Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Σχέδιο για τα «σκουριασμένα» εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, προτείνει ο Λ. Αυγενάκης

Τα ανενεργά εργοστάσια επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν και να δώσουν «ανάσα» στις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνει... με παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.
«Σε μία περίοδο, όπου είναι στην ημερήσια διάταξη οι προκηρύξεις, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση και άλλους τομείς της οικονομίας, στην χώρα υπάρχει πλήθος ανενεργών εργοστασίων επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων», τονίζει ο Λ. Αυγενάκης.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι διάσπαρτα πάνω από 1.000 αδρανή εργοστάσια επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, τα οποία έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων ή ανεπάρκειας της τοπικής αγροτικής κοινότητας να διασφαλίσει την αποτελεσματική τροφοδοσία τους. «Η επαναχρησιμοποίηση και η αξιοποίηση αυτού του παραγωγικού δυναμικού είναι μείζον ζήτημα, αφού πολλές από αυτές τις μονάδες έχουν στρατηγική σημασία για την τοπική οικονομία» υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής.

Οι περισσότερες από τις μονάδες αυτές βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιοκτητών τους. Για την πλειονότητα των βιομηχανικών υποδομών δεν υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να ξεκινήσει με την λεπτομερή καταγραφή των αδρανών βιομηχανικών μονάδων και την κατάταξη τους σε κατηγορίες. Υπάρχουν εργοστάσια, που μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως αλλά και μονάδες, που εμφανίζουν μόνο κτιριακό ενδιαφέρον. Ένα δεύτερο βασικό ζήτημα είναι το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την μεταβίβαση των υποδομών. Το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων. Η επαναλειτουργία των μονάδων αυτών, θα μεγιστοποιούσε το οικονομικό όφελος από τις συνέργιες της αγροτικής παραγωγής με την μεταποίηση, κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες είναι εγκατεστημένα τα εργοστάσια.

Η επαναλειτουργία των «σκουριασμένων» βιομηχανικών εργοστασίων για τη μεταποίηση και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την εθνική οικονομία. Το κόστος κατασκευής, λόγω ειδικών προδιαγραφών της βιομηχανίας τροφίμων είναι υπερδιπλάσιο, ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με οποιοδήποτε απλό βιομηχανοστάσιο. Το κόστος αυτό ανεβαίνει σημαντικά, εάν υπολογισθούν και οι απαιτούμενες υποδομές (π.χ. ψύξη κλιματισμός κ.λπ.).

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης: «καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε επιδοτήσεις, είτε από το κράτος είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής» και επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση και η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, καθώς και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, καθιστούν αναγκαία και επείγουσα την επαναχρησιμοποίηση των αδρανών βιομηχανικών υποδομών».

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Επειδή η αντιπυρική περίοδος 2013 ,.βρίσκεται προ των πυλών και  λόγω του  ότι οι φετινές θερμοκρασίες αναμένονται υψηλές  και επειδή  το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας και επειδή  ο Συντονιστής της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ, κ.Γιώργος Παπαλάς, οφείλει να συντονίσει και να προγραμματίσει την  εκπαίδευση των νέων μελών  της ,(μέσω του Πυρασβεστικού Σώματος) , καλεί σε σύσκεψη όλα τα μέλη, παλαιά και νέα, την  Παρασκευή 10-05-2013 και ώρα 7.30 μ .μ στο Γραφείο της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ, προκειμένου να γίνει απολογισμός των δράσεων  της για  το έτος 2012, αλλά και  να ενημερωθούν τα νέα μέλη, επί των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , για τις δράσεις και την ετοιμότητα που θα πρέπει να έχουν,  ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου .
 Διευκρινίζουμε για τα μέλη της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που έχουν αιτήσει την ένταξή τους στον εθελοντισμό και μάλιστα στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας
Παρακαλούμε να μη λείψει καμία -κανείς, θα παρθούν και στοιχεία για τον προσωπικό εξοπλισμό μεγέθη στολών και υποδημάτων .

                            
      Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ
                                                                                             
          και Συντονιστής της Ε.Ο.Π.Π

              Γιώργος Παπαλάς

Μ. Πέμπτη η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Κισσάμου Ειρηναίου Ειρηναίου - ΒΙΝΤΕΟ

Για την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, στις 12.00, ορίστηκε η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του προσφιλή στο λαό της Κρήτης, Μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου. 

Ο Μητροπολίτης πρώην Κισσάμου Ειρηναίος Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν που εξέδωσε, μετά από έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη «για την εις Κύριον εκδημία του αοίδιμου Μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου» και τέλεσε Τρισάγιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά «υπέρ αναπαύσεως αυτού μετά των δικαίων και των αγίων», και όρισε η εξόδιος ακολουθία «να τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισσάμου, όπου θα γίνει και η ταφή, τη Μεγάλη Πέμπτη και ώρα 12 το μεσημέρι, ενώ πριν από την εξόδιο ακολουθία θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο».

Ακόμη αποφάσισε, όπως το μεν πένθος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης φέρει ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, τον δε επικήδειο θα εκφωνήσει ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για την κοίμηση του πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου

"Ένας ξεχωριστός ιεράρχης, με σπουδαίο κοινωνικό και πνευματικό έργο, εκοιμήθηκε σήμερα. Αφιέρωσε τη ζωή του στους αδύναμους, στους άπορους, δημιουργώντας και στηρίζοντας οικοτροφεία, γηροκομεία, πνευματικά κέντρα, ενώ είχε και έντονη αντιδικτατορική δράση.
 
Η απώλειά του είναι σημαντική για όλους τους Έλληνες, για τον απανταχού ελληνισμό, για την Ορθοδοξία".

Στο μεταξύ ως εξέχοντα, φωτισμένο Ιεράρχη, με σπουδαία Θεοφιλή πορεία, και ανεκτίμητη προσφορά στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία και στην κοινωνία, χαρακτηρίζει τον μακαριστό πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου-π. Γερμανίας Ειρηναίο Γαλανάκη ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με δήλωσή του, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά συγκίνηση για την απώλεια. «Ο Μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης με διεθνή αναγνώριση, είχε πρωτοστατήσει σε πρωτοποριακές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις προς όφελος της Κρήτης. Για την Κοίμηση του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, και στους οικείους του» σημειώνει ο περιφερειάρχης Κρήτης.


ΔΗΛΩΣΗ του Συντονιστή του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Ελλάδος Νίκου Νικολόπουλου:

«Ο θρύλος Ιεράρχης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος ταξιδεύει προς την αιωνιότητα.
Ένας ηγέτης που σηματοδότησε μία ένδοξη εποχή.
Ένα σύμβολο της ηρωικής γενιάς των πατέρων και των πάππων μας.
Ένας ξεχωριστός Αρχιερέας εις τύπον και τόπον Χριστού.
Ένας διάκονος των αδυνάτων.
Ένας «καλός Σαμαρείτης» για όλους τους εμπερίστατους μετανάστες στην Γερμανία.
Ένας «εργάτης του αμπελώνος» με ένα πολυσχιδές κοινωνικό έργο.
Ένας «σπορέας» που μέσα από το πνευματικό και συγγραφικό του έργο θα συνεχίζει να προσφέρει τους γλυκύτατους καρπούς.
Η Ορθοδοξία , η Ελλάδα και η λεβεντογέννα Κρήτη απέκτησαν έναν ακοίμητο «φάρο» που έως τα πέρατα της Οικουμένης θα προσανατολίζει και θα οδηγεί τους «θαλασσοδαρμένους» ανθρώπους, προς το φως το ανέσπερο και την μέλλουσα ποθητή πατρίδα»

Επίσης, ο Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Γρηγοράκης, σε δήλωσή του τονίζει ότι ο μακαριστός ιεράρχης έφυγε αφήνοντας ένα σπουδαίο έργο στην Εκκλησία και στην Κρήτη. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το θεάρεστο έργο του, την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο και την προσήλωση του στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Πίστης μας, συμπλήρωσε.

Η Κρήτη στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη

Με την παρουσία της Κρήτης πραγματοποίηθηκε με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη. Εμπνευστής του διαγωνισμού είναι ο Curtis Cordis, δημιουργός του πιο έγκριτου ιστότοπου ενημέρωσης σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο διεθνώς , ο www.olivetimes.com. 
 
Επικεφαλής του πάνελ γευσιγνωσίας του διαγωνισμού ήταν ο Dr. Gino Celletti, στο οποίο προσκλήθηκαν 16 κριτές – γευσιγνώστες από 10 διαφορετικές χώρες που δοκίμαζαν πυρετωδώς 150 δείγματα ημερησίως ώστε να βαθμολόγησουν τα 700 συμμετέχοντα ελαιόλαδα από 22 διαφορετικές χώρες. Για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα του διαγωνισμού τα δείγματα προς δοκιμασία δίνονταν στους κριτές με κωδικό χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση και την ετικέτα τους.

Απονεμήθηκαν συνολικά 260 βραβεία. Η Ελλάδα απέσπασε συνολικά 17 βραβεία , 14 ασημένια και 3 χρυσά καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά την Ιταλία, Ισπανία και Η.Π.Α. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους μας που τα κατάφεραν ! Παρ' όλα αυτά, το 58% των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων ήταν ελαττωματικά, κυρίως ταγγισμένα ή με κατάλοιπα μούργας, και πιθανόν ούτε οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν πως τα ελαιόλαδά τους έχουν πρόβλημα δήλωσε στους New York Times ο Ιταλός Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Dr. Celletti. Φαίνεται ότι και σε διεθνές επίπεδο, η ποιότητα του ελαιολάδου έχει πολύ δρόμο μπροστά της ακόμα.

Την Ελλάδα στην κριτική επιτροπή αντιπροσώπευσε ή έμπειρη δοκιμαστής από το Ρέθυμνο Κρήτης, Ελευθερία Γερμανάκη από το διαπιστευμένο εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ρ η οποία ήταν προσωπική επιλογή του Ιταλού προέδρου της κριτικής επιτροπής Dr. Celleti ως Υπεύθυνη της Μονάδας Τυποποίησης Ελαιολάδου, Ποιότητας – Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου, Συστημάτων Ποιότητας ( ISO-BRC-IFS-AGROCERT), Panel Supervisor του Οργανοληπτικού εργαστηρίου ΕΑΣΡ και Συστήματος Ποιότητας και Τεχνικός Υπεύθυνος Οργανοληπτικού εργαστηρίου – πιστοποιημένου από το Ε.Σ.Υ.Δ. καθώς και με πολύχρονη εμπειρία στη γευσιγνωσία ελαιολάδου.

Σύμφωνα με το Ρέθεμνος News το εργαστήριο της ΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σύστημα ποιότητας σύμφωνο με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025 ως εργαστήριο δοκιμών για την οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου. Οι Η.Π.Α. είναι μία από τις πιο ανερχόμενες χώρες εισαγωγής ελαιολάδου καθώς όλο και περισσότερο οι Αμερικάνοι συνειδητοποιούν την τεράστια διατροφική αξία του ελαιολάδου. Σε όλες τις βόρειες κυρίως πολιτείες της Αμερικής ανοίγουν καταστήματα – αλυσίδες με κύριο εμπορεύσιμο προϊόν την ελιά και το ελαιόλαδο.

Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί του χρόνου επίσης στη Νέα Υόρκη. Η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε από την ελληνική συμμετοχή στην κριτική επιτροπή, ευελπιστούμε να μπορέσει να αναδείξει περισσότερα ελληνικά και κρητικά ελαιόλαδα. Ας ελπίσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο να βρει το δρόμο προς τις διεθνείς αγορές και με γνώμονα την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία που του δίνεται.
 
Enhanced by Zemanta

Πέντε θαλάσσια πάρκα 3,5 εκ. ευρώ για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Απάντηση στην παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Για την ορθολογική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και την προστασία των υδρόβιων πόρων από την...
υπεραλίευση, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και την εξασφάλιση του εισοδήματος των αλιέων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεσμοθετεί ρυθμιστικά μέτρα για την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας, με προεδρικά διατάγματα, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αλιείας.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης, «όταν υπάρχει κίνδυνος μείωσης ή καταστροφής των ιχθυαποθεμάτων ή κίνδυνος διαταραχής γενικότερα της ισορροπίας του υδάτινου οικολογικού συστήματος και αυτό στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, τότε θεσμοθετούνται ειδικά ή πρόσθετα περιοριστικά μέτρα της αλιευτικής δραστηριότητας με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αλιείας.»

Η δημιουργία τεχνητών υφάλων σε συγκεκριμένες περιοχές αποσκοπεί τόσο στην προστασία των νεαρών ιχθυδίων όσο και στην δημιουργία χώρων που θα λειτουργήσουν συνολικά σαν οικολογικοί θώκοι για τους υδρόβιους οργανισμούς της περιοχής και όχι στην ρύθμιση της αλιείας με συρόμενα ή άλλα εργαλεία.

Αναφορικά με την δημιουργία υποθαλάσσιων πάρκων, σημειώνεται ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013, Μέτρο 3.2 «Προστασία και ανάπτυξη της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας», προβλέπεται η χορήγηση δημόσιας ενίσχυσης για την υλοποίηση έργων τεχνητών υφάλων. Η στήριξη καλύπτει τις εργασίες προπαρασκευής της τοποθέτησης, την αγορά/ κατασκευή των εξαρτημάτων του, την μεταφορά, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, την συναρμολόγηση και τοποθέτηση (πόντιση), τον εξοπλισμό σηματοδότησης και προστασίας και την επιστημονική παρακολούθηση του υφάλου μετά την ολοκλήρωσή του. Η δημόσια δαπάνη του μέτρου ανέρχεται στο ποσό των 3.350.000 €.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΥΔΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ) του ΥΠΑΑΤ έχει εκδώσει δύο σχετικές προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων, έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί συνολικά 5 έργα κατασκευής τεχνητών υφάλων και επιστημονικής παρακολούθησής τους, συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.443.218 €.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...