Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Δεν καταργείται το Εφάπαξ το 2014


Νέος τρόπος υπολογισμού  των εφάπαξ βοηθημάτων - Η Απάντηση στην παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Στην παρέμβαση του  Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την πιθανή κατάργηση του εφάπαξ βοηθήματος από τον Ιανουάριο του 2014, απαντά ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.  Ιωάννης Βρούτσης και τονίζει ότι η Πολιτεία έχει αναλάβει την υποχρέωση της λήψης συγκεκριμένων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Ο Ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016- Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τα εφάπαξ βοηθήματα. Βασικός στόχος είναι η διαφύλαξη του υπάρχοντος ασφαλιστικού κεφαλαίου και η καταβολή όσο το δυνατόν εξορθολογισμένων παροχών προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η εξασφάλιση της μελλοντικής συνέχισης των ασφαλιστικών τους παροχών στους δικαιούχους.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός στην Απάντησή του: «στο Μνημόνιο Συνεννόησης του Ν. 4046/2012 προβλέπεται η ρητή δέσμευση – υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να εντοπίσει τα ταμεία πρόνοιας για τα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται για τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει αναλόγων το ύψος των βοηθημάτων αυτών».

Βάσει του ανωτέρου πλαισίου εκπονήθηκε από την Δ/νση Αναλογιστικών Μελετών, Μελέτη Ελέγχου Περιπτώσεων (Case Study) από την οποία προέκυψαν οι εκτιμήσεις ανά τομέα πρόνοιας, περιπτώσεων μέσων όρων για την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών των μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένων που δικαιώθηκαν εφάπαξ βοηθήματα τα έτη 2010 και 2011, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί στη συνέχεια το ύψος των χορηγούμενων εφάπαξ βοηθημάτων.

Ο Υπουργός επισημαίνει στην Απάντηση του ότι: «με τον Ν. 4093/2012 μειώνονται ποσοστιαία τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούν οι φορείς – τομείς πρόνοιας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Ελέγχου Περιπτώσεων (Case Study) από την οποία προέκυψαν οι εκτιμήσεις αναφορικά με την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών των εφάπαξ βοηθημάτων».

Τέλος, όπως σημειώνει ο κ. Βρούτσης «μετά τη μνημονιακή δέσμευση του Ν.4046/2012 για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία Πρόνοιας, ήταν αναγκαία η θέσπιση από 1-1-2014 νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ παροχών σε όλους τους τομείς – φορείς πρόνοιας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...