Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

"Μόνο ενιαία αποκρατικοποίηση για τα αεροδρόμια της Κρήτης"

Κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της Κρήτης -την οποία ωστόσο διαχώρισε από την προοπτική της παραχώρησης- τάχθηκε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ο πρώην διοικητής της ΥΠΑ και πρώην πρόεδρος του Eurocontrol Δημήτρης Γεωργαράκης υποστήριξε ότι η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να είναι ενιαία για όλα τα αεροδρόμια του νησιού και η διαχείριση να γίνεται από μία εταιρεία ώστε να σταματήσουν οι εσωτερικές έριδες.

Το ζήτημα των κρητικών αεροδρομίων βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών, στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Γεωργαράκης -που έχει διατελέσει κατά το παρελθόν γενικός γραμματέας Τουρισμού και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων- μίλησε με θέμα «Τα κρητικά αεροδρόμια: Η εξέλιξη και οι σύγχρονες προκλήσεις».

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργαράκης υποστήριξε ότι «η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να συμβεί ενιαία για όλα τα κρητικά αεροδρόμια» και παράλληλα πρότεινε τη σύσταση μιας εταιρείας με την επωνυμία «Κρητικά αεροδρόμια Α.Ε.» κατά τα πρότυπα, όπως είπε, των κυπριακών αεροδρομίων της Πάφου και της Λεμεσού τα οποία αποτελούν μια ενιαία εταιρεία.

Επίσης, ο κ. Γεωργαράκης ανέφερε ότι η επέκταση του αεροδρομίου των Χανίων, ανεξάρτητα από την προοπτική της αποκρατικοποίησης, εμφανίζει μια δυναμική «η οποία μπορεί να “πνίξει” την επενδυσιμότητα του αεροδρομίου του Καστελίου στο Ηράκλειο. «Δηλαδή εμφανίζονται στην Κρήτη 3 ανεξάρτητα εταιρικά σχήματα τα οποία θα ανταγωνιστούν. Αυτό σημαίνει ότι εάν το αεροδρόμιο των Χανίων βελτιωθεί και κανονίσει και μια σχετική λογική τιμολογιακή πολιτική το αεροδρόμιο του Καστελιού επειδή είναι ένα ακριβό αεροδρόμιο και μάλιστα υπερδιαστασιολογημένο και απογυμνωμένο από μη αεροπορικά έσοδα, όπως λένε και οι υποψήφιοι επενδυτές δύσκολα θα βρει ανταπόκριση.

Γι' αυτό λέω ότι τα 3 αεροδρόμια να ενοποιηθούν και να προκύψει ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα, το οποίο σε συνδυασμό με κάποια σοβαρότερη ανάπτυξη του ΒΟΑΚ θα μπορούσε να διαχύσει την ανάπτυξη σε όλο το σώμα της Κρήτης χωρίς διαγωνισμούς», επεσήμανε ο κ. Γεωργαράκης, ενώ ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται ως προς την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων με την έννοια ότι θα εκτιναχθεί το κόστος με πολλαπλές συνέπειες για τους ντόπιους αλλά και τις ξένες φθηνές αεροπορικές εταιρείας σχολίασε: «Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει τώρα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τέλη και από την άλλη μεριά στον τρόπο ανάπτυξης της κίνησης σε διάφορα αεροδρόμια ανά τον κόσμο συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Για το θέμα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης των κρητικών αεροδρομίων.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η παραχώρηση είναι κάτι διαφορετικό.

Από εκεί και πέρα, τόνισε το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι απαραίτητο όπως και η ολοκλήρωση του αεροδρομίου της Σητείας. «Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να μας προβληματίσουν γιατί από τη στιγμή που θέλουμε ένα ποιοτικό τουρισμό και μια ανάπτυξη δεν μπορούμε να έχουμε σε αυτό το χάλι τα αεροδρόμια και ειδικά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...