Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΕ: Όχι μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ΟΤΑ χωρίς λεφτά

Μπορεί η κυβέρνηση να μην ακούει τις φωνές των αυτοδιοικητικών, δημάρχων και περιφερειαρχών, που διαμαρτύρονται για τη...
μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους ΟΤΑ χωρίς τη «μεταφορά» των αντίστοιχων πόρων, ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια απόφαση - σταθμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την υπ' αριθ. 2599/2011, έρχεται να τους «ακούσει» -διά μέσω Δήμου Ηρακλείου Κρήτης- και να «μπλοκάρει» κάθε αρμοδιότητα που πηγαίνει στους δήμους χωρίς πιστώσεις.

Η προσφυγή του δήμου

Η υπόθεση είναι παλιά καθώς ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης προσέφυγε στις 22 Ιανουαρίου 2008 στο ΣτΕ κατά της υπ' αριθ.2221/15.11.2007 απόφασης του τότε γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος μετέφερε στο δήμο, χωρίς επιπλέον πόρους, αρμοδιότητες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου (φανάρια, ηλεκτροφωτισμό, πεζοδρόμια κτλ.).

Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμος Ηρακλείου ανέλαβε τις υποχρεώσεις συντήρησης των οδών που διέρχονται από τα όρια του, όπως τα τμήματα εθνικών οδών που περνούν μέσα από τα εγκεκριμένα Πολεοδομικά Σχέδια, τα τμήματα όλων των παλαιών εθνικών οδών που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών που προϋφίστανται του 1923, των εγκαταλελειμμένων οδικών τμημάτων παλαιών εθνικών οδών και των παράπλευρων οδών του Εθνικού Οδικού Δικτύου Κρήτης που δεν έχουν κατασκευαστεί με εγκεκριμένη τεχνική μελέτη και δε συνδέονται με την κύρια οδό μέσω κόμβων. Η ανάληψη των υποχρεώσεων αυτών σήμαινε αυτομάτως επιπλέον δαπάνη για το Δήμο Ηρακλείου που θα υπερέβαινε τις 500.000 ευρώ ετησίως.

Η απόφαση-σταθμός του ΣτΕ

Το Γ' τμήμα του ΣτΕ συνεδρίασε δημόσια στις 4 Μαρτίου 2012, και αφού μελέτησε τη σχετικά έγγραφα, ακύρωσε την απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του:

«Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, με την προσβαλλόμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κρήτης μεταβιβάσθηκε στους ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού της Κρήτης η αρμοδιότητα συντηρήσεως τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου που βρίσκεται μέσα στη διοικητική τους περιφέρεια, η συντήρηση του οποίου ανήκε μέχρι τότε, με βάση την προηγούμενη βς άνω υπ' αριθμ. 1341/16.8.2007 απόφαση του ιδίου Γενικού Γραμματέα, στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών της εν λόγω Περιφέρειας, δηλαδή (περιφερειακών) κρατικών οργάνων, χωρίς όπως έπρεπε σύμφωνα με τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη, να προβλέπεται στο Ν. 3481/2006, κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 7 παρ. 3 του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση, ή σε άλλη διάταξη προγενέστερη της προσβαλλόμενης απόφασης η μεταφορά των αντίστοιχων, αναγκαιούντων για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, πόρων.

»Επομένως, για το λόγο αυτό, βάσιμα προσβαλλόμενο με την κρινόμενη αίτηση, πρέπει αυτή να γίνει δεκτή όσον αφορά την ως άνω προσβαλλόμενη υπ' αριθμ. 2221/15.11.2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κατά το μέρος που η εν λόγω απόφαση προσβάλλεται από τον αιτούντα Δήμο, κατά το μέρος δηλαδή που με την απόφαση αυτή του ανατίθεται το πρώτον η αρμοδιότητα συντηρήσεως τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, που βρίσκονται μέσα στη διοικητική του περιφέρεια, χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και να ακυρωθεί κατά το μέρος αυτό η προσβαλλόμενη απόφαση».

Κουράκης: Θα διεκδικήσω τα λεφτά μέχρι κεραίας

«Είναι μια απόφαση - σταθμός για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης επισημαίνοντας «ότι η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου αντιτάχθηκε σε αυτή την φανερή αδικία και πετυχαίνοντας τελικά με την συγκεκριμένη απόφαση να διασφαλίζεται πρώτα η μεταβίβαση όλων των κονδυλίων από την κεντρική διοίκηση πριν από την μεταφορά της όποιας αρμοδιοτήτας».

Μάλιστα, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, είπε πως ενημέρωσε την ΚΕΔΕ για αυτή την απόφαση και θα διεκδικήσει μέχρι τέλους όλα τα χρήματα που έχει δώσει, περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...