen through an olive tree
(Photo credit: Wikipedia)
ο έργο της συλλογής των δειγμάτων αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο καθότι τα ελαιόλαδα έπρεπε να είναι μονοποικιλιακά και να έχουν παραχθεί κάτω από σχετικά ελεγχόμενες συνθήκες. Συνολικά μελετήθηκαν 150 δείγματα από Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία, Κορινθία, Αργολίδα, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Χαλκιδική, Νησιά Ιονίου, Πρέβεζα, Θάσο και Λέσβο. Στην προσπάθεια αυτή βρέθηκε αρωγός οAgrocert ο οποίος ευγενικά παραχώρησε 40 δείγματα ΠΟΠ και ΠΓΕ, και ο Δήμος Μεσσήνης ο οποίος προσέφερε 30 δείγματα. Στη μελέτη επίσης συμπεριελήφθησαν και 10 δείγματα από την Καλιφόρνια στα πλαίσια της συνεργασίας της Δρ. Ελένης Μέλλιου (μέλος της ομάδας του κ.Μαγιάτη) με τοOlive center του University of California,Davis ενώ τα υπόλοιπα δείγματα συλλέχθηκαν από ιδιωτικές επαφές και συνεργασίες με παραγωγούς και ελαιοτριβείς αλλά και από την εθελοντική συνεισφορά αρκετών βουλευτές με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη ,του Γραμματέα Αγροτικού κ. Γιώργου Κασαπιδη καιφοιτητών του Φαρμακευτικού τμήματος. Οι ελληνικές ποικιλίες που μελετήθηκαν αφορούσαν την Κορωνέικη, Μεγαρίτικη, Κολοβή, Αδραμυτινή, Μανάκι, Αγουρομανάκι, Θρούμπα, Αθηνολιά, Λιανολιά και η ελαιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε διφασικά και τριφασικά ελαιοτριβεία σε πραγματικές συνθήκες.

Προκειμένου να γίνει εφικτή η παραπάνω μελέτη αναπτύχθηκε στα πλαίσια των διπλωματικών εργασιών της Ευαγγελίας Κάρκουλα και Αγγελικής Σκάντζαρη μια καινούρια, ταχύτατη μέθοδος με βάση τη φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (1H-ΝΜR) η οποία επιτρέπει σε μόλις 2 λεπτά να έχουμε ποσοτική ανάλυση του κάθε ελαιολάδου ως προς την περιεκτικότητα του ταυτόχρονα σε 4 βιοδραστικά συστατικά και συγκεκριμένα στις ουσίες ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη, στην αλδευδική μορφή του άγλυκου της ελευρωπαϊνης και στην αλδευδική μορφή του άγλυκου του λιγκστροσίδη. Για τις ουσίες αυτές υπάρχουν ήδη στην διεθνή βιβλιογραφία αρκετές μελέτες που τους αποδίδουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές, καρδιοπροστατευτικές και άλλες ιδιότητες, αν και ακόμα χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την τεκμηρίωση των δράσεων αυτών.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι ουσίες αυτές είναι παράγωγα της υδροξυτυροσόλης και της τυροσόλης δηλαδή ουσίες που η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων) σε λίγο καιρό θα απαιτεί να αναγράφονται στην ετικέτα του ελαιολάδου προκειμένου αυτό να μπορεί να πουληθεί ως έλαιο με ένδειξη για την προστασία της υγείας.

Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ουσίες αυτές σχετίζονται με τη χαρακτηριστική γεύση της άγουρης ελιάς και ότι η μελέτη που πραγματοποιήθηκε δεν αφορά τη γευστική ποιότητα του λαδιού αλλά μόνο την προοπτική αξιοποίησης του λαδιού ως προς τον υγειοπροστατευτικό του χαρακτήρα.

Η μελέτη έδειξε ότι τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλη διακύμανση στις συγκεντρώσεις των υπό μελέτη ουσιών με εύρος η καθεμία από 0 έως 200 mg/L ενώ αθροιστικά όλες μαζί κυμαίνονταν από 0 έως 450 mg/L. Επίσης διαπιστώθηκε ότι ορισμένες ελληνικές ποικιλίες (πχ Μεγαρίτικη, Μανάκι, Αγουρομανάκι, Αδραμυτινή) ανεξάρτητα από την περιοχή προέλευσης είχαν σχετικά μικρή περιεκτικότητα γεγονός που επιβεβαιώνει την παραδοσιακή γνώση και εμπειρία ότι τα λάδια από αυτές τις ποικιλίες δεν «καίνε» και μπορούν να καταναλωθούν άμεσα και γι’ αυτό το λόγο προτιμώνται και στη ζαχαροπλαστική.

English: A closeup view of three solitary oliv...
 (Photo credit: Wikipedia)
Η ποικιλία που έδειξε το μεγαλύτερο δυναμικό παραγωγής των υπό μελέτη ουσιών ήταν η Κορωνέικη. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το λάδι προερχόταν από την ίδια ποικιλία και από την ίδια γεωγραφική περιοχή παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις οι οποίες συσχετίστηκαν με την εποχή συλλογής (δηλαδή το βαθμό ωρίμανσης της ελιάς) αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου (τύπος και θερμοκρασία λειτουργίας). Συνολικά φάνηκε ότι όταν η ελιά δεν αρδεύεται, όταν ελαιοποιείται σε πρώιμο στάδιο, σε διφασικό ελαιοτριβείο με ψυχρή έκθλιψη επιτυγχάνονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις, γεγονός που είναι σε συμφωνία με άλλες πρόσφατες ελληνικές και διεθνείς μελέτες. Αν και το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και περίπλοκο και χρειάζεται ακόμα εκτενέστερη μελέτη με περισσότερα δείγματα από όλη την Ελλάδα διαφάνηκε ότι στατιστικά τα δείγματα προερχόμενα από τη Μεσσήνη είχαν υψηλότερο μέσο όρο περιεκτικότητας σε σχέση με το συνολικό μέσο όρο από τα δείγματα από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένα δείγματα μετρήθηκαν μερικές από τις υψηλότερες τιμές που έχουν βρεθεί παγκοσμίως. Επίσης η διαφορά ήταν πάρα πολύ μεγάλη σε σχέση με τις τιμές που παρατηρήθηκαν σε τυχαία εμπορικά δείγματα από το ράφι του σουπερμάρκετ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Μεσσήνη καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά η μη αρδευόμενη Κορωνέικη ποικιλία, τα περισσότερα ελαιοτριβεία είναι διφασικά και οι παραγωγοί είναι ευαισθητοποιημένοι τόσο στο θέμα της εποχής συλλογής όσο και στο θέμα της θερμοκρασίας παραγωγής του λαδιού. Είναι βέβαιο ότι και άλλες περιοχές της Ελλάδα θα διαθέτουν παρεμφερή χαρακτηριστικά και εναπόκειται σε μελλοντική έρευνα να τις εντοπίσει και να τις προβάλει. Μεμονωμένα δείγματα από τη Λακωνία, τη Θάσο και την Κρήτη ήδη έδειξαν μια τέτοια δυναμική.

English: The olive tree at Acropolis of Athens...
 (Photo credit: Wikipedia)
Έως τώρα όλοι έχουμε ακούσει πολλούς παραγωγούς να ισχυρίζονται ότι το λάδι τους είναι το καλύτερο, όμως αυτό βασιζόταν σε υποκειμενικά κριτήρια. Σήμερα όμως μπορούμε πλέον να μιλάμε αντικειμενικά και με ακρίβεια τουλάχιστον ως προς μια όψη της υγειοπροστατευτικής δράσης του ελαιολάδου.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι κάθε ποικιλία παρουσίαζε το δικό της χημικό προφίλ, το δικό της «δακτυλικό αποτύπωμα» θυμίζοντας μας την περίπτωση του κρασιού. Όπως το κάθε κρασί έχει το δικό του χαρακτήρα και χρησιμοποιείται σε διαφορετική περίσταση έτσι και το κάθε ελαιόλαδο είναι διαφορετικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντίστοιχο σεβασμό. Δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε και στην ελληνική αγορά εξειδικευμένα καταστήματα που θα διακινούν αποκλειστικά προϊόντα ελιάς και ιδίως τυποποιημένα ελαιόλαδα μικρών παραγωγών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο ποικιλιακής όσο και γεωγραφικής προέλευσης. Ίσως ακόμα δεν είναι μακριά και η μέρα που θα δούμε εξειδικευμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου. Ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και χρειάζεται στήριξη σε ερευνητικό επίπεδο για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίησή του. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον, με τις μεθόδους που ήδη διαθέτουμε, το ελαιόλαδο θα πιστοποιείται για την περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένα βιοδραστικά συστατικά και έτσι το ελαιόλαδο δεν θα είναι ένα απλά υγιεινό τρόφιμο αλλά ένα φάρμακο του μέλλοντος. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας λειτουργεί ομάδα υποστήριξης της έρευνας στο ελαιόλαδο η οποία συνεργάζεται στενά με το κέντρο ελαιολάδου στην Καλιφόρνια και δέχεται δείγματα προς ανάλυση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο παραγωγό με στόχο την πλήρη χαρτογράφηση σε πανελλαδικό επίπεδο και την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου.

"Όνειρο μας η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού κέντρου ελαιολάδου που θα ασχολείται με την μελέτη του ελληνικού ελαιολάδου και την συνεισφορά του στην υγεία του ανθρώπου."

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε χωρίς οικονομική υποστήριξη από κανένα φορέα και κανείς από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν έχει κάποια σχέση με συγκεκριμένη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 4οΙατρικό συνέδριο Μεσσηνίας.
Enhanced by Zemanta

Θετικά μηνύματα για την νέα ελαιοκομική περίοδο...

Σε ρυθμούς ανάκαμψης κινείται η ελληνική αγορά του ελαιολάδου, ακολουθώντας τις έντονες ανοδικές τάσεις της ισπανικής αγοράς, γεγονός που αποτυπώνεται στις τελευταίες εμπορικές πράξεις.

Οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στην Ισπανία παρασύρουν και την ελληνική αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Οι εξελίξεις έφτασαν με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων στη χώρα μας, τη στιγμή που στην ισπανική αγορά από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται μια ανοδική τάση της τάξης του 40%. Έτσι μετά από μια τριετία χαμηλών τιμών που έφερε σε οριακό σημείο τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή κλίματος που αυξάνει τις προσδοκίες εν όψει της νέας παραγωγής.

Όσο για τα περσινά αποθέματα, ήδη πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Την περασμένη εβδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας και Αβίας πραγματοποίησε πώληση δυο βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα 2,50 ευρώ το κιλό, τιμή αυξημένη κατά 40 λεπτά σε σύγκριση με τις πωλήσεις του χειμώνα, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ένωσης Βασίλης Κοζομπόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία, ενώ για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας οι τιμές είναι κατά 20 λεπτά υψηλότερες.

Σε μικρότερο βαθμό έγινε αισθητή η ανοδική τάση στην Κρήτη, με τις τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου οξύτητας έως 0,3 να αυξάνονται από 1,90 σε 2,05 – 2,10 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται πως την περσινή χρονιά η Κρήτη αντιμετώπισε προβλήματα στην παραγωγή της και οι οξύτητες ήταν αυξημένες, με αποτέλεσμα τα αποθέματα της να είναι χαμηλά.

Προσδοκίες

Όσον αφορά την ισπανική αγορά που εξακολουθεί να δίνει τον τόνο, οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έφτασαν την περασμένη Δευτέρα στα 2,52 ευρώ το κιλό, τιμή που είχε σημειωθεί τελευταία φορά στις αρχές Οκτωβρίου του 2009. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική άνοδος στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου φτάνει τα 57 λεπτά το κιλό. Πλέον οι τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2,44 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας ελαφρά διορθωτικές τάσεις, κάτι που είναι λογικό ακόμα και στις «υγιείς» αγορές μετά από μια τόσο έντονη άνοδο.

Τα θέματα που θα συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου Κρήτης

Σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα γίνει τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 14:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του...
Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (κτίριο Λότζια – Πλατεία Λιονταριών).


Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010: «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) είναι τα εξής:

Α. Ανακοινώσεις Προέδρου.
Β. Ανακοινώσεις Περιφερειάρχη.

1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.1. Παράταση των Συμβάσεων Μεταφοράς Μαθητών μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και των ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου και Χανίων – Ρεθύμνου, για τη μεταφορά των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013 - (εισηγητές οι Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου)

2. ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

2.1. Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή του έργου: «Διάνοιξη νέου τμήματος Φουρφουράς – Μάνδρες επαρχιακής οδού 13» σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 1004/28-08-2012 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου - (εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή).

2.2. Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή του έργου: «Τμήμα Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών» σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 1006/28-08-2012 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου - (εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή).

3. ΘΕΜΑΤΑ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

3.1. Αλλαγή κατηγορίας των πωλούμενων ειδών σε επαγγελματικές άδειες Λαϊκών αγορών των: α) Μπουμπουρίδη Ηλία, β) Κουτεντάκη Μαρίας, γ) Παπαδοπούλου Καίτης και δ) Τουρτούρα Καλλιόπης, σύμφωνα με τα αριθμ. πρωτ. 7985/04-09-2012 και 7350/2012 έγγραφα της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου – (εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης)

3.2. Αφαίρεση λαϊκών αγορών από την επαγγελματική άδεια της Γιαμαλάκη Αλίκης, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 7898/04-09-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου – (εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης)

3.3. Διαγραφή του πωλητή Καψάλη Δημητρίου, κατόχου επαγγελματικής άδειας από Λαϊκές Αγορές του Δήμου Ρεθύμνου, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 7898/04-09-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Τμήμα Εμπορίου ΠΕ Ρεθύμνου - (εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή).

3.4. Συγκρότηση γνωμοδοτικής περιφερειακής επιτροπής Λαϊκών Αγορών του άρθρου 7 παρ. 2 του Ν. 2323/1995 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έργο της οποίας είναι η έκφραση γνώμης: α) για ίδρυση, μετακίνηση και κατάργηση Λαϊκών αγορών και β) για τον καθορισμό του αριθμού των προς διάθεση Λαϊκών αγορών, στην Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 3934/03-09-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Τμήμα Εμπορίου Π.Ε. Χανίων – (εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης).

4. ΨΗΦΙΣΜΑ

4.1 Έκδοση ψηφίσματος για την παραχώρηση της Μαρίνας και του λιμανιού Αγίου Νικολάου ΠΕ Λασιθίου σε Ιδιώτες.

5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

5.1 Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου για την αξιοποίηση Ισοπεδωτή ασφάλτου (Finiser), σύμφωνα με τη συνημμένη σχετική εισήγηση - (εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης)

6. ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

6.1 Έγκριση σύναψης σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων ΚΕΓΕ Σητείας και ΕΘΙΑΓΕ Ιεράπετρας, σύμφωνα με τη συνημμένη σχετική εισήγηση - (εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου κ Νίκος Καστρινάκης).

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Γιώργος Πιτσούλης

Χανιά: Πήρε "φωτιά" η... Πυροσβεστική!

Οι δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής, σε απάντηση των όσων είχαν καταγγελθεί περί καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων από τον πρόεδρο του τοπικού σωματείου και γραμματέα της πανελλήνιας ομοσπονδίας εποχικών και συμβασιούχων πυροσβεστών, Αλέξανδρο Φαραντάκη, έβαλαν φωτιά στους κόλπους της Υπηρεσίας στα Χανιά.

Η «πυρκαγιά» μάλιστα φούντωσε σήμερα, μετά και την απάντηση που έδωσε ο κ. Φαραντάκης για τις κατηγορίες που δέχεται περί απουσίας από τη θέση του στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Βρυσών, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.

Μάλιστα, ο κ. Φαραντάκης κατήγγειλε ότι η διοίκηση της Υπηρεσίας στα Χανιά αγνοεί επιδεικτικά τις διαταγές του Αρχηγείου από την Αθήνα, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση από πλευράς του Εργατικού Κέντρου Χανίων, με τον αντιπρόεδρό του Διονύση Κωνσταντουδάκη να ξεκαθαρίζει ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν ότι γίνονται «σημεία και τέρατα» στην Πυροσβεστική σε τοπικό επίπεδο.

Όλα πάντως δείχνουν ότι το σήριαλ αυτό θα έχει και συνέχειες που μόνο καλό δεν κάνουν στη γενικότερη εικόνα της Πυροσβεστικής στα Χανιά, που κατάφερε να ανταπεξέλθει επιτυχώς και τη φετινή σεζόν, παρά τα όποια προβλήματα.

neatv.gr

Προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση στον επαρχιακό δρόμο Ηράκλειο - ΠΑΓΝΗ - Κόμβος προς Σταυράκια

Στα πλαίσια εκτέλεσης εργασιών στον επαρχιακό δρόμο Νο 7, τμήμα ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) - Κόμβος προς Σταυράκια, σας πληροφορούμε ότι για την ασφάλεια τόσο της κυκλοφορίας όσο και των εκτελούμενων εργασιών, από Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα από Διασταύρωση προς Πανεπιστήμιο – ΠΑΓΝΗ - μέχρι τον Κόμβο προς Σταυράκια και μόνο στην κατεύθυνση Διασταύρωση προς Πανεπιστήμιο προς τον Κόμβο προς Σταυράκια.

Οι εργασίες προβλέπεται να τελειώσουν στις 17-11-12.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα η κυκλοφορία από Διασταύρωση προς Πανεπιστήμιο – προς τον Κόμβο προς Σταυράκια θα γίνεται μέσω της παλιάς επαρχιακής οδού Διασταύρωση προς Πανεπιστήμιο – Πανεπιστήμιο – Κόμβος ΙΤΕ – Κόμβος Σταυράκια – ΠΑΓΝΗ.

Παρακαλείται ο Δήμος Ηρακλείου, το ΠΑΓΝΗ να ενημερώσουν τους δημότες του προκειμένου οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις ρυθμιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί προς τούτο.

Επίσης οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εφημερίδες, προς τους οποίους στέλνεται η παρούσα ανακοίνωση, παρακαλούνται για την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ενημέρωση των πολιτών.

Τέλος η Τροχαία Νομού Ηρακλείου και η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου παρακαλούνται για την συνδρομή τους στην ρύθμιση της κυκλοφορίας και την προσαρμογή των οδηγών ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες.

Repo(we)rGreece - Συζήτηση με τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες της Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια των δράσεων εξωστρέφειάς της, συμμετέχει και υποστηρίζει τη διεθνή εθελοντική εκστρατεία προβολής της Ελλάδας “Repo(we)rGreece”, διοργανώνοντας την Τετάρτη 12/09/2012, στις 19:00 μμ, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (Αίθουσα Καστελλάκη), ανοιχτή συζήτηση με τους θεσμικούς, οικονομικούς, επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς φορείς και τους πολίτες της Κρήτης.

Τη συζήτηση θα ανοίξει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Tο Repo(we)rGreece αποτελεί συλλογική εθελοντική πρωτοβουλία πολιτών όπου κατά τους τελευταίους 8 μήνες, έχει χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο με περισσότερους από 20.000 υποστηρικτές,(πολίτες, θεσμικοί φορείς, επιχειρήσεις) και έχει προωθήσει τα μηνύματα της εκστρατείας με 120 δημοσιεύματα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι ο πρώτος αυτοδιοικητικός φορέας στην Ελλάδα που συμμετέχει στην εκστρατεία.

Tο Repo(we)rGreece έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση των αρνητικών στερεοτύπων που επικρατούν για την Ελλάδα και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της στη διεθνή κοινότητα, που αποτελεί προϋπόθεση ανεξάρτητα από το αν επιδιώκουμε ως χώρα το rebranding, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, τον τουρισμό ή όποιο άλλο στόχο.

Με στόχο την ενίσχυση των στόχων του Repo(we)rGreece, οι τοπικοί φορείς – αφού ενημερωθούν για την εκστρατεία – θα συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση όπου θα αναζητήσουν από κοινού περαιτέρω τρόπους, ώστε να αποκαταστηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδος στη διεθνή κοινότητα και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και οι προοπτικές της χώρας μας, με άξονα όχι τις αποτυχίες ή τα συμφέροντα λίγων, αλλά τις ικανότητες, τα ταλέντα και τα επιτεύγματα των πολλών.

Δύο Μαροκινοί έκλεψαν μπουκάλια με ποτά απο σούπερ μάρκετ στα Χανιά

Τα μπουκάλια με αλκοολούχα ποτά ενός σούπερ μάρκετ στον Καβρό Χανίων, βρέθηκαν στο στόχαστρο δύο Μαροκινών 32 και 29 ετών.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, και οι δύο μπήκαν σε κατάστημα «σούπερ μάρκετ» ιδιοκτησίας 37χρονου Χανιώτη και έκλεψαν δέκα (10) φιάλες αλκοολούχων ποτών.

Όμως τους πήρε είδηση ο ιδιοκτήτης ο οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία.

Κατόπιν επισταμένων αναζητήσεων εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αποκορώνου, να κινούνται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου, στον οποίο οι δύο αλλοδαποί αντιστάθηκαν σθεναρά απωθώντας τους αστυνομικούς, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:

• δεκαέξι (16) φιάλες αλκοολούχων ποτών, σε δύο (02) τσάντες κάτω από τα καθίσματα,
• μία σακούλα περιέχουσα πενήντα έξι (56) πακέτα τσιγάρα,
• ένα (1) κατσαβίδι μήκους 30 εκατοστών, που χρησιμοποιούσαν σαν διαρρηκτικό εργαλείο.
• το χρηματικό ποσό των εξακοσίων ογδόντα (680) ευρώ,

Οι δέκα (10) φιάλες αλκοολούχων ποτών αποδόθηκαν στον 37χρονο ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Κρυονερίδας που ενεργεί την προανάκριση, εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες ομοειδείς πράξεις καθώς και η προέλευση των ειδών που βρέθηκαν στην κατοχή τους.
flashnews.gr

Στα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης σύμφωνα με τη λίστα του QS World University Ranking με τη διεθνή αξιολόγηση... των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Το Πανεπιστημιακό ίδρυμα διατήρησε τη θέση του σε σχέση με την αξιολόγηση του προηγούμενου έτους, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα με την αξιολόγηση 6 μεγάλων Πανεπιστημίων, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση στις επιδόσεις του


2012 2011
Institution
451-500 451-500 Aristotle University of Thessaloniki
451-500 451-500 University of Crete
501-550 387 University of Athens
551-600 551-600 National Technical University of Athens
601+ 601+ Athens University of Economics And Business
601+ 551-600 University of Patras


Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι, μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μόνο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που αξιολογείται στα πρώτα 400-500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Κορυφαίο πανεπιστήμιου του κόσμου και για φέτος, αναδείχθηκε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το γνωστό ΜΙΤ, ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ.

Η λίστα «QS World University Ranking» συντάσσεται από το 2004, θεωρείται από τις πλέον έγκυρες και καταρτίζεται βάσει έξι κριτηρίων: τη φήμη των Ιδρυμάτων στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κόσμο τής αγοράς, την αναλογία καθηγητών/ φοιτητών, τις αναφορές σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και διεθνή ΜΜΕ, τον διεθνή προσανατολισμό τους και τον αριθμό των ξένων φοιτητών.
http://flashnews.gr
Enhanced by Zemanta

Βρήκε τον πρώην στη σοφίτα... 12 χρόνια μετά το χωρισμό - BINTEO

Η Tracy, μία ανύπαντρη μητέρα 5 παιδιών, δεν πίστευε πως το άσχημο προαίσθημα που είχε εκείνο το βράδυ θα μπορούσε να έχει αυτή την κατάληξη στην πράξη. Όταν άκουσε χτυπήματα από τη σοφίτα πίστεψε πως ήταν κάποιο ζώο ή στη χειρότερη των περιπτώσεων ένα φάντασμα.

Η ανακάλυψη που έκανε επιβεβαίωσε πως το χειρότερο δεν είχε περάσει καν από το μυαλό της και πως το φάντασμα θα ήταν μία μικρή παραφωνία στην καθημερινότητά τους.

Έστειλε τα μεγαλύτερα παιδιά της και τον ανιψιό της στη σοφίτα και δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτό που αντίκρισαν.

Ο πρώην σύντροφος της μητέρας τους, με τον οποίο είχε χωρίσει προ12ετίας, κοιμόταν στη μονάδα θέρμανσης του σπιτιού πάνω σε παλιά ρούχα της οικογένειας. Ο 44χρονος άνδρας είχε αποφυλακιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Tracy δεν επιθυμεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα υπόλοιπα στοιχεία της γιατί ο άνδρας διαφεύγει ακόμα της σύλληψης, καθώς έφυγε τρέχοντας όταν τον ανακάλυψαν τα παιδιά στη σοφίτα.

Η γυναίκα δήλωσε στην αστυνομία πως είχε δει τον 44χρονο, ένα χρόνο πριν όταν αυτός έκανε κάποιες δουλειές στο σπίτι της και είχε λάβει πολλά γράμματά του μέσα από τη φυλακή. Ο εθισμός του στα ναρκωτικά και η σύλληψη του για ληστεία την έκαναν να καταλάβει πως πρέπει να διακόψει μαζί του.

Για εκείνη τη νύχτα η Tracy είπε στην αστυνομία πως είχε μία αίσθηση πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Άκουσε χτυπήματα από τη σοφίτα και έστειλε τα αγόρια να δουν.

Τα ευρήματα των αστυνομικών αρχών σόκαραν ακόμα περισσότερο τη γυναίκα, καθώς φάνηκε πως ο άνδρας έμενε πάνω από τα κεφάλια τους για αρκετό καιρό. Σε όλο το χώρο υπήρχαν κύπελλα με κόπρανα και ούρα.

Η Tracy και τα παιδιά της φοβούνται πλέον να κοιμηθούν στο σπίτι τους και το μόνο που επιθυμούν είναι να συλληφθεί ο άνδρας που εισέβαλε και εγκαταστάθηκε παρά την έγκρισή τους στη ζωή τους.

Αποθέωση για τους ήρωες από την Κρήτη

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το χώρο αφίξεων του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» θέλοντας με το χειροκρότημά του, τη χειραψία, τα λουλούδια και ένα φιλί να δείξει την υπερηφάνεια του και την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο των έξι παραολμπιονικών που κατέφτασαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Κρήτη.

Πρώτος εμφανίστηκε ο χάλκινος παραολυμπιονίκης Μανόλης Στεφανουδάκης, ο οποίος αποθεώθηκε από τον κόσμο. Πρώτη έτρεξε στην αγκαλιά του η κόρη του, που, περιμένοντας το αεροπλάνο να προσγειωθεί, έδειχνε την προσμονή της να ανταμώσει μετά από τόσες ημέρες τον πατέρα της. Δεν έφυγε άλλωστε καθόλου από την αγκαλιά του παρά μόνο όταν ο κόσμος τον σήκωσε στον αέρα οδηγώντας τον στο μικρό... γλέντι που στήθηκε έξω από το αεροδρόμιο με λύρα, χορό και γλυκά.
Ο Μανόλης Στεφανουδάκης, σίγουρος για τον εαυτό του και φανερά συγκινημένος από την υποδοχή, τόνισε: «Νιώθω υπερήφανος. Δικαιώθηκαν οι κόποι που έχουμε κάνει τόσο καιρό γιατί δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά και θεωρώ ότι ήταν ένα αποτέλεσμα που το περιμέναμε όλοι.
Χαίρομαι που έκανα υπερήφανους τους συγχωριανούς μου. Αυτή η επιτυχία μου δίνει το κίνητρο και τη δύναμη να συνεχίσω για τη Βραζιλία που θα γίνει η επόμενη Ολυμπιάδα. Ο καθένας έχει κάποιον για πρότυπο για να προχωρήσει. Το δικό μου είναι ο Γιώργος ο Καπελλάκης, που μας έχει κάνει υπερήφανους και έχει φέρει μεγάλες διακρίσεις. Θεωρώ ότι όλα τα παιδιά που συμμετείχαμε από την Κρήτη σε αυτή την Παραολυμπιάδα είμαστε ίσοι. Φύγαμε όλοι μαζί από την Κρήτη και γυρίσαμε όλοι Ολυμπιονίκες», επισήμανε.

«Περάσαμε φανταστικά»

Ο Γιώργος Καπελλάκης, από την πλευρά του, επισήμανε: «Ήταν μεγάλη χαρά για μένα που κατάφερα να συμμετάσχω σε μία 3η Ολυμπιάδα. Ενδεχομένως να είχα καλύτερα αποτελέσματα αν οι συνθήκες προπόνησής μου στο Ηράκλειο ήταν αυτές που έπρεπε και το κολυμβητήριο δεν ήταν κλειστό. Πάντως ήταν μία αξέχαστη εμπειρία και πάλι. Περάσαμε φανταστικά, ζήσαμε μοναδικές στιγμές και χαίρομαι γι' αυτό».

«Το διασκέδασα...»

Το δίδυμο στην ποδηλασία πίστας ανδρών, «πνιγμένο» από λουλούδια, τόνισε πόσο το διασκέδασε. Πρώτος πήρε το λόγο ο Χρήστος Στεφανάκης, που τόνισε: «Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία γιατί η Ολυμπιάδα είναι το μεγαλύτερο γεγονός που μπορεί να πάρει μέρος ένας αθλητής και το διασκέδασα κι εγώ όσο μπορούσα.
Είμαστε ικανοποιημένοι με την 6η θέση που λάβαμε». Ο συνοδοιπόρος του Κώστας Τρουλινός είπε από την πλευρά του: «Ήταν μοναδική εμπειρία. Στα 16 χρόνια που ασχολούμαι με την ποδηλασία ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου και συνοδεύτηκε και με την επιτυχία της 6ης θέσης. Τώρα συνεχίζουμε για τα επόμενα, τα καλύτερα...».

«Ήταν μόνο η αρχή»

Στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων έπεσε και το δίδυμο της ποδηλασίας γυναικών, που άφησε υποσχέσεις για το μέλλον. Η Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, αναφερόμενη στην εμπειρία του Λονδίνου, είπε:
«Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία και τα συναισθήματα έντονα, ιδιαίτερα τώρα που γυρίσαμε και είδαμε την αγάπη από τόσο κόσμο και φυσικά την οικογένειά μας. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς είμαι μόλις δύο χρόνια στον αθλητισμό. Δουλέψαμε πολύ σκληρά, πετύχαμε να φτάσουμε στο Λονδίνο, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Αυτό είναι η αρχή».
Η Ηρώ Μηλάκη, από την πλευρά της, τόνισε: «Ήταν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Η Ολυμπιάδα είναι το μεγαλύτερο γεγονός για τους αθλητές. Ο κόσμος ήταν πολύς σε όλα τα αθλήματα και πραγματικά ζήσαμε μία μοναδική εμπειρία».

«Γύρισαν σαν ήρωες»

Υπερήφανος για τους αθλητές που συνόδευσε στο Λονδίνο δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Βαρβεράκης, ο οποίος τόνισε ότι οι συμμετέχοντες γύρισαν ήρωες από τους αγώνες. «Αυτό που ζήσαμε στο Λονδίνο αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψεις με λόγια. Πήγαμε στη μεγαλύτερη διοργάνωση που υπάρχει στον πλανήτη, σε μία Παραολυμπιάδα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
 «Δουλέψαμε πολύ σκληρά γι' αυτό. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ σκληρά. Γυρίσαμε νικητές. Αυτό είναι η επιβράβευση όλων των κόπων και προσπαθειών πολλών ετών. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι πήγαμε σε μία μεγάλη διοργάνωση με πολλές ελλείψεις, αγωνιστήκαμε σκληρά και πετύχαμε αυτό που για πολλούς φαινόταν ακατόρθωτο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα παιδιά όλα αγωνίστηκαν σαν Έλληνες και γυρίζουν σαν ήρωες»...

 neakriti.gr/

Ισχυρός σεισμός «χτύπησε» την Κρήτη

Iσχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.28 το πρωί νότια της Κρήτης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Γαύδο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. 

"Ηταν ένας δυνατός επιφανειακός σεισμός και το βάθος του ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα", δήλωσε στη ΝΕΤ ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Οπως εκτίμησε ο καθηγητής το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσιο χώρο νότια της Γαύδου

Πόρσε σαπίζουν στις μάντρες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού

Σε μία μάντρα πολλών στρεμμάτων στην Αθήνα, μία κίτρινη Πόρσε σκουριάζει ανάμεσα σε σκονισμένες μοτοσικλέτες, περιπολικά γεμάτα τρύπες από σφαίρες και διαλυμένα λεωφορεία. «Εικόνες που λένε πολλά για έναν Ελληνικό κυβερνητικό οργανισμό που βουλιάζει μέσα στο βάλτο της γραφειοκρατίας», γράφει η Guardian

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ!

"Αδερφάκι την έκατσες..." Ληστεία σε περίπτερο επί της οδού Σελίνου στα Χανιά [video]

"Αδερφάκι την έκατσες..." Λέγοντας αυτά τα λόγια σε υπάλληλο ένοπλος εισέβαλε σε περίπτερο επί της οδού Σελίνου στη Νέα Χώρα στα Χανιά και βάζοντας την κοντόκανη καραμπίνα στο λαιμό του εργαζόμενου του ζήτησε τις εισπράξεις της ημέρας.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 12 το βράδυ, κι ενώ στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε αρκετός κόσμος που παρόλα αυτά δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό.

Σημειώνεται πως οι δράστες της ληστείας ήταν δύο, με τον ένα να εισβάλει στο περίπτερο και τον δεύτερο να περιμένει το συνεργό του σε ένα δίκυκλο.

Οι δράστες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους και ήταν Έλληνες,  μετά την πράξη τους και αφού πήραν περίπου 1000 ευρώ εξαφανίστηκαν.

Τις έρευνες διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Δείτε καρέ-καρέ εικόνες της ληστείας όπως κατεγράφησαν απο την κάμερα του περιπτέρου:

Φορτηγό τυλίχτηκε στις φλόγες έξω από τη Χερσόνησο

Αναστάτωση επικράτησε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στην Εθνική Οδό στο ύψος του τούνελ των Μαλίων καθώς ένα φορτηγό - νταλίκα γεμάτο με κηπευτικά τυλίχτηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις φλόγες... και ενώ βρισκόταν εν κινήσει.

Ο οδηγός του φλεγόμενου οχήματος αντιλήφτηκε γρήγορα, από τον καθρέφτη του φορτηγού, ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά και "έλυσε" τον τράκτορα ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά λαμβάνοντας "εκρηκτικές" διαστάσεις.

Ευτυχώς και χάρη στην ψυχραιμία του οδηγού δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα στο δρόμο ενώ διερχόμενα οχήματα σταματούσαν έκπληκτοι βλέποντας το πίσω μέρος του οχήματος να φλέγεται.

Στο σημείο έσπευσε όχημα της πυροσβεστικής με τρεις άντρες καθώς και υπάλληλοι της Τροχαίας ΒΟΑΚ από τη Νεάπολη.
 
Σημειώνεται ότι οι ζημιές στο όχημα αλλά και στο φορτίο είναι εκτεταμένες.
 
 flashnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...