Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Θα πληρώσει το χρέος ο εγγυητής και όχι η άνεργος οφειλέτης, με δικαστική απόφαση"


Δικαιώθηκε ζευγάρι δανειοληπτων εκπαιδευτικών, από την Ιεράπετρα...Σύμφωνα με την υπ.220/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας ,ζευγάρι δανειοληπτών εκπαιδευτικών ,από χρέος ύψους 261.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει μετά από πενταετή περίοδο χάριτος και σε βάθος πενταετίας, μόνο 12.000 ευρώ. αφού το δικαστήριο καθόρισε δόσεις πενταετίας 200χ60= 12000 ευρώ Για δε την διάσωση της κυρίας κατοικίας το 80% της αντικειμενικής αξίας αυτής. δηλ 223χ300=78.900ευρώ, επίσης "Κούρεμα χρέους 45,20% ", αποφάσισε για το ζευγάρι δανειοληπτών εκπαιδευτικών χωρίς παιδιά, το Ειρηνικοδικείο Ιεράπετρας ,εξαιρώντας από την εκποίηση εκτός από την κύρια κατοικία και δύο αγροτεμάχια και ένα αυτοκίνητο από το ζυγάρι..


Ειδικότερα ,με την υπ' αριθμ 220/2013 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας , δικαίωσε ζευγάρι εκπαιδευτικών , οι οποίοι είναι μέλη της νωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, και από τους δύο ,μόνο ο ένας εργάζεται ως καθηγητής, στην δημόσια εκπαίδευση ,με μηνιαίο μισθό (μετά τις περικοπές) 870.00 ευρώ ,η δε σύζυγος εργαζόταν μέχρι το 2010, ως καθηγήτρια μαθηματικός, σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, σήμερα τυγχάνει άνεργος.Στην αυζητούμενη υπόθεση, η σύζυγος υπήρξε οφειλέτης σε μία Τράπεζα ,με οφειλές από δύο στεγαστικά δάνεια , ο δε σύζυγος σαυτή την δανειοδότηση, ενέχεται ως εγγυητής. Η δανειακή τους συνολική οφειλή ανέρχεται στο ύψος περίπου 261.000 ευρώ, και το ειδικότερο περιεχόμενο της ρύθμισης αυτής είναι ότι, καλείται ο σύζυγος να πληρώσει από το μοναδικό εισόδημα του (μισθό) το ποσό των 12.000 ευρώ, σε βάθος 5 ετών. δηλ. δόση των 200 ευρώ Χ 60 δόσεις(πενταετία) Για δε την σύζυγο άνεργη, ορίστηκαν μηδενικές καταβολές για 60 μήνες και εφαρμογή του άρθρου 8 παρ.5 του ν.3869/2010. μετά την παρέλευση της πενταετίας.

Ειδικότερα επί της υπόθεσης,

Το ζευγάρι των εκπαιδευτικών, προσέφυγε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης το 2011. με την συνδρομή της οποίας κατέθεσαν προς την μία και μοναδική πιστώτρια Τράπεζα ,πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού ,την οποία η τράπεζα αγνόησε, απαξιώντας την αίτηση, μη μπαίνοντας στην διαδικασία αντιπρότασης, .Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και το ζευγάρι των εκπαιδευτικών, με την μέριμνα συνεργαζόμενου με αυτήν ,δικηγόρου στην Ιεράπετρα ,κ. Εμμανουέλλα Γερακιανάκη,κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών του.

Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας με την υπ.220/2013 απόφαση του αφού απέρριψε τις αιτιάσεις της Τράπεζας, περί "δόλου ", δέχθηκε ότι , οι βιοτικές ανάγκες της συγκεκριμένης οικογένειας ανέρχονται στο ύψος των 600 ευρώ /μηνιαίως καθόρισε:

α)για τον σύζυγο 60 μηνιαίες δόσεις των 200 ευρώ., ποσό το οποίο θα καταβάλλει από τον μισθό του

β)για δε την άνεργη σύζυγο , ορίστηκαν μηδενικές καταβολές για 60 μήνες και εφαρμογή του άρθρου 8 παρ.5 του ν.3869/2010. μετά την παρέλευση της πενταετίας

γ)Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία του ζεύγους

δΕξαιρεί από την εκποίηση δύο αγροτεμαχίων της συζύγου

ε)Εξαιρεί από την εκποίηση το Ι,Χ του εγγυητή συζύγου

ζ)Ορίζει μηνιαίες καταβολές για την εξαίρεση της εκποίησης της κατοικίας της συζύγου , μετά την περίοδο χάριτος των 5 ετών μηνιαία δόση 300 ευρώ για 223 μήνες ήτοι 18 έτη.

Συμπερασματικά για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,θεωρείται άλλη μια δικαίωση για οικογένεια δανειοληπτών,που εμπιστεύτηκε την συμβουλευτική και καθοδήγησή της, αλλά και σαφώς μια "ανάσα" για το ζευγάρι των εκπαιδευτικών.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...