Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Όλι Ρεν: "Στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς"

H Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην Wall Street Journal με τίτλο... «Πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση 2.0».

Ο Φινλανδός αξιωματούχος περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει στις χώρες της Ευρωζώνης για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Μάλιστα για την Ελλάδα αναφέρει ότι έχουν γίνει περισσότερα από όσα συχνά πιστεύει κανείς, κάνοντας μνεία στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει- απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης.

Υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για ένα ισχυρότερο Ευρώ.

«Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για το μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών, στον οποίο θα έχει συμμετοχή και η ΕΚΤ. Μόλις αυτός ο μηχανισμός δημιουργηθεί, ο ESM θα έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα είναι απαραίτητα για αυτό το σκοπό δεν θα επιβαρύνουν το χρέος χωρών που ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.»

Στο ίδιο άρθρο ο Όλι Ρεν ότι η διαδικασία της από κοινού ανάληψης του οικονομικού ρίσκου είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ταυτόχρονα εμβάθυνση της «από κοινού λήψης δημοσιονομικών αποφάσεων».

Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις βολές που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τις ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει την κρίση χρέους.

Αφού επισημαίνει ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικά της προβλήματα να επιλύσει, τονίζει: «Ας μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Ας εργαστούμε μαζί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε ισχυρότεροι και με πιο βιώσιμη περπατησιά από την κρίση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...