Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Κηδεύτηκε ο πρώην μητροπολίτης Κισάμου, Ειρηναίος Γαλανάκης


Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο πρώην μητροπολίτης Κισάμου-Σελίνου, Ειρηναίος Γαλανάκης, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε ηλικία 102 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο παρουσία του συνόλου των ιεραρχών της Κρήτης, ιεραρχών από άλλες μητροπόλεις, ιερέων από όλες τις μητροπόλεις του νησιού εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Γύρω από τη σωρό του εκλιπόντος είχαν παραταχθεί ιερείς της Μητρόπολης Κισσάμου-Σελίνου, ενώ με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης το πένθος έφερε ο μητροπολίτης Συβρίτου, Ειρηναίος.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Βελεστίνου, Δαμασκηνός, την κυβέρνηση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Βουλή των Ελλήνων ο τρίτος αντιπρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο νυν μητροπολίτης Κισσάμου-Σελίνου, Αμφιλόχιος, που «αποχαιρέτησε» τον εκλιπόντα κάνοντας σύντομη αναφορά στο έργο και την προσωπικότητά του. Όπως είπε, ο εκλιπών υπήρξε πρότυπο ιεράρχου, «πρύτανης των εν Κρήτη ιεραρχών, μεγάλος παππούς της Κρήτης». Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος χαρακτηρίζοντας τον Ειρηναίο Γαλανάκη δάσκαλο, πατέρα και καθοδηγητή όλων, άνθρωπο του Θεού της Εκκλησίας και της Κρήτης.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «ποιητή των ωραίων ψυχών, ακάματο εργάτη και λαοφιλή ιεράρχη που σφράγισε με την παρουσία του την Ορθόδοξη Εκκλησία». Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε «έζησε με απόλυτη συμφωνία λόγων και έργων».

Ο περιφειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «φωτεινό φάρο και παράδειγμα προς μίμηση πρότυπο για τον κλήρο και το λαό που προέτασε, το 'εμείς' και όχι το 'εγώ', αγωνιστή αρχών και αξιών».

Η ταφή της σορού έγινε στην αυλή της Μητροπόλεως Κισάμου-Σελίνου με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. Πιστοί έραναν την σωρό του με λουλούδια, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...