Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ρέθυμνο: Πρώτος σταθμός για το Φεστιβάλ των Σταθμών της ΑΣΚΤ

Από το Ρέθυμνο ξεκινά την πορεία του το πρώτο «Φεστιβάλ των Σταθμών ΑΣΚΤ», μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να διασυνδέσει την καλλιτεχνική πρωτοπορία με τον κοινωνικό ιστό των έξι τόπων που φιλοξενούν τους Σταθμούς, κτιριακές υποδομές της ΑΣΚΤ διεσπαρμένες στην περιφέρεια που λειτουργούν ως πυρήνες δημιουργίας τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους καθηγητές της Σχολής.

Το νέο αυτό Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Μικρή Όπερα του Κόσμου και περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά δρώμενα, τα οποία θα παρουσιαστούν από σήμερα μέχρι τις 27/7 στο Θεατράκι της ΑΣΚΤ, στον λόφο της Ευλιγιάς και στο Τζαμί του Ενετικού Φρουρίου Ρεθύμνης.

Εκεί θα παρουσιαστούν οι "Καλοκαιρινές ώρες", ένα μουσικό πρόγραμμα από τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο στο πιάνο και τη Νεκταρία Καραντζή στο τραγούδι, όπου η Δύση συναντά την Ανατολή αποκαλύπτοντας μουσικούς θησαυρούς και προκαλώντας έναν ευρηματικό διάλογο επί σκηνής. Με την κλασική μουσική, μέσα από τη δεξιοτεχνική προσέγγιση του πιανίστα να συναντάει τη λιτή και μακριά από περιττές τεχνοτροπίες βυζαντινή υμνωδία, αλλά και την αρχέγονη, μυσταγωγική, αυθεντική ελληνική δημοτική μουσική, έτσι όπως αποδίδεται από την καταξιωμένη ερμηνεύτρια της βυζαντινής ψαλτικής και παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή.

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Λιαμής βασισμένος στα κείμενά του και για τον Αλεξανδρινό ποιητή, παρουσιάζει το Δραματικό και μουσικό πρελούδιο για τον Κ. Π. Καβάφη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου, Πάνου Κορδαλή και Σοφίας Καψούρου, με τη συνοδεία του Μάνου Κιτσικόπουλου στο πιάνο. Ακολουθεί η τσεμπαλίστρια Κατερίνα Κτώνα και ο κοντρατενόρος Νίκος Σπανάτης, που ερμηνεύουν αναγεννησιακή μουσική και τραγούδια από την Αυλή της Ελισάβετ Α'.

Επόμενος σταθμός του Φεστιβάλ των Σταθμών είναι το Τσεπέλοβο, στα Ζαγοροχώρια (2-4/8), όπου με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Καλλιτεχνικού Σταθμού η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής "Κανών" συναντά τους ερμηνευτές Σοφία Μάνου και Παναγιώτη Λάλεζα (4/8).

Οι διαδρομή του Φεστιβάλ θα συνεχιστεί στις 8-10/8 στο Ιστορικό Μουσείο Ύδρας και θα καταλήξει στις 19-21/8 στους Δελφούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...