Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Χωρίς γιατρό το Αεροδρόμιο Χανίων - Αλαλούμ για το ποιoς ευθύνεται για την πρόσληψη γιατρού


Στις 12:20 περίπου το μεσημέρι του Σαββάτου ένας ηλικιωμένος που αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε από το Αεροδρόμιο Χανίων με χαμηλό οξυγόνο σε ιδιωτική κλινική των Χανίων για να λάβει τις πρώτες βοήθειες.

Το απλό αυτό περιστατικό στάθηκε αφορμή για να αναδειχτεί ένα άκρως σοβαρό θέμα των Χανίων, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και κάμποσα χρόνια και αφορά την έλλειψη γιατρού στο Αεροδρόμιο Χανίων.

Ενώ η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι προβλέψεις μάλιστα για τις αφίξεις τουριστών στα Χανιά κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση, ο Αερολιμένας, σε αντίθεση με τα όσα οριζουν οι Διεθνείς Συμβάσεις περί υποχρεωτικής παροχής πρώτων βοηθειών, παραμένει χωρίς κάλυψη γιατρού.

Επικοινωνήσαμε με τον Αερολιμενάρχη κ. Στ. Καστρινάκη ο οποίος μας δήλωσε ότι δυστυχώς το πρόβλημα διαιωνίζεται χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι τώρα λύση.

"Στο περιφερειακό ιατρείο του Αεροδρομίου υπάρχει ένας γιατρός διορισμένος ο οποιός ανήκει διοικητικά στο Κέντρο Υγείας Βάμου και εργάζεται 4 μέρες την εβδομάδα τις πρωινές ώρες. Οι Διεθνής Συμβάσεις ορίζουν ρητά ότι θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη γιατρού όλες τις ώρες για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών", ανέφερε ο κ. Καστρινάκης ο οποίος συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ΓΕΑ σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να καλείται γιατρός της πολεμικής αεροπορίας.

Αυτή η λύση βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα καθώς όπως εξηγεί ο Αερολιμενάρχης, με την προϋπόθεση ότι ο γιατρός μπορεί και δεν είναι απασχολημένος, υπάρχει καθυστέρηση χρόνου μέχρι να μεταβεί από την Πολεμική Αεροπορία στο Αεροδρόμιο με συνέπεια να χαθούν τα πρώτα κρίσιμα λεπτά για την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού.

Υπάρχει πρόταση από τους τοπικούς ιατρικούς φορείς και από την πλευρά του Αεροδρομίου εξηγεί ο κ. Καστρινάκης, "να μας εγκρίνει ένα κονδύλι η ΥΠΑ ώστε να προσληφθεί γιατρός με σύμβαση έργου, τουλάχιστον για να καλυφθούν οι καλοκαιρινοί μήνες. Ωστόσο δεν υπάρχει εξέλιξη".

Και από εδώ και πέρα αποκαλύπτεται το αλαλούμ μεταξύ των Υπουργείων.

Η ΥΠΑ θεωρεί ότι πρέπει το θέμα δεν έγκειται στη δική του αρμοδιότητα να το λύσει αλλά στο Υπουργείο Τουρισμού ή το Υπουργείο Υγείας και στέλνει σε αυτά σχετικά έγγραφα.

Ο κ. Καστρινάκης τονίζει ότι δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία για το ποιός είναι υπεύθυνος ενώ επισημαίνει ότι η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου θυμίζοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή με ένα ατυχές σοβαρό περιστατικό η εικόνα του Αεροδρομίου μπορεί να δυσφημιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον τουρισμό.

Συμπληρώνουμε ότι αυτό το αλαλούμ και ολιγωρία που στην ουσία οδηγούν το Αεροδρόμιο στο να παρανομεί σε σχέση με τους Διεθνούς Κανόνες για την ασφάλει των επιβατών των Αεροδρομίων, μπορεί να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε μεγαλεπίβολη τουριστική καμπάνια.
flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...