Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

ΡΕΘΥΜΝΟ: Βρέθηκε ο δράστης που κρέμασε τα σκυλιά

Ρέθυμνο — Ένας 27χρονος Ιρανός κατηγορείται για το κρέμασμα τριών σκύλων στην πλατεία Μικρασιατών του Ρεθύμνου. Τα σκυλάκια - που ανήκαν σε 45χρονο αλλοδαπό - τα είδαν περαστικοί το πρωί της Κυριακής 7/7/2013 να κρέμονται απο αγχόνες απο ένα δέντρο της πλατείας.

Ενημερώθηκαν, οι αρχές, έγινε και καταγγελία απο τον ιδιοκτήτη τους, ενώ και το Σωματείο «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ Φιλοζωία - Πολιτισμός - Περιβάλλον - Ποιότητα Ζωής» επικήρυξε τον ή τους δράστες. Στην συνέχεια, απο τις έρευνες του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, προέκυψε πως ο 27χρονος Ιρανός είχε κρεμάσει τα σκυλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 27χρονος φέρεται να είχε προσωπικές διαφορές με τον ιδιοκτήτη τους και ξέσπασε στα σκυλιά του. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

rethymnoguide.gr

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης το 3ο Φεστιβάλ «Γη-Πολιτισμός-Τουρισμός» στο δήμο Πλατανιά


Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Πλατανιά, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Φεστιβάλ «Γη-Πολιτισμός-Τουρισμός» από την Δευτέρα 15 έως την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013, στον εκθεσιακό πολυχώρο του δήμου Πλατανιά.

Στόχος του φεστιβάλ, η διασύνδεση του πρωτογενή-τριτογενή τομέα και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, των γεύσεων, αλλά και της τοπικής παράδοσης.

Το Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο φέτος στο μέλι και τα αρωματικά φυτά θα λειτουργεί καθημερινά από τις 19:30 έως 23:00 το βράδυ.

Παράλληλα θα διεξαχθούν ημερίδα με θέμα «Το μέλι και τα αρωματικά φυτά», και βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο Βάι κατά την αντιπυρική περίοδο


Μετά από το αίτημα του Δήμου Σητείας για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στο Βάι καθημερινά έως και 30 Σεπτεμβρίου 2013 και από ώρα 22:00 μέχρι 05:00 για λόγους πυροπροστασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ν. Καστρινάκης συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και λαμβάνοντας υπόψη του την σύμφωνη γνώμη των μελών του καθώς και την ανάγκη πυροπροστασίας του μοναδικού Φοινικοδάσους από ενδεχόμενη πυρκαγιά (από αμέλεια ή όχι), εξέδωσε την σχετική απαγόρευση της κυκλοφορίας για τον δρόμο που έχει αρχή τη διασταύρωση του δρόμου Παλαικάστρου – Ερημούπολης και τέλος το χώρο στάθμευσης κοντά στην είσοδο για την παραλία του Φοινικοδάσους.

Η αρμοδιότητα για έκδοση της απόφασης περιήλθε στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου μετά από σχετική εντολή του Περιφερειάρχη Κρήτης προς τους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης να συγκαλούν Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αποφασίζουν για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Αυτό έγινε αφού ο Περιφερειάρχης Κρήτης είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετά από ορισμό όλων των Γενικών Γραμματέων της χώρας από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να αποφασίζουν για την εφαρμογή του μέτρου με την διαδικασία αυτή (εξουσιοδότηση Περιφερειαρχών και κατόπιν εντολή Περιφερειαρχών προς Αντιπεριφερειάρχες).

Η απόφαση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου ικανοποιεί το αίτημα του Δήμου Σητείας να προστατευθεί το Φοινικόδασος από πυρκαγιά.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας
Τζανοκωστάκης Γιάννης
Γεωπόνος M.Sc

Αντιδράσεις από τη Λότζια για τη διαθεσιμότητα


Σε κατεπείγουσα, έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου το σώμα αποφάσισε ομόφωνα σε ένα ψήφισμα αντίδρασης για το σχέδιο διαθεσιμότητας που συμπαρασύρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας μάλιστα λόγο για... οριζόντιες και βίαιες παρεμβάσεις. Στο ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο και να μην καταργηθεί καμία από τις δομές της αυτοδιοίκησης που βρίσκονται στις συμπληγάδες της διαθεσιμότητας.

Το Ψήφισμα

Να αποσυρθεί άμεσα το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο το οποίο πέρα από σοβαρά εργασιακά θέματα ρυθμίζει σημαντικά θεσμικά ζητήματα που πλήττουν καίρια τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία υποβαθμίζει και ουσιαστικά καταργεί, αφού της στερεί το δικαίωμα της Διοίκησης και του χειρισμού των τοπικών υποθέσεων.

Να μην καταργηθεί καμία από τις δοκιμασμένες και καταξιωμένες Δομές των Δήμων (Δημοτική Αστυνομία – Σχολικοί Φύλακες) και να μην γίνουν απολύσεις σε καμία κατηγορία υπαλλήλων, που έχουν αποδείξει στην πράξη τη χρησιμότητα τους στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης καθώς και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία και αγωνιστική κινητοποίηση που αποσκοπεί στη ματαίωση της ψήφισης, την απόσυρση του Νομοσχεδίου και την άμεση επιστροφή των εργαζόμενων στις προηγούμενες θέσεις τους.

Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου μέχρι το πέρας της διαδικασίας ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
prismanews.gr

Λειτουργεί το Δίκτυο Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου στην Κρήτη


Άρχισε πλέον στην πράξη η λειτουργία του Δικτύου Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΔΕΑΧΕ) με την πρώτη συνεδρίαση του προσωρινού ΔΣ του Δικτύου το οποίο ορίστηκε με την καταχώρηση του... Καταστατικού του στο Πρωτοδικείο Ρεθυμνου, το οποίο υπογράφηκε από 38 ιδρυτικά Μέλη από όλη την Κρητη.

Τα Μέλη του προσωρινού ΔΣ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση τους στο Ρέθυμνο έκαναν κατανομή αξιωμάτων μεταξύ τους και το ΔΣ συγκροτήθηκε τελικά ως εξης:

Πρόεδρος: Μπομπολάκης Νίκος Ταβέρνα ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ, Χανια
Αντιπρόεδρος: Πρωτογεράκης Ευαγ. Εκπρ. ΣΕΔΗΚ Δ. Φαιστού
Ταμίας: Χριστουλάκης Οθων , Ταβέρνα ΟΘΩΝΑΣ, Ρεθυμνο
Γραμματέας; Βάρδα Αργυρό, Ταβέρνα ΕΛΙΑ & ΔΥΟΣΜΟΣ, Ηράκλειο
Υπευθυνος εκδηλώσεων: Κουκουράκη Μαρκέλλα, ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ, Λασίθι

Το Δίκτυο αυτό, το οποίο θα συνεργάζεται με ανάλογο Δίκτυο το οποίο ιδρύεται τις μέρες αυτές στην Κύπρο, οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια ειδικού έργου το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.

Αποφάσεις του Δ.Σ. του Δικτύου

Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ στο Ρεθυμνο συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξης:

(α) Άμεση έναρξη της προβλεπόμενης Πιστοποίησης των Μελων του Δικτύου, που θα γίνει με δαπάνες του προγράμματος, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε προβλέπεται να γίνει η Γενική Συνέλευση.
Τα Μέλη του Δικτύου που θα διαπιστωθεί ότι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του Καταστατικού θα χαρακτηριστούν ως «Πιστοποιημένα» και θα εφοδιαστούν με το λογότυπο του Δικτύου..

(β) Το λογοτυπο του Δικτυου πρεπει να είναι απλο, κατανοητο, καλαισθητο και χαρακτηριστικο και πρεπει να σχεδιαστεί αμεσα και να τεθεί υποψη και του ΔΣ

(γ) Το ύψος της εγγραφής, που θα γίνεται εφάπαξ για κάθε Μέλος, καθορίζεται σε 50 ευρω, ενώ το ύψους της ετησίας εισφοράς προσδιορίζεται μεταξύ 100-150 ευρω και θα καθοριστεί οριστικά από την ΓΣ. Εγγραφή και εισφορά θα πρέπει να έχουν καταβληθεί μέχρι την Γενική Συνέλευση οπότε θα γίνουν και οι εκλογές για τακτικό ΔΣ

(δ) Η χρήση μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ελαιολαδου στα Τραπέζια των Ταβερνών Μελων, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις ΕΕ και Κυβέρνησης, κρίνεται κατά άρδην σκόπιμη και θα επιχειρηθεί η πιλοτική εφαρμογή της εθελοντικά μέχρι την ΓΣ οπότε θα οριστικοποιηθεί.

(ε) Εξέταση της δυνατότητας προσφοράς συσκευασιών παρθένου ελαιολάδου κατάλληλου για τηγάνισμα από Επιχειρήσεις Εμπορίας Μελη του Δικτυου σε Επιχειρήσεις Εστίασης του Δικτυου σε ειδικές τιμές.

Στόχοι του Δικτύου - Δηλωσεις Δ.Σ.

Βασικοί στόχοι του Δικτύου θα είναι:

-Η ανάδειξη, προβολη και προώθηση των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση ελαιολαδου.
-Η επαναφορά του ελαιολαδου σε όλα τα φαγητά και ιδίως τα τηγανητά των Επιχειρήσεων Εστίασης του νησιού.
-Η αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη της Κρήτης ως προορισμού γαστρονομικού τουρισμού
-Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων και τουριστών της Κρήτης

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσωπων του Δικτύου, σε ένα τόπο όπως η Κρήτη που παράγει άφθονο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο είναι αδιανόητο και αντίθετο προς τα συμφέροντα του τόπου το προϊόν αυτό στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού να αντικαθίσταται από διάφορα σπορελαια με μειωμένη γευστική και ύποπτη υγιεινή αξία.

Η ζημιά που προκαλείται, σημείωσαν, δεν αφορά μόνο τους ελαιοπαραγωγούς που είναι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού, αφορά κυρίως και περισσότερο την δυσφήμιση του τόπου και την απώλεια της ευκαιρίας να προβάλλουμε στους ξένους πέρα από το έξοχο κλίμα και τον πλούσιο πολιτισμό μας και την υψηλής ποιοτικής και κυρίως υγιεινής αξίας φαγητών και κυρίως των τηγανητών που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο. Ωστόσο πέρα από τις Ταβέρνες και οι ελαιοπαραγωγοί μελάτους τους που είναι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης,

Ειδικότερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Δικτύου κ. Νικ. Μπομπολάκης (πρ. Δημαρχος Βουκολιών) σε δηλώσεις στα ΜΜΕ απεύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλες επιχειρησεις λέγοντας: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμβάλλουν στην ανάδειξη της χρήσης του ελαιολαδου. Είναι ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την Κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα . Το χρειάζεται ο Τουρισμός, το χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι. Το ελαιόλαδο είναι «λύρα χρυσή» για την Κρήτη και πρέπει να φροντίσουμε για την προώθησή του.

Από την πλευρά του ο ταμίας του Δικτύου κ. Οθωνας Χριστουλάκης, Ιδιοκτητης Ταβερνας στο Ρεθυμνο, επεσήμανε ότι « βασικοί στόχοι του Δικτύου βρίσκονται στις λέξεις «ανάδειξη, προώθηση, διάδοση» και επεσήμανε ότι «με κορμό το ελαιόλαδο του οποίου οι υγιεινές ιδιότητες είναι παγκοσμίως γνωστές, θα προωθήσουμε την τοπική μας γαστρονομία ώστε να αποκτήσει ταυτότητα και να γίνει ευρύτερα γνωστή»

Επιχειρήσεις που υπέγραψαν το Καταστατικό

Οi επιχειρησεις που ήδη υπέγραψαν το Καταστατικό είναι:

-Από τα Χανια οι Ταβέρνες ΑΙΜΙΛΙΑ (Ζούρμπα), ΜΠΟΥΡΑΚΗΣ (Κουνουπιδιανά), ΛΕΒΕΝΤΗΣ(Σταλός), ΜΠΟΜΠΟΛΗΣω(Π. Ρούματα), ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΚΚΩΝ ΟΜΑΛΟΥ (Ομαλός), ΑΓΡΟΦΑΡΜΑ ΝΤΟΥΝΙΑΣ (Δρακώνα Κεραμειών), ΕΝΕΤΙΚΟΝ (Π. Πόλη), ΕΛΠΙΣ (Πλάκα Αποκαρώνου), ΕΥΓΩΝΙΑ( Μυλωνογιαννη Χανια), ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΠΕ (Δασκαλογιάννη Χανια) ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ( Αρμένοι), ΜΕΛΤΕΜΙ (Αμυγδαλοκεφάλι) και η επιχείρηση Εμπορίας ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΕ

- Από το Ρέθυμνο οι Ταβέρνες: ΟΘΩΝΑΣ (Ρέθυμνο), ΠΑΤΗΜΑ (Ατσιπόπουλο), ΤΑΒΕΡΝΑ ΓΑΖΟΖΑΣ (Ατσιπόπουλο), ΑΛΑΝΑ ( Ρεθυμνο), ΑΜΒΡΟΣΙΑ (Ρέθυμνο), ΛΟΤΖΙΑ (Ρέθυμνο) , ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΙΟ (Αμνάτος), ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Μύρθιος), ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ (Ρεθυμνο), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΣΠΙΤΙ ΚΟΥΡΗΤΩΝ ( Μαργαρίτες)

-Από Ηράκλειο οι Ταβέρνες: ΡΟΥΣΣΟΣ (Χουδέτσι), ΒΡΙΣΚΟΥΜΕΝΟ (Λούκια Γόρτυνας), ΠΑΡΑΛΙΑ ( Σ. Βενιζέλου -Ηράκλειο), ΕΛΙΑ & ΔΥΟΣΜΟΣ ( Σκαλάνι), ΓΩΝΙΕΣ ( Γωνιές Χερσόννησος), ΚΡΗΤΕΣ (Γούρνες), ΠΙΛΑΤΟΣ ( Λ. Ικάρου, Ν. Αλικαρνασσός) και η Επιχείρηση Εμπορίας ΥΙΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ( Βώροι)

-Από Λασίθι οι Ταβέρνες: ΚΟΧΥΛΙΑ (Μόχλος), ΓΙΑΝΤΕΣ (Σητεία), ΛΑΣΙΝΘΟΣ ( Αγ, Γεώργιος Λασιθίου), ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ (Μέσα Μουλιανα), ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ (Καββούσι)

Υπόψη ότι, επιχειρησεις αυτές, όπως και οι άλλες που θα εγγραφούν στην συνέχεια, για να καταστούν κανονικά Μέλη Δικτύου και να παραλάβουν το Λογότυπο και να τύχουν των άλλων εγγυησεων και διαφημίσεων του Δικτύου θα ελεγχθούν και θα πιστοποιηθούν με μέριμνα του Δικτυού η οποία θα αρχίσει άμεσα .

Εγγραφή νέων Μελών στο Δίκτυο

Υπόψη ότι Μέλη του Δικτύου μπορούν να εγγραφούν ακόμη με αίτηση τους προς το ΔΣ του Δικτύου (τηλ. 28210 50800) και άλλες Επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει το Καταστατικό και μπορεί να είναι: Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ελαιοεδεσμάτων που προφέρουν φαγητά η εδέσματα που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο η Έμποροι η Συν/σμοί που διαθέτουν αποκλειστικά ελαιόλαδο .

Βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του Δικτύου είναι: Αποκλειστική χρήση η εμπορία μόνο ελαιολαδου, η αποδοχή ελέγχων, η καταβολή εγγραφής και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το ΔΣ των Μελων του Δικτύου και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Οφέλη των Επιχειρήσεων του Δικτύου θα είναι: Η χορήγηση δωρεάν του λογότυπου (σήματος) του Δικτύου, ειδικής Πιστοποίησης, και διαφημιστικών αντικειμένων, η προβολή του Δικτύου μέσα από ΜΜΕ, ιστοσελίδα, η δυνατότητα προμήθειας ελαιόλαδου η ελαιοεδεσμάτων από τις Επιχειρήσεις Εμπορίας Μέλη του Δικτύου, η δυνατότητα προβολής της ιδιότητας τους ως Μελων του δικτύου, και η συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις προβολής που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και Κύπρο

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να συμπληρώσουν και αποστείλουν ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στο Φαξ 28210 50818 η στο e-mail info@sedik.gr. Σχέδιο της δήλωσης μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr η να απευθυνθούν στο τηλ. 28210 50800 (κ. Καμπελη).
flashnews.gr

Independent: Στην Κρήτη η «σαμπάνια» των ελαιόλαδων

«Αυτό το ελαιόλαδο από την Κρήτη είναι ακριβό, αλλά είναι η σαμπάνια των ελαιόλαδων». Έτσι περιγράφει το κρητικό ελαιόλαδο One ο βρετανικός Independent στο αφιέρωμα με τα δέκα καλύτερα τέτοια προϊόντα ελιάς στον κόσμο. 

Η εφημερίδα κατατάσσει το One στη δεύτερη θέση του κόσμου, πίσω από το σιτσιλιάνικο Nunez de Prado. Το κρητικό One είναι όντως ακριβό. Στην Αγγλία το μισό κιλό πωλείται ως και 39 στερλίνες. Στην Ελλάδα μέσω Internet μπορεί κανείς να προμηθευτεί την ίδια ποσότητα αντί 24 ευρώ.

Βέβαια πολλά έχουν να κάνουν και με τη συσκευασία. Ένας επιπλέον λόγος που το συγκεκριμένο κρητικό ελαιόλαδο έχει γοητεύσει τους Ευρωπαίους είναι και η εκλεπτυσμένη παρουσίασή του: Σε γυάλινο τετράγωνο μπουκάλι, το οποίο προσφέρεται μέσα σε ένα ξύλινο κουτί.

Στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων ελαιόλαδων του κόσμου, όπως τα κατέταξε ο Independent, βρίσκουμε άλλο ένα ελληνικό προϊόν: Το μεσσηνιακό Taste the Difference (Greek Kalamatan Extra Virgin Olive Oil), από ελιές του Ταυγέτου, το οποίο κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως.

Για το One η βρετανική εφημερίδα γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση πως «είναι εκπληκτικά καλό με φρέσκο ψωμί», ενώ για το καλαματιανό λάδι περιγράφει ότι «βγάζει» αρώματα μήλου, λεμονιού και βοτάνων.

Πηγή: www.tanea.gr
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...