Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Έκρηξη ρατσιστικής βίας στα σχολεία της Κρήτης – "Δεν χαρίζουμε τους έφηβους στο φασισμό"

Του Σωτήρη Μεταξά/prismanews.gr
Το εκκολαπτόμενο σκουλήκι του φασισμού βρίσκει τροφή στα σχολεία της Κρήτης και απειλεί να πνίξει τα στοιχειώδη αγαθά της εκπαίδευσης. Η έκρηξη της ρατσιστικής βίας παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη σχολική κοινότητα του νησιού, σε ένα σκηνικό που συνθέτουν συμπλοκές, με πρωταγωνιστές μαθητές και εξωσχολικούς αλλά και κλίμα φόβου στα σχολεία. Το φαινόμενο, που ξεκίνησε με μεμονωμένα περιστατικά, που δεν έτυχαν της απαραίτητης προσοχής από τις αρμόδιες αρχές, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα σχολεία να έχουν μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης και αλλοδαποί μαθητές να μπαίνουν στο στόχαστρο, άλλων συμμαθητών τους.
Το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε σε σχολείο του Ηρακλείου σε συνδυασμό με τις συμπλοκές ακροδεξιών και αντιφασιστικών πυρήνων στο Ρέθυμνο έχουν σημάνει συναγερμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι σύγχρονοι έφηβοι θεωρούν ότι ναζιστικές οργανώσεις μπορούν να τους λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εμείς, ως εκπαιδευτική κοινότητα δεν χαρίζουμε κανέναν έφηβο στο φασισμό, τονίζει στο prismanews.gr η Αρετή Σπαχή, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ξεκαθαρίζοντας πως οι καθηγητές θα πρέπει να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί.
Την ίδια ώρα, σύσσωμη η σχολική κοινότητα, αναζητάει λύση στο κλίμα τρόμου που αναπτύσσεται στα σχολεία και έχει σημείο αναφοράς ρατσιστικές επιθέσεις. Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν ... μουδιασμένοι τα περιστατικά που συνεχώς αυξάνονται και επιχειρούν να απομονώσουν τους πυρήνες της βίας. Τέτοια περιστατικά μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης που εκτιμά ότι το κλίμα θα εκτονωθεί.
Στο ρόλο της οικονομικής συγκυρίας και της πολιτικής διαχείρισης αναφέρεται η κ.Σπαχή. Διανύουμε μία περίοδο πρωτοφανούς πολιτικής βαρβαρότητας η οποία καθρεφτίζεται και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το παιδί έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ισορροπίας, ασφάλειας και παιδείας το οποίο πρέπει να του το εξασφαλίσουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως αυτά τα στοιχειώδη αγαθά, λείπουν σήμερα, όχι μόνο από την εκπαίδευση, αλλά και από την οικογένεια και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...