Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Μόνο με ενεργειακό σχεδιασμό, ΑΠΕ στην Κρήτη

Σε φάση αναμονής για τις φημολογούμενες fast track επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η Περιφέρεια Κρήτης, αφού η ΡΑΕ ακόμα δεν έχει στείλει το σχεδιασμό της στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για την απαραίτητη γνωμοδότηση.

Εκτιμάται, δε, πως οι αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στις τοπικές κοινωνίες και που έχουν εκφραστεί επισήμως από την Περιφέρεια και τους δήμους έχουν προβληματίσει τη ΡΑΕ, που γνωρίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι προωθούμενες επενδύσεις θα γίνουν με fast track διαδικασίες, εντούτοις απαιτείται η γνωμοδότηση των περιφερειακών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, μιλώντας στον Team FM, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως η Περιφέρεια Κρήτης και η επιτροπή περιβάλλοντος δεν πρόκειται να γνωμοδοτήσουν υπέρ καμίας επένδυσης, εάν πρώτα δεν υπάρξει χωροταξικός και ενεργειακός σχεδιασμός στο νησί.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης θα είναι αρνητικές σε οποιαδήποτε εγκατάσταση ΑΠΕ στο διάστημα αυτό εάν δεν προηγηθεί ο χωροταξικός ενεργειακός σχεδιασμός. Θέλουμε να δούμε την εικόνα συνολικά για την Κρήτη. Δεν μπορούμε να γνωμοδοτούμε για μία επένδυση και στο τέλος αν τις βάλουμε κάτω αθροιστικά να έχει καταστραφεί όλο το νησί. Θέλουμε, λοιπόν, τον σχεδιασμό για να δούμε τι αντέχει το περιβάλλον, τι μορφή ΑΠΕ θα είναι (π.χ. ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά κλπ) και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στις δικές μας ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερής.

Το θέμα των ΑΠΕ έχει απασχολήσει πολύ έντονα τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης τους τελευταίους μήνες, αφού οι κάτοικοι και οι φορείς ουσιαστικά παρακάμπτονται, μην έχοντας τη δυνατότητα αποφάσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με καταστροφή ο φυσικός πλούτος του νησιού.

 goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...