Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Ηράκλειο - Συνέδριο για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα


«Το Ηράκλειο και η Κρήτη από την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως την Ένωση με την Ελλάδα (1866-1913)» είναι ο τίτλος του σημαντικού Επιστημονικού Συνεδρίου για το οποίο κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης  Κουράκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητά του τονίζοντας ότι ο Δήμος Ηρακλείου  τιμά και με τον τρόπο αυτό  το μεγάλο ιστορικό γεγονός, από τα μεγαλύτερα της ιστορίας μας, την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από 23-26 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης 17.00 και  με Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ανδρέα Νανάκη.

Γ. Κουράκης: Η ένωση αποτελεί μία δικαίωση του Κρητικού λαού

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε επίσης ότι  «η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί παράλληλα και  μια δικαίωση του μόνιμα αγωνιζόμενου Κρητικού λαού. Ενός λαού που με ψυχή και τόλμη, με αποφασιστικότητα και θυσίες, με θάρρος και υπευθυνότητα πορεύθηκε επάξια στην ιστορική του διαδρομή».

Ο κ. Κουράκης κάλεσε τους Ηρακλειώτες και όλους τους Κρητικούς να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου στις οποίες ομιλητές είναι σπουδαίοι επιστήμονες καθηγητές Πανεπιστημίου με πλούσιο ερευνητικό έργο αλλά να επισκεφθούν  το χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου όπου παράλληλα φιλοξενείται και έκθεση με πλούσιο αρχειακό υλικό αυτής της περιόδου που θα λειτουργεί μέχρι 31 Οκτωβρίου και τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν παράλληλα με την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε παράλληλα όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση του συνεδρίου και  τους Επιστήμονες που θα μας φέρουν όπως επεσήμανε στο φως πολλά στοιχεία για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και θα μας δώσουν την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής διαφωτίζοντας ακόμα περισσότερο την ιστορική μας πορεία και τη βαριά μας πνευματική κληρονομιά.

Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Μανόλης Βασιλάκης  Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου όσο και ο κ. Μανόλης Δρακάκης Φιλόλογος και Προϊστάμενος   Γενικών Αρχείων του Κράτους και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής  αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρόγραμμα του Συνεδρίου που θα περιλαμβάνει ενότητες όπως:

Εκπαίδευση, Τύπος, Μαρτυρίες, Πληθυσμός, Λαϊκός Πολιτισμός, Αρχαιολογία, Θρησκεία-Εκκλησία, Πολιτική, Κοινωνία, Υγεία, Λογοτεχνία και Οικονομία.

Οι ομιλητές που θα λάβουν μέρος ανέρχονται σε 72  . Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν: το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τομέας Ηρακλείου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...