Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ζωή στον δρόμο...ΓΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΛΕΝΤΑΡΙΑΝΑ


Από: Ελένη Φουντουλάκη / haniotika-nea.gr

Αστεγη έχει μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες μία τρίτεκνη οικογένεια στα Χανιά που λόγω οικονομικών προβλημάτων ζει σε ένα γιαπί στα Λενταριανά.

Η οικογένεια επιβιώνει στα θεμέλια μιας οικοδομής, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό, σκεπάσματα, ενώ η μητέρα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ούσα ινσουλινοεξαρτώμενη και τα δύο ανήλικα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς. Τα βράδια κοιμούνται μέσα σ? ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στον χώρο της οικοδομής.

Τα 'Χ.Ν.' βρέθηκαν χθες στο σημείο που διαμένει η οικογένεια του Βασίλη και της Σοφίας Μπέτη, στο τέρμα της οδού Παπαναστασίου καταγράφοντας τις συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς οι οποίοι, όπως μας είπαν, μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν πάγκο σε λαϊκή αγορά των Χανίων πουλώντας ρούχα, αλλά τον τελευταίο καιρό οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν τους χορηγούν την απαραίτητη άδεια, επειδή, όπως υποστηρίζουν «δεν έχουν κάρτα ανεργίας».

«Εμείς πουλούσαμε ρούχα εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Με ανάγκασαν να μπω στο ΤΕΒΕ, να αγοράσω ταμειακή μηχανή για να συνεχίσω το επάγγελμα και να υπάρχω. Δούλεψα 7 - 8 χρόνια έχοντας άδεια από τον εκάστοτε Νομάρχη Χανίων και αφού είχα περάσει από επιτροπή. Ομως τώρα η Επιτροπή με 'έκοψε' γιατί δεν είχα κάρτα ανεργίας. Πάει αρκετός καιρός. Είναι δύο χρόνια τώρα που 'παλεύω' με το θέμα της άδειας και δεν μπορώ να βγάλω άκρη», ανέφερε ο πατέρας της οικογένειας και πρόσθεσε: «Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης γνωρίζει πολύ καλά το θέμα μου, έχουν γίνει μεγάλες ενοχλήσεις, αλλά δεν υπάρχει εξέλιξη. Ζητάμε την βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο μας έβγαλαν από την λαϊκή αγορά και από τότε αντιμετωπίζουμε τρομερά προβλήματα».

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ»

Οσο για το πώς επιβιώνει η τρίτεκνη οικογένεια η μητέρα ανέφερε «πότε έχουμε να φάμε, πότε δεν έχουμε. Οποιος μπορεί μας βοηθάει. Ο κόσμος, η Ενορία Αγ. Στεφάνου παλιότερα, ο εφημέριος του Αγ. Παντελεήμονος και περαστικοί. Εχουμε καταντήσει να πηγαίνουμε να ζητιανεύουμε. Πώς θα ζήσουμε; Τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να πάνε. Ο μικρός είναι 11 χρονών και θα έπρεπε να πηγαίνει στην ΣΤ? Δημοτικού, αλλά δεν μπορεί να πάει, γιατί δεν υπάρχει κανείς να τον μεταφέρει. Η κόρη μου είναι 13 χρονών και έπρεπε να πηγαίνει Α? Γυμνασίου και ο μεγάλος μου γιος 20 χρονών. Δεν πηγαίνουν γιατί ντρέπονται που δεν έχουν κάνει μπάνιο, ντρέπονται να πουν στους καθηγητές, ότι δεν έχουμε βενζίνη να μετακινηθούμε για να τα πάμε στο σχολείο. Εγώ τα δικαιολογώ και εγώ ντρέπομαι, αλλά δεν έχω πώς να πηγαίνω τα παιδιά μου. Δεν έχω ούτε ένα ευρώ. Προχθες πέρασε ένα αυτοκίνητο από εδώ και μας λυπήθηκε το παλληκάρι και μας έδωσε δέκα ευρώ».

«Δεκατέσσερα χρόνια μέναμε σε σπίτι και ήμασταν εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Πληρώναμε το ενοίκιο, προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια, αλλά τώρα μας οδήγησαν στους δρόμους», τόνισε.

«ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ»

«Είναι τρεις εβδομάδες που μένουμε εδώ. Εδώ κοιμόμαστε, εδώ τρώμε. Ζητάμε την άδεια λειτουργίας για να δουλέψουμε και πάλι στη λαϊκή. Ζητάμε τη δουλειά μας. Να επιβιώσουμε. Να μπορούμε να ζούμε σαν κανονικοί άνθρωποι με αξιοπρέπεια.

Τα βράδια δεν κοιμόμαστε απ? το φόβο μήπως κάποιος περάσει και κάνει κακό στα παιδιά, κρυώνουμε, ούτε κουβέρτες δεν έχουμε για να σκεπάσω τα παιδιά μου», ανέφερε η κα Σοφία που έκανε έκκληση για δουλειά και στέγη.

«Χρειάζομαι άμεσα μια δουλειά, αυτό είναι το κυριότερο για μας. Ζητάω μια στέγη και παρακαλώ όποιος μπορεί να μας βοηθήσει, γιατί προχθες έμαθα ότι πέθανε ένα παιδί στα παγκάκια και λυπάμαι πάρα πολύ για την τοπική αυτοδιοίκηση των Χανίων. Είμαι δημότισσα Χανίων από το 1975 όταν ήρθα με τους γονείς μου. Εδώ ψηφίζω, εδώ ζω. Εχω πληρώσει τόσους φόρους τόσα χρόνια και τώρα δεν με αφήνουν να δουλέψω στη λαϊκή», επεσήμανε.

Παράλληλα, όπως μας είπε η ίδια αντιμετωπίζει χρόνια πρόβλημα υγείας ούσα ινσουλινοεξαρτώμενη. «Δεν έχω πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Ευτυχώς που παίρνω ινσουλίνη από το Κοινωνικό Φαρμακείο, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν πάντα. Πολλές φορές ήρθαν να μας βοηθήσουν οι γιατροί του Κοινωνικού Φαρμακείου, αλλά τι να σου κάνει και ο άλλος όταν δεν έχεις μια δουλειά; Μια δουλειά που δικαιούσαι και σου την στερούν. Ζητάμε την άδεια λειτουργίας για τη λαϊκή διότι την δικαιούμαστε. Παλιότερα είχαμε περάσει από την Επιτροπή, είχαμε όλα τα έγγραφα και τώρα μας λένε ότι μας 'κόβουν' γιατί δεν έχω κάρτα ανεργίας», τόνισε.

Eκκληση για βοήθεια προς κάθε αρμόδιο φορέα και πολίτη κάνει μέσω των 'Χανιώτικων Νέων' και ο εφημέριος του Αγ. Παντελεήμονος π. Δημήτριος που συμπαραστέκεται στην τρίτεκνη οικογένεια.

«Γίνεται μιά προσπάθεια να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους. Είναι χρέος μας, να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, έτσι ανθρώπινα. Αλλωστε, αυτό κάνουμε κάθε μέρα. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δίπλα μας βρίσκονται κάποιες ψυχές και με λίγη έγνοια, λίγη φροντίδα μπορούν να στηριχθούν», ανέφερε ο π. Δημήτριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...