Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τώρα και ελληνοποιήσεις αβγών!

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη


Στα εισαγόμενα αβγά από τις βαλκανικές χώρες τα οποία πωλούνται ως ελληνικά, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο χιλιάδες αβγά εισάγονται από χώρες όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία στην ελληνική αγορά. Η ελληνοποίηση ξένων αβγών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα που απειλεί  ολοένα και περισσότερους παραγωγούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης «ορισμένοι παραγωγοί προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών, καθώς το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα αβγά υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα αβγά από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ, ενώ έμποροι αβγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο».
 
Τα στοιχεία της παραγωγής με εκείνα των πωλήσεων είναι αρκετά για να διαπιστωθεί ότι δεν συμβαδίζουν καθώς η ημερήσια παραγωγή αβγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά τα 5 εκατ. αβγά, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ. αβγά.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αβγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, ειδικά για τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Όπως γίνεται αντιληπτό το κράτος χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντα κέρδη, αλλά κυρίως προκύπτουν πολλαπλοί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την περαιτέρω δραστηριοποίηση των αρχών για την πάταξη των ελληνοποιήσεων.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής  ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν  έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι  και ποιο είναι το πόρισμα από  τους ελέγχους αυτούς και σε ποιες  ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων αβγών με στοχευμένες δράσεις οι οποίες θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...