Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ο θρυλικός Δημοτικός Κήπος που είναι ταυτισμένος με την ιστορία της Κρήτης

Πριν αρκετά χρόνια ο θρυλικός δημοτικός κήπος των Χανίων είχε πέσει σε πλήρη ανυποληψία. Οι Χανιώτες για να τον αποφύγουν άλλαζαν δρόμο, παρέκαμπταν το σημείο για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Μέχρι που ένας έξυπνος και οραματιστής κρητικός αποφάσισε να... γυρίσει τον χρόνο πίσω και να ξαναδώσει στον "Κήπο" την χαμένη του αίγλη. Και σήμερα να είναι σε θέση να οργανώνει έκθεση φωτογραφίας μαζί με τα πιο ονομαστά και ιστορικά καφέ της Ευρώπης!

Ναι, την ερχόμενη Δευτέρα στον “Κήπο” στα Χανιά, που είναι σε λειτουργία από το …1870 με αφορμή και την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα θα γίνουν εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στην οποία θα συμμετέχουν και άλλα…ιστορικά καφέ της Ευρώπης! Παράλληλα θα κάνει ομιλία η υπευθυνη του ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ.Σημαντηράκη και θα παίξει η μαντολινάτα των Χανίων.

“Ναι, ήταν κάτι που το είχαμε υποσχεθεί και το καναμε. Βρήκαμε στο Παρίσι, στη Βιέννη, σε όλη την Ευρώπη τα καφέ που έχουν μια ιστορία και ρίξαμε την ιδέα. Το οφείλαμε στα Χανιά και την Κρήτη” τόνισε στο CRETALIVE o Βασίλης Σταθάκης που ανέλαβε πριν μερικά χρόνια την επιχείρηση «παντρεύοντας» με μοναδικό τρόπο την παράδοση και τη σύγχρονη παροχή υπηρεσιών.



“Πρόκειται για το μοναδικό ιστορικό καφέ στην Ελλάδα, με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αφού στο χώρο του φιλοξενήθηκε «η Βουλή των Κρητών» και προσωπικότητες όπως Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Νικήτας Βενιζέλος, Νίκος Καζαντζάκης, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών βρήκαν φιλόξενη στέγη” τονίζει ο κ.Σταθάκης.

Ο ίδιος ίδρυσε στην Κρήτη την πρώτη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών catering με την επωνυμία «Κήπος Catering»ενώ το «Καφέ Κήπος» οργανώνει την πρώτη πανελλήνια βραδιά βάφλας με μοναδική επιτυχία .Και μέχρι σήμερα διοργανώνονται στο «Καφέ Κήπος» φιλολογικές βραδιές, εικαστικά δρώμενα και γαστρονομικά φεστιβάλ.

Μια ιστορία ολόκληρη

Ο δημοτικός κήπος των Χανίων είναι μια ιστορία ολόκληρη ταυτισμένη με την πόλη και την Κρήτη τα τελευταία 150 χρόνια.

Στη δημιουργία του Δημοτικού Κήπου των Χανίων το 1870 οδήγησε η ανάγκη ύπαρξης ενός ελεύθερου χώρου για ένα περίπατο και αναψυχή των στριμωγμένων κατοίκων μέσα στα τείχη, τα τελευταία χρόνια της Τούρκικης κατοχής.

Ο Ρεούφ Πασά, αξιοποιώντας τον καθιερωμένο πια περίπατο προς την αμμώδη περιοχή μιας μεγάλης συκιάς, φυτεύει τον Κήπο του μπαξέ, το οποίο θα είναι και το πρώτο κοινοφελές έργο, έξω από τα τείχη της πόλης των Χανίων.

Μέσα στον Κήπο λειτουργούσε καφενείο, ενώ το 1905 οι τότε ενοικιαστές του Κ. Μανωλικάκης και Δ. Σαββάκης έφεραν και λειτούργησαν τον πρώτο κινηματογράφο. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο θερινός κινηματογράφος αποτέλεσε το απαραίτητα συμπλήρωμα του Δημοτικού Κήπου.

Το χειμώνα του 1918, ο Δήμος Χανίων αναθέτει στο γεωπόνο και δενδροκόμο του Αγροκηπίου Κωνσταντίνο Σπάη, την ανακαίνιση του κήπου. Τότε κόβονται και ξεριζώνονται τα άσχημα και κακογερασμένα δέντρα και φυτεύονται νέα με ωραία φυλλωσιά και λεπτό άρωμα κυρίως νερατζιές,δάφνες του Απόλλωνα, Ιαπωνικές σπηλιές και δένδρα Πουλιενέζι, με την κατάλευκη άνθηση. Το 1928 από τα φυτά που στάλθηκαν από την Αθήνα για να φυτευτούν στην αυλή του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου, ένα μέρος φυτεύεται και στον Κήπο.

Στα 1900 έγινε η πρώτη διεθνής εμπορική έκθεση των Χανίων στο Δημοτικό Κήπο με 701 Εκθέτες, από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό είναι γεγονός μοναδικό για την Κρήτη και πέντε χρόνια αργότερα δημιουργείται το πρώτο Θερινό σινεμά της πόλης, σημείο σημαντικών πολιτιστικών και εικαστικών «προσεγγίσεων» μέχρι σήμερα.

Το 1936 στο Δημοτικό Κήπο από τον επιχειρηματία Ανδρέα Χατζηδάκη δημιουργείται το κτίριο, που φιλοξενεί έως και σήμερα το «Καφέ Κήπος».
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...